Δίωξη μάρτυρα υπεράσπισης του φοιτητή στην υπόθεση της «Ζαρντινιέρας». Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η ανοχή στην αστυνομική τρομοκρατία κατά πολιτών. (σίβυλλα)
Ερώτηση προς τους κ.κ Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προστασίας του Πολίτη
Τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2010, ο Δημήτρης Χασάπης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλείται από το Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε απολογία, κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση από τον αστυνομικό Απόστολο Αποστολίδη, πρωταγωνιστή στη γνωστή υπόθεση ξυλοδαρμού του κύπριου φοιτητή Α. Δημητρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το ψευδές των ισχυρισμών του αστυνομικού ο κατηγορούμενος έχει ήδη καταθέσει Υπόμνημα Εξηγήσεων προς το Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης στις 20 Ιουνίου 2007, ενώ υπέρ αυτού έχουν καταθέσει ως μάρτυρες όλοι οι παρόντες στο περιστατικό της «Ζαρντινιέρας».
Στην περίπτωση αυτή ο αστυνομικός, οποίος έχει ήδη το Νοέμβριο του 2008 καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τον ξυλοδαρμό του Α. Δημητρίου, στρέφεται τώρα εναντίον ενός μάρτυρα της υπόθεσης, ενόψει...
της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της δικής του καταδίκης. Η μήνυσή του για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του κ. Δ. Χασάπη όμως δεν λαμβάνει χώρα σε ανύποπτο χρόνο. Συμπίπτει με τη σύνταξη κατηγορητηρίου εναντίον του φοιτητή, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί για τα αδικήματα της «στάσης» και της «διατάραξης κοινής ειρήνης».
Είναι προφανές πως οι διπλές μηνύσεις, τόσο σε βάρος του μάρτυρα, όσο και προηγουμένως σε βάρος του θύματος, θα διευκολύνουν τον αστυνομικό Απόστολο Αποστολίδη να διεκδικήσει μία ακόμη ευνοϊκότερη εκδίκαση των ποινών που εκκρεμούν σε βάρος του.
Με τον τρόπο αυτό, και παρά την εκτίμηση του ίδιου του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη πως «οι επικοινωνούντες καθεστωτικοί μηχανισμοί πέταξαν στα σκουπίδια τον σεβασμό στην προσωπικότητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων», δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για επίδειξη ανοχής σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης πολιτών από τα Σώματα Ασφαλείας.
Μία τέτοια εξέλιξη μάλιστα δρομολογείται στην πράξη στο πρόσωπο ενός αστυνομικού, που στις 24 Μαΐου 2007 έχει ήδη προκαλέσει την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπόθεση Ζελίλωφ).
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Προτίθενται να διερευνήσουν αν αυτή η εξέλιξη αποτελεί απόπειρα τρομοκράτησης του μάρτυρα υπεράσπισης του φοιτητή;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και μέσω αυτής ο δίκαιος χαρακτήρας της επικείμενης δευτεροβάθμιας δίκης, ώστε να αποδυναμωθούν μεθοδεύσεις συγκάλυψης ευθυνών από θύλακες και αδιαφανείς μηχανισμούς εντός της ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας των οποίων η πρωτόδικη δίκη κατέληξε σε προφανή αναντιστοιχία ποινών σε σχέση με τη βαρύτητα των κατηγοριών;
3) Θα προβούν σε ενέργειες προς την αστυνομία ώστε να αποτραπεί οιαδήποτε μεθόδευση μέσω των εκ των υστέρων μηνύσεων των αστυνομικών εναντίον των πολιτών, με στόχο την αποθάρρυνση των πολιτών να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες των αστυνομικών οργάνων;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Κουράκης Τάσος
Δρίτσας Θοδωρής
Διώτη Ηρώ
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
ΣΧΕΤΙΚΟ:
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
του Δημήτρη Χασάπη
Καθηγητή Α.Π.Θ.
Γραμματέα του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ
Με την ιδιότητα του πολίτη και του πανεπιστημιακού, Γραμματέα του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, θέλω να καταγγείλω τη στάση και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων χτες μετά την Πορεία Μνήμης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.
Μικρο-επεισόδια στο χώρο της παλιάς Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, αντιμετωπίστηκαν με την άμεση παρέμβαση του Πρύτανη, στη συνέχεια οξύνθηκαν, διογκώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για να:
- επιβληθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στους περί το πανεπιστήμιο χώρους σε βάρος φοιτητών και πανεπιστημιακών, που αποχωρούσαν από τις εκδηλώσεις,
- πνιγεί στα δακρυγόνα η περιοχή της Καμάρας και του Σιντριβανιού,
- κρατηθεί το κέντρο της πόλης κλειστό σχεδόν μέχρι τα μεσάνυχτα,
ενώ η πορεία είχε τελειώσει χωρίς επεισόδια γύρω στις 8 το βράδυ, οπότε και άρχισαν εκδηλώσεις μέσα στο πανεπιστήμιο.
Μετά τη λήξη εκδήλωσης για το άσυλο στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και παριστάμενοι πολίτες γίναμε μάρτυρες στην οδό Αγγελάκη και προ του Ξενοδοχείου ABC ενός αγρίου ξυλοδαρμού νεαρού. Ο νεαρός αιμόφυρτος και με χειροπέδες κακοποιούνταν από άτομα με πολιτικά ρούχα και μάσκες στο πρόσωπο, παρουσία ένστολων αξιωματικών της αστυνομίας.
Δηλώσαμε τις ιδιότητες μας και διαμαρτυρηθήκαμε για τον βασανισμό ενός παιδιού, δημόσια και υπό την επιτήρηση αξιωματικών της αστυνομίας ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα.
Η διαμαρτυρία μας αντιμετωπίστηκε από τους μασκοφόρους δράστες με χυδαίο υβρεολόγιο και προπηλακισμούς και από τους ένστολους αξιωματικούς με τη δήλωση «δεν βλέπω τίποτα» και «δεν έχω όνομα.».
Πανεπιστημιακοί και παριστάμενοι πολίτες βρεθήκαμε χτες το βράδυ αντιμέτωποι με την κατάλυση της νομιμότητας στο κέντρο της πόλης και εκτός πανεπιστημιακού ασύλου από μασκοφόρους αστυνομικούς και ανώνυμους αξιωματικούς.
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ θα συζητήσει μεθαύριο σε έκτακτη συνεδρίαση τις αντιδράσεις του στο ζήτημα αυτό και θα καταθέσει αναφορά στο Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ο οποίος και αναζητήθηκε, ματαίως, τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών και με επίσκεψη μας στο Δικαστικό Μέγαρο αμέσως μετά.
Θεσσαλονίκη 18/11/06
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.