Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σε κλοιό η Υπουργός της Αγροτικής Ανάπτυξης


Παρόλο που η νέα πολιτική διοίκηση του υπουργείου έχει δείξει τις καλές προθέσεις για διάλογο, εν τούτοις οι αγρότες ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη τους για νέους αγώνες. (σχετικό video εδώ)

Τα δίκαια αιτήματα των αγροτών είναι διαχρονικά και δίκαια. Η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων είχε σε δευτερεύουσα προτεραιότητα τα θεσμικά θέματα και προσπαθούσε με τα "χαρτζιλίκια" των επιδοτήσεων να κάμψει τα χρονίζοντα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται "όλως τυχαίως" κάθε τέτοια εποχή καλλιεργητικής ραστώνης.

Η κρατικοδίαιτη αγροτιά έχει και αυτή τις ευθύνες της. Συμβιβάζονται πολλοί με τις αν αντίστοιχες χρηματικές αποζημιώσεις και χαριεντίζονται με τα πιστωτικά των τραπεζικών λογαριασμών των επιδοτήσεων με αποτέλεσμα η προσωρινότητα αυτή της ικανοποίησης να δρα αποπροσανατολιστικά στην μελλοντική τους ύπαρξη.


Για όσους γνωρίζουν το αγροτικό πρόβλημα αντιλαμβάνονται ότι είναι και πολύ μεγάλο και προσεγγιστικά απαγορευτικό. Η προσωρινή ικανοποίηση των ιδίων και η μετάθεση των προβλημάτων (χρόνια επιδίωξη) της πολιτικής εξουσίας για την επόμενη χρονιά συσσωρεύει τα προβλήματα και τα διογκώνει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.

Το ότι οι ίδιοι δεν επιμένουν να λειτουργήσει επιτέλους το Μητρώο Αγροτών είναι το βασικό. Οι επιδοτήσεις πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα βελτίωσης των καλλιεργειών και όχι συμπληρωματικό εισόδημα.

Εάν οι απαιτήσεις των αγροτών στηρίζονταν σε αυτές τις δύο αρχές, θα μπορούσαν στη συνέχεια να απαιτήσουν και τον προσανατολισμό της καλλιέργειας σε συγκεκριμένα προϊόντα, πιέζοντας το υπουργείο για να εξασφαλίσει την απορρόφηση της παραγωγής τους σε συνεργασία και με  άλλα συναρμόδια υπουργεία, λ.χ εξωτερικών κλπ.

Σήμερα ο αγρότης στηρίζεται στην ελεύθερη οικονομία της επιλογής του και όταν βρει τα δύσκολα απαιτεί κρατικό παρεμβατισμό, από την άλλη το υπουργείο ΑΑ δεν δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για τη καταλληλότερη και πιο κερδοφόρα ανάπτυξη των καλλιεργειών. Η κοστολόγηση και η μελέτη γενικότερα του είδους της παραγωγής είναι το κύριο και προσοδοφόρο τόσο για αυτούς όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.

Οι ανεξέλεγκτοι και πολλές φορές διαπλεκόμενες ηγεσίες των συνδικαλιστικών φορέων που τους καθησυχάζουν (τους αγρότες) εξυπηρετούν τη προσωρινή κάμψη των αιτημάτων που επιδιώκει ο κάθε υπουργός.

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα επανέλθουμε. Προς το παρόν ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Νάσος

Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων (ana-mpa)


 Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν κατά της διάρκειας της νύχτας, στα μπλόκα, με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας να παραμένει κλειστή στο ύψος των Κερδυλλίων, ενώ κλειστός παρέμεινε και ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

   Σε εκ νέου αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, από τις 12 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, αποφάσισαν να προχωρήσουν, σήμερα, οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων).

         Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΔΑΣ, Αναστάσιο Κάτο, οι αγρότες, πέραν των άλλων αιτημάτων τους, διεκδικούν και τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής χρονοδιαγράμματος δηλώσεων ΟΣΔΕ, μέσα στο Φεβρουάριο.
         Αποκλεισμένος από αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού παραμένει από χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές από τα δεκάδες σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, προς τη μία και την άλλη πλευρά.
         Κύριο αίτημα των αγροτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, είναι να κρατήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της η κυβέρνηση και να δώσει, όπως είπε, το 1δισ. εκατ. Ευρώ, που υποσχέθηκε στους αγρότες.
         Εξάλλου, κλειστή παραμένει για πέμπτη μέρα η Εγνατία Οδός Σερρών -Καβάλας, στο κόμβο Κερδυλλίων. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι τώρα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, πρόκειται να κλείσει από τη μία έως και τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.
         Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών, Ανέστη Κεμανιτζόγλου , αυτό που θέλουν οι αγρότες είναι "καλύτερη βιωσιμότητα, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής".
         Οι αγρότες- μεταξύ άλλων- διεκδικούν την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το "πάγωμα" των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο).
    Κλειστός στη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε και ο κόμβος της Χρυσούπολης, στο νομό Καβάλας.
   Ακόμη, στον κόμβο της Νίκαιας παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών του Νομού Καρδίτσας, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Βαγγέλη Μπούτα, να δηλώνει ικανοποιημένος από τη συμμετοχή, την οποία και χαρακτηρίζει πολύ πιο μαζική σε σχέση με τις περσινές κινητοποιήσεις.
      Αναλυτικά, οι αγρότες του νομού Καρδίτσας ζητούν να καταβληθούν άμεσα όλες οι επιδοτήσεις και να μην χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι εξ αυτών δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
      Ζητούν, επίσης, αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250, ιδιόκτητα, στρέμματα και 300, νοικιασμένα, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και, ταυτόχρονα, προστασία της ντόπιας παραγωγής (0,60 ευρώ στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα).
      Μεταξύ των αιτημάτων είναι, επίσης, η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, η κατάργηση του ΦΠΑ - και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση)- επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν το 0,15 ευρώ το κιλό, αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό και σύνδεση των επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, με την παραγωγή των προϊόντων.
      Οι αγρότες του νομού Καρδίτσας ζητούν ακόμη να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά, να γίνει το φράγμα Μουζακίου, να ολοκληρωθούν τα Κλειστά Σμοκόβου και να επιδοτηθεί με 80% η στάγδην άρδευση.
      Διεκδικούν, παράλληλα, να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η παραγωγή τριφυλλιού , να "παγώσουν" για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και να υπάρξει δεκαετή ρύθμιση, χωρίς τόκους ποινής, να γίνει έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία, καθώς και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, με απλοποίηση των διαδικασιών.
      Στα αιτήματα είναι, επίσης, η επιστροφή των "χαρατσιών" του ΟΣΔΕ σε όσους εργατοεργάτες- αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους- χαρακτηρίστηκαν μη αγρότες, η συνέχιση του "προγράμματος νιτρορύπανσης", η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή- στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις στο 100%- η παροχή άτοκων δανείων για κατοικία στα νέα ζευγάρια.
      Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι και οι ακόλουθες: τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρομεσαίους, να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στους καπνοκαλλιεργητές, να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα μοναστήρια και να μπει όριο στις επιδοτήσεις των μεγαλοκαλλιεργητών, να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, να παρέχεται δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα.
   Εξάλλου, περιστασιακά κλείνουν την οδική πρόσβαση στο συνοριακό σταθμό του Ορμενίου, οι αγρότες του νομού Έβρου, ενώ η διέλευση των οχημάτων στη διάρκεια της νύχτας γινόταν κανονικά.
   Στο τελωνείο των Κήπων του Έβρου δεν υπάρχει κινητοποίηση των αγροτών, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης.
   Ακόμη, στην ευρύτερη περιοχή του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, αναμένεται κατά τις πρωινές ώρες συγκέντρωση τρακτέρ παραπλεύρως των δρόμων στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο της Χαλκηδόνας.
   Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι τη στιγμή αυτή, εάν οι αγρότες θα προχωρήσουν άμεσα και στη διάρκεια της ημέρας στον αποκλεισμό των παραπάνω οδικών κόμβων.
   Από την άλλη μεριά, ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε ο δρόμος που οδηγεί στο συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς, ενώ συγκέντρωση τρακτέρ υπάρχει και στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, χωρίς προβλήματα.
   Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική, χωρίς ωστόσο, να προκαλούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
   Ανοιχτή στη διάρκεια της νύχτας, παρέμεινε και η πρόσβαση των οχημάτων στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας.
   Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν και ο κόμβος της Κρυσταλλοπηγής, σε απόσταση 10 χλμ. από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας. Παράλληλα, χωρίς προβλήματα ήταν η κίνηση των οχημάτων στη διάρκεια της νύχτας και στον κόμβο Βογατσικού, στην Καστοριά.
   Στο νομό Γρεβενών, παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού έξω από τη Νομαρχία, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων.
         Η Συντονιστική Επιτροπή συγκαλεί για αύριο, στις 10 το πρωί, συνέλευση των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και ειδικότερα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με πιθανό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού.
         Τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες των Γρεβενών είναι: η άμεση καταβολή του 50% της εξισωτικής αποζημίωσης, η θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η καταβολή του 100% της επιδότησης στα καπνά μέχρι και το 2013, η καταβολή αποζημιώσεων σε προϊόντα, όπως δημητριακά, μηδική, φακή κ.ά., τα οποία υπέστησαν ζημιές το καλοκαίρι του 2009, η συμπερίληψη των βιολογικών και δασικών προϊόντων στο καθεστώς των αποζημιώσεων και η στελέχωση του γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ Γρεβενών.
   Κινητοποιήσεις αγροτών της Πελοποννήσου
   Εκπρόσωποι παραγωγών εσπεριδοειδών από τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Άρτα, σε συνάντησή τους στην Τρίπολη, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη χυμοποίηση, ζητώντας την ενίσχυση του προϊόντος τους από εθνικούς πόρους.
   Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Λακωνίας Σπύρος Παπαδάκος, όλα τα εργοστάσια χυμοποίησης παραμένουν κλειστά.
   Οι πορτοκαλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τοπικού χαρακτήρα εντός των νομών Λακωνίας, Αργολίδας και Άρτας αύριο Τετάρτη, ενώ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στη Αθήνα για να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Εξάλλου, σήμερα, αγρότες των πέντε νομών της Πελοποννήσου με απόφαση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) θα προχωρήσουν, στις 12 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης, στο ύψος του κόμβου της Στέρνας.
   Στελέχη της ΠΑΣΥ, με δηλώσεις τους από το Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, σημείωσαν πως αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ασχοληθεί άμεσα με τα προβλήματά τους, δίνοντας λύση στα αδιέξοδα που υπάρχουν, θα προχωρήσουν σε ολικό αποκλεισμό της Πελοποννήσου.
   Παρέμβαση εισαγγελέα
   Να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να σχηματιστούν δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, ζήτησε χθες από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, σε περίπτωση που στηθούν αγροτικά μπλόκα στο νομό Θεσσαλονίκης.
         Με επείγον έγγραφό του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργίου, αφού υπενθυμίζει ότι το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και διώκεται αυτεπάγγελτα, τονίζει ότι η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών της συγκεκριμένης πράξης, που προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων.
   Δηλώσεις Κ. Μπατζελή
   "Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Γι΄αυτό, δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις με έναν ανοιχτό σε όλους διάλογο".
   Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε 20 περίπου σημεία των εθνικών δρόμων.
   Καλώντας τους αγρότες σε διάλογο η κ. Μπατζελή επισήμανε ότι το αγροτικό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα αλλά αφορά όλη την κοινωνία και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
   Παρέμβαση της ΕΕ θα ζητήσει η Βουλγαρία
   «Πέρα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει διαμέσου των Υπουργείων Γεωργίας και Εξωτερικών, τα οποία αναφέρατε στο δελτίο σας που παρακολουθώ τώρα, αύριο πρωί-πρωί μαζί με τον Ρουμάνο ομόλογο μου θα ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή, πρώτον, αυτό έχει γίνει προηγούμενο και, δεύτερον, είναι απαράδεκτο εμείς να πληρώνουμε για προβλήματα, τα οποία υπάρχουν σε γειτονική μας χώρα». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε τηλεφωνικές δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης της Βουλγαρίας ΒΝΤ, αναφερόμενος στον αποκλεισμό των συνοριακών σταθμών από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
   «Αν το είχε κάνει αυτό η Βουλγαρία, όλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχολούταν τώρα μαζί μας. Οπότε εμείς επιμένουμε μέχρι την Τέταρτη, το αργότερο, είτε να ανοίξουν οι (συνοριακοί) σταθμοί, είτε θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις όπως και να αποζημιωθούμε για τις απώλειες μας», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
   «Απλώς, η διπλωματικότητα μας, η φιλία μας, η καλή γειτονία μας ήταν για σήμερα. Από εδώ και εμπρός θα είμαστε πολύ πιο απότομοι στο αίτημα οι επιχειρηματίες μας, οι ταξιδιώτες μας να μην παθαίνουν ζημιές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της βουλγάρικης κυβέρνησης.
   Σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης για το ύψος στο οποίο ανέρχονται οι μέχρι τώρα απώλειες των Βούλγαρων μεταφορέων, ο κ. Μπορίσοφ είπε «δεν υπάρχει τρόπος να τα υπολογίσουμε για μια μέρα και μόνο». Για να προσθέσει στη συνέχεια, ότι «για έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία απώλεια από τετρακόσια ευρώ ή χίλια λέβα την ημέρα είναι πολλά λεφτά».
   «Γι' αυτό εμείς ζητάμε την Τετάρτη όλα αυτά να έχουν τελειώσει. Στην αντίθετη περίπτωση εμείς θα υπολογίσουμε μεγαλύτερες απώλειες. Και θα επιμείνουμε να μας πληρώσουν αποζημιώσεις επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως πολιτεία» κατέληξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.