Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και οι υποχρεώσεις της πολιτείας.



1η Δεκεμβρίου 2009

Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η νεολαία μας, το συντομότερο,

απέναντι στο κίνδυνο του AIDS. Ας δράσουμε τώρα.

Περίπου 4.900.000 νέοι 15 έως 24 ετών ζούσαν με AIDS

στα τέλη του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.

Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος

στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά

νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στην γηράσκουσα από πληθυσμό Ελλάδα μια ακόμα μάστιγα επιδεινώνει το δημογραφικό της πρόβλημα. Οι σύμβουλοι, οι ψυχολόγοι, οι ιατροί και όλοι οι ειδικοί πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης φοιτητών μαθητών γονέων.

Το AIDS παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, ενώ την ίδια στιγμή, οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη θεραπεία των ασθενών. Η επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης μπορεί να μειώσει σε περισσότερο από το μισό τον αριθμό των νέων μολύνσεων από τον HIV μέχρι το 2015

Στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν ανέρχεται σε 9.798. Εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των οροθετικών στη χώρα μπορεί να είναι και τριπλάσιος, καθώς πολλοί ζουν με τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν επειδή δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, είτε δεν το έχουν δηλώσει είτε δεν υπάρχει η κατάλληλη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας..

Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του
AIDS. Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν σημάδια προόδου όσον αφορά την αναστροφή της επιδημίας της νόσου. Την φετινή, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS αντιμετωπίζουμε μια σαφή πρόκληση και πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που φέρνει αποτελέσματα και επείγει να κάνουμε περισσότερα, για να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας για την επίτευξη, έως το 2010, της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπευτική αγωγή, την περίθαλψη και τη στήριξη. Ο στόχος αυτός, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ρίξουμε το άπλετο φως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον HIV. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή στιγματισμού και διακρίσεων που συνδέονται με τον HIV. Σημαίνει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σημαίνει την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πληροφόρηση και υπηρεσίες σχετικά με τον ιό HIV.

Όλες τις χώρες να άρουν τους ποινικούς νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που αποτελούν εμπόδιο στην αντιμετώπιση του AIDS, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος των ατόμων με HIV. Η επιτυχής αντιμετώπιση του AIDS δεν τιμωρεί τους ανθρώπους. Τους προστατεύει. Σε πολλές χώρες, η νομοθεσία κάνει διακρίσεις σε βάρος των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αντιμετώπιση του AIDS βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, όχι σε ιδεολογίες, και ότι φθάνει σε αυτούς που την χρειάζονται αλλά και προσβάλλονται περισσότερο.

Σήμερα οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά πρότυπα που θα μας καθοδηγήσουν στην καλύτερη θεώρηση της πρόληψης, της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους και να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχής τους σε όλες τις όψεις της αντιμετώπισης του AIDS. Στην Ελλάδα οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν χαμηλή βαθμολογία για τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, ενώ η υπουργός Υγείας εξήγγειλε την καθιέρωση εθνικής ημέρας ελέγχου AIDS, ώστε προληπτικά να κάνουν το τεστ όλο και περισσότεροι στη χώρα μας.

Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS. Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών. Οι επιστήμονες, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη. Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Μεγάλο φραγμό στη θετική προσέγγιση στο θέμα του AIDS αποτελεί ο φόβος που το περιβάλλει. Είναι ένας φόβος με βαθιές ρίζες σε συσχετισμούς με την αρρώστια και το θάνατο, με θέματα ταμπού όπως το σεξ μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τις εξωσυζυγικές σχέσεις, τα ναρκωτικά. Η αντίληψη συχνά ότι το άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS φέρει το ίδιο την ευθύνη γι΄ αυτό που έχει πάθει, η πεποίθηση ότι τα άτομα με HIV-λοίμωξη αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λανθασμένες αντιλήψεις αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, τείνουν να στιγματίζουν τα άτομα αυτά και να υψώνουν τείχη μεταξύ αυτών και της υπόλοιπης κοινωνίας.

Ο στιγματισμός των φορέων επιδρά αρνητικά στην αυτοεκτίμησή τους, προκαλώντας αισθήματα ντροπής και προσωπικής ανεπάρκειας και οδηγώντας τα σε κατάθλιψη και απόσυρση στον εαυτό τους. Συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως ομοφυλόφιλοι, ιερόδουλες, ναρκομανείς, αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις, που έχουν τη ρίζα τους σε βαθιά ριζωμένες κοινωνικές αντιλήψεις για το τι είναι ή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσοι ζουν με τον ιό HIV, των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται από την επιδημία. Ιδίως τώρα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ας χρησιμοποιήσουμε την απάντηση στο AIDS προκειμένου να προχωρήσουμε προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Ας δράσουμε τώρα. Όλοι ενωμένοι, καθηγητές, Σύμβουλοι, ψυχολόγοι, δάσκαλοι, κοινωνιολόγοι, ιατροί , πολιτικοί απέναντι στην μάστιγα του AIDS.

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος

http://www.koutsoukos-anastasios.gr/
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.