Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Ελλείμματα, διαδικασίες και... πόλεμος
Γεια σας,
τελικά η Ελλάδα είναι η χώρα των ελλειμμάτων. Έλλειμμα δημοσιονομικό, παραγωγικό, πολιτικό, αξιοπιστίας, αποφάσεων, ιδεών, διαφάνειας... Μάλλον όμως πάνω από όλα έχουμε έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης.
Νομίζω ότι η ανοιχτή διακυβέρνηση, που καινοτόμα εισήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δείχνει την βούλησή της σχετικά με την διαφάνεια και την συμμετοχική δημοκρατία, είναι κάπως άκαιρη, τουλάχιστον για θέματα που κάθε απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα.
Στην οικονομία, όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε. Όχι με στοιχεία, αλλά από τις δηλώσεις των παραγόντων. Η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία για την Ελληνική οικονομία. Γνωρίζουν λεπτομέρειες όλοι οι Ευρωπαίοι για την οικονομία μας και όχι οι Έλληνες. Μετά την παρουσίαση των στοιχείων, θα έπρεπε να καλέσει τα κόμματα του κοινοβουλίου, να παρουσιάσει τις προτάσεις της και να ακούσει τις δικές τους. Αφού γίνει και αυτό, η κυβέρνηση θα "εκμεταλλευόταν" την πρόσφατη εντολή που έλαβε και το 10% της διαφοράς, για να ενεργοποιήσει την απόφασή της για την έξοδο από την κρίση. Με γρήγορες κινήσεις, άμεσες αποφάσεις και κατεπείγουσα εφαρμογή τους.
Στον τομέα του ασφαλιστικού, ο διάλογος με τα συνδικάτα είναι απαραίτητος, όμως νομίζω ότι θα έπρεπε να εκπροσωπούνται και πάλι τα κόμματα του κοινοβουλίου. Βέβαια, τα κόμματα αντιπροσωπεύονται έμμεσα, όμως η φυσική και επίσημη παρουσία τους στον διάλογο θα ήταν διαφορετική. Αν οι συνδικαλιστές έβλεπαν απέναντί τους αποφασισμένους πολιτικούς για την λύση του ασφαλιστικού (υπάρχουν άραγε?), θα έπαιρναν διαφορετική θέση και ο καθένας θα κρατούσε πιο υπεύθυνη στάση.
Θεωρώ ότι οι δύο αυτοί τομείς, θα έπρεπε να είναι εκτός διαλόγου με την κοινωνία, αλλά εντός διαλόγου με τα κόμματα, όπως το θέμα της διαφάνειας και της διαφθοράς. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανοιχτή διακυβέρνηση και διάλογο με την κοινωνία πριν τα νομοσχέδια πάρουν την τελική τους μορφή, είναι πραγματικά αξιέπαινη και πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας μας. Νομίζω όμως (διαβάζοντας τα σχόλια που κάνουν οι πολίτες στο opengov.gr) ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας δεν είναι έτοιμο για τέτοιες διαδικασίες. Θα μπορούσε λοιπόν να λειτουργήσει, πιλοτικά στην αρχή, για λιγότερο επείγοντα θέματα, όπως π. χ. το περιβάλλον.
Φυσικά και τα κόμματα του κοινοβουλίου δεν έχουν δείξει και την απαραίτητη σοβαρότητα ή θέληση να συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο διάλογο. Το ΚΚΕ, πριν ακόμα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, κήρυξε πόλεμο! Αν είναι δυνατόν, το 2009, να μιλάμε για πόλεμο! Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, προσπαθούν να "κρατήσουν" τους ψηφοφόρους τους, που τείνουν να φύγουν προς μία πιο κεντρώα κατεύθυνση, σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα... Πρόσφατα είδαμε τους κκ Τσίπρα και Καρατζαφέρη, να καυγαδίζουν κάνοντας λόγο για "κοινόβια", "κόκκινα φωτάκια" και φυσικά... "πολυκατοικίες", μέσα στο κοινοβούλιο!!! Θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, όλοι να σοβαρευτούν και να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν υπεύθυνα για το καλό του τόπου...
Η αυριανή σύσκεψη των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, θα είναι ένα κρίσιμο τεστ σοβαρότητας. Τα κόμματα θα πρέπει να αποδείξουν αν είναι έτοιμα να συνεισφέρουν στην βελτίωση και στην πρόοδο της χώρας, ή αν απλά προσπαθούν να διαφυλάξουν τα "εργασιακά δικαιώματα" των βουλευτών τους.
Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο, σήμερα, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τις αποφάσεις μας και να πληρώσουμε το τίμημα της κατάστασης αυτής, στην οποία όλοι συνεισφέραμε, σε διαφορετικό βαθμό. Διαφορετικά, απλά θα αναβάλλουμε (για πολύ λίγο) τα σκληρά μέτρα, που όχι μόνο δεν θα θέσουμε σε διάλογο, αλλά θα κληθούμε να τα ακολουθήσουμε "κατά γράμμα" και να λογοδοτούμε στο εξωτερικό, που φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την σωτηρία μας...
Η ευθύνη των σημερινών μας αποφάσεων, βαραίνει την αυριανή μας κατάσταση... Ευθύνη που μέχρι σήμερα αποφεύγαμε και σήμερα καλούμαστε την πληρώσουμε.
Σας ευχαριστώ,
Γιώργος Φακίτσας
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αμφιταλαντεύεται. Από τη στιγμή που επιλέξει την πορεία της δεν πρέπει να κοιτάει ούτε αριστερά ούτε δεξιά, αλλά ίσια μπροστά. (Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898, Γερμανός Καγκελάριος)
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.