Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Οι νέοι είναι ωραίοι. Αλλά δεν ξέρουν να κυβερνήσουν. Δεν ξέρουν να συντονίσουν. Δεν ξέρουν να αποφασίσουν. Δεν ξέρουν καν να προφυλάξουν τον εαυτό τους...

Ο Γιώργος χτίζει και οι υπουργοί γκρεμίζουν...

Του Γιώργου Λακόπουλου  "ΤΑ ΝΕΑ"

«Tο μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα»! Ο τίτλος από το γνωστό έργο του Ευγένιου Ο΄ Νιλ ήταν περίπου το σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης για την οικονομία. Αυτά τον περασμένο Οκτώβριο. 

Έξι μήνες αργότερα το ταξίδι συνεχίζεται. Αλλά η νύχτα εναλλάσσεται με νύχτα. Κάποια στιγμή φάνηκαν κάτι εντυπωσιακά φωτάκια στο βάθος. Ήταν η έξοδος από το τούνελ των υψηλών επιτοκίων που δημιουργούν οι κερδοσκόποι; Ή μήπως οι ίδιοι οι κερδοσκόποι που έρχονταν κατά πάνω μας; 

Από την περασμένη Δευτέρα υπάρχει απάντηση. Ύστερα από έξι μήνες γενική επίθεση, τα σπρεντ ατενίζουν την ελληνική οικονομία από ψηλά. Και ο Στρος Καν μας κλείνει πονηρά το μάτι. 

Υπάρχει εξήγηση; Υπάρχει. Αυτούς τους έξι μήνες σπαταλήθηκε...

ελληνικό κεφάλαιο για να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι σε μια απόφαση- ασπίδα της Ελλάδας σε επελαύνοντες δανειστές. Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλαξε δεκάδες αεροπλάνα. Η απόφαση ελήφθη- όπως ελήφθη. Αλλά δεν φαίνεται να αποδίδει. «Δεν αρέσουμε;» που έλεγε η Μελίνα; Όχι ακριβώς. Απλώς το κυβερνητικό σχήμα δεν βοηθάει να πειστούν ότι ήρθε καινούργιος σερίφης στην πόλη. 
Όταν ανακοινώθηκε αυτό το σχήμα, προκάλεσε μέχρι και ενθουσιασμό. Νέα παιδιά, νέες ιδέες, νέες ελπίδες. Στην πορεία δείχνει περισσότερο με απόπειρα διάνοιξης οπής εντός του ύδατος. Οι νέοι είναι ωραίοι. Αλλά δεν ξέρουν να κυβερνήσουν. Δεν ξέρουν να συντονίσουν. Δεν ξέρουν να αποφασίσουν. Δεν ξέρουν καν να προφυλάξουν τον εαυτό τους. 
Μοιραία η ελληνική οικονομία κατεβαίνει στα μαρμαρένια αλώνια, χωρίς τα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης. Π.χ. δεν υπάρχει διακριτό οικονομικό επιτελείο, με σταθερή σύνθεση, ενιαία δομή και συλλογική αντίληψη. Ο Πρωθυπουργός ανοίγει τον δρόμο- με τον τρόπο του- και πίσω οι υπουργοί ξαναρίχνουν τα χώματα στη διάνοιξη. Την ημέρα του Πάσχα που στη χώρα θα τσουγκρίζουν αυγά, στην κυβέρνηση θα τσουγκρίζουν οι υπουργοί τα κεφάλια τους. Μεταξύ τους και με τους υφυπουργούς τους. 
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την πλήρη εικόνα ενώπιόν του. Και απ΄ ό,τι φαίνεται σύντομα θα ξαναμοιράσει την τράπουλα. Δεν ξέρουμε πώς- αν και το υποψιαζόμαστε. Την Τρίτη ζήτησε από τους υπουργούς να τρέξουν τα προγράμματά τους πιο γρήγορα. Ενδεχομένως θα το κάνουν. Αλλά για ορισμένους ίσως να μη φτάνει. Γιατί, όπως έλεγε ο αμερικανός αθλητής Γιόγκι Μπέρα: «Πρέπει να προσέχεις αν δεν ξέρεις πού πάς, γιατί μπορεί να μη φτάσεις ποτέ».

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.