Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η Ελληνική οικονομία στην κορυφή της επικαιρότητας στην ΕΕ

Μαίρη Παραπονιάρη (VOA)
Όλος ο Ευρωπαϊκός τύπος είχε πρωτοσέλιδο θέμα την πανελλαδική απεργία, με μεγάλες φωτογραφίες από τις πορείες διαμαρτυρίας των ελλήνων εργαζομένων στην Αθήνα, για τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. 

 Η δημοσιονομική κρίση της χώρας μας που θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό νόμισμα - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - συζητείται παντού.  Στις Βρυξέλλες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σε 40άλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ζητάει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της Ελλάδας, ενώ μια αναπάντεχη πρόταση γίνεται την ίδια ώρα στο Στρασβούργο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά την παρουσίαση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου που όπως είναι γνωστό επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι Φιλελεύθεροι με την στήριξη των Πρασίνων ευρωβουλευτών, ζήτησαν από την Ευρωβουλή να καλέσει σε δημόσια ακρόαση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην δημοσιονομική κρίση της Ελλάδος, δηλαδή την ΕΚΤ, το Γιούρογκρουπ, την Κομισιόν, την Γιουροστατ,  τις Ελληνικές αρχές και τις τράπεζες επενδύσεων, για να διερευνηθούν οι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση .Γιατί όπως είπε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκύ Φερχόφσταντ υπάρχουν «αντιφατικές πληροφορίες» για τις αιτίες.

Σημείωσε μάλιστα ότι «η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν μια ευρωπαϊκή λύση μέσω έκδοσης ευρωομολόγων ή ακόμη και με την σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

Η πρόεδρος των Πρασίνων, Γερμανίδα Ρεμπέκα Χάρμς, επίσης δήλωσε ότι «η ανθελληνική εθνικιστική στάση απέναντι στην Ελλάδα δεν βοηθάει καθόλου» κι ότι για να πάψουν οι αντιευρωπαϊκές τάσεις θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνδράμει την Ελλάδα.

Διπλωματικότατα σχολίασε την πρόταση ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρέν λέγοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν παραγωγική και θα μπορούσε να συμβάλει στο να ρίξει νέο φως στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα.

Ο κ. Ρέν όπως έχει γίνει γνωστό, αναμένεται στην Αθήνα την Δευτέρα, έχοντας μαζί του διάφορες προτάσεις για την λήψη επί πλέον μέτρων, καθώς οι αναφορές των ελεγκτών που μόλις ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Αθήνα δεν ήταν ικανοποιητικές και αναφέρουν ότι η μείωση του ελλείμματος μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι 4 μονάδες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά μόνο 2.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βάν Ρομπάι, επεσήμανε τον μήνυμα αλληλεγγύης που δόθηκε στην Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί με την προτροπή των 26 προς την Αθήνα, να εξυγιάνει τα οικονομικά της.

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.