Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Το κεφάλι των νόμων

Tου Πασχου Μανδραβελη  kathimerini

Την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πακέτο στήριξης της οικονομίας, η κ. Αλέκα Παπαρήγα ανέπτυξε με μισόλογα μια περίεργη νομική θεωρία, την οποία αν μη τι άλλο οφείλει να ξεκαθαρίσει. 

Είπε συγκεκριμένα: «Αφήστε όλα αυτά τα οποία συζητούνται τώρα, τι είναι νόμιμο, τι δεν είναι κ.λπ. Ο λαός με την πλειοψηφία του μπορεί να αλλάζει τους νόμους. Και πρώτα αλλάζουν οι νόμοι μέσα στην κοινωνία και μετά γίνονται νόμοι. 

Αλίμονο αν οι νόμοι αλλάζουν από το κεφάλι τους. Και μη μας φοβίζετε γι’ αυτό».

Δεν ξέρουμε ποιο είναι το «κεφάλι των νόμων», αλλά πραγματικά: 

«Ο λαός με την πλειοψηφία του μπορεί να αλλάζει τους νόμους». 

Αλλά μέσω διαδικασιών που προβλέπονται πάλι από νόμους· διά του Κοινοβουλίου. Και αφού ψηφιστεί ένας νόμος τότε όλοι οφείλουν να τον σέβονται. Ακόμη κι εκείνοι που κρατούν τα σημαιάκια του ΠΑΜΕ.

Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο δεν ξεκαθάρισε η κ. Παπαρήγα. Για την ακρίβεια, στη συνέχεια, θόλωσε περισσότερο τον λόγο του ΚΚΕ:
«Είμαστε διδαγμένοι περισσότερο από ποτέ και διδασκόμαστε και από την προσφορά μας και διδασκόμαστε και από τις αδυναμίες μας και από τα λάθη μας. Ενα πράγμα δεν πρόκειται να πετύχετε; Να μας στριμώξετε.

Να μας παρεμποδίσετε στη δράση. Αυτό μη σας περνάει από τον νου. Και θα γυρίσει μπούμερανγκ. Αυτό να το ξέρετε. Διότι, ενενήντα δύο χρόνια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά με ποιους έχουμε να κάνουμε».

Δράση από δράση όμως έχει διαφορά. Μια συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να είναι ενοχλητική για όσους οδηγούν, αλλά είναι καθόλα νόμιμη και ουδείς δικαιούται να την απαγορεύσει. Ο αποκλεισμός του λιμανιού και ταλαιπωρία χιλίων ανθρώπων, έστω κι αν είναι τουρίστες, είναι καθ’ όλα παράνομη και εκείνου που διαπράττουν την παρανομία πρέπει να διωχθούν ποινικά.

Οι απειλές, λοιπόν, της κ. Παπαρήγα του τύπου «ενενήντα δύο χρόνια, ξέρουμε πάρα πολύ καλά με ποιους έχουμε να κάνουμε. Λοιπόν, μη φανταστείτε τέτοιο πράγμα. Μην ονειρεύεστε καρβέλια» πού απευθύνονται; Στη συντεταγμένη πολιτεία και δι’ αυτής στην κοινωνία η οποία ανέθεσε στη Δικαιοσύνη την τήρηση των νόμων; 

Και αν η πολιτεία δεν φροντίζει για την τήρηση των νόμων, ποιος θα τη φροντίσει; Θα ακολουθήσουμε τον νόμο της ζούγκλας, όπου οι μισοί θα λένε «νόμος είναι το δίκιο του λιμενεργάτη» και οι άλλοι μισοί θα λένε «νόμος είναι το δίκιο του επιβάτη»;

Αλλά έστω! Ας ονειρευτούμε ότι δεν ισχύει το άρθρο 4 του Συντάγματος που λέει 
«Oι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». 

Ετσι κι αλλιώς το Σύνταγμα, όπως είπε και ο κ. Μαΐλης είναι λεπτομέρεια της πολιτικής. 

Ας υποθέσουμε ότι όσοι «εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση του λαού» είναι υπεράνω των νόμων και του Συντάγματος και ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν. 

Τότε γεννάται ένα πρόβλημα. Οπως κατήγγειλε την Πέμπτη η κ. Παπαρήγα με αφορμή την έφοδο στη Βουλή, κυκλοφορούν διάφοροι προβοκάτορες με τις σημαίες του ΠΑΜΕ. 

Αυτούς μας επιτρέπει το ΚΚΕ «να τους στριμώξουμε»; 

Ή κάθε φορά που κάποιοι αποκλείουν το λιμάνι θα πρέπει ο αρχηγός της Αστυνομίας να καλεί τον Περισσό και να ζητάει την άδεια:

«Παιδιά, είναι κάτι τύποι στο λιμάνι που καταστρέφουν τον τουρισμό. 

Είναι δικοί σας, να τους αφήσουμε; Η μήπως είναι προβοκάτορες για να τους συλλάβουμε;

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.