Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος
Δέχομαι συχνά τις τελευταίες μέρες ερωτήματα για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του μνημονίου. Δημοσιεύω ένα επαναλαμβανόμενο ερώτημα μαζί με την απάντηση που έδωσα.
Καλησπέρα σας. Μπορεί να ελεγχθεί δικαστικά το αν έπρεπε να υπογραφεί με 180 η με 151 το μνημόνιο με το ΔΝΤ;
Δεν είναι κυβερνητική πράξη που δεν επιδέχεται αίτηση ακυρώσεως;
Η κύρωση του μνημονίου γίνεται με νόμο ο οποίος στο ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν προσβάλλεται ευθέως παρά μόνον εμμέσως δια προσβαλλομενης ατομικής πράξης που επιφέρει αποτελέσματα εις βάρος των δικαιωμάτων του εκάστοτε προσφεύγοντος.
.
.
Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει τέτοια πράξη ο δικαστικός έλεγχος δεν μπορεί να φτάσει σε ένα ζήτημα θέσπισης της νομοθεσίας ακόμη κι αν αυτή η θέσπιση ήταν αντισυνταγματική, διότι θεωρείται ότι έτσι υπεισέρχεται σε ένα ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας της νομοθετικής εξουσίας, πράγμα που θα διατάρασσε τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
.
.
Ο έλεγχος που μπορούν να κάνουν τα δικαστήρια είναι όχι αν ο νόμος έπρεπε να λάβει περισσότερες ψήφους (λόγω αυξημένων πλειοψηφιών που απαιτούνται από το άρθρο 28 του Σ.) αλλά εάν θίγει συνταγματικό δικαίωμα του προσφεύγοντος.
.
.
Οπότε δεν πρόκειται για κυβερνητική πράξη αφού δεν θεσπίστηκε από την εκτελεστική αλλά την νομοθετική εξουσία. Πρόκειται όμως για θέμα που αφορά τα interna corporis της Βουλής και αυτό ελλείψει Συνταγματικού Δικαστηρίου, δυστυχώς δεν είναι δικαστικά ελέγξιμο.
=========================================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.