Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Διαχωρισμός κόμματος-κυβέρνησης: θα τα καταφέρει ο Γιώργος;

Μια από τις σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ήταν και ο πλήρης διαχωρισμός της λειτουργίας του κόμματος και της λειτουργίας της κυβέρνησης. Επανέλαβε μάλιστα αυτή του την πρόθεση και μετά τις 4 Οκτώβρη και τη νίκη στις εθνικές εκλογές. Αυτές τις μέρες γίνονται συζητήσεις στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το ποια θα είναι η νέα σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου και για το ποιος θα είναι ο νέος Γραμματέας του Κινήματος.

Όπως όλα δείχνουν ο Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να τηρήσει τόσο την προεκλογική του δέσμευση όσο και το κατασταστικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το πολιτικό συμβούλιο αναμένεται να ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό , ενώ και ο Γραμματέας κατά πάσα θα πιθανότητα θα προέρχεται από τη νέα γενιά στελεχών του Κινήματος. Ενδιαφέρον όμως δεν παρουσιάζει τόσο ο διαχωρισμός Πολιτικού Συμβουλίου-Κυβέρνησης όσο ο πλήρης διαχωρισμός που πρέπει να γίνει ανάμεσα στα πρόσωπα που κυβερνούν και στα πρόσωπα που “τρέχουν” καθημερινά το κόμμα.

Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της επόμενης μέρας. Είναι αλήθεια πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μια μεγάλη δεξαμενή στελεχών ηλικίας 25-40 που μπορούν να αναλάβουν τα ηναία της Ιπποκράτους και να αφήσουν απερίσπαστους τους “μεγάλους” στο κυβερνητικό έργο. Μια δεξαμενή που αποτελείται εν μέρει από στελέχη Τοπικών Οργανώσεων με μεγάλη πείρα στην οργάνωση του Κινήματος αλλά και μεγάλο πλεονέκτημα την καθημερινή επαφή με τον κόσμο της καφετέριας, του καφενείου και της δουλειάς.

Μια δεξαμενή που αποτελείται επίσης από στελέχη της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μια πολιτική Νεολαία η οποία διαθέτει τα περισσότερα μέλη στη χώρα μας. Μέλη με εμπειρία τόσο σε οργανωτικά θέματα, όσο και σε θέματα εκλογικών αγώνων καθώς τα περισσότερα από αυτά τα μέλη προέρχονται από το “μετερίζι” της Π.Α.Σ.Π. Μιλάμε δηλαδή για άτομα που γνωρίζουν και από μηχανισμούς και γραφεία αλλά και από δρόμους και πορείες. Και κυρίως από άτομα που έχουν μεγαλώσει πολιτικά και ιδεολογικά μέσα σε ένα κλίμα συνεχούς αντιπαράθεσης και “μάχης” στα φοιτητικά αμφιθέατρα.

Φυσικά το να πάρουν το τιμόνι της Ιπποκράτους αυτά τα στελέχη με τη μία δεν είναι καθόλου εύκολο. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί από τον Πρόεδρο του Κινήματος ο τρόπος επιλογής τους. Ο Γιώργος έχει δείξει ότι δε “μασάει” από μηχανισμούς και πιέσεις και εδώ έχει ακόμη μια ευκαιρία να το αποδείξει. Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως είναι οι κόντρες και οι “ομάδες” ή τάσεις” ή τα “μπλογκ” όπως είναι γνωστά της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Εκεί όπου γίνεταi ένας κακός χαμός! Οι εσωκομματικές κόντρες είναι μεγάλες και ανυπέρβλητες για πολλούς. Ακόμα και από πόλη σε πόλη. Βέβαια μια δυναμική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να περιορίσει αυτές τις καταστάσεις, αλλά όχι και να τις επιλύσει. Εξάλλου, δεν είναι και σωστό ο Πρωθυπουργός της χώρας να κάθεται και να ασχολείται με τα εσωκομματικά προβλήματα της νεολαίας του κόμματός του.

Γι’αυτό θα ήταν χρήσιμο στη νέα εποχή της Ιπποκράτους ένα παλιό στέλεχος να αναλάβει “ρόλο Πάγκαλου”. Να αναλάβει δηλαδή τον δύσκολο ρόλο της καθημερινής ενασχόλησης και επιτήρησης της λειτουργίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τέτοια στελέχη υπάρχουν πολλά , για παράδειγμα ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά είναι αμφίβολο αν θέλουν να αναλάβουν αυτόν τον άχαρο ρόλο και να περιοριστούν στην Ιπποκράτους, καθώς πολλοί καλοβλέπουν μια μελλοντική κυβερνητική θέση.

Αν ο Παπανδρέου τα καταφέρει να ανανεώσει πλήρως το Κίνημα τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά. Τόσο στο παρόν, καθώς η λειτουργία της Ιπποκράτους θα είναι καλύτερη και θα διατηρεί τα μέλη και τους φίλους σε εγρήγορση αλλά κυρίως στο μέλλον όπου το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα δει σε 5-10 μια νέα φουρνιά έτοιμη και ικανή να διεκδηκήσει τη νίκη στις εκλογές. Αν όχι τότε το μέλλον του Κινήματος θα έχει σημάδια του παρελθόντος. Εσωστρέφεια, φαγωμάρες, “συντροφικά μαχαιρώματα” και ιδεολογικό τέλμα. Η λύση είναι στο χέρι του…

Δημοσιεύθηκε στο politikossxoliasmos


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.