Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Άκης Τσοχατζόπουλος: "Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι, όπως είχε πει και ο Α.Παπανδρέου, ο εκφραστής της αγωνίας, της ανάγκης και της ελπίδας του ελληνικού λαού"

ΟΜΙΛΙΑ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

« Συντρόφισσες και σύντροφοι, θεώρησα χρέος μου να μιλήσω σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, γιατί για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Είναι αποτέλεσμα βέβαια, εν πολλοίς, της πολιτικής της δεξιάς διακυβέρνησης, αλλά και του νεοφιλελευθερισμού, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνέπεια να εξασφαλίζει στην πορεία της μεγιστοποιημένη κερδοφορία στους ισχυρούς, στις επιχειρήσεις και στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά με παράλληλη μείωση της αξίας της εργασίας, μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας για τους λαούς. 

Επίσης, κερδοφορία και «εξαγωγικό πρωταθλητισμό» για τους μεγάλους, όπως η Γερμανία και, αντίθετα, χρέη και ελλείμματα για τις μικρότερες χώρες. 

Αυτή είναι η βασική αιτία, μαζί με την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία ήρθε πρόσφατα, ως συνέπεια της κρίσης του χρηματιστηριακού καπιταλισμού, της πιο προωθημένης μορφής του καπιταλισμού που έζησε η Αμερική, με τις «φούσκες» των ακινήτων, που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη.

Όπου το 2008 και το 2009 πια η κρίση αυτή, ως παγκόσμια οικονομική κρίση, έφερε ύφεση σε όλες τις χώρες και οδήγησε με πολύ πάθος τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών να επενδύουν δισεκατομμύρια από τους προϋπολογισμούς τους για να σώσουν τις τράπεζες, την οικονομία και το κεφάλαιο και παράλληλα βέβαια, να αποδεχτούν τη ληστρική συμπεριφορά αυτών των παραγώγων, των heads funds και των equity funds...

Είναι όλο  αυτό το σύστημα που κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως "διεθνείς τζογαδόρους", οι οποίοι πράγματι, ολόκληρο το 2009, αλλά και σήμερα, μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι εθνικές οικονομίες και οι τράπεζες και παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έριξαν τον πλούτο των λαών για να τις σώσουν, επωφελούνται ξανά της νέας ευκαιρίας που τους δίνεται, τώρα που οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση δημόσιου ελλείμματος.

Όπως γνωρίζετε, έχουμε παράγει κι εμείς, οι ευρωπαϊκές χώρες, «φούσκες». Δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι με τα κρατικά ομόλογα. Εμείς έχουμε παράγει τη «φούσκα» του δημόσιου χρέους και αυτό αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν εξετάσει κανείς, ποιες από αυτές τήρησαν φέτος το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα δείτε ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ξέφυγε.

Εμείς είχαμε το προνόμιο να είμαστε ο πρώτος, ο ασθενέστερος κρίκος. 
Αυτά τα τζογαδόρικα συστήματα τα έβαλαν μαζί μας στο όνομα της Ευρωζώνης, όχι γιατί θέλουν να ασχολούνται με μας. 
Βασικά θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστησαν, να ξαναπάρουν όσα χρήματα έχασαν και να μας βάλουν, πρώτους εμάς, -μετά ακολουθούν Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και ούτω καθεξής-, κάτω από το δικό τους οικονομικό έλεγχο.

Αυτό δείχνει, συντρόφισσες και σύντροφοι, ότι  το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. 
Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό και πολιτικό. 
Γι' αυτό η Ελλάδα έχει το προνόμιο και το δικαίωμα να θέτει ζήτημα αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορθώς διεθνοποιήσατε, Πρόεδρε, το θέμα της στήριξης και της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, -ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, που πρέπει η Ευρωζώνη να δείξει στα μέλη της, για να μπορέσουμε πραγματικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να ανοίξουμε, επιτέλους, το δρόμο για ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, γι' αυτό και είναι η ώρα της αλλαγής, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Γι' αυτό είναι ανάγκη να συσπειρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, αφού λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία ότι ο νεοσυντηρητισμός και ο νεοφιλελευθερισμός οδήγησαν και θα οδηγούν μόνιμα σε ενίσχυση του κεφαλαίου και στην «κλοπή» για τους εργαζόμενους και τους λαούς γενικότερα.

Σε αυτή την  εξέλιξη συνέβαλε και η σοσιαλδημοκρατία, η οποία αφού συμβιβάστηκε τα τελευταία χρόνια, έφτασε σε πλήρη αδυναμία να καθοδηγήσει τις κοινωνίες και τους λαούς. Το ΠΑΣΟΚ,όμως, ιστορικά έχει καταξιωθεί ως μια προοδευτική δημοκρατική δύναμη πάντοτε μαζί με τους εργαζόμενους, με τους πολίτες, με τους μικρομεσαίους, με το λαό γενικότερα. 

Γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι, όπως είχε πει και ο Α.Παπανδρέου, ο εκφραστής της αγωνίας, της ανάγκης και της ελπίδας του ελληνικού λαού.

Μόνο ως τέτοια δύναμη μπορεί το ΠΑΣΟΚ να διευρύνει την επιρροή του και να διεκδικήσει την επίτευξη του μεγάλου στόχου, να σώσουμε την Ελλάδα. 

Άρα δεν έχει νόημα να μιλάμε για το αν τα μέτρα είναι νεοφιλελεύθερα ή προοδευτικά. 
Το βέβαιο είναι ότι καμία σχέση δεν έχουν με το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως μέτρα αναγκαία για τη σωτηρία της Ελλάδας. Για να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται ξανά σε ένα λογικό επίπεδο. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα που οφείλουμε να λύσουμε.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δείξουμε, ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά, δίκαια και αποτελεσματικά, αν θέλουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία και να συγκροτήσουμε κοινωνικές πλειοψηφίες αποφασισμένες να στηρίξουν τη νέα αναπτυξιακή πορεία, που παράλληλα οφείλουμε να υλοποιήσουμε τώρα, -έχουμε ήδη καθυστερήσει-, αυτή τη στιγμή, σε όλους τους τομείς.

Άκουσα με ενθουσιασμό το Γ. Ραγκούση που μας παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του κράτους και την αυτοδιοίκηση. 

Είναι ιστορική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να αλλάξουμε το παραδοσιακό κράτος, που με τη σημερινή δομή του έχει ξοφλήσει. 

Και εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε εμπειρία, πώς αλλάζουμε το κράτος.

Και το '81 και το '93 ζήσαμε στιγμές οικονομικής κρίσης και αδιεξόδου, αλλά και θεσμικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν. 

Ανάλογες θεσμικές αλλαγές, είναι η ώρα τώρα να πραγματοποιηθούν όχι μόνο στο κράτος, αλλά σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Για αυτό, εδώ όλοι δεσμευόμαστε να στηρίξουμε μια πολιτική ΠΑΣΟΚ, που θα παρέμβει ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δίνοντας στις παραγωγικές και οικονομικές δυνάμεις νέες δυνατότητες ανάπτυξης. 

Αυτή είναι η αναγκαία συμπληρωματική αλλαγή και κατεύθυνση, προς την οποία πρέπει να κινηθούμε, παράλληλα με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, σταθεροποίησης και διάσωσης της χώρας.

Εμείς, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ, δεν ξεχνάμε ότι συγχρόνως έχουμε χρέος, ως τρίτη κεντρική κατεύθυνση της προσπάθειάς μας, τη διαφύλαξή, την εξέλιξή και την προσαρμογή του κοινωνικού κράτους. Υγεία, παιδεία, περιβάλλον, ποιότητα ζωής, πολιτισμός είναι ο πλούτος τον οποίο καλείται το ΠΑΣΟΚ, όχι να διαφυλάξει, αλλά να αυξήσει. 

Έτσι μόνο θα πλησιάσουμε τον κόσμο και θέλουμε τον κόσμο, τον έχουμε ανάγκη, διότι μόνο αν καταφέρουμε να συστρατεύσουμε την κοινωνία στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε επιτυχία.

Συντρόφισσες  και σύντροφοι, χρειαζόμαστε ξανά το κόμμα ΠΑΣΟΚ. 

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με επιτυχία και να νικήσουμε σε αυτόν τον τεράστιο αγώνα διάσωσης της χώρας, αν δε δραστηριοποιηθεί ξανά το προοδευτικό, δημοκρατικό, αριστερό ΠΑΣΟΚ, από τη βάση μέχρι την κορυφή, σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Δήμο.

Περιφερειακά  διαρκή αναπτυξιακά συνέδρια πρέπει να είναι το αντικείμενο του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, για να δέσει τη δική του δράση με λύσεις στα προβλήματα και με συμμετοχή της κοινωνίας και της λαϊκής και κομματικής βάσης του. 

Σήμερα το θέμα δεν είναι να αναπαράγουμε νέες κομματικές δυνάμεις. 

Αυτή τη φορά ο αγώνας μας είναι μέσα στο λαό. Μαζί με το λαό θα ξαναχτίσουμε συνολικά το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, για να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτό τον αγώνα σε πέρας».

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.