Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Ασφυκτικές πλέον οι πιέσεις από τους ευρωπαίους τραπεζίτες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


«Κόψτε υπουργεία και όπλα»
Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ "ToBHMA"

Την πλήρη κατάργηση των δαπανών δύο ή τριών από τα υπουργεία που «έκλεισαν» και τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών κατά 50% απαιτούν από την κυβέρνηση οι ευρωπαίοι τραπεζίτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα για να ανακόψει τον δημοσιονομικό κατήφορο της ελληνικής οικονομίας και αυτό καθώς ουδόλως ικανοποιητικά κρίθηκαν τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2010, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο εφιαλτικό διήμερο που πέρασε στις Βρυξέλλες.

Οπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της Επιτροπής «εδώ που φθάσατε απαιτούνται πραγματικά γενναία μέτρα». Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωνε από τη Φραγκφούρτη ότι με βάση τη δική τους ορολογία «γενναίο μέτρο» θα ήταν για παράδειγμα η πλήρης κατάργηση των δαπανών δύο ή τριών υπουργείων ή η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 50%. Γνωρίζοντας φυσικά ότι στην Ελλάδα «αυτά δεν γίνονται», υπενθύμισε ότι σε χώρες όπως η Ιρλανδία οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου μειώθηκαν περί το 10%, ότι σε χώρες της Βαλτικής έκλεισαν κρατικά νοσοκομεία κ.ο.κ.

Η Επιτροπή περιμένει στην επόμενη επίσκεψη του υπουργού όχι άλλα δείγματα γραφής όσο συγκεκριμένα μέτρα. Από την ένταση και τη δεσμευτικότητα των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το χρονικό περιθώριο που θα λάβει περί τον Φεβρουάριο η Ελλάδα για να ρίξει ο δημοσιονομικό έλλειμμά της από το 12,7% του ΑΕΠ στο 3%. Το γεγονός ότι το 1993 η τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είχε επίσης παραλάβει το δημοσιονομικό έλλειμμα από την κυβέρνηση της ΝΔ στο 12%, είχε επίσης υπαχθεί η χώρα στο άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης και τελικά κατάφερε να το συρρικνώσει στο 3% το 1998, δεν προσφέρεται για εφησυχασμούς, αλλά ούτε και για συγκρίσεις.

Και αυτό διότι προ δεκαπενταετίας η μεν ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα αλλάζοντας την ισοτιμία της δραχμής (σήμερα δεν μπορεί), η δε παγκόσμια οικονομία δεν περνούσε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση που περνά σήμερα. Συν τοις άλλοις εκείνη την εποχή είχε εντοπισθεί και η περίφημη «άσπρη τρύπα» (δηλαδή πλεονάσματα) στα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα έχει ασφαλώς γίνει κατάμαυρη.

Σχετικά:
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.