Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Μετά τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, επιτέλους... ακούμε για προεκλογικό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ

Επιτέλους ας ανασάνουμε σε αυτή τη χώρα... ελπίζουμε να τα εννοούν... γιατί τώρα ¨φυσάμε και το γιαούρτι... μετά το καυτό χυλό της αναξιοπιστίας του κτυπήματος στο εισόδημα των ¨ΜΗ προνομιούχων"

Νάσος

Αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (kalimera.gr)

«Η τιμωρία των υπευθύνων για οικονομικά εγκλήματα σε σημαντικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος είναι υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης» δηλώνει στην Κ. Ελευθεροτυπία ο υπουργός Δικαιοσύνης και προαναγγέλλοντας μέτρα με στόχο την ενίσχυση της θεσμικής διαφάνειας...

την απονομή εξατομικευμένων ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα και την παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται σε σκάνδαλα.

Αλλάζει μέχρι τον Ιούνιο ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, επιδιώκεται -με συναίνεση- άρση της ασυλίας των βουλευτών για κάθε κατηγορία που δεν σχετίζεται με τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, πολιτικά πρόσωπα και κρατικοί αξιωματούχοι θα χάνουν αξιώματα και περιουσιακά στοιχεία εάν δεν τα έχουν δηλώσει, οι μηχανισμοί ελέγχου του «πόθεν έσχες» ενοποιούνται με τη δίωξη μαύρου χρήματος...

Σχετικά με την απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών σε δικαστές για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Καστανίδης παραπέμπει στην εξεταστική επιτροπή.

«Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θα τροποποιηθεί στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμά μας. Σε συνεννόηση με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υπάρξουν οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη βουλευτική ασυλία, σημειώνει: «Και χωρίς να αναμορφωθεί η διαδικασία της άρσης της βουλευτικής ασυλίας, μπορούμε να καταλήξουμε άμεσα στο προσήκον αποτέλεσμα. Αρκεί, να συμφωνήσουν με δήλωσή τους τα κόμματα, ότι κάθε κατηγορία κατά βουλευτή, που δεν σχετίζεται με την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, θα οδηγεί χωρίς δεύτερη κουβέντα σε άρση της βουλευτικής ασυλίας».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης το χαρακτηρίζει ως ένα «από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια της μεταπολιτευτικής κοινοβουλευτικής ιστορίας».

«Προτείνουμε μέτρα διαφάνειας, πρώτα απ όλα, για εμάς τους ίδιους τους πολιτικούς και τους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους, πριν ζητήσουμε μέτρα για τους πολίτες», αναφέρει και προσθέτει: «Εχει τεράστια σημασία για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το ότι επιβάλλουμε τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, αν τα αποκρύπτουν στις δηλώσεις τους πολιτικά πρόσωπα και κρατικοί αξιωματούχοι. 

Είναι ισχυρή η δύναμη του παραδείγματος με την καθιέρωση του κανόνα που επιβάλλουμε ότι οι πολιτικοί διαφόρων κατηγοριών θα χάνουν το αξίωμά τους, αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες. Θα εισηγηθώ κατά τη συζήτηση στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα, την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του "πόθεν έσχες" και δίωξης του μαύρου χρήματος».

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.