Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η κρίση της Ελλάδας δείχνει «το πρόβλημα της Ευρώπης»

Ζωή Λεουδάκη, Ουάσιγκτον

Η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Τετάρτη νέα μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.
 
 Ο καθηγητής οικονομίας του Πανεπιστήμιου Τζωρτζ Ουάσιγκτον, Νίκος Βονόρτας, επισημαίνει ότι η Ελληνική οικονομική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της από τις χώρες της Ευρωζώνης φέρνει στο προσκήνιο ευρύτερα θεσμικά προβλήματα.

«Η Ελλάδα είναι το πρώτο μέλος της ΟΝΕ που περνάει αυτή την κρίση» σημείωσε ο κ. Βονόρτας «δεν νομίζω ότι θα είναι και το τελευταίο».

Σαν ιδέα η ΟΝΕ είναι σωστή, τονίζει ο Ελληνο-Αμερικανός καθηγητής, η παρούσα κατάσταση όμως παρουσιάζει προκλήσεις.

Αν κάποια χώρα δεν πηγαίνει καλά δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την απόδοση βοήθειας. 

 «Το θέμα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δείχνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης», επισημαίνει ο κ. Βονόρτας «απλώς η Ελλάδα ήρθε πρώτη στη σειρά. Μετά από λίγο θα είναι κάποια άλλη χώρα. Το θέμα είναι ο γερμανός και πολίτες άλλων χωρών είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τον πολίτη μιας ανεξάρτητης χώρας»;

Ο κ. Βονόρτας ανατρέχει στο Ζακ Ντελόρ τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όραμα του οποίου ήταν η πολιτική ένωση της Ευρώπης. Υπήρχαν όμως χώρες, όπως η Βρετανία, που δεν ήθελαν πολιτική ένωση και γι’ αυτό η Ευρώπη άρχισε να επικεντρώνεται στη διεύρυνση. «Για ...
να προχωρήσει η Ευρώπη οικονομικά έγινε η ΟΝΕ» δηλώνει ο κ. Βονόρτας. «Η ΟΝΕ όμως δεν έχει την πολιτική στήριξη από πίσω. Τη θεσμική, πολιτική στήριξη που όταν υπάρχει πρόβλημα να μπει ο άλλος μέσα και να πει πάρε χρήμα και λύσε το πρόβλημα σου.  Εκεί είναι το ζήτημα τώρα και εκεί πρέπει να κάνει κάτι η Ευρώπη για να σταθεροποιηθούν οι αγορές».

Πολλοί αναλυτές λένε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να δώσει στην ΟΝΕ την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της πορεία.  Η Ευρώπη μέχρι τώρα αναφέρει ο κ. Βονόρτας προσπαθούσε να επιβάλει την ένωση οικονομικά. «Αν δεν μας βοηθήσουν τώρα αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στις αγορές. Θα πούνε: αν οι Γερμανοί δεν τους βοηθούν αυτούς τότε κάτι κρύβεται, κάτι φοβούνται, άρα κλονίζονται εντελώς οι αγορές», επισημαίνει ο Ελληνο-Αμερικανός καθηγητής.

Αυτές οι πολιτικές βέβαια είναι μακροχρόνιες, δύσκολες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. «Βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αλλά μακροχρόνια έχουμε μεγάλο πρόβλημα.  Η Ευρώπη γενικά έχει μεγάλο πρόβλημα.  Άρα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε πιο σφικτή πολιτική ένωση.  

 Αλλιώς αύριο θα είναι η Πορτογαλία, μεθαύριο θα είναι η Ιρλανδία, μπορεί να είναι η Γαλλία , μπορεί ακόμα να είναι και η Γερμανία στο μέλλον».

Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα έδειξε ότι ένα περίπου 37% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κρίση οφείλεται κυρίως σε παιχνίδια κερδοσκόπων για να πλήξουν το ευρώ προς όφελος του δολαρίου.   

Ο κ. Βονόρτας επισημαίνει ότι η λέξη κερδοσκοπία στα ελληνικά έχει αρνητική χροιά αλλά όπως είπε: «Η κερδοσκοπία είναι αυτή που κρατά τις αγορές.  Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που όταν βλέπουν μία ευκαιρία προσπαθούν να μπουν και να βγάλουν χρήματα.  Μα αυτό είναι η αγορά όμως, έτσι δουλεύουν όλες οι αγορές.  Αυτοί δεν δημιουργούν το πρόβλημα, αυτοί απλώς το εκμεταλλεύονται». 

Ο κ. Βονόρτας πιστεύει ότι παρόλο που η κατάσταση είναι πολυδιάστατη και δύσκολη «τελικά θα μας βοηθήσουν οι εταίροι μας δεν έχουν επιλογή.  Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο πολιτικό θέμα».

Πιστεύει επίσης ότι η επιτήρηση που θα υπάρξει από τη Κομισιόν για την υλοποίηση ενδεχόμενου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο που οι Έλληνες βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Δυστυχώς θα αυξηθεί ο αντιευρωπαϊσμός στην Ελλάδα σαν αποτέλεσμα της όλης αυτής ιστορίας.  Είμαι σίγουρος ότι λιγότεροι άνθρωποι από ότι πριν θα είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ κακό, γιατί η Ελλάδα έχει ωφεληθεί πολύ από την Ευρωπαϊκή κοινότητα».

Καταλήγοντας ο κ. Βονόρτας επεσήμανε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Υπουργό Οικονομίας της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο ήταν συμμαθητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τον οποίο χαρακτήρισε ευφυή και καλά δικτυωμένο στην Ευρώπη.
 (VOA)

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.