Δείτε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο εδώ.
Από κόσκινο πρόκειται να περάσει το υπουργείο Οικονομικών περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με στόχο την εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται πως χάνει το ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή.
Γιατροί, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης αλλά και πολλές άλλες ομάδες επαγγελματιών, μπαίνουν στο στόχαστρο με ποινές ιδιαίτερα αυστηρές και προβλέπουν από πρόστιμα έως και φυλάκιση.
Το ΣΔΟΕ, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τη Νέα Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Οικονομική Αστυνομία ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη της πάταξης της φοροδιαφυγής. Ήδη, καθημερινά διενεργούνται χιλιάδες έλεγχοι και διασταυρώσεις τόσο μέσω φορολογικών δηλώσεων, όσο και με ελέγχους σε καταστήματα και εταιρίες.
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν μπει οι γιατροί, 352 συμβολαιογράφοι οι οποίοι έχουν προβεί διαπιστωμένα σε περισσότερες από 560 φορολογικές παραβάσεις, οι μεγαλοδικηγόροι, οι καλλιτέχνες, οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, αλλά και άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, αλλά και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν γύρω στα 12.000 ευρώ και υπάρχουν υποψίες ότι φοροδιαφεύγουν μη κόβοντας αποδείξεις και τιμολόγια.
«Το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα είναι από εδώ και στο εξής αδυσώπητο προς κάθε...
κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να σταματήσεις προ ουδενός», δήλωσε άλλωστε χθες ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, προαναγγέλλοντας παράλληλα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν αλλά και «ξήλωμα» διεφθαρμένων εφοριακών.
κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να σταματήσεις προ ουδενός», δήλωσε άλλωστε χθες ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος, προαναγγέλλοντας παράλληλα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν αλλά και «ξήλωμα» διεφθαρμένων εφοριακών.
Σύμφωνα με όσα διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών, αντιμέτωποι με της φυλακής τα κάγκελα θα βρεθούν όσοι διαπιστωθεί ότι δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ψευδή στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η ποινή φυλάκισης 2 μηνών για όσους δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ψευδή στοιχεία και 3 μηνών έως 5 χρόνων σε περίπτωση επιτροπής. Την ίδια στιγμή, με κάθειρξη 10 ετών κινδυνεύουν όσοι εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο.
Μέτρο που επίσης εξετάζεται είναι η δέσμευση των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας για όσους διαπιστωθεί φοροδιαφυγή μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ, ενώ βαρύτερα αναμένεται να γίνουν από εδώ και πέρα τα πρόστιμα των φοροφυγάδων, οι οποίοι απειλούνται επίσης με απώλεια του αφορολόγητου σε περίπτωση μεγάλων παραβάσεων. «Λουκέτο» αναμένεται να μπει και σε πολλές επιχειρήσεις, αρχής γενομένης με το αυτό που μπήκε για ένα μήνα σε 60 κέντρα διασκέδασης για παραβάσεις φοροδιαφυγής.
Οι πισίνες με καμουφλάζ είναι επίσης στο στόχαστρο του υπουργείου, το οποίο σκοπεύει άμεσα να ξεκινήσει αεροφωτογραφήσεις των εύπορων περιοχών του λεκανοπεδίου, όπου μέσω του Google Earth μόνο, εντοπίστηκαν πρόσφατα περίπου 500 πισίνες, από τις οποίες μόνο οι 170 φέρονται να είναι νόμιμες.
Στο μεταξύ, τα ονόματα των γιατρών του Κολωνακίου που φοροδιαφεύγουν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν ουσιαστικές παραβάσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης σε 57 γιατρούς. Για 36 από αυτούς τους γιατρούς, προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς και διενέργεια έρευνας για εντολές εμβασμάτων προς το εξωτερικό.
Σε έξι περιπτώσεις γιατρών, όπου ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε. ανέδειξε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.907.991,52 ευρώ και σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλες πέντε περιπτώσεις γιατρών έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων συνολικού ύψους 2.446.280,12 ευρώ.
Τέλος, σε 12 ορθοπεδικούς γιατρούς, για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου της De Puy και ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους. Στην περίπτωση αυτή τα συνολικά δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα αυτών των γιατρών ανέρχονταν στο ποσό των 12.085.858,84 ευρώ για τα έτη 2001-2008 και οι συνολικές καταθέσεις στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανέρχονταν στο ποσό των 31.054.540,79 ευρώ.
Δείτε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο εδώ.
Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ανακοινώσει στοιχεία για την γενικότερη πορεία των ελέγχων, δίνοντας περισσότερα ονόματα φοροφυγάδων που εμφανίζουν εισοδήματα... χαμηλοσυνταξιούχου.
Στο μεταξύ χθες υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διαφθορά στο Δημόσιο τομέα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα φτάσει για συζήτηση στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών, με σημαντικές αλλαγές κυρίως στον χρόνο παραγραφής και στον ορισμό του αδικήματος που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων, αλλά και προτάσεις αλλαγής των μηχανισμών ελέγχου του "πόθεν έσχες" πολιτικών, κομμάτων και μη πολιτικών προσώπων.
Πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου
Σε πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ.
Με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενεργοποιούνται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα στους εφόρους για πλειστηριασμούς ακίνητων, ενώ καθιερώνονται και νέες διαδικασίες κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων. Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο καλούνται επίσης να ζητήσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους μέχρι και σε 48 δόσεις η οποία λήγει έως τα τέλη Μαΐου και να κερδίσουν διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων.
Παράλληλα, με επιταγές θα γίνονται υποχρεωτικά οι πληρωμές στις Εφορίες της χώρας, εάν η οφειλή προς το Δημόσιο υπερβαίνει τα 250 ευρώ σε περίπτωση εταιριών και επιτηδευματιών και τα 500 ευρώ για τα λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
=========================================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.