Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΓΑΠ μας κοροϊδεύει;...Τέλος σε μονιμότητα, διαφθορά. Μείωση βουλευτών σε 150...

 
Η αργοπορία και μια αίσθηση αφέλειας που σε κάνει να υποπτεύεσαι άγνοια της πραγματικότητας συνεχίζουν να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση.
 
Αυτή είναι και η άποψη που είχα πριν από ένα μήνα. Από τότε όμως μέχρι σήμερα έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι της ελληνικής πραγματικότητας.
 
Την περασμένη Κυριακή πρόσεξα στον κυριακάτικο Τύπο δυο δημοσκοπήσεις. Η μία ήθελε το 67% των Ελλήνων να συναινεί στη λήψη μέτρων για την οικονομία.

Η άλλη ήθελε στη λίστα των πλέον δημοφιλών υπουργών πρώτο τον υπουργό οικονομικών και να ακολουθούν όσοι ευθύς εξ αρχής είχαν ταχθεί υπέρ της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Αναμφίβολα πρόκειται για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Επιπλέον ένα μήνα αργότερα η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα μέτρα που χρειάζονται δείχνει καλύτερη.
 
Ίσως να πρόκειται για στυλ διακυβέρνησης μέσω της σωκρατικής μαιευτικής μεθόδου, αφήνεις τους άλλους να καταλήξουν μόνοι τους στο τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει και ακολουθείς... Ίσως πάλι η ελληνική κυβέρνηση σέρνεται από τις ανάγκες της πραγματικότητας όπως περίμενα πριν ένα μήνα ότι θα γίνει τελικά.

Ίσως πάλι  να έκανα λάθος και ο ΓΑΠ πίσω από το μειλίχιο ύφος έχει επεξεργασμένο σχέδιο και αφήνει τις εξελίξεις να καθοδηγούν την υλοποίησή του προσδοκώντας τη λαϊκή συναίνεση...  
Σημασία έχει ότι κάτι κινείται σε ό,τι αφορά τις περικοπές των δαπανών του δημοσίου. Ήδη μιλάμε για φορολόγηση και περικοπές επιδομάτων αλλά και κατάργηση του 14ου μισθού στο δημόσιο.
 
Χθες διάβασα ότι η Ρουμανία πρέπει να απολύσει φέτος 100.000 δημοσίους υπαλλήλους, υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου η συζήτηση να ξεκινήσει και στην Ελλάδα.
 
Ίσως η άρση της μονιμότητας και η εκ βάθρων αναδιοργάνωση να αποτελούν έναν τρόπο που θα οδηγούσε σε ένα πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Δεν ξέρω πως θα εξασφαλιστεί η μη κομματική εκμετάλλευση αυτού του φαινομένου, αλλά και η μέθοδος «κουτσοί στραβοί στην Άγιο Παντελεήμονα»  έχει φτάσει σε αδιέξοδο...
 
Εξάλλου εμείς του ιδιωτικού τομέα που πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύουμε ότι τα δικαιούμαστε αυτά που πληρωνόμαστε,  που  το ενδεχόμενο αύριο να μην έχουμε δουλειά είναι πάντα ανοιχτό, δικαιούμαστε να μιλάμε για την «ιερή αγελάδα» στη νεοελληνική δημοκρατία που ακούει στο όνομα μονιμότητα του δημοσίου...
Ο ΓΑΠ μας κοροϊδεύει;...
 
Πριν λίγες εβδομάδες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη αρχηγών για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Έκτοτε ουδέν νεώτερο... Χθες κάποιος φίλος μου μετέφερε ότι εφοριακός του είπε: "Εσείς θα πληρώσετε τις απώλειες από τις περικοπές και την φορολόγηση των επιδομάτων".
 
Κάποιος άλλος που χρειάστηκε να εγχειριστεί σε δημόσιο νοσοκομείο μου είπε ότι του στοίχισε περί τις 2.500 ευρώ όταν για την ίδια επέμβαση σε ιδιωτικό θα πλήρωνε 4.000 ευρώ και θα είχε και αποδείξεις για την εφορία, ενώ με τα φακελάκια, τις αποκλειστικές και τα φιλοδωρήματα δεν έχει τίποτα...
 
Νομίζω ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά τα πράγματα είναι εύκολα. Τιμωρία όσων ανέχονται πράξεις διαφθοράς και κάλεσμα στην κοινωνία να καταγγέλλει παρόμοιες συμπεριφορές.
 
Αν κάποιος που ενέχεται σε υπόθεση λαδώματος ή εκβίασης θα έχει να αντιμετωπίσει κάποια χρόνια φυλακής, αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, θα γίνει πιο προσεκτικός.  Μια κοινωνία με λιγότερη διαφθορά είναι η καλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Φοροδιαφυγή...

Νομίζω ότι σαν κοινωνία από τεχνολογικής άποψης είμαστε σε θέση να συνδέσουμε κάθε ταμειακή μηχανή της επικράτειας με ένα κεντρικό υπολογιστή στο υπουργείο οικονομικών. Κάθε απόδειξη που θα κόβεται θα καταγράφεται αυτόματα στην κεντρική βάση δεδομένων. Σε συναλλαγές μεγαλύτερες ενός ποσού θα πρέπει να εγγράφονται και το ΑΦΜ του πελάτη για διασταύρωση στοιχείων.
 
Δεν ξέρω πόσο θα στοιχίσει μια τέτοια εγκατάσταση αλλά πιστεύω ότι απόσβεση από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα είναι θέμα ημερών ή το πολύ εβδομάδων.
 
Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα φάρμακα των σφαλισμένων για να σταματήσει το σύστημα να πληρώνει αντισυλληπτικά σε συνταξιούχους και θεραπείες για τον προστάτη σε γυναίκες.
 
Όλα αυτά είναι εύκολο να γίνουν. Αρκεί να υπάρξει θέληση των κυβερνώντων να κόψουν τον ομφάλιο λώρο της διαφθοράς και της πελατειακής υπόστασης της πολιτικής λειτουργίας.
 
Φυσικά θα πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες. Αυτό θα κάνει τις οργανωμένες μειοψηφίες που θορυβούν δήθεν περί κεκτημένων και φροντίδας των συμφερόντων του λαού να αναδιπλωθούν.
 
Πρέπει όμως ο πρωθυπουργός να επικοινωνήσει αυτά τα θέματα και να ζητήσει τη στήριξη της κοινής γνώμης. Και για να την κερδίσει ας κάνει μερικές χειρονομίες καλής θέλησης. Τώρα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ας πάρει απόφαση μείωσης των βουλευτών σε 150 από 300. Νομίζω ότι δεν θα χάσει τίποτα το δημοκρατικό πολίτευμα ίσα-ίσα θα κερδίσει. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι δεν μιλούν ποτέ και όταν μιλούν ασυναρτησίες επιπέδου νηπιαγωγείου λένε.
 
Συνοψίζοντας το δρόμο της εξόδου: Άρση μονιμότητας, δίωξη διαφθοράς, μείωση βουλευτών σε 150...
 
Το άλλο σκέλος είναι δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου. Με αυτό θα ασχοληθούμε προσεχώς...
 
Παραλειπόμενα
 
Αγορά: Η ελληνική αγορά είναι λιπόθυμη και ως εκ τούτου δεν μπορεί κάποιος να ανιχνεύσει προθέσεις. Για τις διεθνείς αγορές πρέπει πρώτα να δούμε που θα ολοκληρωθεί η διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Σε τι περιβάλλον και με ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά θα γίνει αυτό και μετά να βγάλουμε συμπέρασμα για τη συνέχεια.
 
ΟΤΕ: Η διαφοροποίηση χθες από το υπόλοιπο κλίμα της αγοράς άφησε περιθώρια για πολλές σκέψεις σε ότι αφορά στα κίνητρα.
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.