Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Η... “Βίβλος” Πάγκαλου, τα 090 του Παπακωνσταντίνου και η τράπουλα του Σαμαρά

Αν παρακολούθησες, αναγνώστη μου, τα “βάρβαρα” (που θα 'λεγε κι ο Πεταλωτής) επιτόκια με τα οποία δανειστήκαμε τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, θα κατάλαβες πως καλοί οι μηχανισμοί στήριξης, καλοί οι “ευρωπαίοι εταίροι”, αλλά μάλλον μόνοι μας θα κληθούμε να τα καταφέρουμε. 

.

Και αυτό σημαίνει ότι, για να μείνουμε μόνο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στα σκληρά μέτρα της 11ης Μαρτίου (λέμε τώρα, γιατί, ως γνωστόν, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...) θα πρέπει τα εξαγγελθέντα να εφαρμοστούν πιστά. Και το μόνο που έχει γίνει ως τώρα είναι η αύξηση του φόρου στα καύσιμα...  

 

Από το μπλοκάκι του Σημίτη στη “βίβλο” του Πάγκαλου

Ένα παράδειγμα της μεθοδολογίας “βάζω έναν στόχο, βρίσκω τη μέθοδο, επιτυγχάνω και προχωράω στον επόμενο στόχο” ήταν ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει μείνει στην ιστορία -μεταξύ πολλών άλλων...-  και για το θρυλικό μπλοκάκι του. Επρόκειτο για ένα μαύρο, moleskine, καρό μπλοκάκι, που είχε πάντα μαζί του και σημείωνε όλες τις εκκρεμότητες των υπουργείων, αλλά και τις προσωπικές του. 

Στο μπλοκάκι αυτό υπήρχαν τα πάντα, γι' αυτό και στοίχειωνε τη ζωή των υπουργών. 

Από το μπλοκάκι του Σημίτη περάσαμε στο λάπτοπ του Παπανδρέου, αλλά ο Γιώργος δε φαίνεται διατεθειμένος να ελέγχει καθημερινά πώς πάνε τα υπουργεία του.

Οπότε, εκχώρησε αυτή την αρμοδιότητα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο. Άλλωστε, ένας υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου μπορεί να αντέξει τα πάντα, εκτός από μία κόντρα με τον Πάγκαλο. Κι αν δε με πιστεύετε, ρωτήστε και τη Λούκα... 


Ο Πάγκαλος έδειξε προχθές στους δημοσιογράφους μία βίβλο που έχει καταρτίσει, με περισσότερες από 300 σελίδες, που περιέχει όλες τις δράσεις και τις εκκρεμότητες ανά υπουργείο. “Δε μου ξεφεύγει κανένας, τους έχω όλους φακελωμένους”, φέρεται ειπών.

Οι πράσινοι, οι κόκκινοι και οι άσπροι υπουργοί

Οργανωτικός, όπως είναι, ο Θόδωρος Πάγκαλος, όπως με διαβεβαιώνει πηγή μου στο Μαξίμου, έχει χωρίσει τον τόμο του σε τρεις τομείς, εις εκ των οποίων έχει κι από ένα χρώμα: στον κόκκινο τομέα υπάρχουν οι εκκρεμότητες των υπουργείων που έχουν ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα, στον πράσινο καταγράφονται οι “συνεπείς” υπουργοί και στον άσπρο οι... εργασιομανείς. 

Αυτοί, δηλαδή, που έχουν προχωρήσει τη δουλειά τους πιο μπροστά από τις επιταγές των χρονοδιαγραμμάτων. Δε χρειάζεται, φαντάζομαι να σας πω ότι στις λευκές σελίδες υπάρχουν ελάχιστοι υπουργοί, αφού τα περισσότερα υπουργεία βρίσκονται στο κόκκινο. Τιμητική θέση στα “κόκκινα” έχει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αφού ως σήμερα το υπουργείο της δεν έχει καταγράψει ιδιαίτερες επιδόσεις, εκτός από την αύξηση των δαπανών για την Υγεία. 

Φυσικά, πρωταθλήτρια είναι η Λούκα Κατσέλη, αφού ακόμη κι ο πρωθυπουργός (που παρακολουθεί τα πράγματα από μία... απόσταση, για να το πω ευγενικά...) είχε εκφράσει στο παρελθόν τη δυσφορία του για το ΕΣΠΑ που δε λέει να ξεκολλήσει.

Ο φτερωτός πρωθυπουργός

Έχοντας, λοιπόν, τον Πάγκαλο να κυνηγάει τους υπουργούς, ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται για νέα ταξίδια. Και δε μιλάω για το ταξίδι στην Ύδρα, όπου θα περάσει το Πάσχα. 

Αν και προς το παρόν έχει “προσγειωθεί” στην Ελλάδα, μετά τα ταξίδια του σε Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, μαθαίνω ότι στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για μία επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία -εκτός κι αν έρθει στην Ελλάδα ο πρόεδρος Λούλα-, μία στη Σαγκάη, αλλά και ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, για τις υποχρεώσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 

Αν κρίνω από τα αποτελέσματα των πρόσφατων ταξιδιών Παπανδρέου, τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι τελικά, για τον Παπανδρέου, οι ώρες που περνά στο αεροπλάνο έχουν ψυχοθεραπευτικό αποτέλεσμα. Κάτι σαν απόδραση από την πραγματικότητα...

Ο Παπακωνσταντίνου και η “κόκκινη γραμμή”

Κάποιοι υπουργοί δεν έχουν χάσει το χιούμορ τους. Αυτόπτης μάρτυρας με διαβεβαιώνει ότι χθες, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Δημήτρης Ρέππας έκανε πλάκα στον “θέλω να μαζέψω λεφτά” Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα, κάποια στιγμή, ο υπουργός Υποδομών “κατήγγειλε” τον υπουργό Οικονομικών ότι “για όποιον του τηλεφωνεί στο υπουργείο, έχει βάλει γραμμή 090, μπας και μαζέψει κάνα φράγκο”. 

Δεν ξέρω, αναγνώστη μου, αν όντως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι, πέραν της επικοινωνιακής φιέστας, με τους 150 μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου δεν λύνεις το δημοσιονομικό πρόβλημα. Βέβαια, it's a start, που λένε και οι Βρετανοί...

Ο Καλλικράτης μεταξύ... τσιπούρας και λιθρινιού

Το βράδυ της Τρίτης, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παρουσιάσει στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο τις προτεραιότητες του ΠΣΑ με... προβολή powerpoint σε ασπροπίνακα, πρότεινε στον Γιάννη Ραγκούση να βγουν το βράδυ. 

Οι δύο άνδρες είχαν να βρεθούν μόνοι τους χαλαρά από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γιώργος ήταν διακοπές στην Πάρο. 

Έτσι, συζήτησαν στο εστιατόριο “Ψάριστον”, στο Μαρούσι, τον Καλλικράτη, μεταξύ τσιπούρας και λιθρινιού. 

Μαθαίνω ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μετά το Πάσχα και πριν το καλοκαίρι, ενώ ο Παπανδρέου ελπίζει πως θα ξεπεραστούν εύκολα οι αντιδράσεις των τοπικών “πράσινων” τομεαρχών. 

Πάντως, προχθές, ο Ρέππας, που δεν εκτιμά ότι θα είναι τόσο εύκολη η εφαρμογή της νέας διοικητικής δομής της χώρας, πρότεινε, απ' όσο μαθαίνω, στον Ραγκούση “να μεταθέσει το φετινό καλοκαίρι στο 2013, ώστε να είναι εντός χρονοδιαγράμματος”. Τόση αισιοδοξία...

Το “θείον βρέφος” επιστρέφει;

Δεν ξέρω σε τι οφείλονται τα κέφια διαρκείας του Δημήτρη Ρέππα, που συνεχώς κάνει πλάκες σε συναδέλφους του υπουργούς. Είμαι, βέβαιος, πάντως, ότι τη διάθεσή του δεν του έφτιαξε η κουβέντα που είχε με τον Κώστα Λαλιώτη, στα προχθεσινά εγκαίνια ενός αυτοκινητόδρομου στην Πελοπόννησο. 

Πληροφοριοδότης μου με διαβεβαιώνει ότι το πάλαι ποτέ “θείον βρέφος” του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνεται και πολύ καλά με αυτά που βλέπει και ακούει, ενώ δεν έχει την καλύτερη άποψη για αρκετούς από τους υπουργούς της κυβέρνησης. 

Δεν γνωρίζω, βέβαια, αν ο Δημήτρης Ρέππας θα  μεταφέρει τις απόψεις Λαλιώτη στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι φήμες για “ολική επαναφορά” του Λαλιώτη στο πολιτικό σκηνικό θα ξαναφουντώσουν. Βεβαίως, και πάλι χλωμό το βλέπω. Βλέπετε, μπορεί ο Γιώργος να υπολογίζει την άποψή του, αλλά δεν μπορεί με τίποτα να νιώσει άνετα μαζί του...

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια...

Δε φαντάζομαι, αναγνώστη μου, να εξεπλάγης με το νέο επεισόδιο μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού της, Γιάννη Πανάρετου. 

Ο γνωστός μπλόγκερ υφυπουργός, σε προχθεσινή συνέντευξή του, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη βάση του 10, εκνευρίζοντας τα μάλα τη Διαμαντοπούλου. 

Αποτέλεσμα ήταν να τσαντιστεί σε άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και να ρωτήσει τον Παπανδρέου “ποιος διοικεί το υπουργείο”.

“Μα είναι αυτονόητο, Άννα μου, εσύ”, της απάντησε ο πρωθυπουργός, αδειάζοντας το στενό φίλο του. Κατόπιν των παραπάνω, δε χρειάζεται, φαντάζομαι, να σας πω ότι στην κυβέρνηση ορισμένοι παίζουν στοιχήματα για το πόσο ακόμη θα είναι υφυπουργός ο κ. Πανάρετος...

Ο Παπανδρέου, ο Μπεγλίτης και ο Πάρις Κασιδόκωστας...

Ποιος το περίμενε ότι οι περιπέτειες του νεαρού Πάρι Κασιδόκωστα στην Καραϊβική θα απασχολούσαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κι όμως, μαθαίνω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν είδε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι ο Κασιδόκωστας είχε πάρει άδεια από το Ναυτικό για... επαγγελματικούς λόγους και απολάμβανε τα πρασινογάλαζα νερά της Καραϊβικής, τηλεφώνησε στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. 

“Δεν μπορούμε να είμαστε προκλητικοί αυτούς τους καιρούς, να επιστρέψει αμέσως πίσω”, φέρεται ειπών ο πρωθυπουργός στον Πάνο Μπεγλίτη και κάπως έτσι αναμένεται να επιστρέψει στην υπηρεσία του ο εν λόγω ναύτης. Και δεν τον είχα το Γιώργο για άνθρωπο που δεν του ξεφεύγει τίποτα...

Ο τουρίστας της Τοσκάνης

Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα επιστρέψει ο Κασιδόκωστας στην Ελλάδα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ο Καραμανλής δε θα γυρίσει στα πάτρια εδάφη πριν τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Μου το έχει πει στενός συνεργάτης του. Μαθαίνω ότι οι κάτοικοι της Τοσκάνης βλέπουν καθημερινά ένα SUV Subaru Tribecca να περιπλανάται στους πέτρινους δρόμους της περιοχής. Είναι ο πρώην πρωθυπουργός με τη Νατάσα και τα δίδυμα, αλλά και το ζεύγος Γιάννη και Χριστίνας Βαληνάκη. 

Αναζητώντας όσα στερήθηκε κατά τα 5,5 προηγούμενα χρόνια σκληρής δουλειάς, ο Καραμανλής έχει αφήσει πίσω του τις έγνοιες και το δημοσιονομικό ναυάγιο που ο ίδιος προκάλεσε και προσπαθεί με road trips να ξαναβρεί το χαμένο του εαυτό.

Μαθαίνω, μάλιστα, ότι το κοντέρ του θα γράψει αρκετά χιλιόμετρα, αφού θα καταλήξει στην πανέμορφη λίμνη του Κόμο, στους πρόποδες των Άλπεων.

Να ανακατέψει την τράπουλα;

Ενώ ο Καραμανλής απολαμβάνει την φημισμένη κουζίνα της Τοσκάνης και διευρύνει τις γνώσεις του για τα Sangiovese του Montalcino, ο Αντώνης Σαμαράς μένει Ρηγίλλης και προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του.

Συνομιλητής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με διαβεβαιώνει ότι ακόμη και στο σύντομο πέρασμα Σαμαρά από την Καλαμάτα, για το Πάσχα, θα σκέφτεται τι αλλαγές πρέπει να κάνει στη Ρηγίλλης.

Ο Σαμαράς έχει διαπιστώσει -όπως σας ενημέρωσε το newstime.gr- ότι το “σκιώδες υπουργικό συμβούλιο” του κόμματός του δεν πολυδουλεύει και θέλει να κάνει ανασχηματισμό.

Προς το παρόν, πάντως, μάλλον θα κάνει ασκήσεις υπομονής. “Τα παράπονά του τα είπε, να δουλέψουν τους ζήτησε, τώρα όλα είναι στο χέρι τους”, μου λέει γνωστός “σαμαρικός” με γραφείο στη Ρηγίλλης. 

Σε κάθε περίπτωση, οψέποτε αποφασίσει να κάνει ανακατέψει τη “γαλάζια” τράπουλα ο Αντώνης, είναι σαφές ότι δυο-τρεις βαλέδες θα έχουν πρόβλημα. Σημειώστε τα ονόματα του Θόδωρου Καράογλου, του Κώστα Κουκοδήμου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Κώστα Μαρκόπουλου.

Οι πιρουέτες της Φωτεινής

Ενώ ο Σαμαράς θα φύγει από το κλεινόν άστυ με το δικό του μπλοκάκι, η Ρηγίλλης έχει σιγά σιγά αρχίσει να αδειάζει. Ο Αβραμόπουλος Κωνσταντινούπολη και Ελληνικό, ο Ζαγορίτης Μέτσοβο, λίγο πολύ το μαγαζί θα κλείσει για να ανοίξει από την Τετάρτη του Πάσχα.

Ως τότε, όμως, προβλέπω βασίμως ότι μεταξύ οβελία και κόκκινων αβγών, θα συζητάνε τις πιρουέτες της Φωτεινής Πιπιλή στο τηλεοπτικό σόου Dancing with the stars. 

Εξάλλου, η Φωτεινή είναι μια σταρ και δε θα μπορούσε να μη δείξει τις χορευτικές της ικανότητες. Πάντως, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με διαβεβαιώνει ότι βρήκε το θέαμα “αντιαισθητικό” και διαπιστώνει ότι “έκανε καλό στην ίδια, αλλά όχι στο κόμμα”.

Αν, όμως, έχω καταλάβει καλά από το ύφος των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στη Ρηγίλλης επί του θέματος, η βουλευτίνα Α' Αθήνας αντιμετωπίζεται περίπου σαν να έχει το ακαταλόγιστο.

Ο εμφύλιος της ΟΝΝΕΔ δε γνωρίζει αργίες και σχόλες

Όμως, ενώ τα κεντρικά “γαλάζια” στελέχη θα απολαμβάνουν την πασχαλινή ραστώνη, οι νεολαίοι το κόμματος θα συνεχίζουν την προεκλογική εκστρατεία τους.

Βλέπετε, στις 18 Απριλίου η ΟΝΝΕΔ εκλέγει πρόεδρο από τη βάση και οι τρεις υποψήφιοι (Κώστας Χατζής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Βασίλης Αξιώτης) τρέχουν και δε φτάνουν.

Πάντως, οι δύο τελευταίοι καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον δύο επίλεκτοι “ηρακλείς” του σαμαρισμού ακολουθούν τον Κώστα Χατζή κατά πόδα και παρεμβαίνουν συνεχώς υπέρ της υποψηφιότητάς του. 

Δεν ξέρω αν για όλα αυτά είναι ενήμερος ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει ζητήσει να υπάρξει ουδετερότητα, ξέρω όμως ότι μπροστά στα όσα θα ζήσουμε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, η κούρσα διαδοχής Καραμανλή θα φαίνεται παιχνιδάκι. 

Την πρώτη γεύση την πήραμε με τις καρεκλιές που έπεσαν στο ΣΕΦ. Τώρα, οι “στρατοί” όλων των υποψηφίων ετοιμάζονται για... κανονιές. 
========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.