Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

...Aπ’ τες εννιά που άναψα την λάμπα... Δώδεκα και μισή... Πώς πέρασεν η ώρα... Δώδεκα και μισή... Πώς πέρασαν τα χρόνια!!!

 Σήμερα θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα κόμματα - πλην ΚΚΕ - κατέβαλαν προσπάθεια σύνταξης, τουλάχιστον κάποιων κοινών «πορισματικών θέσεων» για την στοιχειοθέτηση, την εξέλιξη του σκανδάλου και τις πολιτικές ευθύνες των υπουργών και υφυπουργών που διαχειρίστηκαν την δημόσια περιουσία - αν και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν από κοινού, σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για να παραπεμφθούν στην Προανακριτική Επιτροπή που θα ακολουθήσει.

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι, οπότε θα γνωστοποιηθεί και το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας, όπως επίσης και το πόρισμα της Επιτροπής (που θα είναι το πόρισμα της πλειοψηφίας), ακολουθούμενο από παραρτήματα που θα αφορούν τα «πορίσματα» των υπολοίπων κομμάτων. ...



    Από πλευράς του, το ΚΚΕ διευκρίνισε πως, παρότι συμφωνεί σε ορισμένες από τις διαπιστώσεις των υπολοίπων, δεν μετέχει στην συνεννόηση, καθώς απορρίφθηκε το αίτημά του για θεσμικές παρεμβάσεις που θα αφορούν την ακύρωση των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων και των εκκλησιαστικών σιγιλίων ως τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη λίμνη Βισθωνίδα (κάτι που είχε προτείνει στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ αλλά στη συνέχεια θεώρησε αχρείαστο).

    «Πώς είναι δυνατόν να με συνδέουν εμένα με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, όταν όλα τα δικόγραφα που στρέφονται ενάντια στη Μονή, φέρουν την αμισθί υπογραφή μου» ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, εισερχόμενος οικειοθελώς στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να καταθέσει για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

    Στην κατάθεσή του, ο κος Ξυνίδης επανέλαβε τα όσα έχει ήδη ανακοινώσει, σχετικά με την υπογραφή που έβαλε, ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, με την οποία υλοποιείτο η απόφαση του Γ. Δρυ για παραχώρηση της νησίδας Άντα Μπουρού στη Μονή Βατοπαιδίου:

Η υπουργική απόφαση που επεκύρωνε την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη μπει, η Λιμενική Επιτροπή όφειλε να υλοποιήσει τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της νησίδας που την αφορούσε, (προκειμένου να θεωρηθεί πλέον ιδιωτική έκταση) και η πρώτη αυτή «νίκη» της Μονής στις επιδιώξεις της, απετέλεσε το έναυσμα, προκειμένου ο ίδιος, αλλά και ο αδελφός του (ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης) να εναντιωθούν στους μοναχούς, σε μια υπόθεση που τότε, μόλις ξεκινούσε, αλλά που αργότερα, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο.

    Από πλευράς της, η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπώσει ήδη την ένσταση, ότι ο κος Ξυνίδης υλοποίησε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, βασισμένη σε απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου του (Συμβουλίου αρμόδιου για τον προσδιορισμό της δημόσιας περιουσίας), χωρίς ωστόσο για τον υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ να ζητά η πλειοψηφία ανίχνευση ποινικών ευθυνών - σε αντίθεση με τους υφυπουργούς της ΝΔ, που αναμένεται να παραπεμφθούν σε νέα Προανακριτική Επιτροπή.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση, επέμεινε επίσης στην πρότασή της να κληθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις για την αγορά της οικίας του - συναντώνας την αντίθεση των υπολοίπων κομμάτων. Επ’ αυτού, το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε παλαιότερη θέση του, ότι η αγοραπωλησία της σημερινής οικίας του κου Τσοχατζόπουλου, δεν βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, ώστε να χρειαστεί νέα παράταση των εργασιών της Εξεταστικής.

    Επιστολή του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού, με την οποία απαντά στην κατάθεση του τότε υφισταμένου του Κώστα Κιλτίδη, αναγνώστηκε στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο κος Κιλτίδης, βαρύνεται με την προσυπογραφή παράνομης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία αποχαρακτηριζόταν διοικητικά το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης - αποκαλούμενο πλέον «δασική έκταση» - και καλύπτονταν εκ των υστέρων, τα επίμαχα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου. Ο κος Κιλτίδης, είχε στην κατάθεσή του αναφέρει, πως δέχθηκε να προσυπογράψει την γνωμοδότηση (που ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και εισήγηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χρ. Μπότσιου), θεωρώντας πως αυτή είχε ζητηθεί από «υπερκείμενη αρχή» και πως σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο για τον κανονικό χαρακτηρισμό της περιοχής, θα εξακολουθούσε να έχει η Δασική Υπηρεσία.

    Στην επιστολή του, ο κος Κοντός, αναφέρει πως ο κος Κιλτίδης, «χειρίστηκε το θέμα χωρίς ποτέ να με ενημερώσει» και πως «προσωπικά δεν πήρα καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα και δεν ζήτησα να συνταχθεί και να υποβληθεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (…) Στις συσκέψεις που έγιναν για την υπόθεση (σ.σ. εκ μέρους του κου Κιλτίδη), δεν ζητήθηκε ποτέ να παραστεί εκπρόσωπος του γραφείου μου. (…) Δεν είχα ποτέ ενημέρωση από τον υφυπουργό κο Κιλτίδη για την γνωμοδότηση, τόσο πριν, όσο και μετά την αποδοχή της γνωμοδότησης από τον ίδιο κατά τον Απρίλιο του 2008. Ο υφυπουργός κος Κιλτίδης, έκανε με την υπογραφή του αποδεκτή την σχετική γνωμοδότηση, όχι μόνον καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και χωρίς να μου την κοινοποιήσει, ή να δώσει σχετική εντολή στις υπηρεσίες να το πράξουν».

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Την εξέταση με δικαστική συνδρομή του Μιχάλη Χριστοφοράκου θα ζητήσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς. Θα κληθούν επίσης να καταθέσουν ως ύποπτοι οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Δ. Δενδρινός και Π. Μαυρίδης, ακόμη κι αν χρειαστεί να προσαχθούν βιαίως.

    Εξάλλου ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας εξετάσθηκε χθες από την επιτροπή, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, κατατέθηκαν στη Βουλή προς διερεύνηση άλλοι έξι φάκελοι με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα.

    Εξεταζόμενος ο κ. Πολύδωρας από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα χαρακτήρισε την πέμπτη τροποποιητική συμφωνία του συστήματος ασφαλείας C4I που έδινε τη δυνατότητα παραλαβής των υποσυστημάτων χωριστά ως απαραίτητη και ό,τι το πλέον ενδεδειγμένο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αφού πέρα από τις σημαντικές απομειώσεις του τιμήματος, εξασφάλιζε την παραμονή του ΤΕΤΡΑ μετά από μία δεκαετία.

    Πέραν αυτού, σημείωσε ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση, γιατί η SAIC είχε κάνει ήδη αίτηση για προσφυγή στη διαιτησία που την απέσυρε όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη νέα τροποποιητική.

    Σημείωσε μάλιστα ότι η δική του σύμβαση μετά από τη θετική άποψη τεχνικών συμβούλων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν η νομιμοποιητική βάση για την μερική καταγγελία της σύμβασης που έκανε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Σημείωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν είχε επαφές με τη Siemens - μάλιστα είχε αποπέμψει τον κ. Δενδρινό - αφού τις όποιες συνεννοήσεις τις έκανε με την ανάδοχο SAIC.

    Σε ερώτηση παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens με χρηματισμούς, αλλά, αν υπάρχει στο σκέλος του C4I, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί, όπως είπε, στη φάση της σύναψης της αρχικής σύμβασης, κρίνοντας ότι θεωρεί απολύτως έντιμους τους αξιωματικούς των επιτροπών παραλαβής.

    Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη παραδέχθηκε τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνταν από τους Αμερικανούς, ενώ ο αμερικανός πρέσβης Τσαρλ Ρις παρενέβη πολύ ενεργά κατά την σύναψη της πέμπτης τροποποιητικής.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας σχολίασε ότι ο πρώην υπουργός μίλησε για σημαντικά ωφελήματα από την τροποποίηση.

    Ο ίδιος κατέθεσε δύο προτάσεις στην επιτροπή. Σύμφωνα με την πρώτη να απευθυνθεί η εξεταστική επιτροπή μέσω του υπουργείου Εξωτερικών με διάβημα προς τις αντίστοιχες αρχές της Γερμανίας «για να πάψει η κοροϊδία της Siemens και να υποχρεωθεί να διαβιβάσει όλα τα στοιχεία για πρόσωπα που διεφθάρησαν από τη γερμανική επιχείρηση».

    Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση μέσω του πρέσβη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του εκπροσώπου στη Διαρκή Επιτροπή Αντιπροσώπων να τεθεί θέμα για τη μέχρι σήμερα στάση της επιτροπής απέναντι στο σκάνδαλο Siemens που νόθευσε τον υγιή ανταγωνισμό και παραβίασε συγκεκριμένες διατάξεις των βασικών συνθηκών.

    Στο μεταξύ ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε την κατάθεση στην επιτροπή έξι νέων φακέλων με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα που ελέγχονται ως ύποπτοι για διακίνηση μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens.

    Αν και δεν γνώριζε ποσά και αριθμό λογαριασμών, ο κ. Βαλυράκης κατηγόρησε τον ειδικό ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό γιατί απέστειλε 1200 διαβιβαστικά δικαστικής συνδρομής στην μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών αντί να ορίσει ο ίδιος μεταφραστή και να τον ορκίσει.

    Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης, είπε ο κ. Βαλυράκης, είναι να έχουν χαθεί οι 1196 σελίδες «από τη λεηλατημένη δικογραφία, αλλά σίγουρα θα βρεθούν ακόμη και στα ξενόγλωσσα πρωτότυπα.

    Εξάλλου έγινε γνωστό ότι μόλις σήμερα συνετάγη η επιστολή που θα σταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην Τράπεζα Ελλάδος, στο ΣΔΟΕ και στην Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος προκειμένου να ελεγχθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπουργών που ενεπλάκησαν με τις συμβάσεις με τη Ζήμενς κατά την τελευταία εικοσαετία.

    Σήμερα, στην επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ μετά το μεσημέρι θα προσέλθει να ενημερώσει την επιτροπή ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης για τα στοιχεία που βρήκε στην πρόσφατη έρευνά του στα γραφεία της Ζήμενς. Τέλος ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις- αιτήματα που είχε καταθέσει και ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, από την ικανοποίηση των οποίων εξαρτάται η παραμονή του βουλευτού στην εξεταστική.

    Ζητεί την κλήση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την παροχή των στοιχείων από τις έρευνες του ΣΔΟΕ καθώς και του σκληρού δίσκου και του φακέλου της ιδιαιτέρας του Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου.

    Στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ ο Α.Τσοχατζόπουλος

    Η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ αφού εξέτασε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, δηλώσεις "πόθεν έσχες" και αφού κάλεσε τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις, αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή της υπόθεσης του πρώην Υπουργού στην επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος.

    Επίσης εισηγήθηκε την αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Τσοχατζόπουλο, χωρίς, όπως αναφέρεται, αυτό να συναρτάται με τη νομική πλευρά της υπόθεσης και προδικάζει την κατάληξη της δικαστικής διερεύνησης.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά το τέλος της συζήτησης με τα μέλη της Επιτροπής, υπεραμύνθηκε της καθαρότητας όλων των συναλλαγών του, ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Επίσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν να τον εξοντώσουν πολιτικά, ηθικά και φυσικά.
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.