Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Ευρωεκλογές: «Βρείτε την πολιτική σας ταυτότητα»

Μια πρωτοποριακή ιστοσελίδα με την ονομασία «Προφίλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Νέο παράθυρο, δημιούργησε μια ομάδα φοιτητών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Η ιστοσελίδα παρέχει «συμβουλές για την κάλπη», οι οποίες, σκοπό έχουν να διευκολύνουν τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να βρουν την πολιτική τους ταυτότητα.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της, η ιστοσελίδα http://euprofiler.eu/ Νέο παράθυροείναι η πρώτη στο είδος της που εμφανίζεται στο πολιτικό προσκήνιο της Ε.Ε. και έχει ως στόχο να παράσχει στους ψηφοφόρους μια ανεμπόδιστη πληροφόρηση του ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού και τη θέση τους μέσα σε αυτό. Η ιστοσελίδα, με την οποία συνεργάζονται περισσότεροι από 120 ακαδημαϊκοί από όλη την Ευρώπη, δημιουργήθηκε χωρίς καμία χρηματοδότηση από την Ε.Ε., προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία και αξιοπιστία της. Σε αυτήν περιέχονται αναλύσεις για 300 πολιτικά κόμματα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι απλός: Οι ψηφοφόροι απαντούν σε 30 ερωτήσεις και στη συνέχεια τους υποδεικνύεται, όχι μόνο το κόμμα το οποίο ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους στην πατρίδα τους, αλλά επίσης και το κόμμα με το οποίο ταυτίζονται περισσότερο ιδεολογικά οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Μακροπρόθεσμα, όμως, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχιση στους ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ψηφοφόρος ο οποίος κανονικά ψηφίζει έναν φιλελεύθερο υποψήφιο στη χώρα του ανακαλύψει, για παράδειγμα, ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του αντιπροσωπεύονται καλύτερα από ένα κεντροαριστερό κόμμα σε κάποια άλλη χώρα, αυτό θα μπορούσε να μπερδέψει τον ψηφοφόρο σε μελλοντικές πανευρωπαϊκές εκλογές.

Ομάδα κοινωνικών επιστημόνων παραδέχτηκε ότι για έναν ψηφοφόρο ο οποίος ανακαλύπτει ότι το ιδανικό κόμμα βρίσκεται σε μια άλλη χώρα, μπορεί να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε αποχή από τις εκλογές, έχοντας την πεποίθηση ότι δεν αντιπροσωπεύονται ικανοποιητικά σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι πιστεύουν ότι το αντίθετο είναι πιο πιθανό να συμβεί.

==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.