Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος: "Ο νόμος της εσχάτης προδοσίας είναι υπεράνω του νόμου περί ευθύνης υπουργών...


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κυρία Λούκα Κατσέλη Υπουργό,  κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου Υπουργό,
Κοινοποίηση κ. Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου
κ.κ. Βουλευτές, Μ.Μ.Ε.
Αθήνα, 2-08 -2010

Θέμα: Στο δεύτερο νομοσχέδιο, για την «προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών», θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η Νέα Σεισάχθεια! Έτσι μόνο θα αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη που έρχεται!
 
Νέα Σεισάχθεια 2010, Οικονομική Πράσινη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή!!!

Να ψηφιστεί η πραγματική Νέα Σεισάχθεια και όχι η παραποιημένη, εδώ και τώρα! Λευτεριά στους νεο-σκλάβους, στους ληστρικούς τραπεζίτες, πολίτες!
Σεισάχθεια < αρχαία ελληνική σεισάχθεια : σείω (ταρακουνώ) άχθος (βάρος, χρέος)

Στο δεύτερο νομοσχέδιο, για την «προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών», θα μπορούσε να περιληφθεί:
Α. Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη.
Β. Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Τα επιτόκια των καταναλωτικών και καρτών, να μειωθούν ως επιτόκια στεγαστικών. Καμία ρύθμιση με υψηλότερο επιτόκιο του υπάρχοντος!
Γ. «Ρύθμιση δανείων» επιτρέπεται ανά έτος,  ανάλογα την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Επιτρέπεται μη καταβολή 3  δόσεων ανά έτος, λόγω οικονομικής κρίσης (π.χ. Χριστούγεννα, Πάσχα, Αύγουστο, ως εξισορρόπηση από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού)
Με αυτές τις απλές διατάξεις θα επωφεληθούν δέκα εκατομμύρια πολίτες και δεν θα καταφύγουν στη πολυδαίδαλη, μακροχρόνια και αμφίβολη  «δικαστική ρύθμιση» του νόμου «υπερχρεωμένων νοικοκυριών!

Νέο πακέτο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες!
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα stress tests πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, δηλ. η ATEbank, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής. Συνολικά οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.
Παρατηρήσεις:
1. Θετικό το νομοσχέδιο υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Μερικές σημαντικές βελτιώσεις, τροποποιήσεις της ασάφειας και χρονοβόρας διαδικασίας μπορεί να γίνουν, προς όφελος του Πολίτη!.
2. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα για άτομα που είναι μεν υπερχρεωμένα, αλλά η τράπεζες δεν κάνουν «συγκέντρωση οφειλών», γιατί έχουν πολλά δάνεια και κάρτες σε πολλές τράπεζες! Έτσι οι πολίτες δίνουν όλο το μισθό τους σε κάρτες και δάνεια, ενώ με μια συγκέντρωση οφειλών θα έδιναν το 1/3 του μισθού τους και θα είχαν και περίσσευμα (πράσινος μισθός σεισάχθειας).
3. Να μπει διάταξη οι τράπεζες να κάνουν συγκεντρώσεις οφειλών δανείων και καρτών που ήδη έχουν δοθεί στους πολίτες ακόμα και αν υπερβαίνουν το 100πλάσιο του ορίου των δανείων και καρτών που θα μπορούσε να πάρει ο πολίτης. Δηλ. όσα δάνεια και κάρτες είναι σε κάθε πολίτη να ενωθούν σε ένα δάνειο.
4. Χρυσός Κανών Δανειοληπτών: Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη! Δηλ. το σύνολο των μηνιαίων δόσεων του πολίτη σε όλα τα δάνεια που οφείλει σε όλες τις τράπεζες δεν μπορεί να υπερβαίνει το να υπερβαίνει το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη! Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί πρόβλημα είτε πρόκειται για δάνεια είτε πρόκειται για «ρύθμιση δανείων»..
ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΝ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ  ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!  ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Η ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ!
Δώρο της κυβέρνησης ή «δώρον άδωρο»!? Θα γεμίσει η Ελλάδα δικαστικές αγωγές πολιτών με τραπεζίτες, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχαν καθοριστεί πιο καλά οι όροι της εξωδικαστικής ρύθμισης!
Η  Υπουργός κ.  Λ. Κατσέλη παρουσίασε από τον Οκτώβριο του 2009  τις βασικές κατευθύνσεις των πέντε νομοσχεδίων που προωθούνται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση γι' αυτά.

Συγκεκριμένα:
* Οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
* Το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρέωση έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή από τον περασμένο Ιούλιο. Εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εφόσον δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με όρους που θα ορίζονται από το Δικαστήριο, προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή των καταναλωτών από τα χρέη.
* Στην ίδια ενότητα θα περιληφθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού.
* Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων,
* Το πέμπτο νομοσχέδιο αφορά την Αναβάθμιση των Βιομηχανικών - Επιχειρηματικών Περιοχών.

Παρατηρήσεις  Κριτική:
Ο νόμος που ψηφίστηκε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από 1η Σεπτεμβρίου 2010 είναι αρχικά καλός, αλλά απευθύνονται μόνο σε 150.000 δανειολήπτες, που ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας!
Όμως υπάρχουν ακόμα 10.000.000 πολίτες που έχουν δάνεια και είναι υπερχρεωμένοι σε διάφορες τράπεζες και οι τράπεζες αρνούνται να κάνουν «ρύθμιση»!
Θετικό είναι και το δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσαν να προστεθούν διατάξεις που παραλήφθηκαν στο πρώτο νομοσχέδιο για τους υπερχρεωμένους πολίτες, όπως:
α. Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη.
β. Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Τα επιτόκια των καταναλωτικών και καρτών, να μειωθούν ως επιτόκια στεγαστικών. Καμία υποθήκη ή προσημείωση. Καμία απευθείας πληρωμής-παρακράτησης δόσης από την υπηρεσία ή δημόσιο, που εργάζεται ο πολίτης. Αν υπήρχε εγγυητής, να παραμείνει μόνο ο δανειολήπτης.
Παρατήρηση: Ας σημειώσουμε ότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ, αν οι τράπεζες πριν λίγα χρόνια είχαν δεχτεί μια συγκέντρωση οφειλών υπερδανεισμένων, που οι ίδιες δημιούργησαν, αφού δεν έκαναν, σκοπίμως, ευκολίες αποπληρωμής ή συγκέντρωση οφειλών, αν δεν είχε πληρωθεί όλες οι δόσεις! Έτσι ο μικρο-δανειολήπτης ξανα-δανειζόταν με πιο επαχθείς όρους μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο ατέλειωτου υπερδανεισμού στο τέλος του οποίου υπήρχε η πλήρης οικονομική καταστροφή και αυτοκτονία!

Η Αρχαία Σεισάχθεια του Σόλωνα: Ο Σόλων, 638 - 559 π.Χ., ένας από τους επτά Σοφούς, προσπάθησε να αλλάξει την σκληρή ζωή των φτωχών ανθρώπων της αρχαίας Αθήνας. Απέρριψε προτάσεις να γίνει τύραννος, αντί αυτού έκανε τον αξιομνημόνευτο νόμο Σεισάχθεια, μια λέξη που σημαίνει, ότι αποτίναξε από τους ώμους των φτωχών το φορτίο, που τους προκαλούσε τόσο πόνο και οδύνη. Ο νόμος Σεισάχθεια απάλειψε όλα τα συμβόλαια των φτωχών ανθρώπων, που είχαν βάλει ενέχυρο τον ίδιο τον εαυτό τους ή την περιουσία τους. Απαγορεύθηκαν όλα τα μελλοντικά δάνεια τέτοιου είδους και κατήργησε την δύναμη του πιστωτή, να υποδουλώνει ή να φυλακίζει. Ο νόμος, με την κατάργηση των πολυαρίθμων υποθηκών στις κτηματικές περιουσίες της Αττικής, απελευθέρωσε την γη από τα παλαιά χρέη. Με άλλους νόμους, βοήθησε τους πλουσίους οφειλέτες, οι οποίοι μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους. Ο Σόλων διέγραψε τα χρέη, ελευθέρωσε όσους είχαν γίνει δούλοι των δανειστών τους λόγω χρέους, υποχρέωσε τους μεγαλογαιοκτήμονες να επιστρέψουν στους μικρογαιοκτήμονες τα χωράφια που τους είχαν πάρει ως υποθήκη για τα χρέη, απαγόρευσε να δανείζεται ο πολίτης με εγγύηση την προσωπική του ελευθερία, όρισε ανώτατο όριο εδαφικής ιδιοκτησίας που θα μπορούσε να κατέχει κάθε πολίτης. 

Η πραγματική Νέα Σεισάχθεια: Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη. Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Τα επιτόκια των καταναλωτικών και καρτών, να μειωθούν ως επιτόκια στεγαστικών. Καμία υποθήκη ή προσημείωση. Καμία απευθείας πληρωμής-παρακράτησης δόσης από την υπηρεσία ή δημόσιο, που εργάζεται ο πολίτης. Αν υπήρχε εγγυητής, να παραμείνει μόνο ο δανειολήπτης. Να μπορέσεις να ξανα-διεκδικήσει ο πολίτης το σπίτι του που του κατέσχεσε η τράπεζα. Πόσα συνολικά σπίτια μπορούν να κατασχέσουν οι τράπεζες; Οι τράπεζες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος! Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200!! Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει ένα πακέτο ανά τράπεζα ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα σεισάχθειας! Αν ένας μισθωτός έχει μηνιαίο εισόδημα 1500 ευρώ να δίνει το μέγιστο μόνο τα 500 ευρώ για δάνειο 300.000 ευρώ! Φραγμός στην λειτουργία των εταιριών ενημέρωσης - κατασχέσεων.

Η παραποιημένη Νέα Σεισάχθεια: Κάποιες τράπεζες έτρεξαν να ανακοινώσουν κάποιες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι ελλιπείς και αποσπασματικές! Η διαφορά 9 μονάδες από το επιτόκιο Euribor φανερώνει την επίσημη κλεψιά του κοσμάκη! Επίσης αν δεχτείς να προσημειώσεις το σπιτάκι σου έχεις “δήθεν” καλύτερο επιτόκιο. Οπότε οι δήθεν ρυθμίσεις στοχεύουν σε μαζικές προσημειώσεις ειδάλλως με επιτόκια 10%! Αν δεν προσημειώσεις το σπίτι σου μικραίνει ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου! Καμιά ουσιαστική ρύθμιση για ανέργους! Όλα τα σπίτια των πολιτών προσημειωμένα από τους τραπεζίτες! Τι απληστία! Αν λάβουμε υπόψιν τα ανωτέρω, επείγει, να γίνει επαναπροσδιορισμός του κοινωνικού σκοπού ύπαρξης και λειτουργίας των τραπεζών. Οι τράπεζες λειτουργούν ως ενδιάμεσες μεταξύ των πολιτών. Σκοπός των τραπεζών σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν είναι ο εκβιασμός των πολιτών και η ληστεία τους μέσω των υπερβολικών - εκβιαστικών δανείων επιτοκίων. Τα χρήματα που καταθέτει ο ένας πολίτης τα δανείζεται ο άλλος μέσω της τράπεζας -ενδιαμέσου. Τα υπέρογκα υπερκέρδη των τραπεζών αποδεικνύουν τη ληστεία που γίνεται σε βάρος του απομονωμένου - ανήμπορου κοσμάκη. Δεν μπορεί να υπάρχει επιτόκιο πάνω από 5%.
Οι τραπεζίτες έχουν πάρει συνολικά 39 δις για να μην καταρρεύσουν δήθεν, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εντούτοις ενώ ενισχύθηκαν από το υστέρημα της φορολόγησης των πολιτών, στη συνέχεια απειλούν και εκβιάζουν όλους τους πολίτες για να τους πάρουν και τα σπίτια και να τους αυτοκτονήσουν! Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Αντισταθείτε!
Ανάλυση, Παρατηρήσεις, Προτάσεις.
Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών, το οποίο πρέπει να καλύπτει και τους δανειολήπτες που έχουν και δικαστική απόφαση εναντίον τους και όλους τους.

Στο νέο νομοσχέδιο , « για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών»,  για να μη φτάσουν και νέοι δανειολήπτες στην δικαστική «ρύθμιση», θα μπορούσε να περιληφθούν,  τα εξής:

1. Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200. Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει ένα πακέτο ανά τράπεζα ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα σεισάχθειας!

2. Επείγει για αντιμετωπιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις να ψηφιστεί ΤΩΡΑ. Να ψηφιστεί εδώ και τώρα (ας γίνει πολυνομοσχέδιο οικονομίας, όπως έγινε πολυνομοσχέδιο παιδείας).

3. Να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις τραπεζών και πολιτών. Να αλλάξουν οι διοικητές με νέους που θα έχουν μια δημοκρατική αντίληψη περί του κοινωνικού ρόλου των τραπεζών. Να επιμορφωθούν όλοι οι υπάλληλοι περί του νέου δημοκρατικού ρόλου των τραπεζών.

4. Αν κάποιοι καθυστερούν ή αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών με πρόσχημα τη ρευστότητα των τραπεζών, να γνωρίζουν ότι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Πιθανά δεν θα είχαμε 3 νεκρούς και διαδηλώσεις αν είχε ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο!

5. Η κυβέρνηση αυτή του Πασοκ θα ανατραπεί, αν δεν ψηφιστεί ταχύτατα και αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι και όχι τραπεζοϋπάλληλοι; Οι τράπεζες μπορούν να σωθούν και με τους μισούς υπαλλήλους τους και να κλείσουν οι εταιρείες ενημέρωσης - κατασχέσεων.

6. Καμία κατάσχεση σπιτιών και περιουσιακών στοιχείων και όλα τα δάνεια να ρυθμιστούν, ούτως ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή τους από όλους τους πολίτες! Καμιά προσημείωση περιουσιακών στοιχείων δεν χρειάζεται. Καμία παρακράτηση μισθού από υπαλλήλους και ιδιώτες.

7. Κάθε είδους διευκόλυνση αποπληρωμών για τους πολίτες! Οι τράπεζες έχουν καταντήσει σύγχρονοι δήμιοι και οδηγούν τους πολίτες στην αυτοκτονία! Σταματήστε αυτό το μακελειό!

8. Οι εταιρίες ενημέρωσης και κατάσχεσης, να απειλούν τηλεφωνικά και να εκβιάζουν ακόμα και γέροντες με καρδιολογικά προβλήματα, οδηγώντας τους στην απόγνωση και στην αυτοκτονία! Να καταθέσουν οι πολίτες αγωγές εναντίον των εταιριών ενημέρωσης - εκφοβισμού, εδώ και τώρα!

9. Επείγει η αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνεια με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη. 

10. Δεν πρέπει από τον πολίτη να ζητηθεί τώρα η πληρωμή των καθυστερημένων δόσεων, για να μπει στη ρύθμιση που προτείνετε, αλλά μπορούν οι καθυστερημένες δόσεις να ενταχθούν μέσα στη συνολική οφειλή με ανάλογη χρονική επιμήκυνση... Ας προτείνει ο ίδιος ο κάθε πολίτης ένα πλάνο πληρωμών που δύναται να εφαρμόσει!

11. Μετατροπή υπολοίπων καρτών σε δάνεια σε κάθε τράπεζα και ενοποίηση διαφορετικών δανείων ανά τράπεζα, ή συνολικά δημιουργία πακέτων μεταφοράς υπολοίπων υπερχρεωμένων σε μία τράπεζα, κατά προτίμηση κρατική, χωρία αναγκαστική πληρωμή τώρα, των μέχρι σήμερα καθυστερημένων δόσεων! Πολλές τράπεζες ακόμα και τώρα για να κάνουν ρύθμιση οφειλών μη υπερχρεωμένων προσώπων, ζητούν ως προϋπόθεση να είναι πληρωμένες όλες οι έως σήμερα καθυστερημένες δόσεις, πράγμα αδύνατον! 

12. Μη ξεχνάμε ότι μερικά πρόσωπα θα μπορούσαν να επωφεληθούν και από το νόμο περί πτωχεύσεως που ήδη ισχύει και να πληρώσουν μόνο το 10% των δανείων τους, αλλά πολλά άλλα άτομα που είναι στα όρια της χρεοκοπίας μπορούν να επωφεληθούν από ένα συνδυασμό των δύο νομοσχεδίων προς όφελος και της τράπεζας και του πολίτη! 

13. Άμεσα πραγματοποιήσιμο είναι η κάθε τράπεζα να μειώσει μόνη της τη δόση του κάθε πολίτη στο 1/3 (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις, ή έχει γίνει καταγγελία, ή είναι στον Τειρεσία, ή αν υπάρχει δικαστική διαταγή). Ευκολίες αποπληρωμής κάθε είδους δανείων. Δεν μπορεί να μειώνονται οι μισθοί, αλλά οι δόσεις στα δάνεια να είναι ίδιες! 

14. Παράταση της απαγόρευσης τουλάχιστον 3 ετών για κάθε είδους πλειστηριασμού και κατάσχεσης, εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης, κρίσης, και υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ αι της ΕΕ. Επίσης, πάγωμα πληρωμών δόσεων έστω για λίγους μήνες ή και έτη, λόγω έκτακτων οικογενειακών και οικονομικών αναγκών (ασθένεια κλπ.), με ταυτόχρονη χρονική επιμήκυνση του συνόλου του δανείου. Καμία υποθήκη ή προσημείωση. Αν υπήρχε εγγυητής, να παραμείνει μόνο ο δανειολήπτης. Κατωτέρω παραθέτουμε ένα σκεπτικό και μερικές ωφέλιμες προτάσεις ταχείας εξόδου από την κρίση 

15. Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Αφού δούμε συνολικά όλες τις οφειλές του πολίτη μέσω Τειρεσία, να υπάρξει διακανονισμός ούτως ώστε να μην πληρώνει μηνιαίες δύσεις στο σύνολο των οφειλών του προς όλες τις τράπεζες, οι οποίες θα καταμερίζονται αναλογικά σε όλα τα δάνεια ή τράπεζες που χρωστάει. 

16. Παράδειγμα Α. Αν ο πολίτης κ. Χ παίρνει τώρα μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, να δώσει για το σύνολο οφειλών και δανείων συνολικά σε όλες τις τράπεζες μόνο τα 300 ευρώ, δηλ. το 1/3 του μηνιαίου μισθού του.. Το ποσό των 300 ευρώ να πηγαίνει αναλογικά σε τράπεζες που χρωστάει ανάλογα του ύψους των δανείων, πχ, στην τράπεζα Α 65 ευρώ (ενώ πλήρωνε πριν 200 ευρώ) , στην τράπεζα Β 45 ευρώ (ενώ πλήρωνε πριν 150 ευρώ) κλπ…. 

17. Παράδειγμα Β. Να δεχτεί μια κρατική τράπεζα μεταφορά υπολοίπων υπερδανεισμένων που είναι στον Τειρεσία ή έχουν διαταγή πληρωμής, ξεπερνώντας όλα τα κωλύματα ή υποθήκες κλπ και να κάνει πακέτα μεταφοράς υπερχρεωμένων, με ανάλογες μηνιαίες δόσεις. Για δάνειο 100.000 η δόση να είναι 200 ευρώ. Για δάνειο 200.000 η δόση να είναι 400 ευρών κλπ… 

18. Παράδειγμα Γ. Αν κατά την σύναψη των πρώτων δανείων είχαν υπογραφεί και υποθήκες ή προσημειώσεις αυτές είτε μεταφέρονται ως έχουν στη νέα ρύθμιση, αλλά δεν θα ζητηθεί επιπλέον υποθήκη, ή προσημείωση ή εγγύηση. Αν η υποθήκη ή η προσημείωση αφορά κύρια και μοναδική κατοικία, αυτή θα μπορούσε να διαγραφεί εντελώς, ειδικά για δάνεια κάτω από 300.000. 

19. Παράδειγμα Δ. Αν κατά την σύναψη των πρώτων δανείων είχαν υπογράψει και εγγυητές, που συνήθως είναι συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα μπορεί κατά τη ρύθμιση να απελευθερωθούν οι εγγυητές και τη νέα ρύθμιση να υπογράφει μόνο ο ένας οφειλέτης! Έτσι, θα απελευθερωθούν περίπου το 30% των πολιτών που είναι εγγυητές σε συγγενείς και φίλους (και πολλές φορές υπέγραψαν - εγγυήθηκαν, υπό την πίεση των συνθηκών)!. Επίσης εφόσον το προσδόκιμο ζωής του πολίτη αυξάνεται στα 90 περίπου έτη, οπότε έχουμε και αύξηση των ετών συνταξιοδότησης στα 67, επομένως αυξάνεται αναλογικά και το όριο χρόνου χορήγησης δανείων! 

20. Παράδειγμα Ε. Αν η δόση του συνόλου των οφειλών μειωθεί στο 1/3 του μηνιαίου μισθού των πολιτών, τότε, παραδόξως, ενώ ουσιαστικά μειώνονται οι μισθοί λόγω της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ, στην ουσία θα υπάρχει μια λειτουργική αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος, που τον ονομάζουμε και κοινωνικό μισθό ή πράσινο μισθό ή μισθό σεισάχθειας. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ πριν ο μισθωτός που έπαιρνε π.χ. 1300 ευρώ μηνιαίο μισθό, έδινε για τις συνολικές οφειλές του στις τράπεζες πολλές φορές ΚΑΙ ΤΑ 1300 ευρώ και δανειζόταν και συνεχώς άλλα για να πληρώσει, φτάνοντας σε έναν φαύλο κύκλο υπερδανεισμού. Μετά την οικονομική κρίση ο πολίτης με τη μείωση του μισθού του παίρνει π.χ. μόνο 1.000 ευρώ το μήνα. Αν γίνει η ρύθμιση οφειλών νέας σεισάχθειας, που προτείνουμε τότε ο πολίτης θα δίνει ΜΟΝΟ 300 ευρώ στο σύνολο των δόσεων του. Έτσι, παραδόξως ο πολίτης θα έχει τουλάχιστον 700 άλλα ευρώ το μήνα υπόλοιπο για να κινηθεί και να ζήσει! Έτσι θα έχουμε και μια σχετική ρευστότητα και σχετική αναθέρμανση της αγοράς τη στιγμή που τίποτα δεν κινείται!

21. Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Δεν μπορεί να υπάρχει ποτέ καταγγελία δανείου ή κάρτας ύψους έως 10.000 ευρώ! Πόσα συνολικά σπίτια μπορούν να κατασχέσουν οι τράπεζες; Οι τράπεζες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος!

22. Πρέπει να σταματήσουν σήμερα, οι τράπεζες να καταγγέλλουν το συνολικό ποσό του δάνειου ή το συνολικό ποσόν της κάρτας αν ο οφειλέτης καθυστερεί να πληρώνει 3 δόσεις και να μετατεθεί τη καταγγελία αν ο οφειλέτης έχει καθυστερήσει το ήμισυ των δόσεων του δανείου ή της κάρτας ή καλύτερα να μην καταγγέλλεται ποτέ και όλες οι καθυστερημένες δόσεις να μετατίθενται χρονικά μετά την λήξη του δανείου.. .

23. Νέο πνεύμα στις σχέσεις λειτουργίας των τραπεζών και κατάργησης της λειτουργίας των μεσαιωνικών εταιριών ενημέρωσης - εκφοβισμού οφειλετών. Παραθέτω στη συνέχεια σκεπτικό αι αναλυτικότερες μακροπρόθεσμες προτάσεις. 

24. Να μειωθούν στο 1/3 οι δόσεις και όχι στο γιατί θα ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα!! Αν κάποιος έδινε π.χ. 600 ευρώ δόση να δίνει μόνο 200!! Να παγώσουν μερικά δάνεια για κάποια χρόνια όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη! Να μετατραπούν τα υπόλοιπα καρτών ή δανείων σε χαμηλότοκα δάνεια και να γίνει ένα πακέτο ανά τράπεζα ή όλα ένα συνολικό πακέτο σε μία τράπεζα σεισάχθειας! Αν ένας μισθωτός έχει μηνιαίο εισόδημα 1500 ευρώ να δίνει το μέγιστο μόνο τα 500 ευρώ για δάνειο 300.000 ευρώ!

25. Καμία απευθείας πληρωμής-παρακράτησης δόσης από την υπηρεσία ή δημόσιο, που εργάζεται ο πολίτης, δηλ. Το δημόσιο να πληρώνει απευθείας την τράπεζα για οφειλές του πολίτη. Ας σημειώσουμε ότι δεν θα είχαμε φτάσει εδώ αν οι τράπεζες πριν λίγα χρόνια είχαν δεχτεί μια συγκέντρωση οφειλών υπερδανεισμένων που οι ίδιες δημιούργησαν, αφού δεν έκαναν ευκολίες αποπληρωμής ή συγκέντρωση οφειλών, αν δεν είχε πληρωθεί όλες οι δόσεις!

26. Να ισχύσει και για τις τράπεζες η νομοθεσία περί παράνομου ταχύτατου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού μέσω των ληστρικών - εκβιαστικών επιτοκίων και κατασχέσεων. Η κατοικία εκάστου είναι άσυλο και δεν μπορεί να κατασχεθεί από κανέναν!! Μάλιστα υπάρχει νομοθεσία κατά του υπερβολικού, παράνου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού!! Τα 28 δις αντί για τις τράπεζες να τα πάρει ο λαός για την αποπληρωμή των δανείων του! 

27. Η αποτυχία μιας τράπεζας επιβαρύνει τον ίδιο τον τραπεζίτη και τους μεγαλομετόχους της!!. Όταν η τράπεζα κερδίζει τα κέρδη τα καρπούνται ΜΟΝΟ οι ίδιοι. Όταν η τράπεζα χάνει τότε πρέπει - κατά κάποιους - να πληρώσει πάλι ο λαός κατά το κοινόν στον αγώνα όλοι μαζί και στην μάσα χώρια. Να κατασχεθεί ένα μέρος από τις υπέρογκες περιουσίες των μεγαλο - τραπεζιτών για απόσβεση της αποτυχίας. 

28. Στήριξη των μικρομεσαίων και χαμηλόμισθων. Η εξαφάνιση των μικρομεσαίων και των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνικές εκρήξεις, σε κοινωνικά δράματα και αυτοκτονίες, για να δικαιώσουν οι νεοφιλελεύθεροι αντι-μαρξιστές μόνοι τους τον Μαρξ ότι οι καπιταλιστές με την απληστία τους βάζουν μόνοι τους τη θηλιά στο λαιμό τους!!. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να μειωθεί προς όφελος της τραπεζικής ολιγαρχίας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν για τα καταλάβει τόσο απλά πως θα σωθεί και το τραπεζικό σύστημα αλλά και ο κοινωνικός ιστός!!

29. Οι ψυχολογικές συνέπειες της κρίσης: Το στρες της οικονομικής κρίσης καταβάλλει τους εργαζόμενους, με συνέπεια να αυξάνονται κατακόρυφα τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η λήψη αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ακόμα και οι αυτοκτονίες. Σύμφωνα με την έρευνες, ο ένας στους τρεις εθελοντές που συμμετείχαν την έρευνα, εργάζεται πλέον περισσότερες ώρες και πιο σκληρά απ' ό,τι μέχρι πέρυσι, ενώ σχεδόν το 50% αγωνιούν για το αν θα κρατήσουν την δουλειά τους. Επιπλέον, ο ένας στους πέντε έχει παρουσιάσει σωματικό πρόβλημα υγείας εξαιτίας του στρες και ο ένας στους τέσσερις έχει ξεσπάσει σε κλάματα κάποια στιγμή στην δουλειά του, μη αντέχοντας άλλο την πίεση. Οι δανειολήπτες έχουν ήδη πεθάνει ψυχολογικά!

30. Ο νόμος της εσχάτης προδοσίας είναι υπεράνω του νόμου περί ευθύνης υπουργών και όσοι πολιτικοί του παρελθόντος και της διαφθοράς, φέρανε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, πιθανόν θα λογοδοτήσουν σύντομα.Υπάρχει ακόμα λύση: Να συσταθεί κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, (κατά τα πρότυπα του αμερικανικού κοινού ταμείου των ΗΠΑ), ως μόνη ελπίδα σωτηρίας της Ευρώπης και του Ευρώ και να επιστραφεί στο ΔΝΤ το ποσό που έδωσε στην Ελλάδα! Έτσι θα βγούμε από το ΔΝΤ, αμέσως. Αντισταθείτε!

Σε μια επιστολή μας προς την κ. Κατσέλη γράφαμε: Σήμερα, πρέπει να απελευθερώσετε τους Έλληνες πολίτες από τη νεο-σκλαβιά στους τραπεζίτες γιατί εργάζονται μόνο και μόνο για τα χρέη! Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Υπάρχουν λύσεις και ανέξοδες γιατί θέλουν τον κόσμο μόνο για να ψηφίζει! 

Αντισταθείτε! Ευθύς αμέσως θα κατατεθεί αυτό στη Βουλή για ψήφιση. Επιτέλους, σώστε τον κοσμάκη από την αυτοκτονία! 

Χρέος κάθε έντιμου δημοκρατικού πολίτη είναι να χαιρετίσει και να αγκαλιάσει τις προτάσεις του νέου έντιμου, γνήσιου ΠΑΣΟΚ, που είναι η μοναδική πλέον ελπίδα των εργατών, αγροτών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών, υπαλλήλων, ανέργων, υπερδανεισμένων…

Ο νεοφιλελευθερισμός καταρρέει παρά τα πρόσκαιρα υποστυλώματα. 

Καμιά λύπηση στους ληστρικούς τραπεζίτες που κατάσχουν τα σπιτάκια του κοσμάκη. 

Να πληρώσουν οι ίδιοι την κατάρρευση των τραπεζών τους και όχι ο λαός (το κράτος).
Περίπου 8.500.000 ΄Ελληνες είναι υπερδανεισμένοι, 500.000 σπίτια κατάσχονται ακόμα και από άτομα με ειδικές ανάγκες ακόμα και για το ευτελές χρέος των 100 ευρώ!!!

Οι υπάλληλοι των ληστρικών τραπεζών είναι συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση επειδή δεν προτείνουν βιώσιμες λύσεις και το μόνο που τους απασχολεί είναι η υποθήκευση του μέλλοντος όλων των Ελλήνων!!! 

Τα κρατικά-λαϊκά χρήματα να πάνε στην στήριξη των υπερδανεισμένων και όχι των τραπεζιτών.!! Το μέλλον άδηλον εστί! 

Και ας μην ξεχνάμε...μετά τον Σόλωνα ήρθε ο τύραννος Πεισίστρατος! Αντισταθείτε!

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Κολοκοτρώνη 7 Πεύκη 151-21
Αθήνα, τηλ. 6936360717
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.