Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

4 περιβαλλοντικές απειλές για τους 4 νομούς της Κρήτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Κρίτωνα Αρσένη


Τη διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση της Κρήτης, ενός τόπου που για πολλά χρόνια η ιδιαιτερότητα του φυσικού του περιβάλλοντος υπήρξε πηγή οικονομικής άνθισης και ποιότητας ζωής, έρχονται να αναδείξουν 4 νέες ερωτήσεις που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης - μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ερωτήσεις αφορούν θέματα που έχουν επανειλημμένα αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα:

  1. Τη λειτουργία λατομείου μέσα σε προστατευόμενη περιοχή (Ηράκλειο)
  2. Τη δόμηση τουριστικών καταλυμάτων μέσα σε υγρότοπο (Λασίθι)
  3. Την επικείμενη κατασκευή λιμνοδεξαμενής μεγάλης κλίμακας εντός των ορίων προστατευόμενης περιοχής (Χανιά)
  4. Την ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων των θερμοκηπιακών μονάδων (Λασίθι, Ηράκλειο, Χανιά)

Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι:


«Η Κρήτη είναι ένας τόπος χαρισματικός, πλούσιος σε μοναδικά οικοσυστήματα, θησαυρούς βιοποικιλότητας, που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις. Στην Κρήτη το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά σμίλευσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα τοπίο που σήμερα είναι πηγή υπερηφάνειας για τους κατοίκους και μαγνήτης για τον παγκόσμιο τουρισμό. Δυστυχώς, όλα αυτά τα 6 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή και της υπουργίας Σουφλιά, παρατηρούμε την εντεινόμενη υποβάθμιση του, διαμέσου μιας πολιτικής που συστηματικά αδιαφορεί για την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου. Η απουσία οριζόντιων μέτρων προστασίας για τις περιοχές NATURA οδηγεί σε μη αναστρέψιμα, καταστροφικά αποτελέσματα.


Ευαίσθητα οικοσυστήματα, πηγή πλούτου και ευημερίας για τους κατοίκους του νησιού, πλήττονται ανεπανόρθωτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την απαξίωση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, της κύριας πηγής εισοδήματος για τους κατοίκους. Αντί να στραφούμε στην πράσινη ανάπτυξη της Κρήτης και να βασιστούμε στην προστασία και ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών για την ανάπτυξη νέων υγιών περιβαλλοντικά οικονομικών δραστηριοτήτων με προοπτική, εκμεταλλευόμαστε το φυσικό πλούτο της Κρήτης ληστρικά, αδιαφορώντας για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται.


Η εξαετία Σουφλιά μας διδάσκει την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στα περιβαλλοντικά αγαθά. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, που προτείνει λύσεις με προοπτική και ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται την περιβαλλοντική προστασία».


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.