Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

"Είναι πολλά τα λεφτά Άρη", και πάρα πολλά τα "κουπόνια" των κομματικών ταμείων...



Στο «απυρόβλητο» της εξεταστικής οι υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου (kathimerini)
Την ίδια ώρα που βουλευτές της εξεταστικής της Siemens αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της αποστολής κλιμακίου της στη Γερμανία και ανάβει ένας ακόμη καβγάς στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εκ του μη όντος», βαριά σιωπή αμηχανίας κατέλαβε τους πάντες στην πράγματι ουσιαστική πρόταση για έλεγχο των πόθεν έσχες και των τραπεζικών λογαριασμών όσων διαχειρίστηκαν κομματικά ταμεία την τελευταία 15ετία. 

Με το θέμα των κομματικών ταμείων να παραμένει ταμπού και ουδείς να θέλει να το θίξει στους τέσσερις μήνες λειτουργίας της επιτροπής, η σχετική πρόταση που έκανε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λεων. Γρηγοράκος έμεινε αναπάντητη χωρίς κρίσεις, στη σιωπή...

Λίγο νωρίτερα οι βουλευτές της Ν. Δ. κ. Κων. Τζαβάρας και Πάνος Καμμένος λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια (είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται η αντιπαλότητα αυτή στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής) και οι φωνές και τα χτυπήματα στα έδρανα έφταναν ώς τον διάδρομο της επιτροπής. 

Ο κ. Καμμένος, επικαλούμενος κάποια blogs, απέδωσε σε υψηλούς τόνους στον συντονιστή της νεοδημοκρατικής ομάδας κ. Κ. Τζαβάρα έκφραση απαρέσκειας για τη συμμετοχή του στην αποστολή της Γερμανίας και δήλωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική αποστολή. Κουβέντες του είδους «επιτέλους, είστε καινούργιος στη Βουλή για να μου λέτε τι θα κάνω, καθήστε κάτω!» από την πλευρά Καμμένου και η απάντηση Τζαβάρα ότι «δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό, τι θέλει εδώ μέσα» παρέπεμπαν σε «δύο ξένους στο ίδιο κόμμα» 

Ο κ. Τζαβάρας διέψευσε εξίσου θορυβωδώς τους ισχυρισμούς Καμμένου και τελικώς χρειάστηκε διακοπή της συνεδρίασης, χωρίς πάντως να γεφυρωθεί το χάσμα. Υπενθυμίζεται ότι εξίσου θορυβώδες επεισόδιο έγινε και προ μηνών, λόγω της «αυτόνομης τακτικής» που ακολουθεί ο κ. Καμμένος, που δεν παραλείπει να λέει σε όλους τους τόνους ότι δεν παίρνει γραμμή από κανέναν.

Μέσα στο πνεύμα αυτό ο κ. Τζαβάρας έχει δηλώσει επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα του ταξιδιού στη Γερμανία, όπως και ο κ. Δημ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί ότι «δεν έχει κανένα λόγο ο Χριστοφοράκος έχοντας “πέσει στα μαλακά στη Γερμανία” με τη μετατροπή της κατηγορίας της δωροδοκίας σε απιστία να έλθει να δικαστεί στην Ελλάδα για δωροδοκία, έστω και αν του υποσχεθούν και πάλι να πέσει στα μαλακά». Γενικώς το κλίμα είναι «χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών».
Κατά τα άλλα, επανήλθε το αίτημα του κ. Παπαδημούλη για κλήτευση του επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη πριν να διακόψει η επιτροπή για τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ στην επισήμανση του κ. Βαλυράκη ότι «απαιτείται ανακριτική ωρίμανση» υποστήριξε ότι πριν θα πρέπει να καταθέσουν οι κ. Γ. Σκαρπέλης, Π. Λάμπρου και Γ. Ζορμπάς. 
«Κάθε πράγμα με την ωρίμανσή του» επέμεινε ο κ. Βαλυράκης. Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε επίσης θέμα για την εσπευσμένη κλήση της κ. Αικατερίνης Τσακάλου στη Γερμανία: «Δεν είναι σαφές αν καλείται για να πει περισσότερα ή για να της βάλουν φερμουάρ, επειδή ούτε η εδώ Siemens ούτε η μητρική θέλουν να συνεργαστούν», τόνισε.
Καραφλός, Ορνεράκης
Οσον αφορά το ανακριτικό έργο της επιτροπής, εξετάσθηκαν χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Α. Καραφλός και ο διενεργών ακόμη την ανάκριση κ. Νικ. Ορνεράκης. Ο πρώτος εξέτασε τη δικογραφία για τις οκτώ ντιζελοκίνητες αυτοκινητάμαξες, οι οποίες το 2006 νοικιάστηκαν από τη Siemens στον ΟΣΕ για οκτώ μήνες έναντι πλέον του 1 εκατ. ευρώ μηνιαίως, όταν οι ίδιες μετά τη λήξη του οκταμήνου πωλήθηκαν στην Ουγγαρία έναντι 10 εκατ. ευρώ. 

Ο ίδιος έκρινε ορθή και συμφέρουσα την απόφαση του τότε Δ. Σ. του ΟΣΕ και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, θέση με την οποία διεφώνησαν τόσο ο κ. Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) όσο και Δ. Παπαδημούλης, που μίλησε για «καραμπινάτη συγκάλυψη». 

Ετσι, αποφασίστηκε να αποσταλούν τα πρακτικά στον εποπτεύοντα εισαγγελέα και να ζητηθεί ο επανέλεγχος της υπόθεσης. Από την πλευρά του ο ανακριτής κ. Ν. Ορνεράκης ανέφερε ότι συνεχίζει την ανάκρισή του για τρεις συμβάσεις του ΟΣΕ, αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα παραπέμποντας στα αποτελέσματα στα οποία αναμένεται να καταλήξει σε ένα περίπου μήνα.
Εξάλλου, χθες, και στο πλαίσιο της επιζητούμενης περαιτέρω απαξίωσης της εξεταστικής έφθασε από τη Siemens κατάλογος τιμολογίων με δώρα εορτών -κυρίως ποτών- προς τους πολιτικούς. Είναι δώρα προς πολιτικά πρόσωπα κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων.

==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.