Η Packard στην οποία επέβαινε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 Ιουνίου του 1933. Οι σφαίρες που έπεσαν στη Λεωφόρο Κηφισίας δεν βρήκαν τον στόχο τους. Το αυτοκίνητο θα εκτίθεται τώρα στην οικία Βενιζέλου στα Χανιά.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο γραφείο του, πιθανόν 1932-1935.
Εχουν περάσει 76 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το φαινομενικά ήσυχο, αθηναϊκό βράδυ της 6ης Ιουνίου που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δραματικές νύχτες της πολιτικής ζωής του τόπου. Η μαύρη «Πακάρ» άφηνε το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά για να μεταφέρει τους υψηλούς καλεσμένους στο σπίτι τους, στο κέντρο της Αθήνας. Ξαφνικά πυροβολισμοί, πανδαιμόνιο, καταδίωξη στη λεωφόρο Κηφισίας. Ηταν το βράδυ μιας ακόμα απόπειρας δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Σε μια εβδομάδα από σήμερα, στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου που θα φιλοξενεί το αυτοκίνητο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο οποίο επέβαινε εκείνη τη δραματική νύχτα καθώς και μια πανομοιότυπη Packard που δωρήθηκε στο Ιδρυμα από Ελληνες της Αμερικής. Ο χώρος, βορειοδυτικό κτίσμα της οικίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, ανακαινίσθηκε και μετασκευάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει τα δύο αυτοκίνητα, ενώ οι επισκέπτες θα βρίσκουν σπάνιο φωτογραφικό υλικό με το ιστορικό της απόπειρας.
Η απόπειρα δολοφονίας το 1933 είχε άμεση σχέση με το πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Στον απόηχο του κινήματος Πλαστήρα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών του αντιπάλων. Το βράδυ της 6ης Ιουνίου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τη σύζυγό του Ελενα γευμάτιζαν στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά.
Η γενική ατμόσφαιρα της εποχής ήταν δυσάρεστη, φήμες για επικείμενη δολοφονία του Βενιζέλου ακούγονταν συνεχώς. Μάλιστα, όπως αναφέρει στα Ημερολόγιά της η Πηνελόπη Δέλτα, αναφορά στις φήμες έγινε και κατά τη διάρκεια του δείπνου, λίγες ώρες πριν από την απόπειρα. Ο ίδιος ο Βενιζέλος ψυχραιμότατος απαντούσε: «Ce sons les risques du metier» («Αυτοί είναι οι κίνδυνοι του επαγγέλματος») και γελούσε αδιάφορος.
Παρέμειναν εκεί ώς τις 10 και 55 το βράδυ, οπότε πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. Το ζεύγος Βενιζέλου επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο τύπου «Πακάρ», ενώ στις μπροστινές θέσεις μαζί με τον οδηγό κάθισε ο υπομοίραρχος Ιωάννης Κουφογιαννάκης, ενώ ακολουθούσε ένα ελαφρώς πιο αργό «Φορντ» με τους άνδρες ασφαλείας. Τα δύο οχήματα κινούνταν με μέση ταχύτητα 50 χιλιομέτρων στη Λεωφόρο Κηφισίας. Οταν έφθασαν στο ύψος του κέντρου «Παράδεισος» στο νότιο Μαρούσι ένα αυτοκίνητο με σβησμένα τα φώτα έκλεισε το δρόμο του αυτοκινήτου ασφαλείας του Βενιζέλου. Ταυτόχρονα, ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί και ο σωματοφύλακας Μαρκάκης, που επέβαινε στο συνοδευτικό αυτοκίνητο, χτυπήθηκε στο κεφάλι και πέθανε λίγο αργότερα. Οι δράστες στράφηκαν αμέσως κατά του αυτοκίνητου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος διατήρησε την ψυχραιμία του κι έσπρωξε τη γυναίκα του στο δάπεδο της «Πακάρ», δίνοντας παράλληλα εντολή στον οδηγό του Ιωάννη Νικολάου να αναπτύξει ταχύτητα για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους.
Ο Κουφογιαννάκης εν τω μεταξύ είχε δώσει εντολή στον οδηγό να σταματήσει για να κατέβει από το αυτοκίνητο και να αντεπιτεθεί με το πιστόλι του. Σταμάτησε και το αυτοκίνητο των δολοφόνων οι οποίοι συνέχισαν να τους πυροβολούν. Ο Βενιζέλος κατάλαβε ότι το σταμάτημα του αυτοκινήτου ήταν ριψοκίνδυνος ελιγμός και φώναξε στον οδηγό να φύγει γρήγορα. Τελικά η κίνηση του Κουφογιαννάκη αποδείχθηκε σωτήρια γιατί η «Κάντιλακ» των δραστών αναγκάστηκε να σταματήσει, με αποτέλεσμα να μην προφτάσει έπειτα το αυτοκίνητο του Βενιζέλου, που κατάφερε να διαφύγει με μεγάλη ταχύτητα. Στο ύψος της Φιλοθέης, ο Νικολάου, ο οδηγός του αυτοκινήτου, συνειδητοποίησε ότι είχε σκάσει ένα από τα λάστιχα των πίσω τροχών. Αυτό μείωσε την ταχύτητά τους με αποτέλεσμα οι δολοφόνοι να τους προσεγγίσουν πάλι και να ξαναρχίσουν οι πυροβολισμοί.
Ωστόσο ο οδηγός, έπειτα και από παρότρυνση του Βενιζέλου, κατάφερε για μια ακόμα φορά να διαφύγει των δολοφόνων. Η κατεύθυνση που υπέδειξε ο Βενιζέλος στον οδηγό του ήταν ο «Ερυθρός Σταυρός» καθώς η Ελενα είχε τραυματιστεί.
Ευτυχώς ο Νικολάου κατευθύνθηκε προς τον Ευαγγελισμό, γεγονός που έσωσε τη ζωή όλων, καθώς σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων οι δολοφόνοι είχαν προβλέψει να τους στήσουν ενέδρα στον «Ερυθρό Σταυρό» σε περίπτωση που διέφευγαν.
Σχετικά:Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (Μουρνιές Χανίων, 23 Αυγούστου 1864 – Παρίσι, 18 Μαρτίου 1936) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας. Πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, στην είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους διατελώντας πάρα πολλές φορές
Ελευθέριος Βενιζέλος-ομιλία στον ελληνικό λαό-1929
Προσέξτε δομή λόγου,τον απολογισμό που κάνει καθώς και το νέο όραμα και την ελπίδα που δίνει για μια καλύτερη Ελλάδα
Καργάκος για Βενιζέλο και Θουκυδίδη!
Aναφέρεται στον πολιτικό-ιστορικό Βενιζέλο και στον στρατιωτικό-ιστορικό θουκυδιδη. ( ο Βενιζέλος είχε κάνει την απόδοση στην νέα ελληνική το έργο του Θουκυδίδη.
===========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.