Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Η κατάσταση έχει ως εξής:

Γράφει η Βένη Μουζακιάρη

Οι ηγέτες της ΕΕ δε θα μπορούσαν με κανέναν τρόπο να μη φανούν αλληλέγγυοι και υποχωρητικοί μπροστά σε μια κατάσταση ιδιαίτερης οικονομικής κρισιμότητας,που θα μπορούσε να απειλήσει το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της ένωσης.

Σε περίπτωση που δεν έδειχναν μια αλληλέγγυα στάση υπέρ της Ελλάδος, το όραμα για μια πολιτικά νομιμοποιημένη ΕΕ θα κατέρρεε. Εάν δεν τάσσονταν υπέρ ενός μηχανισμού οικονομικής βοήθειας, θα αποδείκνυαν περίτρανα πως πίσω από την ΕΕ βρίσκεται μια μεγάλη "επιχείρηση," πολύ μεγάλων συμφερόντων..και με καμία διάθεση να αποκτήσει κοινή πολιτική ταυτότητα και πορεία.

Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν μπορούσε να επιτρέψει το ενδεχόμενο αυτό, ούτε καν η Μέρκελ. Το κόστος θα ήταν μεγάλο..Παρενθετικά βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας κάθε άλλο παρά συμφωνούσαν με την Καγκελάριο (βλ. Σόιμπλε, Άκερμαν). Οι απόψεις της έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινη ευρωπαϊκή λογική..Όποιοι λόγοι και αν την ωθούσαν σε τέτοιου είδους δηλώσεις, δεν έβρισκαν σύμφωνα ακόμη και στελέχη της κυβέρνησής της.

Ο μηχανισμός, που συμφωνήθηκε απόψε το βράδυ, είναι μια διακρατική συμφωνία. Ουσιαστικά υποχρεώνει τα μέλη της Ευρωζώνης να μας δανείσουν. Η ανάμειξη του ΔΝΤ ασφαλώς υπάρχει. Το θέμα όμως είναι με ποιον τρόπο θα κινηθεί το ΔΝΤ. Όπως αφήνουν να εννοηθεί τίποτε τραγικό δε θα ζητήσει. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο εσωτερικό άλλωστε, ενέχουν ήδη δίκτυ ασφαλείας, καθώς είναι αυστηρότερα των περιστάσεων.
Από την άλλη ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Τρισέ διαγράφει μια αυτόνομη-παράλληλη πορεία, προσπαθώντας...


α. να διασφαλίσει την ομπρέλα και σημαία της ΕΕ πάνω από κάθε οικονομικό και πολιτικό ζήτημα που ανεκύψε σε κράτος-μέλος (βλ. Ελλάδα)

β. να καταδείξει με τον πιο εμφανή τρόπο την απροθυμία του για την όποια εμπλοκή ΔΝΤ (Ουάσινγκτον) στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Ουσιώδη ρόλο φαντάζομαι διαδραμάτισει και ο ίδιος ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς και για να μην ονειροβατούμε θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ'όψιν πως σήμερα τέθηκε μόνο το πλαίσιο (σαφείς, αυστηρες γραμμές). Αν εξαιρέσουμε την κίνηση από μέρους της ΕΚΤ, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή από σήμερα κιόλας (αποκλιμάκωση spread), τα υπόλοιπα θα πρέπει να αξιολογηθούν σε βάθος χρόνου.

Δεν γνωρίζω εάν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει σύντομα την εφαρμογή του μηχανισμού αυτού , καθώς αναφερόμαστε σε ultima ratio, η πρωτοβουλία και η διάθεση όμως των Ευρωπαίων να βοηθήσουν υπάρχει και αξιολογείται μέχρις στιγμής θετικά.

Η σημερινή μέρα τελικά δίνει θετικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα ακόμη και σε παιχνίδι εντυπώσεων εμφανίζεται κερδισμένη. Απέσπασε την αμφίβολη ως χθες ευρωπαϊκή βοήθεια και με ψυχολογικό πλέον πλεονέκτημα μπορεί να κινηθεί διαφοροποιημένα στις αγορές.

Ηθικό πλεονέκτημα καταλογίζεται όμως και στους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η συμφωνία του σήμερα θα καταγραφεί ως βήμα σημαντικό στην κατεύθυνση της κοινής οικονομικής ενίσχυσης αλλά και της πολιτικής πορείας της ΕΕ. Ο νέος πρόεδρος της ΕΕ (Χέρμαν Βαν Ρομπόι) έπαιξε ρόλο σε όλη τη διαδικασία των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Η Ελλάδα ασφαλώς παραμένει σε δυσμενή οικονομική θέση, μπορεί όμως να ελπίζει από σήμερα σε μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση, τόσο από τις αγορές όσο και από τον διεθνή τύπο. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση πως θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να υιοθεί στο εξής έναν υγιή και συνετό οικονομικό τρόπο ζωής..

25 Μαρτίου σήμερα....και οι εθνικοί συμβολισμοί λειτούργησαν υπέρ μας..

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.