ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΥΣ «ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Οι «προεδρικοί» και οι «φυλές» των αντιφρονούντων –
Η στάση της ομάδας Βενιζέλου.
Ο πρόσφατος εξοστρακισμός του Γ. Παναγιωτακόπουλου από τα καθήκοντα του συγκεντρωσιάρχη, έδωσε το μήνυμα
Υπάρχουν ακόμη ομάδες στο ΠΑΣΟΚ; Ζουν και βασιλεύουν. Μπορεί η ευφορία των δημοσκοπήσεων και ο φόβος της κατηγορίας του υπονομευτή να επικυριαρχούν και να αναβάλλουν κάθε σκέψη δημόσιας αμφισβήτησης των επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου, όμως και «αντιρρησίες» υπάρχουν και οι ομάδες εξακολουθούν να υφίστανται, έστω χωρίς τα έντονα χαρακτηριστικά του πρόσφατου παρελθόντος.
Ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο γνωρίζει ότι οι ομάδες υπάρχουν και «κυκλοφορούν» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και είναι αποφασισμένος να «τελειώνει» μαζί τους προτού υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα ο πρόσφατος εξοστρακισμός του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου από τα καθήκοντα του συγκεντρωσιάρχη με αφορμή την κόντρα που είχε με τον γραμματέα Γιάννη Ραγκούση για την κατάσταση των κομματικών οργανώσεων έδωσε το σαφές μήνυμα ότι ανοχή δεν πρόκειται να υπάρξει προς καμία κατεύθυνση, ακόμη και προς εκείνους που διαδηλώνουν την ολόθερμη υποστήριξή τους προς τον Γ. Παπανδρέου.
Οι προεδρικοί «Χμερ»
Αυτοί αποτελούν την «εμπροσθοφυλακή» του συστήματος Παπανδρέου. Στο «υψηλό» επιτελείο περιλαμβάνονται οι Γ. Ραγκούσης, Νίκος Αθανασάκης και Δημήτρης Ρέππας, οι οποίοι αναβιώνουν εν είδει κακέκτυπου την παλιά τρόικα. Σε έναν δεύτερο κύκλο βρίσκονται οι Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Κοτζιάς, Χάρης Καστανίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Ροβέρτος Σπυρόπουλος και Δημήτρης Δόλλης, όλοι με θεσμικές αρμοδιότητες. Πιο αυτόνομος ο ρόλος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Στη μεγάλη προεδρική ομάδα ανήκουν οι περισσότεροι βουλευτές και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ειδικότερη υπο-ομάδα αποτελούν οι νεότεροι ηλικιακά βουλευτές, οι οποίοι «ορκίζονται» στον πρόεδρο και περιμένουν ένα καλό υφυπουργείο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Θάνος Μωραΐτης, Ντίνος Ρόβλιας, Απόστολος Κατσιφάρας, Φίλιππος Σαχινίδης, Βασίλης Έξαρχος, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Δημήτρης Τσιρώνης, Άντζελα Γκερέκου και πολλοί άλλοι ακόμη. Μαζί τους και πρώην βουλευτές και άλλα νέα σε ηλικία στελέχη, όπως οι Μανώλης Όθωνας, Νίκος Μαδεμλής κ.ά.
Άλλη προεδρική υπο-ομάδα, με τα δικά της χαρακτηριστικά, είναι εκείνη των συνδικαλιστών, με επικεφαλής τους τέσσερις «καμπαλέρος» Γιάννη Παναγόπουλο (ΓΣΕΕ), Σπύρο Παπασπύρο (ΑΔΕΔΥ), Τζανέτο Καραμίχα (ΠΑΣΕΓΕΣ) και Δημήτρη Ασημακόπουλο (ΓΣΕΒΕΕ).
Αυτόνομοι «παπανδρεϊκοί»
Στον κύκλο των εν γένει υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου ανήκουν και άλλες ομάδες, με δικά τους διακριτά χαρακτηριστικά. Πρώτα-πρώτα, η ομάδα Παπουτσή. Τάσσεται σταθερά στο πλευρό του κ. Παπανδρέου, όμως διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στη γραμμή, τις επιλογές και τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ. Ίσως η πολυαριθμότερη οργανωμένη δύναμη αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με πανελλαδική μάλιστα αναφορά, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, αν προστεθεί σε αυτήν και το ρεύμα της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του Γ. Παναγιωτακόπουλου.
Λόγω της προέλευσης των περισσοτέρων -αν όχι όλων- στελεχών, που στη διαδοχή του ’96 υποστήριξαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο απέναντι στον Κώστα Σημίτη και του σταθερού «αντιεκσυγχρονιστικού» προσανατολισμού τους, αποτελούν και σταθερό στόχο διάφορων φιλοσημιτικών γραφίδων.
Στη μεγάλη αυτή ομάδα περιλαμβάνονται νυν και πρώην βουλευτές, όπως οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Παρασκευάς, Μανώλης Βασιλακάκης. Διακριτή είναι η σχέση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία διατηρεί, όπως και ο κ. Παπουτσής άλλωστε, άριστες σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου.
Άλλη προεδρική υπο-ομάδα είναι εκείνη των παλιών «γεννηματικών» υπό τη Φώφη Γεννηματά, ιστορικά στελέχη όπως οι Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Κώστας Γείτονας κ.ά.
Τέλος, ένας ακόμη κύκλος παλιών στελεχών, με ανδρεοπαπανδρεϊκή προέλευση και ηλικιακή «σύμπνοια» αποτελεί δύναμη υποστήριξης του σημερινού προέδρου. Αντώνης Λιβάνης, Σήφης Βαλυράκης και άλλοι παλιοί υπουργοί των κυβερνήσεων του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται σε αυτούς.
Οι φιλόδοξοι «μικροδελφίνοι»
Ο Κώστας Σκανδαλίδης που τόλμησε και οι Α, Διαμαντοπούλου και Μ. Χρυσοχοΐδης που δίστασαν να διεκδικήσουν πριν από 16 μήνες την αρχηγία διατηρούν έναν κύκλο στελεχών στο πλευρό τους. Ο πρώτος, με τους βουλευτές Γιώργο Κουτσούκο και Ευάγγελο Αργύρη, αλλά και ορισμένα συνδικαλιστικά στελέχη.
Η πρώην επίτροπος διαθέτει πλέον επιρροές σε όλη την Ελλάδα - πιο κοντινά της στελέχη είναι οι Βασίλης Οικονόμου, Αλέκος Αθανασιάδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Ευαγγελία Σχοιναράκη. Ο δε κ. Χρυσοχοΐδης δεν διαθέτει επώνυμους στο πλευρό του, αλλά ισχυρές προσβάσεις σε πολλές οργανώσεις.
Υπάρχουν επίσης και δύο ακόμη τάσεις-«ρεύματα» που αυτοπροσδιορίζονται στην αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.
Το ένα της «Κοινωνικής Αριστεράς» υπό τον πρώην υπουργό Αντώνη Κοτσακά και την... υψηλή επίβλεψη του Α. Τσοχατζόπουλου και με συμμετέχοντες μεταξύ άλλων τους Γιώργο Ραφτόπουλο, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Νάντια Γιαννακοπούλου, Γιώργο Κατσιμπάρδη, Σίμο Δανιηλίδη, Νίκο Γιαννόπουλο και ιδιαίτερες κομματικές αναφορές στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη νεολαία. Το άλλο, των «Ελλήνων Σοσιαλιστών», υπό τον Παντελή Οικονόμου, με προσβάσεις κυρίως στη νεολαία.
Φυλλοροεί το «ρεύμα» του Βαγγέλη
Η ομάδα Βενιζέλου τύποις εξακολουθεί να υπάρχει. Η αλλαγή στάσης του αρχηγού της απέναντι στον Γ. Παπανδρέου επηρέασε πολλά στελέχη, τα οποία σταδιακά απομακρύνθηκαν και μάχονται για την ατομική τους επιβίωση. Ένας στενός πυρήνας όμως παραμένει σταθερά στο πλευρό του Θεσσαλονικέα δελφίνου.
Στην ομάδα «πιστοί» παραμένουν οι Χρίστος Βερελής, Μιλένα Αποστολάκη, Εύα Καϊλή, Τόνια Αντωνίου, Πάρης Κουκουλόπουλος, Βασίλης Γερανίδης, Κώστας Καρτάλης, ενώ πιο διακριτική είναι η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και των Αλέκου Παπαδόπουλου, Γιώργου Φλωρίδη, Γιάννου Παπαντωνίου και Κίμωνα Κουλούρη.
Σχόλιο: Παλιό . . . αλλά ισχύει ακόμη;
Ίδωμεν. . .
==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.