Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Συνηθίζοντας το τέρας

Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί να δει εδώ τα συμπεράσματα της μελέτης που έγινε το 2008, για το Τμήμα Ερευνών του ΔΝΤ, για τις επιπτώσεις 257 εθνικών πτωχεύσεων που έγιναν στο διάστημα 1824-2004.

Και για να μην τρελαινόμαστε, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε και πτώχευση μιας χώρας.
 Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταπιαστεί με την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, θα ξεκινήσει την έρευνα του από κάποια ντοκουμέντα.

Φαντάζομαι ότι θα αναζητήσει τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο συζητιέται η πιο κρίσιμη απόφαση στη μεταπολεμική Ιστορία της χώρας. 

Δεν υπάρχουν! Υπάρχει μια συντομότατη συνεδρίαση με μια 10λεπτη εισαγωγή του Πρωθυπουργού και μια εξίσου σύντομη ομιλία του Υπουργού Οικονομικών. Και δεν υπάρχει τίποτα άλλο γιατί ΔΕΝ έγινε τίποτα άλλο. Δεν συζητήθηκε ποτέ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν μίλησαν καν οι υπουργοί. Δεν έγινε κανενός είδους ψηφοφορία. Στην απόφαση υπάρχουν φαρδιές πλατιές οι υπογραφές των υπουργών, αλλά η αλήθεια είναι ότι την ενέκριναν χωρίς να τη συζητήσουν. Χωρίς καν να γνωρίζουν τι αποφασίζουν. Μια καθαρά τυπική συνεδρίαση ελάχιστου χρόνου.

Το επόμενο βήμα στην έρευνα του μελλοντικού ιστορικού μας, φαντάζομαι ότι θα είναι τα πρακτικά της Βουλής. Και εκεί το σοκ θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. ...

Και αυτοί που υπερψήφισαν το μνημόνιο αλλά και αυτοί που το καταψήφισαν δεν είχαν ιδέα για το περιεχόμενο του. Επικύρωσαν αυτήν την αποικιοκρατική δανειακή Σύμβαση της χώρας χωρίς να διαβάσουν τα κείμενα, γιατί απλά ... δεν τα είχαν! Ψηφίσαν την σημαντικότερη Σύμβαση, χωρίς καν να ξέρουν τι ψηφίζουν.

Και αν αντέξουν οι ιστορικοί του μέλλοντος μας τα δυο προηγούμενα, το τρίτο σοκ θα είναι όταν θα διαβάσουν την δανειακή Σύμβαση που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών. Την Σύμβαση που πέραν πάσης αμφιβολίας μεταβιβάζει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στους δανειστές. Και εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Κατατέθηκε στη Βουλή μόνο για τυπικούς λόγους. Το Κοινοβούλιο δεν θα κληθεί ποτέ να την εγκρίνει. Γιατί... δεν χρειάζεται.
Στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία για την επιλογή που αλλάζει ΑΡΔΗΝ την πορεία της χώρας ΔΕΝ συζητήθηκε θεσμικά, ΤΙΠΟΤΑ, ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ.
Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στήριξαν την ανύπαρκτη πολιτική τους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο στην επικοινωνία. Αυτό που ονόμασαν ...πολιτική, δεν ήταν ΚΑΙ για τους δυο τους παρά ένα επικοινωνιακό τρυκ μεταξύ απόλυτα ΑΝΗΘΙΚΩΝ ηθικολογιών και φόβου. Η μόνη επένδυση που έκαναν ποτέ, ήταν σε ψευδοπατριωτισμούς, ηθικολογίες, και ΦΟΒΟ!!!

Για άλλη μια φορά, με το ν/σ που αλλάζει ΑΡΔΗΝ τις εργασιακές σχέσεις, αλλά ισοπεδώνει και το κοινωνικό κράτος, η Κυβέρνηση επενδύει και πάλι στον ΦΟΒΟ.

Δεν θα εκφέρω καμία γνώμη για το χθεσινό ...τρομοκρατικό χτύπημα, όχι γιατί ...δεν έχω άποψη- και όχι δεν είναι η ...προφανής του αποπροσανατολισμου, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων δεν έχω τα στοιχεία για να την τεκμηριώσω. Και κανείς από εμάς ...δεν θα τα έχει ΠΟΤΕ.

Αυτή την στιγμή έχουμε μια τρομοκρατική ενέργεια, έχουμε το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας ενός ανθρώπου κάτω από ΕΝΤΕΛΩΣ αδιευκρίνιστες συνθήκες. Δεν θα μάθουμε ΠΟΤΕ την αλήθεια, όπως δεν την μάθαμε ποτέ και με τους τρεις τραγικά και άδικα χαμένους εργαζόμενους της MARFIN.

Οι κοινωνίες όμως είναι ζώντες οργανισμοί, είναι συνιστάμενες εκατομμυρίων συνιστωσών, έχουν το δικό τους τρόπο να αντιδρούν, εμφανή ή λιγότερο...εμφανή, και η Ιστορία έχει αποδείξει ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ένα min κοινωνικής συναίνεσης και εμπιστοσύνης. Τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει μέσα σε κλίμα φρικιαστικής καχυποψίας, φόβου, θυμού ή απόγνωσης.

Ανεξάρτητα με την ψήφιση του ασφαλιστικού ή την απίθανη καταψήφιση του από το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση οφείλει να αναβάλλει την κατάθεση του για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Ακόμα και αυτοί που δεν έχουν άμεση ιστορική μνήμη, έχουν ...έμμεση.

Είναι εντελώς άστοχο (πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός) να κατατεθεί ΑΥΤΗΝ την στιγμή. Την μια μέρα ο Πρόεδρος της ΕΕ Μπαρόζο, προκαλώντας απροκάλυπτα και ΔΗΜΟΣΙΑ να ... “εκφράζει το φόβο του ότι η δημοκρατία στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, θα μπορούσε να καταρρεύσει“ και την παραμονή της μέρας που κατατίθεται το ασφαλιστικό/εργασιακό να σκάνε βόμβες μέσα στο γραφείο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Δεν έχουμε ή τουλάχιστον δεν έχω στοιχεία για να τεκμηριώσω ...οτιδήποτε. Δεν έχω και την αφέλεια να πιστέψω ότι θα έχουμε ποτέ τα στοιχεία. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν γνωρίζει κανείς ...ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Αλλωστε σε αυτή τη χώρα παντα παράγουμε περισσότερη Ιστορία απο όση ...μπορούμε να καταναλώσουμε.

Σε όλο αυτό το απόλυτα ασαφές πολιτικό πεδίο, μια βεβαιότητα υπάρχει. Κάποιοι πρέπει να ξαναδιαβάσουν Ιστορία όπως επίσης και κοινωνική ψυχολογία. Εκτός κι αν είναι ...πολύ καλά διαβασμένοι.
Όποιο κι αν είναι το ...σενάριο, είναι εφιαλτικό. Όποιο και αν είναι το ...παιχνίδι, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Προσοχή! Το τέρας και το ...συνηθίζεις, αλλά και... εθίζεσαι σε αυτό.
Παρασκευή σήμερα... "ζητώντας κάτι που να μην γίνεται ουρλιαχτό και οφθαλμαπάτη"
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.