Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ζητείται προς ενοικίαση ή αγορά νέο κτίριο διακυβέρνησης, γιατί το παλιό έχει μάλλον κοριούς, μικρούς χώρους και τα έπιπλα δεν ταιριάζουν με τις απαιτήσεις των νέων ενοίκων.


Στο χωριό μου κάποιος σοφός γέροντας έλεγε: Της κοντής "βούρτσας" τις φταίνε οι τρίχες...
Νάσος

Ρεπορτάζ από την espresso: Ο νέος (λευκός) οίκος του Γιώργου

Ο Γιώργος Παπανδρέου ασφυκτιά στο Μέγαρο Μαξίμου! Από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στο ιστορικό κτίριο της Ηρώδου Αττικού με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, διαπίστωσε ότι δεν ταιριάζει στο στιλ της νέας διακυβέρνησης που θέλει να προωθήσει. «Δεν είναι λειτουργικό, τα έπιπλά του είναι αρκετά “βαριά”, είναι αρκετά παλιό, δεν σε εμπνέει και συν τοις άλλοις είναι και αντιοικολογικό» έχει επισημάνει κατά καιρούς στους συνεργάτες του.

Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί ένα γραφείο που ο ένοικός του θα μπορεί να επικοινωνεί ανά πάσα ώρα και στιγμή με τις γραμματείες και το επιτελείο του και όχι να τους ψάχνει άλλοτε στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου, άλλοτε στο υπόγειο
(όπου βρίσκεται και το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή) και άλλοτε στο Μέγαρο Σταθάτου, το οποίο βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, όπως συμβαίνει σήμερα. Ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε ένα γραφείο λιτό, λειτουργικό και λιγότερο ενεργοβόρο, στο οποίο θα μπορεί να πραγματοποιεί συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις και υπουργικά συμβούλια με άνεση. Αλλωστε, όταν φτιάχτηκαν τα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, επιμελήθηκε ο ίδιος το προσωπικό του γραφείο δίνοντας ιδέες για το πού θα πρέπει να τοποθετηθεί η βιβλιοθήκη, τα έπιπλα και τα φωτιστικά.

Ηθελε να δουλεύει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Κάτι ανάλογο θέλει να κάνει και τώρα με το πρωθυπουργικό γραφείο. Για τον λόγο αυτόν έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να ξεχυθούν στην πρωτεύουσα αναζητώντας ένα νέο μέγαρο που θα μπορούσε να στεγάσει την έδρα της κυβέρνησης. Και φυσικά, θα πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στη Βουλή. Βεβαίως αυτό δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο... Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει πάρει στα χέρια του μια σειρά από προτάσεις. Ολες έχουν τα συν και τα ππλην τους, αλλά προσωρινά σκοντάφτουν στο οικονομικό ζήτημα. Τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ενός νέου κτιρίου είναι πολλά και μάλιστα μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Παρ’ όλα αυτά, η... έρευνα αγοράς συνεχίζεται. 1 Μια καλή περίπτωση που εξετάστηκε και εξακολουθεί εν μέρει να τριβελίζει στο μυαλό του κ. Παπανδρέου είναι αυτή του Μεγάρου Σταθάτου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου.

Πρόκειται για ένα τετραώροφο οικοδόμημα, από τα πιο σημαντικά δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Χτίστηκε το 1895 από τον γνωστό Σάξονα αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ ως κατοικία και έδρα των επιχειρήσεων του Οθωνα Σταθάτου. Παρέμεινε οικία μέχρι το 1937 που πέθανε η σύζυγός του Αθηνά και εν συνεχεία νοικιάσθηκε στη βουλγαρική πρεσβεία μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την Απελευθέρωση, έγινε Αγγλική Στρατιωτική Λέσχη και αργότερα Λέσχη Αγγλίδων Νοσοκόμων.

Αργότερα, νοικιάστηκε στη καναδική πρεσβεία, όπου παρέμεινε μέχρι το 1970. Μετά, εγκαταστάθηκε εκεί η πρεσβεία της Λιβύης μέχρι το 1982, οπότε αγοράσθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να μεταβληθεί σε επίσημο ξενώνα βασιλέων και αρχηγών χωρών που επισκέπτονται την Ελλάδα, αντικαθιστώντας την πρότερη χρήση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο είχε πλέον μεταβληθεί σε γραφείο πρωθυπουργού. Επειτα από πολλές προσπάθειες, η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού ενέκρινε τον εκθεσιακό χαρακτήρα του Μεγάρου και τον Ιανουάριο του 1986 εγκαταστάθηκε εκεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Το 2001, το ελληνικό κράτος το παραχώρησε για πενήντα χρόνια στο Ιδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή. Ακριβώς δίπλα από το Μέγαρο Σταθάτου, επί της οδού Ηροδότου, βρίσκονται τα γραφεία των συμβούλων του πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο, τετραώροφο κτίριο στο οποίο βρίσκεται και το γραφείο της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γλυκερίας Σιούτη αλλά και άλλων συνεργατών του κ. Παπανδρέου.

Το οίκημα είναι ωραίο μεν, στενόχωρο δε, οπότε απορρίφθηκε ευθύς εξαρχής. 2 Μια άλλη πρόταση αφορούσε το Ζάππειο Μέγαρο. Πρόκειται για ένα λειτουργικό κτίριο, πολύ κοντά στο Μαξίμου, με κήπους στα πρότυπα του Λευκού Οίκου, με ιστορική σημασία και πολλές ανέσεις. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της πρωτεύουσας, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από τον Ευάγγελο Ζάππα. Σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν και θεμελιώθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1874.

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο το 1888. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού. Δυστυχώς, ο Ζάππας δεν έζησε αρκετά για να δει το κτίριο στην τελική του μορφή. Στη διαθήκη του όρισε τον εξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα υπεύθυνο για την εκτέλεση και συνέχιση του φιλανθρωπικού του έργου. Εχει περίπου 25 δωμάτια που ξεκινούν από τα 97 τετραγωνικά μέτρα και φθάνουν έως και τα 984τ.μ.!

Η αρχική χρήση ήταν για τα «Νέα Ολύμπια», μια γεωργική, τεχνική και βιομηχανική έκθεση που ορίστηκε να πραγματοποιείται ανά τετραετία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από το Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας και από τις εγκαταστάσεις του εξέπεμπε από το 1938 ο κρατικός ραδιοσταθμός Αθηνών, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 διενεργήθηκαν εκεί οι αγώνες ξιφασκίας. Στη Μεσολυμπιάδα του 1906 χρησιμοποιήθηκε ως Ολυμπιακό Χωριό, ενώ στους Ολυμπιακούς του 2004 αποτέλεσε κέντρο Τύπου και εκδηλώσεων.

Στο Ζάππειο έλαβαν χώρα πολλά ιστορικά γεγονότα, με αποκορύφωνα την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (τότε ΕΟΚ) το 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης, από τη Μεταπολίτευση και μετά αποτέλεσε το κέντρο Τύπου σε όλες τις εθνικές εκλογές της χώρας, όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Την ιδέα της μετεγκατάστασης του πρωθυπουργικού γραφείου στο Ζάππειο την είχε και ο προκάτοχος του Γιώργου Παπανδρέου, ο Κώστας Καραμανλής. Η φρουρά του όμως ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είναι και του νυν προέδρου της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί πρόκειται για έναν χώρο που δεν μπορεί να φυλαχτεί καλά, όσους αστυνομικούς και να βάλεις γύρω του.

Οπως επισημαίνεται, έχει πολλές εισόδους και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σου πεταχτούν οι διαδηλωτές από τον Εθνικό Κήπο, από την Ηρώδου Αττικού, από τη Βασιλίσσης Σοφίας, από την «Αίγλη» ή από οπουδήποτε αλλού. Χώρια το γεγονός ότι μια πορεία διαμαρτυρίας προς το πρωθυπουργικό γραφείο θα παρέλυε το κέντρο της πόλης. Επίσης, οι αίθουσές του είναι κλεισμένες για μια πλειάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεδρίων τόσο για το 2010 όσο και για το 2011. 3 Η τρίτη πρόταση επιλογής κτιρίου αφορούσε τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επί της οδού Μουρούζη, ελάχιστα μέτρα δηλαδή από το Μαξίμου.

Μάλιστα, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος είχε υποβάλει σχετική πρόταση στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να παραμείνει μεν το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όλες οι άλλες σχετικές υπηρεσίες και γραμματείες να πάνε στο κτίριο της Πυροσβεστικής. Ετσι, ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα έχει πολύ μεγαλύτερες ανέσεις και πολύ περισσότερους χώρους να κινείται.

Οχι όπως είναι τώρα όλοι στοιβαγμένοι... Η Πυροσβεστική βρίσκεται στη Μουρούζη από το 1931, έχει μεγάλο χώρο για να σταθμεύουν τα γερανοφόρα οχήματα και σήμα κατατεθέν των εγκαταστάσεων είναι ο πενταώροφος πύργος ασκήσεων, κατασκευής του Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, ο οποίος «διαθέτει γυμναστήριο ευρύχωρο και με στέγη, μονόζυγα για να γυμνάζονται οι πυροσβέστες, αλλά και λειτουργικές αίθουσες», όπως αναφέρει το ιστορικό αρχείο του οικήματος. Τέλος, στα σχέδια ήταν να μεταφερθεί το πρωθυπουργικό γραφείο σε κάποιο από τα μεγάλα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Η πρόταση όμως φαίνεται ότι απορρίφθηκε, καθώς τέτοιο κτίριο δεν υπάρχει πλέον. Οσα υπήρχαν πουλήθηκαν σε ιδιώτες ή δόθηκαν για τη στέγαση του υπουργείου Παιδείας και του Κέντρου Εθνικών Επιχειρήσεων Υγείας. Επίσης, τα χρήματα για τη μετατροπή του σε αρχηγείο της κυβέρνησης κρίνονταν πολλά σε σημείο που να συμφέρει η αγορά ενός άλλου οικοπέδου από το κράτος. Ωστόσο, η αναζήτηση συνεχίζεται... Το μόνο σίγουρο είναι πως όπου κι αν πάει ο Γιώργος Παπανδρέου θα πάρει μαζί του τον έμπιστο καφετζή που είχε από τα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τον κύριο Βασίλη Κανελλόπουλο, που συνηθίζει να σερβίρει στον πρόεδρο το αγαπημένο του πράσινο τσάι ή τον χυμό πορτοκαλιού με τη συνοδεία σαλάτας.

Μικρό το πάρκινγκ, «μεγάλη» η ΔΕΗ Τα περίπου 120.000 ευρώ που πληρώνει τον χρόνο στη ΔΕΗ το Μέγαρο Μαξίμου προβλημάτισαν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αναζητώντας την αιτία του «κακού», έφθασαν στους τεχνικούς της ΔΕΗ, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι οι υψηλοί λογαριασμοί είναι αποτέλεσμα της κατασκευής του κτιρίου. Το κτίριο χτίστηκε σε μια εποχή που η οικολογία δεν απασχολούσε, η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος ήταν κενό γράμμα και τα «πράσινα» κτίρια είχαν να κάνουν μόνο με το χρώμα και όχι με την οικολογική συμπεριφορά τους.
  
Οσον αφορά τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, είναι χαμηλός και κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, ο λογαριασμός του ΟΤΕ δεν ανησυχεί τους ενοίκους του Μαξίμου, αφού η επικοινωνία γίνεται από τα τριψήφια κωδικοποιημένα τηλέφωνα ή από τα κινητά. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει πάντως και με το πάρκινγκ, καθώς στην κύρια είσοδο δεν χωρούν πάνω από πέντε αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα όλα τα υπόλοιπα να σταθμεύουν παρανόμως στον πλαϊνό δρόμο. Και δεν αναφερόμαστε στα αυτοκίνητα υπαλλήλων αλλά ακόμη και σε αυτά που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια του πρωθυπουργού!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ




========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.