Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Στην Ιταλία ο Berlusconi κέρδισε το τεστ, παρά τα προσωπικά σκάνδαλα και την εμπλοκή του σε δικαστικές περιπέτειες λόγω χρηματισμού, σχέσεων με τη μαφία…


Αναγκαία σημείωση, για την κατανόηση των ιταλικών εκλογικών αποτελεσμάτων: σύμφωνα με το ιταλικό εκλογικό σύστημα -ενισχυμένη αναλογική και πολυπλοκότητα υποψηφιοτήτων, υποψηφίων-, που ήταν επιλογή της αριστεράς και έγινε τα τελευταία 15 χρόνια μπούμερανγκ, ο ψηφοφόρος ψηφίζει το πολιτικό κόμμα της αρεσκείας του και ξεχωριστά υποψήφιο Περιφερειάρχη ή Πρωθυπουργό.

H δεξιά ολοκλήρωσε την πλήρη κυριαρχία της στην πάλαι ποτέ κόκκινη κι εργατική

βόρεια Ιταλία. Η συμμαχική κυβέρνηση του Berlusconi (δεξιά & ακροδεξιά), έγινε πλειοψηφία στις Περιφέρειες Piemonte, Lombardia, Veneto (19 εκατομμύρια ψηφοφόρων), με “προβληματική” τη σχέση της με το ακροδεξιό κόμμα Λίγκα του Βορρά (34%), που ίσως διεκδικήσει νέες υπουργικές πολυθρόνες λόγω της τεράστιας εκλογικής του ανόδου σ’ αυτές τις περιοχές.

Στη Νότια Ιταλία, με εξαίρεση την Απουλία (νίκη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του μοναδικού αριστερού υποψηφίου Nichi Vendola) και την μικρή Περιφέρεια Basilicata, κυριάρχησε η δεξιά. Ειδικότερα στην Καμπανία (Νάπολη), συγκέντρωσε μια τεράστια πλειοψηφία (55%), μετά από 30 και πλέον χρόνια αριστερής διακυβέρνησης...

Και… η επικράτηση στην Περιφέρεια Lazio (Ρώμη) με την συνδικαλίστρια Renata Polverini, ολοκληρώνει την πολιτική υπεροχή της δεξιάς.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (πρώην ΚΚΙ, πρώην Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς, πρώην Ελιά κ.ο.κ.), συγκέντρωσε το 26,5% και οι “διαφημιστές-επικοινωνιολόγοι” του μιλούν για διατήρηση των εκλογικών εθνικών ποσοστών, παρά την εμφάνιση του κινήματος «5 Αστέρια» (1,8%), του B. Grillo.

Το χαμόγελο για την λεγόμενη κεντροαριστερά μπορεί να εμφανιστεί για τις Περιφέρειες Puglia (Μπάρι) και Liguria (Γένοβα), αλλά με την επικράτηση αριστερών υποψηφίων κι όχι του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πίνακας με το εκλογικό ποσοστό των πολιτικών κομμάτων

Η αριστερά (σήμερα κομμουνιστές και σοσιαλιστές δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση), μπορεί να πανηγυρίζει για την επανεκλογή στην Απουλία του Nichi Vendola (48,8%).

Η μοναδική "καθαρή" νίκη της αριστεράς είναι η επικράτηση στην Απουλία. Πρόκειται για προσωπική νίκη του Nichi Vendola, που υποδεικνύει και η πρώτη του δήλωση: «Η Απουλία είναι εργαστήρι “καλής” πολιτικής κι αυτό το εργαστήρι που δημιουργήσαμε επιβραβεύτηκε από τους πολίτες. Μια Περιφέρεια του Νότου που στέκεται περήφανη, διεκδικεί τα δικαιώματά της και το δρόμο του μέλλοντός της».
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.