Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Σε χρόνο μέλλοντα... Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ


Πάσχος Μανδραβέλης,

Στις σαράντα μέρες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άρχισαν τα μνημόσυνα: «Οι ρυθμοί είναι αργοί», «Δεν υπάρχουν ακόμη Γενικοί Γραμματείς», «Εμφανίζονται αρρυθμίες», «Διατυπώνονται διαφωνίες», «Το βαθύ ΠΑΣΟΚ καραδοκεί». Όλα τα παραπάνω είναι αληθινά, αλλά πίσω από αυτά υπάρχει για την κυβέρνηση η μαύρη προφητεία κι ένα καλό νέο. Η πρόβλεψη είναι ότι «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα τα καταφέρει ως πρωθυπουργός» και το καλό νέο είναι ότι τα ίδια ακριβώς ΜΜΕ, πριν από ένα χρόνο προέβλεπαν ότι «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός».

Εμφανίζεται δε κι ένα παράδοξο: αν και η προφητεία δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι όλο και περισσότερο ασχολούνται με το τι θα γίνει, παρά με το τι γίνεται. Στο σύστημα ενημέρωσης, η βαθύτατη άγνοια για το παρόν, αντισταθμίζεται από την διάχυτη υπεροψία της προφητείας για το μέλλον. Έτσι ΘΑ ζούσαμε «το τέλος του δικομματισμού», ΘΑ είχαμε «τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ», ΘΑ επέλθει «η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας», ΘΑ «έχουμε οικονομική χρεοκοπία».

Ας μην εξωραϊσουμε τίποτε• τα προβλήματα της οικονομίας είναι μεγάλα, ο δικομματισμός φθείρεται, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν προβλήματα. Μπορεί δηλαδή κάποια, ή κάποιες από αυτές τις προβλέψεις κάποτε να επαληθευτούν. (Έτσι κι αλλιώς το μυστικό μιας καλής προφητείας είναι να λες το τι θα γίνει, ή πότε θα γίνει. Ποτέ και τα δύο μαζί.) Το ζήτημα είναι ότι σε όλη αυτή τη μαυρίλα των «προφητειών», υπάρχουν και καλά νέα τα οποία χάνονται• πιθανώς επειδή δεν κολακεύουν τα στερεότυπα ης καταστροφολογίας, πιθανότερο επειδή οι δημοσιογράφοι δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με το βάθος των πραγμάτων. Το σίγουρο όμως είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει σε τέτοια αδιέξοδα, που κατανοεί ότι πρέπει να αλλάξει. Και τα δύο μεγάλα κόμματα δοκιμάζουν νέα πράγματα. Ένα συντηρητικό κόμμα βάζει στην διαδικασία εκλογής αρχηγού την «παράφρονα μεταβλητή», το ΠΑΣΟΚ προωθεί μέτρα ανοιχτής διακυβέρνησης, και τα δύο κόμματα ξεκαθάρισαν τα ψηφοδέλτιά τους από όσους δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα προκάλεσαν την κοινή γνώμη.

Όλα αυτά τα νέα πράγματα στα οποία εξ ανάγκης οδηγούνται τα δύο κόμματα, δεν είναι ένας ευχάριστος περίπατος χωρίς καθυστερήσεις και τριβές. Το σημαντικό όμως είναι ότι γίνονται και το κακό είναι ότι τα ΜΜΕ δεν τα κατανοούν. Γι’ αυτό και βάζουν τα πάντα -και τις καινοτομίες και την αναπαραγωγή του υπάρχοντος- στο κάδρο της μέλλουσας κρίσης. Έτσι όμως δημιουργούν μόνο θόρυβο και διακινδυνεύουν ακόμη μια φορά την αξιοπιστία του περιεχομένου τους, το οποίο αποτελείται κυρίως από προφητείες.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.