Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Πότε και γιατί ζητήσαμε τη διακομματική

Την Τρίτη 30 Ιουνίου, η Δημοσιογραφική Ενότητα κατέθεσε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ την πρόταση σύνδεσης της αναχρηματοδότησης των χρεών εκδοτικών επιχειρήσεων με τις θέσεις εργασίας, τις 20 προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, που πρωτοπαρουσίασε πέρυσι το Νοέμβριο, και τις θέσεις της για την ανεργία (Δείτε τις αντίστοιχες αναρτήσεις), ως συμβολή στον ανοργάνωτο δημόσιο διάλογο για την τύχη των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας πως είναι σαφές πλέον σε όλους ότι η κρίση στον Τύπο υπονομεύει την έξοδο από την κρίση του πολιτικού συστήματος.

Και επειδή σε κάθε περίπτωση είναι και οι δύο στοιχεία διαβρωτικά των δημοκρατικών θεσμών, προτείναμε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τη συνεργασία των βουλευτών-δημοσιογράφων, να αναλάβει το ταχύτερο πρωτοβουλία για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα συλλέξει όλες τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στα ελληνικά ΜΜΕ. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από την παράταξή μας με την ελπίδα να συμβάλει στην οργάνωση μιας ψύχραιμης και σοβαρής συζήτησης, όπως οι κρίσιμες περιστάσεις απαιτούν.

Οι παραπάνω προτάσεις και θέσεις κατατέθηκαν την Πέμπτη 16/7 στην Επιτροπή της Βουλής από τον εκπρόσωπο της Δημοσιογραφικής Ενότητας Δ. Κουμπιά, ο οποίος έλαβε την υπόσχεση ότι θα εξεταστούν – μαζί με τις άλλες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν – όταν θα συγκροτηθεί η διακομματική, την οποία έσπευσε να εξαγγείλει ο αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας, ανταποκρινόμενος και σε σχετικό αίτημα του προεδρεύοντος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολου. Βέβαια η εξαγγελία του υφυπουργού σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της διακομματικής δεν περιλαμβάνει τους βουλευτές-δημοσιογράφους, όπως και ο ίδιος άλλωστε, σύμφωνα με την πρόταση της Ενότητας, αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί όταν έρθει η ώρα της συγκρότησης της επιτροπής. Αρκεί να μην ισχύσει κι εδώ το «όταν θέλεις να αποφύγεις την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, φτιάχνεις μια επιτροπή και της αναθέτεις τη λύση του».

Η εξειδίκευση και τεκμηρίωση των προτάσεων – που θα τεθούν στη διακομματική, όταν και όποτε λειτουργήσει – θα αναρτώνται στο site μας, www.dimenotita.gr, κοινοποιούμενες ταυτόχρονα και στους συναδέλφους.

Παράλληλα, η Δημοσιογραφική Ενότητα κατέθεσε πρόταση στην επιτροπή καταστατικού της ΠΟΕΣΥ για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού οικοδομήματος, με γνώμονα την ενοποίηση των εκλογικών και πολιτικών διαδικασιών, τη μαζικοποίηση του χώρου, την ενοποίηση των κανόνων, των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των μελών με πυρήνα την Πανελλήνια Ένωση Δημοσιογράφων και σε δεύτερο βαθμό το Συνδικάτο Τύπου, απο κοινού με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο.

===========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.