Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Bloomberg BusinessWeek: "Ο Παπανδρέου αντεπιτίθεται"

“Ο Παπανδρέου περνάει στη αντεπίθεση”, τιτλοφορεί το Bloomberg BusinessWeek την συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως οι κερδοσκόποι που στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας έχουν κάνει πιο δύσκολο το δανεισμό της χώρας, καθώς είναι «σαν να αγοράζεις την ασφάλεια του σπιτιού του γείτονα και αν αυτό καεί, παίρνεις τα λεφτά.» Απορρίπτει το σενάριο πως η Ελλάδα θα είναι η επόμενη Lehman Brothers, καθώς αυτό θα αποσταθεροποιούσε τη ζώνη του ευρώ και η Ευρώπη δε θα το επιτρέψει.

«Αν δεν υπήρχε δράση [από την Ευρώπη], οι αγορές θα άρχιζαν να φοβούνται και για άλλες χώρες, και όχι απλά για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Θα μπορούσε να γίνει και για άλλες χώρες στην Ευρωζώνη,» λέει.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Έχουμε πει πως δε θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο, αλλά θα αφήσουμε αυτήν την πόρτα ανοιχτή αν δούμε πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως ελπίζουμε».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως τα χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία η Ελλάδα χρησιμοποίησε στο παρελθόν, προφανώς αναφερόμενος στην υπόθεση της Goldman Sachs, ήταν νόμιμα όταν τέθηκαν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά δημιούργησαν προβλήματα στη συνέχεια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως η Ελλάδα αποτελεί ένα ‘case study’ για την Ε.Ε., μια ευκαιρία να ενισχύσει το συντονισμό στα δημοσιονομικά των κρατών μελών, ενώ τέλος λέει πως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ή η κυκλοφορία ευρωομολόγων είναι στο τραπέζι. (capital)


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.