Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Από το "δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται... στο υπέροχο: "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες..."

δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.= όταν χάσει κάποιος τη δύναμή του κάποιοι τρέχουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία εις βάρος του
Ο τίτλος αυτός με βασανίζει, από τη στιγμή που το διαδίκτυο δέχτηκε ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα στη ιστορία του, για την ελληνική blogόσφαιρα είναι σίγουρα το πρώτο και μάλιστα αιματοβαμμένο.

Το φαινόμενο "blog troktiko" πολλοί το αγάπησαν, άλλοι το ζήλεψαν ή το μίσησαν, το αποτέλεσμα είναι ότι η φωνή αυτή σταμάτησε και μαζί της σταμάτησε  η ορμητική απελευθέρωση της πληροφορίας από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Η εμφάνιση στην αρχή πολλούς τους προβλημάτισε, τα σενάρια πολλά που δυστυχώς παραμένουν ακόμη ενισχυόμενα πολλά περισσότερο από την αψυχολόγητη δολοφονία του διαχειριστή και την αναμενόμενη διακοπή - κλείσιμο της διαδικτυακής του παρουσίας.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί βλέπω μία παράξενη συμπεριφορά πολλών blogs , εκτός λίγων εξαιρέσεων, να αποσιωπούν αυτό το γεγονός ή να το αναδεικνύουν αρνητικά. 

Σαν blog το "troktiko" δεν θα μπορούσε να το αναδείξει κάποιος ως το πλέον ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης ή ως το υπόδειγμα πρότυπο δημοσιογραφίας των ελευθέρων πολιτών ούτε αν θέλετε να το υπερασπιστεί για την δεοντολογία του, ήταν υποκειμενικό (όπως όλα τα άλλα) και εξέφραζε τις απόψεις του διαχειριστή του.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις , για τους γνωρίζοντες αναγνώστες μας, δεν ήταν οι καλύτερες με το εν λόγω blog, αλλά από την άλλη πιστοί σε δημοκρατικές αρχές υπερασπιζόμαστε σε πολλές αναρτήσεις τη ρηση του Βολταίρου: "Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες."

Αυτό που με ανησυχεί και επιμένω είναι η επόμενη μέρα. Τα πράγματα τώρα είναι πολύ πιο εύκολα για την χειραγώγηση των πολιτικών ιστολογίων. Αυτοί που παραμένουν ως "ανώνυμοι"  bloggers και  διεκδικούν τη πρώτη θέση είναι και αυτοί επαγγελματίες αλλά με μεγαλύτερη "ελαστικότητα" σε αναστολές και σε αντιστάσεις.

Ο κύκλος αυτός έκλεισε μέσα σε ένα ποτάμι αίματος και τρόμου. Οι συνεργάτες του Γκιόλια έκαναν την καλύτερη κίνηση, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση,  να το κλείσουν,  η "κληρονομική"  συνέχιση του μύθου "troktiko" θα ήταν μία παρωδία. Εκ του αποτελέσματος ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν η ψυχή και ο ιθύνους νους αυτού του μύθου, ενός μύθου με την καλύτερη παγκόσμια κατάταξη.   

Αυτοί που έκοψαν το νήμα της ζωής του διαχειριστή του "troktiko", εκτός που τον στέρησαν  από την οικογένειά του, πέτυχαν αυτό που ούτε ο Δένδιας και ο Καστανίδης με τους "νεοφιλελεύθερους πασόκους" δεν τόλμησαν να νομοθετήσουν ακόμη: να φιμώσουν ή να κατατρομοκρατήσουν τα blogs.

Νάσος


Έγραψαν σχετικά: 



Δυστυχώς, το troktiko έκλεισε:

Ασχέτως αν συμφωνούσαμε ή διαφωνούσαμε με τους «τρόπους» που «μπλόγκαρανε»,
το κλείσιμο του troktiko έχει ένα συμβολισμό που δεν αφορά μόνο το ίδιο.

Η Ελληνική μπλογκόσφαιρα δε θα είναι η ίδια.
Περνάμε στη μετά του troktiko εποχή…

Κι επειδή «η ακατάσχετη φλυαρία δε φέρνει θάρρος στην καρδιά κανενός» θα γράψω λίγα.

Συμπλόγκερς, για να μη γίνουμε σαν τα ΜΜΕ, ας τιθασεύσουμε την κανιβαλιστική βουλιμία μας. Διότι το αίσθημα της πείνας είναι αρχαιότερο από τη συνείδηση και αν αφεθεί ανεξέλεγκτο μπορεί να την υπερκαλύψει.

Η παραπάνω παραίνεση έχει ως αφορμή μια θλιβερή διαπίστωση:
Οι σφαίρες που έκοψαν το νήμα της ζωής του Σωκράτη Γκίολια ήταν 16, ωστόσο οι μαχαιριές που ακολούθησαν ήταν αμέτρητες…

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι
δολοφονήθηκε ο Σωκράτης – blogger κι όχι ο Σωκράτης – δημοσιογράφος. Αυτό, τώρα πια, είναι περισσότερο από φανερό!

Το κλείσιμο του troktiko (του μεγαλύτερου σε επισκεψημότητα blog της Ελλάδας) θα έχει κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο. Πρέπει να έχει!


Bloggers Change the World. Keep Blogging!
(Ιστολόγοι Αλλάξτε τον Κόσμο. Σενεχίστε να «μπλογκάρετε») 

--------
Υ.Γ.
Τώρα μπορείτε να γελάτε: «κύριε» «Δημοσιογραφικέ» κι εσύ «κύριε» «βαρώνε» κι εσύ «κύριε» πολιτικάντη, άλλα όχι για πολύ. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.
  
==========================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.