Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Την πώληση του 40% των φθηνών πηγών ενέργειας της ΔΕΗ ζητεί η τρόικα

 

Δεν το αποδέχεται, αλλά το συζητά η κυβέρνηση
Την πώληση σε ιδιώτες του 40% των “φθηνών” ενεργειακών πηγών της ΔΕΗ, δηλαδή των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων της, προμηνύουν οι διαρροές περί της ύπαρξης “προσαρτήματος” στο Μνημόνιο, ουσιαστικά “Μνημονίου νούμερο 2”, της τρόικας, που προβλέπει με σαφή τρόπο την ιδιωτικοποίηση των μονάδων αυτών.
Ωστόσο, το “κρυφτό” ανάμεσα στην κυβέρνηση, την τρόικα και στους εργαζομένους, με τελικό αποδέκτη τους καταναλωτές και ωφελημένους τους ιδιώτες επενδυτές, συνεχίζεται, προτάσσοντας το γνωστό πρόσχημα των “υποχρεώσεων” έναντι του Μνημονίου.
Παρά τις μετριοπαθείς δηλώσεις των υπουργών ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο ή ότι δεν έχει τεθεί επισήμως από την τρόικα και την εκφρασθείσα άρνηση της κυβέρνησης για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κανείς δεν το αποκλείει κατηγορηματικά. Αντιθέτως, μένουν τελικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και στην “ευχέρεια” της τρόικας μέσω "εξειδικεύσεων" και των σχετικών διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που διήρκησε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν έπεισε ούτε τους εργαζόμενους, διαχωρίζοντας ουσιαστικά επίσημες και ανεπίσημες θέσεις και συζητήσεις, αλλά μιλώντας και για “εξειδίκευση” των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. ...


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ανέφερε ότι η πρόταση ή “σύσταση” της τρόικας περί πώλησης του 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους και επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησης που είναι αρνητική, επικαλούμενος και τις σχετικές παλαιότερες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Τ. Μπιρμπίλη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι τα όσα θίγονται στο Μνημόνιο (άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, διαχωρισμός δικτύων-δραστηριοτήτων, αναδιάρθρωση τιμολογίων κ.τ.λ.) υπόκεινται σε εξειδίκευση από τους δανειστές, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που φέρεται ότι διαρρέουν από κοινοτικές πηγές, η τρόικα εμφανίζεται να έχει έτοιμο “προσάρτημα” στο Μνημόνιο με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα έως τον Μάρτιο του 2011. Ουσιαστικά, φέρεται να υπαγορεύει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, ενώ στο πλαίσιο της σχετικής Οδηγίας 72 υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές για το άνοιγμα της αγοράς.


Η τρόικα στο ΥΠΕΚΑ

Παράλληλα, χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας, που έθεσαν το θέμα της πώλησης του 40% των συγκεκριμένων μονάδων.
Ο κ. Μαθιουδάκης μιλώντας στην “Αυγή” επιβεβαίωσε ότι κατά τη συζήτηση υπήρξε πρόταση της τρόικας περί πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο γραπτό, επίσημο ή ανεπίσημο, κείμενο. Όπως ανέφερε, η σχετική πρόταση “δεν μας βρίσκει σύμφωνους”, καθώς υπάρχει και σειρά τεχνικών, οικονομικών και άλλων θεμάτων που δεν την καθιστούν εφικτή. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, οι συζητήσεις για την τήρηση της υποχρέωσης εφαρμογής της Οδηγίας 72 για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού συνεχίζονται, όπως και οι σχετικές διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο που ήδη έχει ξεκινήσει στο ΥΠΕΚΑ.
Στο μεταξύ, η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που έφεραν τη διοίκηση της επιχείρησης να έχει υποβάλει προς την πολιτεία οποιαδήποτε πρόταση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

ΓΕΝΟΠ

Από την πλευρά των εργαζομένων κατέστη σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ και σε περίπτωση που αλλάξει στάση η κυβέρνηση θα “κατεβάσουν τους διακόπτες”.
Σε ανακοίνωση-προειδοποίηση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ χθες το απόγευμα επισημαίνει ότι επειδή “οι κύριοι της τρόικα που συζητούν με την ελληνική αντιπροσωπεία έθεσαν θέμα πώλησης λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, με κάθε σοβαρότητα προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις”. Όπως αναφέρεται, σε όλα υπάρχουν όρια “και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την ξεπουλήσει”. Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι “για ό,τι συμβεί την ευθύνη δεν θα τη φέρουμε εμείς” και τονίζουν ότι “δεν φοβόμαστε τη φυλακή” προϊδεάζοντας για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.


Το άνοιγμα της αγοράς

Σημειώνεται ότι μεταξύ των εναλλακτικών που προβλέπονται στην Οδηγία 2009/72 (το γνωστό και ως “τρίτο πακέτο”) για τον διαχωρισμό των δικτύων υπάρχει η δυνατότητα να γίνει σε λειτουργικό και νομικό αλλά όχι και σε ιδιοκτησιακό επίπεδο (π.χ. με “σπάσιμο” σε θυγατρικές ή ανεξάρτητο διαχειριστή των δικτύων ή “εικονικές πωλήσεις”), κατεύθυνση την οποία υιοθετεί το ΥΠΕΚΑ κατά την επεξεργασία του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της οδηγίας περιλαμβάνονται, ως ισότιμες, τρεις επιλογές:
1. Πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των δικτύων, συμπεριλαμβανομένου και του διαχειριστή του συστήματος (δηλαδή η πρόταση Ε.Ε. και τρόικας).
2. Νομικός διαχωρισμός.
3. Διατήρηση της πλήρους καθετοποιημένης μορφής, με προϋπόθεση τη δημιουργία ενός εντελώς ανεξάρτητου διαχειριστή του δικτύου, που σε συνεργασία με τη ΡΑΕ θα διασφαλίζει την αμερόληπτη και διαφανή λειτουργία της αγοράς.
Ωσ έσχατη λύση εμφανίζεται εκείνη της πώλησης (οι λεγόμενες εικονικές πωλήσεις μονάδων), μέσω δημοπράτησης, στους ιδιώτες της παραγόμενης “φτηνής” ενέργειας των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που μόνο η ΔΕΗ διαθέτει, ώστε να καταστεί ο ανταγωνισμός “επί ίσοις όροις”.
Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου η χώρα μας έχει δεσμευτεί να προχωρήσει και στην άρση των στρεβλώσεων στην αγορά χονδρικής καθώς και στην αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια.
Στο πλαίσιο αυτό η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) παρουσίασε τις τελικές της τεχνικές προτάσεις για τη χονδρεμπορική αγορά, μεταξύ των οποίων τίθεται και το ζήτημα της υποχρέωσης διάθεσης ΑΔΙ (πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος) με οικονομική συμφωνία από τη ΔΕΗ σε τρίτους προμηθευτές ή/και παραγωγούς και αντίστοιχα τη σύναψη συμβολαίων από τη ΔΕΗ - προμήθεια με τους ανεξάρτητους παραγωγούς, τουλάχιστον για δύο έτη, μέσω δημοπρασιών. Παράλληλα, προτείνεται στη χρήση νερών τροποποίηση της σχετικής δεσμευτικής Δήλωσης Εβδομαδιαίας Διαχείρισης Υποχρεωτικών Νερών μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις για την αποφυγή υπερχειλίσεων, να συμπεριληφθεί στον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους των μονάδων το κόστος ευκαιρίας των δικαιωμάτων εκπομπών υπολογιζόμενο βάσει των τιμών του European Union Emission Trading System, ποινές για ανακριβείς δηλώσεις διαθεσιμότητας των μονάδων, απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ κ.ά.
Α.Ζ.
. ==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.