Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σύγχυση ως προς την πορεία του «Αμάλθεια»

Το "Αμάλθεια" πλέει προς τη Γάζα, σύμφωνα με το Ιδρυμα Καντάφι... προς το αιγυπτιακό λιμάνι Αλ-Αρις, σύμφωνα με το Ισραήλ. (v2.imerisia)
Προς το λιμάνι Ελ Αρις της Αιγύπτου πλέει, σύμφωνα με το Ισραήλ, το υπό μολδαβική σημαία πλοίο «Αμάλθεια» που μεταφέρει βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, έπειτα από προειδοποίηση από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό να μην κατευθυνθεί προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. 

Ωστόσο, το Ίδρυμα Καντάφι, που έχει ναυλώσει το φορτηγό πλοίο, ανακοίνωσε πως το «Αμάλθεια» κατευθύνεται προς τη Γάζα, ενώ ισραηλινά πολεμικά πλοία προσπαθούν να διακόψουν τον πλου του.

«Το πλοίο συνεχίζει τον πλου του αλλά με δυσκολία. Ισραηλινά πολεμικά πλοία προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία του και να το εκτρέψουν από τις ακτές της Γάζας» δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάν, διευθυντής του λιβυκού Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Καντάφι, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι Ισραηλινοί μάς έδωσαν την επιλογή: να ανακρούσουμε πρύμναν ή να κατευθυνθούμε προς το (αιγυπτιακό) λιμάνι Αλ-Αρις. Διαφορετικά απειλούν να προσφύγουν στη βία και να οδηγήσουν το πλοίο προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ» πρόσθεσε. ...
Στην Ιερουσαλήμ, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πλοίο κατευθύνεται προς την Αίγυπτο, αφού έλαβε εντολή από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ να μην κατευθυνθεί προς τη Γάζα. Ο αξιωματούχος επέμεινε ότι το πλοίο κατευθύνεται προς το αιγυπτιακό λιμάνι Αλ-Αρις. Πηγή του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι φαίνεται πως το πλοίο κατευθύνεται προς το λιμάνι Αλ-Αρις και όχι προς τη Λωρίδα της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία προσπαθούν να εμποδίσουν τον πλου του.
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Καντάφι, δήλωσε ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία είχαν περικυκλώσει το «Αμάλθεια», το οποίο, παράλληλα, εξαιτίας μηχανικής βλάβης, είχε παραμείνει ακινητοποιημένο στα διεθνή ύδατα. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είχε στείλει τελεσίγραφο προς το πλήρωμα του πλοίου πως αν δεν αλλάξουν πορεία θα επέμβει το πολεμικό ναυτικό.
Αιγύπτιος αξιωματούχος είχε δηλώσει αρχικά πως το πλοίο «Αμάλθεια» ζήτησε άδεια ελλιμενισμού στην Αίγυπτο, ωστόσο οι Λίβυοι οργανωτές της αποστολής επέμεναν ότι το πλοίο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη Γάζα.
Το Ισραήλ έχει απειλήσει ότι θα ενισχύσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας απομακρύνοντας ή καταλαμβάνοντας το «Αμάλθεια», το οποίο έχει μετονομαστεί από τους ακτιβιστές σε «Hope» (Ελπίδα).
Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δόθηκε στο πλοίο άδεια ελλιμενισμού στον λιμένα Ελ Αρίς, όπου οι αρχές έχουν προγραμματίσει να ξεφορτώσουν το φορτίο των 2.000 τόνων τροφίμων και φαρμάκων για να μεταφερθούν οδικώς στη Γάζα. «Δεν υπάρχει συντονισμός μέχρι στιγμής με το πλοίο και πραγματικά δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο τελικός του προορισμός» πρόσθεσε.
Οι Λίβυοι διοργανωτές της αποστολής ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπακούσουν στις εντολές του Ισραήλ να εγκαταλείψουν την περιοχή. «Το πλοίο συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα και δεν υπάρχει απόφαση για αλλαγή πορείας» δήλωσε ο Γιούσεφ Σαουάνι.
«Το πλοίο έλαβε ένα τελεσίγραφο από τους Ισραηλινούς ότι πρέπει να εγκαταλείψει απόψε την περιοχή. Δεν πρόκειται να το πράξουμε. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ( για την αλλαγή πορείας του πλοίου) αποτελεί προσπάθεια παραπληροφόρησης και προσπάθεια εκπόνησης ενός σεναρίου που ταιριάζει στους Ισραηλινούς» πρόσθεσε ο Σαουάνι.
Το «Αμάλθεια» μεταφέρει 15 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και 12μελές πλήρωμα, καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, απέπλευσε το απόγευμα του Σαββάτου από την Ελλάδα.
Το πλοίο έχει ναυλωθεί από την Ένωση Καντάφι για τη Διεθνή Φιλανθρωπία και Ανάπτυξη, της οποίας ηγείται ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο δευτερότοκος γιος του λίβυου ηγέτη. Το μήκους 92 μέτρων πλοίο έχει 12μελές πλήρωμα από την Αϊτή, την Ινδία και τη Συρία, ενώ ο καπετάνιος είναι κουβανικής καταγωγής. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που επιβαίνουν στο Αμάλθεια είναι από τη Λιβύη, εκτός από έναν Νιγηριανό, έναν Αλγερινό και έναν Μαροκινό. (TVxs)
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.