Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ο απολογισμός των τριήμερων εκδηλώσεων στη μνήμη Γρηγορόπουλου

Καλύτερη από τις προηγούμενες φορές κρίνεται η στρατηγική αντιμετώπισης των ταραχών που εφάρμοσε η ΕΛ.ΑΣ τις προηγούμενες ημέρες παρά τις αρκετές παραφωνίες, όπως η πολύωρη κατάληψη της Πρυτανείας την περασμένη Κυριακή (6/12) και η εισβολή των μοτοσικλετών της ομάδας "Δ" μέσα στο πλήθος. Σημεία - κλειδιά θεωρούνται η μαζική παρουσία της αστυνομίας σε συγκεκριμένα σημεία αλλά και οι προληπτικοί έλεγχοι που προηγήθηκαν των διαδηλώσεων. (newstime)

Ήδη από χθες το πρωί, πριν τη μεγάλη πανεκπαιδευτική πορεία, άντρες της αστυνομίας σταματούσαν τους περαστικούς σε σημεία του κέντρου της Αθήνας, κυρίως στις εισόδους και τις εξόδους των σταθμών του Μετρό και του ΗΣΑΠ ζητώντας να ελέγξουν τις αποσκευές τους με αποτέλεσμα να μην περάσουν παρά μόνο ελάχιστα "μπουκάλια" - όπως ονομάζουν τις μολότοφ οι αντεξουσιαστές -μέσα στο σώμα της διαδήλωσης. Τα περισσότερα πολεμοφόδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κομμάτια από μάρμαρο που αποκολλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης αλλά και μολότοφ που είχαν ξεμείνει μέσα στο Πολυτεχνείο.

Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται να έγινε και η επιχείρηση στο στέκι "Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι, όπου βρέθηκαν ευρήματα που παραπέμπουν σε κατασκευή τέτοιου υλικού χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν και σήμερα, ενόψει της απογευματινής συγκέντρωσης.

Περίπου 850 προσαγωγές έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες, αρκετές από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πηγές της Αστυνομίας, θέλοντας να υποστηρίξουν την φήμη που οι ίδιοι διέδωσαν περί προσέλευσης αντεξουσιαστών από άλλες χώρες, ανέφεραν ότι υπήρξαν πολλές προσαγωγές αλλοδαπών. Μόνο χθες, από τα 65 άτομα που προσήχθησαν οι 23 ήταν αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι αλλοδαποί που τελικά συνελήφθησαν είναι κυρίως Αλβανοί που διαμένουν στην Ελλάδα και όχι "εισαγόμενοι ταραξίες".

Έντονες ήταν οι φήμες τις τελευταίες ημέρες για επικείμενη άρση του πανεπιστημιακού ασύλου με εισβολή δυνάμεων της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Αυτό ακούστηκε έντονα ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, καθώς ο αρμόδιος Εισαγγελέας έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις συνθήκες τραυματισμού του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα. Οι πληροφορίες για άρση του ασύλου υπήρχαν και χθες, μετά την αλληλογραφία του Πανεπιστημίου Αθηνών με την ΕΛ.ΑΣ, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι οι χώροι γύρω από το Πανεπιστήμιο (δρόμοι, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια) δεν είναι άσυλο.

Παράλληλα, αργά το απόγευμα χθες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ φέρεται να έδωσε τελεσίγραφο στους καταληψίες του ΕΜΠ απειλώντας τους με άμεση επέμβαση. Οι καταληψίες αποχώρησαν.

Αρκετές ήταν, τέλος, οι καταγγελίες πολιτών για βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών. Αυτή, όπως καταγγέλλεται, δεν εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλλά στο περιθώριό τους, πριν ή μετά. Όπως περιστατικά προσαγωγών στα οποία αστυνομικοί των ΜΑΤ στρίμωχναν και χτυπούσαν διαδηλωτές στις γωνίες (όπως σε προσαγωγή βράδυ Κυριακής γωνία Ακαδημίας και Σίνα). Ωστόσο, οι εντολές που είχαν πάρει οι αστυνομικοί ζητούσαν απόλυτη επαγγελματικότητα, γεγονός που φάνηκε ξεκάθαρα σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις.

Ο αστυνομικός της ομάδας "Δ" που τραυμάτισε 55χρονη γυναίκα όταν έπεσε πάνω της με τη μηχανή του, πήγε χθες στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και της ζήτησε συγγνώμη.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.