Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Στις 4 Οκτωβρίου οι Έλληνες απαντούν στο δίλημμα

Nέα πορεία και βούληση για να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και συμφέροντα που κρατούν την χώρα στο τέλμα

«Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Ή συνεχίζουμε μια πολιτική αδιαφάνειας, πελατειακής σπατάλης, αδιεξόδου και αποτυχίας που οδηγούν την χώρα στο τέλμα συνεχίζοντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ή επιλέγουμε μια νέα πορεία με μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να νοικοκυρέψει το κράτος, να βάλει τάξη, να δώσει το αίσθημα της δικαιοσύνης και να δώσει στην οικονομία για μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική»

υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού διάλογου με τον Κ. Καραμανλή.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έθεσε το πολιτικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης, παρουσίασε το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών για την ανάταξη της οικονομίας και του κράτους και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και αυτοδυναμίας από τους Έλληνες πολίτες.

Η ανάταξη της οικονομίας με την προστασία του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των μεσαίων στρωμάτων, η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και η δημοσιονομική εξυγίανση με το νοικοκύρεμα του κράτους αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και ανευθυνότητα, καθώς χρέωσε την χώρα με επιπλέον 100 δις ευρώ, και φόρτωσε την οικονομία με πέντε προϋπολογισμούς που έπεσαν έξω.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο των πρώτων 100 ημερών και των 5 πρώτων νομοσχεδίων για την ανάταξη της οικονομίας και την δημοσιονομική εξυγίανση και έδωσε σαφή απάντηση για τους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα του Κινήματος. Η είσπραξη τμήματος των ανείσπρακτων φόρων, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με την σωστή λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελούν κάποιες από τις πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας. Παράλληλα επεσήμαινε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης. Κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου δίκαιου φορολογικού συστήματος με ενιαίο τρόπο φορολόγησης όλων των εισοδημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Δεν μπορεί η εργασία να φορολογείται περισσότερο από το κεφάλαιο».

Η χώρα είναι αναγκαίο να αλλάξει την παραγωγική της βάση και να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η νέα αναπτυξιακή κατεύθυνση θα δημιουργήσει «πράσινες δουλειές» με νέες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ειδική αναφορά έκανε στις κλιματικές αλλαγές και την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι πρέπει να προστατεύει ο πλούτος της χώρας, ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας με την παράγωγη υψηλής ποιότητας προϊόντων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

«Η συνταγή της συμπίεσης και της απαξίωσης του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας παιδείας» είναι αποτυχημένη «χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορούμε να πάμε σε μια ουσιαστική ανάπτυξη» τόνισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τις πολιτικές του Κινήματος για το κοινωνικό κράτος. Έθεσε ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργασιακές σχέσεις και τις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων ανθρώπων με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους, οι οποίοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά. Έκανε λόγο για σωστή διαχείριση και σχεδιασμό στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, στηλιτεύοντας την «αμαρτωλή» πολιτική των «τοξικών» ομολόγων της Ν.Δ που οδήγησε τα Ταμεία στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Εξέφρασε την βούληση του να συγκρουστεί με συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας και ιδιαιτέρως τα δημόσια νοσοκομεία και δεσμεύτηκε για προσλήψεις νοσηλευτών και «όχι αγροφυλάκων».

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεγάλων αλλαγών στην Παιδεία και ενίσχυσης της δωρεάν δημόσιας ποιοτικής παιδείας. Ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης με ένα δις ευρώ από τον πρώτο προϋπολογισμό και σημείωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να συνδεθεί με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Στόχος μας είναι «ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, που προστατεύει τα δικαιώματα και όχι ένα κράτος φέουδο φεουδαρχών και υπουργών που δεν μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εγκάλεσε τον κ. Καραμανλή για σπατάλη και αδιαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. «Έξι χρόνια δώσατε το χειρότερο παράδειγμα, υποκλοπές, ομόλογα, υπουργείο Πολιτισμού, Βατοπαίδιο. Και εν μια νυκτί παραγράψατε όλες τις υποθέσεις σκανδάλων» είπε απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή και κατέθεσε τις προτάσεις του για την θωράκιση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Κατέστησε σαφές ότι αμέσως μετά την 4η Οκτωβρίου θα ζητήσει την σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τεθεί ένα τέλος στην διαφθορά.

«Λαού θέλοντος, αύριο ως Πρωθυπουργός θα αγωνιστώ για να ξαναποκτήσει η χώρα το διεθνές κυρός και την διαπραγματευτική της ικανότητα» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του για το πώς θα κινηθεί στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Δεν θα καταθέσω τα όπλα, θα ζητήσω σοβαρή αξιολόγηση της Άγκυρας για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν διαπραγματεύτηκε ενώ είχε ιστορικές ευκαιρίες για να δρομολογήσει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η εθνική «κόκκινη γραμμή», που χαράχτηκε από το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τον οδηγό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το Σκοπιανό είπε ο Γ. Α Παπανδρέου και επεσήμανε την συμβολή του Κινήματος στην ενίσχυση της θέσης της χώρας στο ζήτημα αυτό.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.