Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Διεθνές Συμπόσιο – International Symposium: Ιερουσαλήμ (12)


























Αθήνα, 19 Ιουνίου 2009

Αξιότιμες Κυρίες,

Αξιότιμοι Κύριοι,

Θα ήθελα πριν απ’ όλα να καλωσορίσω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και διακεκριμένους ομιλητές, που τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή εκδήλωση. Η πρωτοβουλία της UNESCO να ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Αραβικού Πολιτισμού για το 2009, καταδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική σημασία αυτής της σπουδαίας πόλης, όχι μόνο για τον Αραβικό κόσμο, αλλά για όλη την ανθρωπότητα.

Αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών σημάδεψε εξίσου την ιστορία λαών Ανατολής και Δύσης. Σημαδεύτηκε η ίδια από το πέρασμα αιώνων πίστης και λατρείας. Έγινε πεδίο διεκδικήσεων, συγκρούσεων, πολέμων, έγινε όμως και χωνευτήρι των αντιθέσεων, τόπος συνάντησης εθνών και θρησκειών. Η Ιερουσαλήμ είναι ο χώρος όπου άνθρωποι, ανεξαρτήτως ταυτότητας, πίστης, προέλευσης, μεγαλούργησαν. Εμπνευσμένοι από την αγάπη του Θεού, αφιέρωσαν την πόλη τους σε Εκείνον.

Όμως τα χώματά της, χώματα άγια για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, δίχασαν – και διχάζουν ακόμα σήμερα. Η Ιερουσαλήμ έχει γίνει για μια ακόμη φορά στη μακραίωνη ιστορία της μήλο της έριδος. Η ανακήρυξή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Αραβικού πολιτισμού αποκτά σήμερα μία σπουδαία συμβολική σημασία. Συμβολίζει την ελευθερία, την ισότητα, την ανεξιθρησκία. Συμβολίζει το δικαίωμα όλης της ανθρωπότητας να μπορεί ειρηνικά και ελεύθερα να εκδηλώνει την πίστη της, να δημιουργεί και να εκφράζεται. Συμβολίζει την ικανότητα του πολιτισμένου ανθρώπου να αναγνωρίζει, να σέβεται, να θαυμάζει και να συμμετέχει στην κουλτούρα των συνανθρώπων του.


Οι δεσμοί φιλίας που συνδέουν τους λαούς αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας. Ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Ελλάδα έχει ανθρωπιστικό χρέος να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ειρήνης. Η ανακήρυξή της Ιερουσαλήμ ως Πρωτεύουσας του Αραβικού Πολιτισμού μπορεί να στείλει το μήνυμα της αδελφοσύνης. Η άγια πόλη υπήρξε κιβωτός των λαών για χιλιετηρίδες. Για να γίνουμε κοινωνοί της πνευματικότητάς της, της ιστορικότητάς της και του ρόλου που έχει παίξει στον παγκόσμιο πολιτισμό, οφείλουμε να την προστατεύσουμε από τις ανθρώπινες έριδες και τη μισαλλοδοξία και να την διατηρήσουμε ως αιώνιο κληροδότημα στον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Με τιμή,

Κώστας Κόλλιας

Βουλευτής Κορινθίας


==============================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.