Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Κρίτων Αρσένης: "Η αβέβαιη στάση των ΗΠΑ απειλεί την επίτευξη διεθνούς δεσμευτικής συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2009

Κρίτων Αρσένης: "Η αβέβαιη στάση των ΗΠΑ απειλεί την επίτευξη διεθνούς δεσμευτικής συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή"

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε στην 7μελή επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενόψει της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Συναντήθηκε με μέλη της Γερουσίας, μεταξύ των οποίων η Γερουσιαστής Μπόξερ, πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Γερουσίας και συντάκτρια του νομοσχεδίου Κέρυ-Μπόξερ για τη δημιουργία συστήματος εμπορίας ρύπων στις ΗΠΑ καθώς και με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος αλλά και τις σημαντικότερες ΜΚΟ και think tanks. Ο Κρίτων Αρσένης παροτρύνε την επίσπευση της έγκρισης από την Γερουσία της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την αλλαγή της διαπραγματευτικής θέσης των ΗΠΑ στην Κοπεγχάγη προκειμένου να επιτευχθεί μια διεθνής δεσμευτική συμφωνία με μετρήσιμους στόχους για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Επισήμανε δε ότι η πιθανή αναβολή της τελικής απόφασης για δεσμευτική διεθνή συμφωνία για μετά την Κοπεγχάγη, θα καταστήσει ιδιαίτερα αβέβαιη την επικύρωσή της από τις ΗΠΑ, λόγω της ενδεχόμενης αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στη Γερουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών στις ΗΠΑ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Η εκλογή του πρόεδρου Ομπάμα, σήμανε την πλήρη μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση της Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοθεσία για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% έως το 2020 και κατά 80% έως το 2050 σε σχέση με το 2005. Προτείνεται μάλιστα ένα αυξανόμενο ποσό που θα ξεκινήσει από 1 δις δολάρια για την χρηματοδότηση της προσαρμογής των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση αλλά και ισότιμο ποσό για την μεταφορά πράσινης τεχνολογίας προς αυτές τις χώρες, ενώ πάνω από 5 δις δολάρια για την αντιμετώπιση της καταστροφής των δασών του πλανήτη. Αν και πραγματικά σηματοδοτούν μια ριζική αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή, οι δεσμεύσεις αυτές υπολείπονται αρκετά των αντίστοιχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και καθιστούν πολύ δύσκολή την επίτευξη μιας νέας διεθνούς συμφωνίας στην Κοπεγχάγη που να ανταποκρίνεται στα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Επιπρόσθετα εκκρεμεί και είναι αβέβαιη η έγκριση της νομοθεσίας από την Γερουσία με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την Άνοιξη του 2010. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά έγκριση της εθνικής νομοθεσίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία (την νομοθεσία για την αποφυγή της αέριας ρύπανσης) για να περιορίσει τους ρύπους που προκαλούν Κλιματική Αλλαγή. Η επιλογή αυτή θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις να προσφύγουν νομικά εναντίον της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να καθυστερήσει πιθανά η έναρξη εφαρμογής των όποιων μέτρων έως και δύο κρίσιμα για τον πλανήτη χρόνια.

Κατά την διάρκεια των επαφών μας διαφάνηκε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που μπορεί συνολικά να είναι τελικά συγκρίσιμα με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς διαφάνηκε επίσης η έλλειψη πολιτικής βούλησης των ΗΠΑ να δεσμευτούν στην Κοπεγχάγη σε συγκεκριμένους μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους για την μείωση των αερίων του Θερμοκηπίου στα πλαίσια μιας νέας διεθνούς δεσμευτικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Αντί για αυτό οι ΗΠΑ αναμένεται να επιδιώξουν μια διεθνή δέσμευση σε επίπεδο εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και μάλιστα όχι στην Κοπεγχάγη αλλά αργότερα, αφού ολοκληρωθεί η έγκριση της εθνικής τους νομοθεσίας. Επιπρόσθετα, αν το κείμενο που θα προκύψει έχει τον χαρακτήρα της διεθνούς συμφωνίας, είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην μπορέσει να συγκεντρώσει τους 67 από τους 100 ψήφους που απαιτούνται στην Γερουσία για την έγκριση του, ιδιαίτερα όταν ήδη υπάρχει δυστοκία για την συγκέντρωση των 60 ψήφων που απαιτούνται για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας από την Γερουσία και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολο ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Νοεμβρίου 2010, των αυξημένων προεκλογικών πιέσεων της ενδεχόμενης αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στη Γερουσία.

Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ θα έχουν οδηγήσει τα κράτη του κόσμου σε μία μη επαρκή και διάτρητη διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της διεθνούς περιβαλλοντικής κρίσης, την οποία τελικά μπορεί να μην μπορέσουν καν να επικυρώσουν».


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.