Κυριακή 4 Απριλίου 2010

ΧΑΡΙ ΜΑΡΚΟΠΟΛΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΜΕΪΝΤΟΦ «Εχασα κάθε εμπιστοσύνη στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους»

Στον ΧΡΗΣΤΟ ΞΑΝΘΑΚΗ
Ενας μεγάλος Ελληνας! Εκ των μεγαλυτέρων όλων των εποχών, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα των αμερικανικών media. Ο Χάρι Μαρκόπολος, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Μέιντοφ. Την μεγαλύτερη «πυραμίδα» όλων των εποχών, την κλοπή 65 δισ. δολαρίων από ευφάνταστους επενδυτές ανά την υφήλιο. 

Του πήρε δέκα χρόνια απ' τη ζωή του, αλλά τελικά κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ο μάγος του χρηματοοικονομικού σύμπαντος Μπέρνι δεν ήταν τίποτε άλλο από κοινός απατεώνας. Και τώρα διηγείται την εμπειρία του στο βιβλίο «Νο One Would Listen: Α True Financial Thriller» (εκδόσεις «Wiley»).
Ολα αυτά ξεκίνησαν εκεί στο τέλος του εικοστού αιώνα, όταν τα αφεντικά του τότε επενδυτικού συμβούλου Μαρκόπολος στην εταιρεία «Rampart Investment Management Co» αποφάσισαν να του τραβήξουν τ' αφτιά. Ηταν καλός στη δουλειά του, μάλιστα ήταν μαθηματική ιδιοφυΐα, αλλά γιατί ρε παιδί μου δεν μπορούσε με τίποτε να συναγωνιστεί τον Μπέρνι Μέιντοφ; Ο Μαρκόπολος το πήρε προσωπικά. Κάθησε μέρες, εβδομάδες, μήνες, έψαξε, δούλεψε, μόχθησε και στο τέλος κατανόησε την απάτη σε όλο της το μέγεθος. Εκτοτε δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Μέιντοφ δεξιά κι αριστερά, τόσο στα ΜΜΕ όσο και στις αμερικανικές αρχές -φυσικά και στην περίφημη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). 

Λίγοι τον πίστεψαν. Ηταν τόσο μεγάλο το σκάνδαλο που δεν χώραγε στο μυαλό τους. Ο Μαρκόπολος επέμεινε όμως, δεν σταμάτησε ποτέ να κυνηγάει αυτή τη βρόμικη υπόθεση. Και τελικά στις 11 Δεκεμβρίου του 2008 ο Μπέρνι Μέιντοφ συνελήφθη. Τώρα όλοι μιλούν για τον «μεγάλο Ελληνα». Ο μεγάλος Ελληνας από την πλευρά του, αποφάσισε να μιλήσει στην «Οικονομία» για την απάτη Μέιντοφ, για το ρόλο του στο ξεσκέπασμά της, αλλά και για... την ελληνική οικονομία. 

Πώς αισθάνεστε για τη δικαίωσή σας μετά από τόσα χρόνια;
Είναι αδύνατο να νιώσω δικαιωμένος, μετά από την άρνηση, επί σειρά ετών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) να ερευνήσει διεξοδικά την πυραμίδα του Μέιντοφ, με αποτέλεσμα αυτή τη φοβερή τραγωδία. Εξαιτίας τους χιλιάδες ζωές καταστράφηκαν, προγράμματα ιατρικής έρευνας τερματίστηκαν, υποτροφίες χάθηκαν, συντάξεις εξανεμίστηκαν. Πολλοί άνθρωποι αυτοκτόνησαν -ανάμεσά τους και ένας φίλος μου, που αφαίρεσε τη ζωή του με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο. Δεν υπάρχει ευτυχισμένο τέλος σε αυτή την υπόθεση, ούτε το βιβλίο μου έχει ευτυχισμένο τέλος. 

Πιστεύατε ποτέ στο αμερικανικό όνειρο;
Πίστευα κάποτε στο αμερικανικό όνειρο, αλλά όχι πια. Το συνολικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών, αν συνυπολογίσει κανείς το χρέος του κράτους, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών αλλά τις μελλοντικές υποχρεώσεις όσον αφορά σε συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανέρχεται στο επταπλάσιο του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Ο τύπος στις ΗΠΑ αναφέρεται στο ελληνικό χρέος που ανέρχεται στο εννεαπλάσιο του ελληνικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν απέχουμε πολύ από το να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα αντίστοιχο με το ελληνικό. Εχω χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους απέναντι στις αγορές. Δεν πιάστηκε απλώς στον ύπνο η SEC, αλλά βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Δυστυχώς, οι επόπτες των τραπεζών ήταν σε ακόμα χειρότερη φάση, με συνέπεια το τραπεζικό μας σύστημα να φτάσει πολύ κοντά στο όριο της συστημικής κατάρρευσης. Απαιτήθηκαν τρισεκατομμύρια δολάρια και κρατικές εγγυήσεις για να παραμείνουν οι τράπεζες ανοιχτές. Στην ουσία βάλαμε ενέχυρο το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας για να διασώσουμε τις τράπεζες, πράγμα που ήταν λάθος σε πάρα πολλά επίπεδα. Δεν αναλογούσε στους τραπεζίτες τόσο καλή μεταχείριση. Είναι σαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και όχι των πολιτών. 

Ξέρω ότι είναι ανώτερα μαθηματικά, αλλά μπορείτε να μου εξηγήσετε με απλό τρόπο πώς ο Μέιντοφ μπόρεσε να κοροϊδέψει τόσο πολλούς ανθρώπους για τόσο μεγάλο διάστημα;
Οχι, δεν απαιτεί γνώση ανώτερων μαθηματικών για να καταλάβεις ότι ο Μέιντοφ ήταν απατεώνας. Τα οικονομικά του αποτελέσματα ήταν θετικά το 96% των μηνών. Αυτό είναι εξίσου πιθανό όσο και το να κερδίσει η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Ελλάδας το 96% των αγώνων στο Μουντιάλ και κανείς να μην αναρωτηθεί τι συμβαίνει. Επιπλέον, οι αποδόσεις του Μέιντοφ εμφάνισαν άνοδο 45 μοιρών στα διαγράμματα. Γωνίες 45 μοιρών δεν υπάρχουν στην οικονομία. Υπάρχουν μόνο στη γεωμετρία. Καμιά επένδυση δεν αποδίδει αδιάλειπτα 1% το μήνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν είναι πολύ καλό για να είναι και αληθινό, τότε δεν είναι αληθινό. Είναι απάτη! 

Ο Μέιντοφ ήταν διεφθαρμένος και απατεώνας. Υπάρχει έστω και ένα καλό πράγμα που θα μπορούσε να πει κανείς γι' αυτόν;
Οχι! Δεν βρίσκω τίποτα θετικό να πω για τον Μπέρναρντ Μέιντοφ. Είναι γεγονός ότι έδωσε χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά ήταν όλα από τις τσέπες των θυμάτων του. Αρα δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλάνθρωπος. Αντιμετώπιζα πάντα με καχυποψία τα κηρύγματα της Εκκλησίας για το κακό και τα έργα του διαβόλου, γιατί είχα την εντύπωση ότι το απόλυτο κακό δεν υπάρχει πραγματικά.
Ποια χώρα είχε τα περισσότερα θύματα εκτός ΗΠΑ;
Αυτό είναι αδύνατο να το ξέρει κανείς. Τα περισσότερα χρήματα εκτός ΗΠΑ προέρχονταν από τροφοδότες λογαριασμούς off shore εταιρειών που ανήκαν σε ανθρώπους οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν ζούσαν στις χώρες από τις οποίες κινούνταν αυτοί οι λογαριασμοί. Στην Ελβετία έχουν καταγραφεί 77 τέτοιοι λογαριασμοί, στη Βρετανία 55, στην Ιταλία 27, στη Γερμανία 24, στη νήσο Μαν 15 και στη Νορβηγία 8. Για λόγους σύγκρισης αναφέρω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μόνο 79 λογαριασμούς, οπότε είναι πιθανό το πλήγμα να ήταν ισχυρότερο για την Ευρώπη. 

Τι θα λέγατε στους Ελληνες που επένδυσαν λεφτά στον Μέιντοφ και τα έχασαν;
Ενας Ελληνας που εργάζεται σε πολύ γνωστή εταιρεία συμβούλων στις ΗΠΑ, μου αποκάλυψε κατ' ιδίαν ότι ο Μέιντοφ έφαγε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από Ελληνες! Οι συνεργάτες μου και εγώ, ωστόσο, δεν εντοπίσαμε κανένα λογαριασμό που να προέρχεται από την Ελλάδα. Πρόκειται, λοιπόν, για αδήλωτα εισοδήματα, μη φορολογημένα, που διοχετεύτηκαν μέσα από κρυφούς λογαριασμούς και off shore εταιρείες, οπότε τα θύματα δεν πρόκειται να γνωστοποιήσουν το γεγονός παρά μόνο στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Αν καταγγείλουν την απάτη δημόσια, τότε οι ελληνικές αρχές θα κινήσουν εις βάρος τους δικαστικές, διαδικασίες αφού θα πρέπει να εξηγήσουν την προέλευση των χρημάτων και να αποδώσουν τους ανάλογους φόρους. Γι' αυτό πιστεύω ότι δεν θα μιλήσει κανείς. 

Ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης; Ο Μέιντοφ ή όλοι αυτοί που έκαναν ότι δεν έβλεπαν;
Είναι σαφές ότι το μυαλό πίσω από τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη όλων των εποχών ήταν ο ίδιος ο Μέιντοφ, γεγονός που τον καθιστά κύριο ένοχο. Αυτό δεν αναιρεί την ευθύνη όσων διαχειρίζονταν αυτά τα κεφάλαια, οι οποίοι διαβεβαίωναν τους πελάτες τους ότι διενεργούσαν αναλυτικούς ελέγχους αναφορικά με το πού επένδυαν τα χρήματα που τους εμπιστεύονταν. Ολοι αυτοί θα πρέπει να παραπεμφθούν για τις παραλείψεις και τα ψεύδη τους. Στο βιβλίο μου περιγράφω και πολλούς άλλους που συμμετείχαν στο έγκλημα: τις τράπεζες που ενεργούσαν για λογαριασμό του Μέιντοφ στην Ευρώπη και την Ασία, τις λογιστικές εταιρείες που διαβεβαίωναν ότι όλα έχουν καλώς, τους ανεξάρτητους ελεγκτές που έλεγχαν ανύπαρκτες συναλλαγές και τους συμβούλους που σύστηναν στους πελάτες τους να επενδύσουν στον Μέιντοφ.
Τι θα απαντούσατε σε όσους σας κατηγορούν ότι ήσασταν απλώς τυχερός; Περσινά ξινά σταφύλια;
Ο Μέιντοφ ήταν ανταγωνιστής μου και η εταιρεία μου έχασε πελάτες που στράφηκαν σε αυτόν γιατί οι αποδόσεις που εμφάνιζε για τις επενδύσεις του ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με κάθε άλλο manager στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση απόδοσης και ρίσκου. Είναι άδικο, αλλά στην αγορά το κακό χρήμα διώχνει το καλό. Είδαμε το ίδιο φαινόμενο να επαναλαμβάνεται με τις τράπεζες όταν υπέκυψαν στον πειρασμό των δανείων υψηλού κινδύνου για αγορές ακινήτων από ανθρώπους που δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια. Δεν είναι λοιπόν περσινά ξινά σταφύλια να απευθύνεσαι στο κράτος όταν κάποιος κλέβει. Αν το κράτος είχε εισακούσει τις καταγγελίες τότε, περισσότερα από 50 δισ. δολάρια επενδυτών θα είχαν σωθεί. 

Είναι αλήθεια ότι φοβόσασταν τόσο πολύ τον Μέιντοφ, ώστε κοιτούσατε κάθε μέρα κάτω από το αυτοκίνητό σας για βόμβα;
Ναι! Ο φόβος είχε γίνει μόνιμος σύντροφός μου. Τον Ιούνιο του 2002 ταξίδεψα στην Ευρώπη και ανακάλυψα ότι ο Μέιντοφ κατάκλεβε συστηματικά ανθρώπους που τον τροφοδοτούσαν με κεφάλαια μέσω off shore επενδυτικών λογαριασμών, ξαλαφρώνοντάς τους από δισεκατομμύρια δολάρια. Ηξερα ότι έκλεβε από βασιλικές οικογένειες, οικογένειες ευγενούς καταγωγής αλλά και νεόπλουτους. Ηταν επόμενο ότι κάποιες από τις ισχυρότερες οικογένειες στον κόσμο θα γίνονταν εχθροί του. Το άλλο προφανές ήταν ότι έκλεβε από το οργανωμένο έγκλημα, γεγονός που τον κατέτασσε είτε στους τρελούς ή στους νονούς του οργανωμένου εγκλήματος. Ποτέ δεν επιβεβαίωσα τι από τα δύο ήταν. Αν τα θύματά του αντιλαμβάνονταν ότι τους έκλεβε θα τον σκότωναν, οπότε είχε πάρα πολλούς λόγους να παίρνει τα μέτρα του. Αν ο ίδιος αντιλαμβανόταν ότι μία ομάδα τεσσάρων ανδρών ακολουθούσε τα ίχνη του σε δύο ηπείρους, θα έπαιρνε μέτρα για να μας σταματήσει. Ευτυχώς τώρα πια δεν έχω λόγο να φοβάμαι τίποτα. Από τη στιγμή που ο Μέιντοφ παραδόθηκε, ο κίνδυνος μεταφέρθηκε από εμένα και τους συνεργάτες μου στην οικογένειά του και σε αυτούς που διαχειρίζονταν τα κεφάλαια των τροφοδοτών λογαριασμών. Κάποιοι απ' όσους εμπλέκονται στην υπόθεση φημολογείται ότι κρύβονται από τη ρωσική μαφία και τα καρτέλ των ναρκωτικών. Αυτοί οι άνθρωποι όταν τους κλέβεις δεν συγχωρούν, εν αντιθέσει με τις κρατικές υπηρεσίες. 

Ποιες ήταν οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες στιγμές στον αγώνα σας εναντίον του Μέιντοφ;
Δεν υπήρξαν καλές στιγμές σε αυτή την ιστορία, εκτός από τα όποια βήματα κάναμε εγώ και οι συνεργάτες μου στην κατεύθυνση να αποδείξουμε ότι ο Μέιντοφ ήταν απατεώνας. Θέλω να σημειώσω ότι η μοναδική αναλαμπή σε αυτή την υπόθεση ήταν η συνεργασία μου με τρεις ανθρώπους, Αμερικανοί και οι τρεις, αλλά με καταγωγή ο ένας ιρλανδική, ο άλλος εβραϊκή και ο τρίτος τούρκικη. Ηταν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις που μοιράστηκαν τη βεβαιότητα ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει τον Μέιντοφ. Ηταν τιμή μου που ήμασταν συνεργάτες. Από κάθε άλλη άποψη η υπόθεση ήταν μία σειρά από δυσάρεστες εμπειρίες που διήρκεσε οκτώμισι χρόνια. Τίποτα δεν πήγαινε καλά, όλα τράβαγαν από το κακό στο χειρότερο. 

Η Ελλάδα τραβάει μεγάλα ζόρια λόγω του τεράστιου δημόσιου χρέους. Εχετε κάποια συμβουλή;
Οι επόμενες δεκαετίες θα είναι ζόρικες και ο ελληνικός λαός θα υποστεί αύξηση της φορολογίας και περικοπή υπηρεσιών και επιδομάτων. Ομως, όπως αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις έτσι και τώρα είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια. Η Ελλάδα έχει μπροστά της πολλές επιλογές αναφορικά με το πώς θα αποπληρώσει τα χρέη της και θα καθορίσει το πλαίσιο για το πώς θα κινηθούν στο μέλλον χώρες σε ανάλογη θέση. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν συντόμως τα ίδια προβλήματα. 

WHO is who?
Ο Χάρι Μαρκόπολος γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1956 στο Ιρι της Πενσιλβάνιας, αποφοίτησε το 1981 από το πανεπιστήμιο Loyola του Μέριλαντ και πήρε το μάστερ του στα χρηματοοικονομικά το 1997 από το Boston College. Εργάστηκε στη βοστονέζικη «Rampart Investment Management Co» από το 1991 ώς το 2004. Από το 1978 ώς το 1995 υπηρέτησε στους εφέδρους των ΗΠΑ και στην εθνοφρουρά, απ' όπου αποχώρησε με το βαθμό του ταγματάρχη. 

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.