Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Το Κογκρέσο αναγνωρίζει την γενοκτονία

Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου χαρακτήρισε "γενοκτονία" την μαζική θανάτωση Αρμένιων από τους Τούρκους κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. 
 
Παρά τις αντιρρήσεις του Λευκού Οίκου και την παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό της γενοκτονίας με ισχή πλειοψηφία.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προειδοποιήσει ότι η υιοθέτηση του χαρακτηρισμού θα υπονόμευε της αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Δεν είναι γνωστό εάν η απόφαση της επιτροπής θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια της Βουλής.
Πάντως, όπως σημειώνει το BBC, ένα παρόμοιο ψήφισμα υιοθετήθηκε από επιτροπή του Κογκρέσου το 2007. Μετά τις πιέσεις που είχε ασκήσει η κυβέρνηση Μπους, το ψήφισμα δεν υιοθετήθηκε ποτέ από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Σχετικά: Γενοκτονία Αρμενίων


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.