Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Καλή ξεκούραση, κύριε Καραμανλή!

Να σας συλλυπηθώ για την ήττα σας δε μου πάει. Άλλωστε, έτσι είναι η πολιτική: έχει και νίκες και ήττες. Μάλιστα θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά τα 5,5 χρόνια που επωμιστήκατε το δύσκολο και άχαρο ρόλο της πρωθυπουργίας της χώρας μας – ένα ρόλο που επιφυλάσσει πολλά φαρμάκια σε κάθε πρωθυπουργό χωρίς εξαίρεση.

Όμως, καθώς σας έβλεπα στο Ζάππειο Μέγαρο να μιλάτε στον Ελληνικό λαό, με μεγάλη ομολογουμένως αξιοπρέπεια και πολιτικό πολιτισμό, αλλά εμφανώς στενοχωρημένο, ειλικρινά μου ραγίσατε την καρδιά. Θυμάμαι, βέβαια, ότι πριν από μήνες είχατε εκμυστηρευτεί στο “φίλο” σας Νίκο Χατζηνικολάου πως είχατε κουραστεί, πράγμα που εκείνος το έκανε πρωτοσέλιδο κι από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοτικότητά σας μαζί με την επίμονη απαίτηση του Γ. Παπανδρέου για εκλογές.


Ήρθε λοιπόν η ώρα, και την επισπεύσατε μόνος σας με συνοπτικές διαδικασίες παραδίδοντας στο πιάτο την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, για να ξεκουραστείτε. Επομένως, η συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα σας έχει και την καλή της πλευρά για σας προσωπικά. Βλέπετε, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Υποθέτω, ακόμη, πως μέσα στη μεγάλη πίκρα σας, νιώθετε και κάποια λυτρωτική ανακούφιση. Είναι η λύτρωση που νιώθει κανείς όταν γνωρίζει ότι η τιμωρία που υπέστη ήταν δίκαιη. Κι εσείς, είμαι σίγουρη, το γνωρίζετε αυτό, αν και σας πήραν στο λαιμό τους οι λάθος συνεργάτες που είχατε επιλέξει και τους αφήσατε ανεξέλεγκτους ν’ αλωνίζουν.

Προσωπικά σας είχα ασκήσει δριμύτατη κριτική μέσα από τα άρθρα του ιστολογίου μου, από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι προχτές. Απλά τα είχατε κάνει θάλασσα. Τώρα δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε όσα είχα πει. Θέλω, όμως, να εκφράσω τη θλίψη μου γι’ αυτή την αναμενόμενη, έτσι κι αλλιώς, εξέλιξη, και να σας πω ότι η σωστή απόφασή σας να παραιτηθείτε από την προεδρία του κόμματος δε θα λύσει τα προβλήματα της ΝΔ. Όποιος κι αν είναι ο επόμενος αρχηγός, που σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει και κάποιος χαρισματικός που να ξεχωρίζει, το κόμμα σας δε θα ανατάξει. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η ΝΔ χρειάζεται ολική κατεδάφιση και αναδημιουργία με νέο όνομα, νέα φιλοσοφία και νέο όραμα. Ο φιλελευθερισμός έχει πια χρεοκοπήσει σε διεθνές επίπεδο, και πρέπει ν’ αναζητήσετε άλλο πολιτικό στίγμα, για να μη μείνετε ξανά καμιά εικοσαριά χρόνια στην αντιπολίτευση, πράγμα που θα είναι ολέθριο για τη δημοκρατία και τη χώρα μας.

Κατά τ’ άλλα, είστε αρκετά νέος και η ζωή είναι μπροστά σας. Μια αποτυχία στην πολιτική δε σημαίνει αποτυχία στη ζωή, η οποία συνεχίζεται κι έχει πολλές ομορφιές και προκλήσεις. Γνωρίζω, βέβαια, ότι για ένα πολιτικό ον η πολιτική είναι ο βιότοπός του, και χωρίς αυτήν νιώθει σαν το ψάρι έξω από το νερό και μαραζώνει. Γι’ αυτό πολύ σοφά αποφασίσατε να συνεχίσετε ως απλός βουλευτής να μάχεστε για την παράταξή σας και για το καλό της χώρας. Στο εξής η μάχη σας πρέπει να είναι διπλή: μέσα στη Βουλή ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, και μέσα στο κόμμα για την εκ θεμελίων ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω, και να θυμάστε ότι έχει ο καιρός γυρίσματα, γι’ αυτούς που το αξίζουν βέβαια. Κάνετε την αυτοκριτική σας, εργαστείτε για την επανίδρυση του κόμματός σας που έχει πια γεράσει, κι αν έχετε κάτι να μας πείτε που δε γνωρίζουμε, αν, π.χ., η απόφαση να παραδώσετε την εξουσία δεν ήταν δική σας αλλά επεβλήθη “άνωθεν”, τώρα είναι η ώρα να το πείτε. Δεν έχετε τίποτε άλλο να χάσετε, κι εμείς ο λαός πρέπει να ξέρουμε αν υπάρχουν κάποια κέντρα που δρομολογούν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Ή μήπως ο λαός δεν πρέπει να γνωρίζει τι παίζεται πίσω από την πλάτη του;

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχηθώ στο Γιώργο Παπανδρέου θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην πρωθυπουργία του για το καλό όλων των Ελλήνων.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.