Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Τι είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ; Μία διαδικτυακή διαβούλευση 200 ή κάτι περισσότερο χρηστών στο openGov;


Διαβάζουμε στο VETO μια εύλογη αναφορά για έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης του ΦΟΙΒΟΥ ΔΕΛΗ, με τίτλο:


Οι φωνές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης έφτασαν στα αυτιά και του τελευταίου πολίτη της χώρας. Φυσικά και στου πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε την απάντησή του, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου! 

Είπε ότι αρμόδιος είναι ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος! Θα πείτε, αυτά τα ξέραμε από την ημέρα που σχηματίστηκε η κυβέρνηση. Σωστό. Οπως σωστό είναι ότι το σχήμα δεν δούλεψε. Αρα; Τί άρα αγαπητοί μου; 

Η δουλειά του συντονισμού των υπουργών και του έργου τους είναι αποκλειστικά... του πρωθυπουργού! Κανενός άλλου! Τί συζητάμε, λοιπόν; 

Επί Σημίτη συντόνιζε κανείς άλλος τα πράγματα πέραν του ιδίου; Δεν μιλώ για τον Καραμανλή γιατί εκεί το πράγμα ήταν σκορποχώρι! Είναι αστείο να λέει ο πρωθυπουργός ότι έχει ορίσει άλλους για να κάνουν τη βασική δική του δουλειά. Οσο πιό γρήγορα το καταλάβει τόσο καλύτερα για την κυβέρνηση και, κυρίως, για τη χώρα που δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς...



Σχόλιο: Η δημοφιλία Παπανδρέου είναι θέμα μερικών μηνών  να παρουσιάσει τα γνωστά ποσοστά που δημοσιοποιούνταν πριν διετίας. Οι λόγοι είναι πολλοί και στους επόμενους μήνες θα φανεί η μεγάλη του αδυναμία να κυβερνήσει αυτή τη χώρα.

Η φαινομενική δυναμική που έχει αυτή τη στιγμή ο ίδιος στηρίζεται στη πρόσφατη "νωπή", όπως συνηθίζεται να λέγεται εκλογική του λαϊκή εντολή, καθώς επίσης και στην αντίληψη των ψηφοφόρων του να παραδεχτούν ότι "έκαναν για μια ακόμη φορά λάθος".

Η επιλογή Παπανδρέου στην αρχηγία του κινήματος το 2007,
για τους γνωρίζοντες, έγινε με συναισθηματικά καθαρά κριτήρια. Από τη μία το όνομα του ιδρυτή και πατέρα του και από την άλλη η βιαστική ΜΗ "επαγγελματική" στάση Βενιζέλου  να προλάβει τους άλλους διεκδικητές του χρίσματος, αμετροεπή προφανώς στάση και οργιστικά ικανή να αντιστρέψει το όποιο θετικό αποτέλεσμα  υπέρ του.

Με δεδομένο αυτό και με την αδυναμία του ίδιου να ξεπεράσει ή έστω να προσεγγίσει το πατέρα Παπανδρέου άρχισε να αποστασιοποιείται από τους παραδοσιακούς υποστηριχτές του χτίζοντας ένα νέο προφίλ αρχηγού με "Σημιτικές συνταγές" της δήθεν "απεξάρτησης" από το "βαθύ ΠΑΣΟΚ".

Άρχισε να ανακαλύπτει νέα πρόσωπα από γυμναστήρια μέχρι ταβέρνες και να τους παρουσιάζει ως τα νέα πρόσωπα, που "ενώ πριν λίγους μήνες ΔΕΝ τα γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους" (α ρε Κατσιφάρα!!! ίδρυσες σχολή)  να βρίσκονται σήμερα στο πηδάλιο των αποφάσεων.

Με την δήθεν ανανεωτική λογική των νέων προσώπων φτάσαμε στους φίλους και στην αρχηγική αυλή.


Πρώτο λάθος αυτό. Από κει αρχίζει η αποδόμηση Γιώργου Παπανδρέου. Η διαπίστωση αυτή σήμερα μπορεί να σήμερα φαντάζει ως εικόνα προβοκατόρικη αλλά είναι διάχυτη σε όλους τους χώρους του κομματικού ΠΑΣΟΚ.

Για να μπορέσει να το πετύχει αυτό διάλυσε τις τοπικές οργανώσεις και τον πολιτικό  λόγο που είχαν τα τοπικά στελέχη του κινήματος να εκφραστούν φιμώθηκαν.

Τι είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ; Μία διαδικτυακή διαβούλευση 200 ή κάτι περισσότερο χρηστών στο openGov;

Πως γίνεται σήμερα ο πολιτικός διάλογος στο διαδίκτυο; ,,, με έναν ηλεκτρονικό διαχειριστή που κανένας μας ΔΕΝ γνωρίζει με ποια κριτήρια γίνονται οι αναρτήσεις των χρηστών ή ποιες από αυτές πιθανόν να φιλτράρονται.

Άλλο η ζωντανή επικοινωνία και διαβούλευση της κοινωνίας και άλλο μία άνευρη διαδικτυακή "σιωπηλή" κατάθεση απόψεων οι οποίες χωρίς αναλογική  πρόσβαση για όλους τους πολίτες.
Αλήθεια πιστεύει ο εμπνευστής της ηλεκτρονικής διαβούλευσης ότι αυτό αντικαθιστά τις ζωντανές αντιπαραθέσεις των τοπικών κοινωνιών; ή θεωρεί ότι αυτό είναι αναλογικό δείγμα της πλειονότητας των πολιτών;


Το Δεύτερο λάθος είναι η διγλωσσία και το ψέμα. Διγλωσσία προεκλογικών υποσχέσεων για μια σοσιαλιστική κοινωνία με ίσες ευκαιρίες κλπ και το σπουδαιότερο είναι η εθνική οικονομία που πράγματι "Λεφτά Υπάρχουν" αλλά με νεοφιλελεύθερες  πρακτικές και συνταγές φορολόγησης.

Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε πολλά άλλα, όπως τα εθνικά μας θέματα, η εξωτερική πολιτική και το παλαιστινιακό αλλά προς το παρόν τα αφήνω για για τους επόμενους μήνες.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί με την ευκαιρία αυτή του σχολιασμού είναι ότι ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει εγκλωβισθεί σε ένα περιβάλλον γνωστών, συγγενών και φίλων, που τον καθησυχάζουν ότι κατέχουν τη συλλογική αλήθεια που το κίνημα αδυνατεί να δώσει με τις τοπικές κοινωνίες του.

Από την άλλη δημιουργεί ανυποψίαστα "θύματα υπευθύνων" που πιθανόν ως εξιλαστήρια (κάτι σαν αγορανομικούς υπεύθυνους) θα τους φορτωθούν οι προσωπικές ευθύνες σε έναν επόμενο ανασχηματισμό πιθανόν την άνοιξη.

Το ότι αυτή η κυβέρνηση άρχισε λάθος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο και ασφαλές να το ισχυρίζεται ο καθένας μας. Το ότι όμως κατόρθωσε να απομακρύνει τους υποστηριχτές ψηφοφόρους της είναι και το  επόμενο που θα συζητιέται στα πολιτικά καφενεία. Γιατί ενώ όλα υποτίθεται έγιναν για το κομματικό ρουσφέτι και την συναλλαγή (του παρελθόντος) το βλέπουμε αυτό να γίνεται φανερά και νόμιμα από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες.

Ελπίζουμε και θα στηρίξουμε αυτή την ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύσεις στη πατρίδα μας, αρκεί τα επόμενα βήματα να είναι πράξεις στα προεκλογικά υποσχεθέντα.

Νάσος


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.