Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Εις βάρος της Ομογένειας οι οικονομίες του GAP | Tι τον νοιάζει τον υφυπουργό;... (Ο ''Αθηναίος'')

Siemens-ιστάν
Εις βάρος της Ομογένειας όλες οι οικονομίες του GAP

Βρε μια μανία που έχει η Κυβέρνηση του GAP να κάνει ΟΛΕΣ τις οικονομίες στην πλάτη της Ομογένειας! Αυτό πια καταντά ...διαστροφή!
Δεν στέλνει  δασκάλους στα παιδιά της ομογένειας για να εξοικονομήσει, λέει, κάποιες  πεντάρες, την ώρα που στην πατρίδα  συνεχίζει να οργιάζουν οι σπατάλες στα διάφορα υπουργεία και  στο Εξωτερικών των μυστικών κονδυλίων. Ή μήπως δεν είναι σπατάλη, και μάλιστα ακατανόητη, για παράδειγμα, η πολυτέλεια να κάνουν με πρωθυπουργική  άδεια διακοπές οι υπουργοί και οι υφυπουργοί, οργώνοντας την Ελλάδα, σε εποχή κρίσης; Εκτός και αν μας πουν ότι το κάνουν για να ενισχύσουν τον …τουρισμό!
Τη φορά αυτή οι λεβέντες του Μαξίμου αποφάσισαν να κλείσουν, για λόγους οικονομίας, τα γραφεία Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας της Λισσαβόνας, του Δουβλίνου, της Κοπεγχάγης, της Πράγας, του Ζάγκρεμπ, της Βοστώνης και του Λος Αντζελες.
Μάλιστα. Και  μετά παραπονιούνται γιατί, λέει, η  ομογένεια δεν ασκεί αποφασιστικό «λόμπι», τρομάρα τους. ...
Θα πείτε, και η σωτηρία της πατρίδος; Ε, εάν πρόκειται να εξοικονομηθεί  το τεράστιο δημοσιονομικό χρέος  με την οικονομία 1,475 εκατ. Ευρώ, τότε χαλάλι!  Μωρέ τόσα, (ή περίπου τόσα, έχει σημασία;) ξόδεψε ο πρωθυπουργός στο τριήμερο που πέρασε στον Πόρο με τους άλλους σοσιαλιστικούς ηγέτες!..
Παράλληλα αποφασίσθηκε σημαντική μείωση του προσωπικού που ήταν τοποθετημένο σε Γραφεία  Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό  κατά 44% ή 82 άτομα (το Σεπτέμβριο 2009 απασχολούνταν 186 άτομα). Η ετήσια εξοικονόμηση ανέρχεται  σε 4,9 εκατ. ευρώ.
Επίσης από  την ένταξη 17 Γραφείων Τύπου και  Επικοινωνίας σε κτίρια των ελληνικών Πρεσβειών, θα προκύψει από το 2011 ετήσια εξοικονόμηση ενοικίων ύψους 388.000 ευρώ.
Από τον Νοέμβριο 2010 θα λειτουργούν πλέον 34 Γραφεία  Τύπου και Επικοινωνίας με 104 στελέχη.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σκεφθήκατε πόσα ευρώ θα εξοικονομούσατε  εάν τα κλείνατε ΟΛΑ τα γραφεία Τύπου μαζί και ΟΛΑ τα Προξενεία και ΟΛΕΣ τις Πρεσβείες; Στο κάτω-κάτω σάματις εξυπηρετούν τους ομογενείς; Α, κλείστε και ΟΛΑ τα σχολειά της ομογένειας, ναι σαν αυτά που και σεις πήγατε κάποτε…Στο τέλος θα την πάθουμε σαν το γάιδαρο του Χόντζα: Πάνω που τον έμαθε να μην τρώει, για οικονομία, του ψόφησε!


Τι τον νοιάζει τον υφυπ. Κουβέλη…
Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ, κ. Σπ. Κουβέλη, στο Περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ». Ξέρετε, ο κ. Κουβέλης είναι ο θεωρητικά «αρμόδιος» υφυπουργός (σιγά που θα έδιναν Υπουργό!..) για θέματα απόδημου ελληνισμού.
Λοιπόν, από τις  εννέα (9) ερωτήσεις που του υπέβαλε η δημοσιογράφος, ξέρετε πόσες αφορούσαν τον απόδημο ελληνισμό; ΟΥΤΕ ΜΙΑ!
Θα πείτε, και τι φταίει ο υφυπουργός; Σε τίποτε. Ούτε και η δημοσιογράφος, όμως. Απλά, ξέρουνε και οι δύο ότι το αντικείμενο «απόδημος ελληνισμός» κατάντησε …άυλο, αφού ο κ. Υφυπουργός –και η Κυβέρνηση στο σύνολό της- ασχολείται με κάθε τι άλλο εκτός από τον Απόδημο Ελληνισμό!
Θα πείτε: Ίσως είναι  καλύτερα να μην ασχολούνται μες την Ομογένεια. Από μία πλευρά, σίγουρα είναι. Γιατί και στον (ελάχιστο) βαθμό που ασχολείται ο κ. Υφυπουργός με τους Απόδημους ξέρετε τι τον κόφτει; Οι …επενδύσεις των Ομογενών στην Ελλάδα!
Δηλαδή, ξανά στο μαγκανοπήγαδο  η Ομογένεια! Να κουβαλήσει λεφτά  στην πατρίδα, να μπλέξει στην ατελείωτη  γραφειοκρατία, να συνθλιβεί στις ατέρμονες αλλαγές των φορολογικών νόμων και, στο τέλος, να ΞΑΝΑχάσουν τα λεφτά τους!
Δεν το πιστεύετε; Διαβάστε τι δηλώνει ο «επί του Αποδήμου» στο ερώτημα «…έχετε κάνει ανοίγματα και προς το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι. Πόσο αισιόδοξος είστε για την επίτευξη αυτών των συνεργασιών;»
Κουβέλης: «…Προσωπικά έχω κάνει επαφές στο Αζερμπαϊτζάν, στις Αραβικές Χώρες, στις Χώρες του Κόλπου - Κατάρ, Κουβέιτ, Αραβικά Εμιράτα - στη Ρωσία, με την Κίνα, με Αμερική και Έλληνες ομογενείς ή και Αμερικανούς πιθανούς επενδυτές για όλα αυτά τα θέματα».
Όχι που νομίζετε μερικοί ότι στις ελάχιστες συναντήσεις του με ομογενείς θα ασχολιότανε με τα προβλήματά τους, όπως π.χ. με τις άδειες οδηγήσεως των Ομογενών όταν έρχονται στην Ελλάδα ή με τις καταπατημένες περιουσίες τους.


Ζητάνε πίσω την  Αγιά Σοφιά, οι «Αγιασοφίτες»
Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κ. Κρις Σπύρου, κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αποκατασατήσει τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, την έδρα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης για πάνω από 1000 χρόνια, την Αγία Σοφία, που βρίσκεται εις την Πόλη της Τουρκίας, σε λειτουργούσα Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η Αγία Σοφία, η οποία  έχει πάρει το όνομά της από  την του Θεού Αγία Σοφία, παράνομα και με βίαιο τρόπο κατακτήθηκε  από τις Οθωμανικές Τουρκικές  δυνάμεις κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης  το 1453. Μετά την κατάκτησή της  μετατράπηκε σε τζαμί, και οι θρησκευτικές εικόνες, νωπογραφίες,  και τα ιερά κειμήλιά της λεηλατήθηκαν και εξαφανίστηκαν. Σήμερα λειτουργεί ως Τουρκικό κυβερνητικό  μουσείο. «Να αρθεί ο αποκλεισμός 557 χρόνων στον Ιερό μας Ναό της Αγίας Σοφίας – έτσι ώστε να λειτουργηθούμε εντός της», είπε ο κ. Κρις Σπύρου.
Μια αντιπροσωπευτική ομάδα μελών της Παγκόσμιας Ενορίας  της Αγίας Σοφίας θα ταξιδέψει  εις την Πόλη στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 για να τελέσουν Θεία Λειτουργία στην Βασιλική της Ορθοδοξίας μετά από 557 χρόνια. Η Παγκόσμια Ενορία έχει προσκαλέσει τον Πρωθυπουργό  Ερντογάν, ηγέτες της Μουσουλμανικής θρησκείας και άτομα κάθε θρησκείας να συναντηθούν στις 17 Σεπτεμβρίου και να συν-προσευχηθούν για την ειρήνη στον κόσμο.
Νομικός Εκπρόσωπος της  Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας  Σοφίας είναι ο κ. Λάννυ Ντέηβις, δικηγόρος ειδικευόμενος σε θέματα νομικά / δημοσιογραφικά / νομοθετικά, της δικηγορικής εταιρείας Lanny J. Davis & Associates. Ο κ. Λάννυ Ντέηβις διατέλεσε Ειδικός Νομικός Σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον στον Λευκό Οίκο την περίοδο 1996-98 και μέλος της «Επιτροπής Ατομικών Ελευθεριών», διορισμένος από τον Πρόεδρο Μπους, την περίοδο 2006-07.
Σε επιστολή προς τον  Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2010 και διαβιβασμένη στον Τούρκο Πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες κ. Ναμίκ Ταν, ο κ. Λάννυ Ντέηβις τονίζει: «Κ. Ερντογάν, είμαι βέβαιος ότι μέσα σας γνωρίζετε καλά την διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους και τι σημαίνει να πράττετε το σωστό ανεξάρτητα από πολιτικές συνέπειες.»
Ο κ. Ντέηβις πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα, κ. Πρωθυπουργέ, ότι δεν τίθεται θέμα για το τι αποτελεί το σωστό σε αυτή την περίσταση, δηλαδή να αποκατασταθεί η Αγία Σοφία, ο ιερός χώρος, η καρδιά και η ψυχή της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, στην αρχική της υπόσταση, ως Χριστιανικός Ναός.» Ο κ. Λάννυ Ντέηβις πρότεινε στον Τούρκο Πρωθυπουργό να συναντηθούν ούτως ώστε «να επιλύσουμε το θέμα της Αγίας Σοφίας κατά τρόπο αποδεκτό για σας και την Κυβέρνησή σας, πράττοντας έτσι το σωστό και πρέπον.»


Δεκατέσσερα δολάρια το κόστος της ηλεκτρονικής βίζας για ΗΠΑ
Έληξε το καθεστώς της δωρεάν έγκρισης ηλεκτρονικής βίζας για τα ταξίδια  των Ελλήνων στις ΗΠΑ. Από την Τρίτη 17 Αυγούστου η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP) ανακοίνωσε την επιβολή συνολικής χρέωσης $14 δολαρίων ΗΠΑ στις αιτήσεις Ηλεκτρονικής Εξουσιοδότησης ESTA για ταξίδια στις ΗΠΑ.
 Η  χρέωση θα ισχύει για αιτήσεις  που θα υποβάλλονται από 8 Σεπτεμβρίου  2010.  Το ποσόν των $4 αφορά  το διοικητικό κόστος της Ηλεκτρονικής  Εξουσιοδότησης ενώ το ποσόν  των $10 επεβλήθη βάσει του Άρθρου 9 του Νόμου 111-145 του 2009 για την  Προώθηση του Τουρισμού, και  θα χρεώνεται μόνο στις αιτήσεις  που θα εγκρίνονται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η πληρωμή  των 14 δολαρίων θα γίνεται μόνο μέσω πιστωτικής κάρτας.  Το Σύστημα ESTA προς το παρόν δέχεται πληρωμές μόνο μέσω των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών MasterCard, VISA, American Express, και Discover.  Οι αιτήσεις ESTA δεν θα προωθούνται για επεξεργασία πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία χρέωσης.
Όπως  είναι γνωστό, μετά την ΄’ενταξη και της Ελλάδας στο Visa Weaver Program, οι αιτήσεις για Ηλεκτρονική εξουσιοδότηση ESTA υποβάλλονται πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ.  Η θεώρηση συνήθως ισχύει για πολλαπλές εισόδους στις ΗΠΑ μέχρι δύο χρόνια ή μέχρι τη λήξη ισχύος του διαβατηρίου του αιτούντος ή την ύπαρξη άλλων λόγων για νέα αίτηση.  Με το νέο σύστημα δεν θα χρεώνονται όσοι πραγματοποιούν ενημέρωση των ταξιδιωτικών στοιχείων ήδη υπάρχουσας εξουσιοδότησης.  Όσοι όμως έχουν νέα διαβατήρια ή καταθέτουν νέα αίτηση θα χρεώνονται το ποσόν των $14.
Η ESTA είναι η Ηλεκτρονική Εξουσιοδότηση που πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Παραίτησης από τη Βίζα (VISA WAIVER PROGRAM) πριν την επιβίβασή τους σε αεροπλάνο ή πλοίο με προορισμό τις ΗΠΑ.  Αυτή η εξουσιοδότηση είναι υποχρεωτική από τις 12 Ιανουαρίου 2009.
Το Πρόγραμμα  Παραίτησης από τη Βίζα (VISA WAIVER PROGRAM) υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες 36 χωρών να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουρισμό ή επαγγελματικούς λόγους για διαμονή μέχρι 90 ημερών χωρίς την απόκτηση βίζας.


Μία «Κιβωτός» γεμάτη αμαρτίες, προχειρότητες και...ΣΑΕριτζίδικες αρπαχτές!
Διαβάσαμε στο «Καλάμι» (4 Αυγ. '10) την αποκλειστική του είδηση ότι η  «Κιβωτός του Απόδημου Ελληνισμού»  θα κοστίσει 5 εκ. ευρώ τα οποία θα τα βάλει η ελληνική κυβέρνηση, όπως, άλλωστε, από παλιά είχαν υποσχεθεί στον Πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη περισσότεροι του ενός Υπουργοί, Υφυπουργοί Γραμματείς και Φαρισαίοι. Μάλιστα ένας πρώην του Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Τζίμας, είχε υποσχεθεί ότι «το ΥΜΑΘ θα αναλάμβανε την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΣΑΕ για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, της Κιβωτού του Ελληνισμού, η οποία θα περιλαμβάνει τη Βιβλιοθήκη του Απανταχού Ελληνισμού για τη διάσωση και ανάδειξη έργων της ελληνικής ομογένειας, καθώς και το ψηφιακό Αρχείο του Απανταχού Ελληνισμού», όπως διαβάζουμε σε υπουργική ανακοίνωση της εποχής.
Βέβαια εδώ είναι «SIEMENSιστάν» και ποτέ δεν μάθαμε τι απέγιναν τα «λόγια τα ωραία τα μεγάλα». Ωστόσο, με αφορμή το δημοσίευμα του «Καλαμιού» γεννιούνται ορισμένα ερωτηματικά. Πού βρίσκεται, αλήθεια, αυτή η ιστορία; Είναι δυνατόν με τέτοια προχειρότητα να αντιμετωπίζεται τουλάχιστον από πλευράς ΣΑΕ (αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης) ένα τόσο σοβαρό για τους ανά τον κόσμο ομογενείς ζήτημα όπως είναι η Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού; (Κανονικά, αντί όταν την …καταγράψουμε να την κλείσουμε σε «κιβωτό» θα έπρεπε να την κάνουμε εγχειρίδιο και να την διδάσκονται οι Έλληνες φοιτητές στα πανεπιστήμια).
Ψάξαμε στην ιστοσελίδα του ΣΑΕ να βρούμε πληροφορίες σχετικά με την «Κιβωτό του Ελληνισμού». Προς μεγάλη μας έκπληξη δεν είδαμε απολύτως τίποτα! Ούτε μία αράδα, ούτε ένα λίνκ γι αυτό το «μεγαλεπήβολο» έργο που υποτίθεται ότι είναι το όραμα του «παγκοσμίου» Προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη. Αντίθετα, είδαμε διάφορα άλλα Προγράμματα που «τρέχουν» και για τα οποία υπάρχουν ειδικά «παράθυρα» με παραπομπές στα σχετικά θέματα.
Αντιγράφουμε  από την home page της ιστοσελίδας του ΣΑΕ: «Εξετάσεις για την πιστοποίηση ελληνομάθειας 2010», «Μαθητιάδα 2010» - άλλη αμαρτωλή ιστορία αρπαχτής αυτή- «Συνάντηση Συμβουλίων Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ», «Παρουσίαση έρευνας Kapa Research για τον Ελληνισμό της Διασποράς», «Macedonia Evidence: Επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα» (αλήθεια, την επιστολή διαμαρτυρίας των Παν-Μακεδονικών Οργανώσεων προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος γιατί την κρύβουν;), «Θέσεις του ΣΑΕ για την ψήφο των Αποδήμων» (εδώ κι αν έχει «ψωμί» η υπόθεση) και «Πρόγραμμα Hellenicare» (φέξε μου και γλίστρησα).
Το μόνο θέμα που λείπει από την ιστοσελίδα του ΣΑΕ, είναι «Η Κιβωτός του Ελληνισμού». Πώς γίνεται αυτό; Αν δεν υπήρχε  η πληροφορία που έγραψε το «Καλάμι» ότι «η Κιβωτός του Ελληνισμού» χρηματοδοτήθηκε με 5 εκ. ευρώ, θα πιστεύαμε ότι η απάλειψη του προγράμματος από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΑΕ σημαίνει ότι το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε πριν προφθάσει να καν να γεννηθεί.
Υπάρχει, όμως, και εκείνη η επιστολή-πρόσκληση  του Συντονιστή ΣΑΕ Καναδά προς τους Ελληνοκαναδούς να «συλλέξουν» ό,τι παλιό έντυπο ή άλλο υλικό έχουν  στα σεντούκια τους προκειμένου να αποτελέσει την Ιστορία» του Απόδημου Ελληνισμού! Μαύρη είναι η νύχτα στα Βουνά!..
Με ημερομηνία Νοέμβριος 2009 γράφει ο κ. Κων. Μενεγάκης, Συντονιστής Περιφέρειας Καναδά προς τους Ελληνοκαναδούς, εξηγώντας τους τι ακριβώς είναι η περίφημη «Κιβωτός», και αφού πρώτα τους πληροφορεί ότι «το Προεδρείο του ΣΑΕ έχει ξεκινήσει την δημιουργία της «Κιβωτού Απόδημου Ελληνισμού» στα Γραφεία του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη»:
«Η «Κιβωτός Απόδημου Ελληνισμού», γράφει ο κ. Μενεγάκης, «θα είναι ένας μουσειακός-ερευνητικός χώρος στον οποίο ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να ανατρέχει σε σπάνιο ιστορικό υλικό, να βλέπει ιδιαίτερα αντικείμενα και κειμήλια μεταναστών, να έχει πρόσβαση σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, να παρακολουθεί εκθέματα καλλιτεχνών της διασποράς, να συμμετέχει σε εκδηλώσεις με θέμα τον Έλληνα Ομογενή και το σημαντικότερο, να μαθαίνει για την μακρά μεταναστευτική ιστορία της Ελλάδας».
Μάλιστα. Πολύ ωραία όλα αυτά, αν και λειψά. Τώρα το επόμενο ερώτημα είναι: Πού θα βρεθεί όλο αυτό το «σπάνιο υλικό»; Οι φωστήρες του ΣΑΕ βρήκαν, φαίνεται, τη λύση. Γράφει ο κ. Μενεγάκης (και φανταζόμαστε πως παρόμοιες επιστολές θα έχουν γράψει και απευθύνει στους ομογενείς και οι άλλοι Συντονιστές-Περιφερειάρχες):
«Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από όλα τα μέλη της Περιφέρειας Καναδά να μας διαθέσουν οιοδήποτε τέτοιο υλικό (είτε από ιστορικό αρχείο ομογενειακών οργανισμών, είτε δημοσιεύματα και βίντεο από γεγονότα που σημάδευσαν την πορεία των ελλήνων του Καναδά, είτε μουσειακά αντικείμενα και κειμήλια, είτε έντυπα από ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, είτε φωτογραφίες κτλ), που να μαρτυρεί την πλούσια ιστορία των Ελλήνων ομογενών του Καναδά και να αποτελέσει μέρος της «Κιβωτού Απόδημου Ελληνισμού»!

Ώστε, λοιπόν, ρωτάμε, έτσι σκοπεύετε κύριοι του  ΣΑΕ να συγκεντρώσετε την πονεμένη, πικραμένη, ηρωϊκή μαζί και γενναία, την απαράμιλλη, την γεμάτη και κόπο και μόχθο, την γεμάτη γνώση, πλούτο και επιστημοσύνη, Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού; Δια της αρπαχτής μεθόδου «ό,τι έχετε την ευχαρίστηση»; Και τα εκατομμύρια ευρώ, τότε, τι τα χρειάζεσθε; Τι θα τα κάνετε;
Αλλά πέραν  τούτου, είναι δυνατόν να υποστηρίζει  κάποιος με σοβαρότητα πως έτσι δηλαδή και κάποιος ομογενής έχει ξεχασμένη  στο σεντούκι του μία παλιά  εφημερίδα, μία παλιά φωτογραφία ή ένα παλιό εργαλείο, όλα αυτά αν τα συλλέξετε και τα βάλετε σε ένα δωμάτιο φτιάχνετε την «Κιβωτό του Απόδημου Ελληνισμού»;
Σκεφθήκατε  ότι για να αποτυπωθεί η πραγματική Ιστορία των Αποδήμων χρειάζεται πολυετής και εμπεριστατωμένη έρευνα σε όλες τις χώρες όπου πάτησαν το πόδι τους Έλληνες μετανάστες; Δεν θα σας περιγράψουμε που πρέπει να ψάξετε. Θα σας πούμε, όμως, ότι η Ιστορία των Ομογενών είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για να την περνά κανείς στο «ντούκου» και στο «ό,τι έχετε ευχαρίστηση καλοί μου γείτονες, καλοί μου χριστιανοί, καλοί μου άνθρωποι».
Λοιπόν, για  μία, έστω, φορά, σοβαρευτείτε. Πείτε ξεκάθαρα τι έχετε στο μυαλό σας. Τι θα κοστίσει και ποιός θα τα πληρώσει. Πώς θα ενεργήσετε για τη συλλογή πραγματικών στοιχείων με συνέπεια και συνέχεια ώστε να συνθέτουν μία αξιόπιστη εκδοχή των όσων αντιμετώπισαν, πέρασαν, πολέμησαν, πέτυχαν, κέρδισαν οι εκτός Ελλάδος Έλληνες της πρώτης, της δεύτερης μέχρι και της τέταρτης, σήμερα, γενιάς. Αν θα κάνετε σε βάθος έρευνα στα ιστορικά αρχεία Πολιτειών, Δήμων, Κοινοτήτων, Συλλόγων κλπ.
Αν θα κάνετε καταγραφή του Απόδημου Ελληνισμού. Για όλα αυτά, θα χρειασθείτε χρόνια, χρήμα, ανθρώπους και χώρο να τα εκθέσετε. Ούτε να τα σκέφτεστε τα «γραφεία» της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι Ομογενείς βιώνουν την ξενιτιά μέσα στην ίδια τους την πατρίδα! Όσο και να τα ψάξουν δεν τα βρίσκουν! Ούτε οι οδηγοί ταξί γνωρίζουν πού ακριβώς είναι, μακριά από το κέντρο της πόλης, σε ένα από τα περίχωρα, σε δρόμο μη κεντρικό, ερημικό κλπ.
Περίπου όπως είναι, δηλαδή, και τα «γραφεία» της  Αθήνας χωμένα σε ένα δρόμο του  Κολωνακίου που κανείς ομογενής δεν  φτάνει και αν καμιά φορά ξεπέσει να βρεθεί εκ τύχης από κάτω από τα γραφεία,, πάλι δεν τα βρίσκει διότι δεν υπάρχει μία μεγάλη πινακίδα που να φαίνεται από μακριά και να λέει ότι εκεί βρίσκονται τα γραφεία του ΣΑΕ. Προφανώς δεν θα θέλουν να τους ενοχλούν οι ομογενείς…
Μόνο ένα  κεντρικό μεγάλο και επιβλητικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, σε περίοπτη θέση, ίσως απέναντι από τη Βουλή, θα μπορούσε να στεγάσει την Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, εάν και όποτε αυτή καταγραφεί και αναδειχθεί και, πάντως, όχι δια του δίσκου επαιτείας, όπως αυτός που «διαφημίζει» το ΣΑΕ «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας». ‘Όχι οικονομική στήριξη, δυσφήμιση προσφέρει μόνο στην γενέτειρα και απορούμε γιατί δεν το απαλείφουν από την ιστοσελίδα.
Το τελευταίο -για τώρα- ερώτημα είναι αν θα αποδοθεί λογαριασμός για τα χρήματα που θα ξοδευτούν στην «Κιβωτό», αν ποτέ στηθεί, ή θα περάσουν κι αυτά στην «ειδήμονα σιωπή» με την οποία  διαχρονικά έχουν περιβληθεί τα γενικότερα μεγάλα έξοδα και οι υπέρογκες δαπάνες του ΣΑΕ, που από εκεί που θα γινότανε «αυτοχρηματοδοτούμενος» σήμερα παρακαλάει για την ληξιπρόθεσμη χορηγία...
(5 Αυγούστου 2010).


Απλήρωτοι και οι υπάλληλοι του ΣΑΕ, στην Θεσσαλονίκη
Ένα μήνα απλήρωτοι έμειναν οι (λιγοστοί) υπάλληλοι του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στα κεντρικά γραφεία, στη Θεσσαλονίκη, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και πολλές διαμαρτυρίες.
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά και της εκ αυτής της αιτίας γενικότερης αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί, η αδυναμία του ΣΑΕ να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας των γραφείων του (τα οποία, έτσι κι αλλιώς υπολειτουργούν) προκάλεσαν ποικίλα σχόλια μεταξύ των υπαλλήλων πολλοί από τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, φοβήθηκαν ότι είναι ζήτημα ημερών και η απόλυσή τους.
Βέβαια, εάν απολυθούν οι λίγοι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία του ΣΑΕ αυτό σημαίνει ότι και το ίδιο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού θα υποχρεωθεί να διακόψει τη λειτουργία του, αφού θα είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσει μόνον με το «προσωπικό» γραφείο του προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη ή εκείνο του κ. Σπυρόπουλου και τα δύο στην Αθήνα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δέκα, περίπου, μήνες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου ακόμη δεν έχει ορισθεί επισήμως υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό (ο κ. Κουβέλης ατύπως ασχολείται με την ομογένεια) και παρά το δεδομένο ότι ούτε Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού έχει ακόμη διορισθεί, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει στα άμεσα σχέδιά της την αναστολή λειτουργίας του ΣΑΕ, όπως πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εισηγούνται (και όχι μόνον για λόγους οικονομίας) στο μέγαρο Μαξίμου.
Η ανυπαρξία επίσημου αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που ακόμη δεν έχει εισπράξει για τον 2010 την τακτική του επιχορήγηση το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού από το ελληνικό κράτος. Δεν υπάρχει το αρμόδιο υπεύθυνο πρόσωπο στην κυβέρνηση (υφυπουργός-Γ.Γ.) που θα υπογράψει για να προωθηθεί η επιχορήγηση προς το ΣΑΕ, εάν βέβαια συγκατατεθεί και ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου.
Για τον λόγο αυτό βρέθηκε και σε αδυναμία να καταβάλει εγκαίρως τους μισθούς των υπαλλήλων του το ΣΑΕ, αλλά και να προωθήσει χρήματα και στις Περιφέρειες ορισμένες εκ των οποίων έχουν να λάβουν επιχορήγηση ήδη από ενός και πλέον χρόνου, όπως κατήγγειλε στο «Καλάμι» μέλος του συντονιστικού συμβουλίου.
Τη «λύση» στο πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στους υπαλλήλους του ΣΑΕ, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος πλήρωσε τους μισθούς των διαμαρτυρομένων υπαλλήλων του ΣΑΕ από την τσέπη του, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Ωστόσο το ίδιο πράγμα, δηλαδή να καταβάλει εξ ιδίων τους μισθούς ο κ. Ταμβάκης, μάλλον δεν είναι δυνατόν να το επαναλάβει.
'Αλλωστε, ούτε σωστό ούτε φρόνιμο είναι να βάζουν «από την τσέπη τους» χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του ΣΑΕ ο πρόεδρος ή οι συντονιστές περιφερειών. Το ΣΑΕ, αν δεν μπορεί να λάβει πλέον άλλα χρήματα από την ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών οφείλει να βρεί τρόπους αυτοχρηματοδότησής του. Εάν και αυτό είναι -για όποιους λόγους- αδύνατον, τότε πρέπει το ίδιο να εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση την αναστολή της λειτουργίας του όπως έχει συμβεί με την Περιφέρεια Αμερικής που έχει αναστείλει μερικώς τη δράση της μετά από ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η γενέτειρα.
Έτσι κι αλλιώς, το ΣΑΕ «προσφέρει» αναποτελεσματικό έργο ενώ κοστίζει πολλά χρήματα, κυρίως σε έξοδα μεταφοράς και παραστάσεως της ηγεσίας του.
Σε αναβολή οδεύει και το Συνέδριο του Δεκεμβρίου όπου επρόκειτο να εκλεγεί και η νέα διοίκηση του ΣΑΕ. Χρήματα για την φιλοξενία κλπ. δεν υπάρχουν, αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς ΣΑΕ (σκοπίμως;) δεν έχει γίνει. Συνιστά αυτό μία ακόμη «αδυναμία» του, ασυγχώρητη για ομογενειακό Οργανισμό -και μάλιστα παγκόσμιο- που θέλει να διατηρεί την καταστατική του σοβαρότητα και όχι να γίνεται περίγελο των πάντων.
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές πιέσεις της οικονομικής κρίσης (και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!) πρέπει, όμως, να βρει χρόνο να ασχοληθεί και με θέματα αυτά, όπως της Ομογένειας, την οποία θα είχε σε πρώτη προτεραιότητα, εάν είχε αντιληφθεί, ως όφειλε, την αξία και τη σημασία της, την αποφασιστικότητα και την ενεργητικότητά της να συνδράμει, με γενναίους και δίκαιους, όμως, όρους και, πάντως, όχι χαριστικούς ή ανθρωπιστικούς, τη γενέτειρα και σε αυτήν την δύσκολη ώρα της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διέρχεται... (6 Ιουλίου 2010)


Βόμβα, χριστιανοί!
Βόμβα, με έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. νεκρό, εξερράγηκε ΜΕΣΑ στο  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (24 Ιουνίου '10)! Δίπλα (μα ...ακριβώς!) στο γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Και παραδίπλα από το γραφείο του αρχηγού της ελληνικής Αστυνομίας! Στο ίδιο κτήριο που στεγάζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ)! Και ακόμη ΔΕΝ παραιτήθηκε κανένας!
Ούτε πρόκειται  να παραιτηθεί, κατά τα φαινόμενα.
Ακόμα και όταν οι ταξιδιωτικές οδηγίες από Μόσχα, Ουάσιγκτον και Λόντρα κάνουν την εμφάνισή τους, εμείς, οι οικονομικά χρεωκοπημένοι, (βλέπε ΔΝΤ) είμαστε ικανοί να τις …φτύνουμε! Στο Siemensιστάν ΟΛΑ είναι πιθανά. Όταν λέμε όλα, εννοούμε ΟΛΑ.
Ο πρωθυπουργός μας, ταξιδεύει συχνά ανά τας Ηπείρους διαφημίζοντας και προωθώντας τα συμφέροντα της  Σοσιαλιστικής Διεθνούς!  Όχι, που θα κοίταγε τα δικά μας χάλια!... Εδώ η μισή κυβέρνηση βρίσκεται για μέρες τώρα στην αλλοδαπή. Στη Νέα Υόρκη, στην Κωνσταντινούπολη, και όπου αλλού ήθελε προκύψει. Στην Ελλάδα θα μένουν να τους τρώνε οι έγνοιες;
Όλοι παρέλασαν  την Τρίτη από το Φανάρι! Πως λέμε, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πόλη; Δεν μένετε εκεί να ησυχάσετε από… εμάς; Να μη σας γινόμαστε φόρτωμα, δηλαδή.
Με τη σειρά οι επισκέπτες στο «Ρωμιό Πατριαρχείο»: Πρώτος (και καλύτερος) ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Έπειτα ο Πρωθυπουργός (και Υπουργός Εξωτερικών) Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας . Τελευταίος ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης!  Τους υποδέχθηκε έναν-έναν ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Απορία: Το καζανάκι ποιος το τράβηξε;
Καθοριστικές, πλην, όμως, ρητορικές ερωτήσεις: Την βόμβα, ποιος την «πέρασε» στον 7ο όροφο της Κατεχάκη; Αυτοί που δεν μπορούν να προστατέψουν ούτε καν τον εαυτό τους έχουν αναλάβει να προστατέψουν τον ...πολίτη;
Σοκαρισμένος και  εμφανώς συγκινημένος ο Χρυσοχοϊδης. Δεν μπορούσε να πιστέψει ο έρημος (και όπως αποδείχθηκε, απρόσεχτος) υπουργός ότι στο πιο καλά φυλασσόμενο δημόσιο κτίριο της χώρας, θα είχαμε έκρηξη επιστολής-βόμβας με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο στενότερος συνεργάτης του και υπασπιστής, αστυνομικός υποδιευθυντής Γ. Βασιλάκης. Γιατί Μιχάλη μας; Μπορούμε, νομίζεις να το πιστέψουμε εμείς;
Τελικά, όμως, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Μιλάμε για το τέλειο ξεχαρβάλωμα! Κράτος-οπερέτα! Στην κρατική τηλεόραση διώχνουν –υποτίθεται για οικονομίες- τους συμβασιούχους και, την ίδια ώρα, στέλνουν και ένα και δύο τηλεοπτικά «ημέτερα» πανάκριβα συνεργεία  στην Νότιο Αφρική να καλύψουν, λέει, τους αγώνες!
Όχι, ο κ. Παπανδρέου δεν βρήκε τίποτε απολύτως να δηλώσει «δια ζώσης», για την τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά»του αντιτρομοκρατικού μετώπου, μετά την 20λεπτη συνεργασία που είχε αργά τη νύκτα της Πέμπτης προ Παρασκευή με τον κ., Χρυσοχοϊδη, το άλλοτε δημοφιλές στέλεχός του. Ο κ. Παπανδρέου πήγε αργά τη νύκτα στο υπουργείο, είδε και απήλθε άνευ δηλώσεων... Για κακοτοπιές και ερωτήσεις των δημοσιογράφων είμαστε τώρα;
Πώς λέει το «κώλυμά»  με τα ...σπαστά ελληνικά του; Α, ναι: Το έχει ξεπεράσει. Κάνει όλες τις  δηλώσεις του γραπτές και ούτε λάθη ούτε ζημιά!
Τελικά, την τρομοκρατία  στην Ελλάδα, Μιχάλη μας, την «ακουμπάμε», την «κρατάμε» ή την έχουμε απλώς ...συλλάβει: Μάλλον μου θυμίζει υπόθεση τραβεστί!


Μαντέλης, Siemens - Διαμαντοπούλου, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και η Ομογένεια
Μας δουλεύουν άγρια ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί. Δεν είναι μόνον ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης που παραδέχθηκε χθες δημοσίως (βλέπε το αδίκημα έχει πλέον παραγραφεί!...) ότι λαδώθηκε από την Siemens, είναι και η νυν υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που λέει ότι έχει στόχο «την επένδυση στη γλώσσα» για την ομογένεια και σπεύδει (προς επίρρωση του σκοπού της!) να αναστείλει τις αποσπάσεις δασκάλων για τον 2010-2011.
Α, ναι. Θέλει, λέει, «να οργανωθεί μετά από προσυνέδρια και συναντήσεις με την Ομογένεια το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2010»! Μέχρι τότε, τα σταματάει όλα. Την ενοχλούσε να αφήσει να εξελιχθούν ομαλά τα καθέκαστα με την εκπαίδευση των νεαρών ομογενών μας και, παράλληλα, να έκανε και τα όποια προσυνέδριά της!...
Θυμίζει αυτό συμπεριφορές όπως εκείνη η αλήστου μνήμης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου που είχε αποφασίσει να σταματήσει την μετάβαση των Ευζώνων στην Νέα Υόρκη για την παρέλαση γιατί ήθελε, έλεγε, να αλλάξει το καθεστώς! Και τιμώρησε στο μεταξύ τον εύκολο στόχο. Την ομογένεια! Που εκτός μητροπολιτικού κέντρου ευρισκόμενη ό,τι και να πει όσο και να φωνάξει στο βρόντο πάει...
Κυρία Διαμαντοπούλου, προτού προχωρήσετε «σε αναδιάρθρωση του ομογενειακού εκπαιδευτικού συστήματος», αφήστε να λειτουργήσει το σύστημα όπως μέχρι σήμερα λειτουργούσε. Εδώ δεν είναι Siemensιστάν! Εδώ υπάρχουν Έλληνες με όλη τη σημασία της λέξης. Υπάρχουν Έλληνες που τιμούν το όνομα της Ελλάδας. Που μοχθούν για τον επιούσιο. Που δεν έχουν δεκαέξι διαμερίσματα ο καθένας. Που δεν κλέβουν την εφορία. Ούτε το κράτος. Και που θέλουν τα παιδιά τους να μην χάσουν τις ρίζες τους, γι αυτό και επιμένουν να τα στέλνουν και σε ελληνικό σχολείο εξαντλώντας μέχρι ασφυξίας τον όποιο «ελεύθερο» χρόνο τους. Σεβαστείτε το αυτό.
Τους πειραματισμούς σας ούτε στα κεφάλια των άτυχων Ελλήνων μαθητών. Που με άλλο εκπαιδευτικό σύστημα μπαίνουν στην εκπαίδευση και μέχρι να τελειώσουν έχετε αλλάξει δυό-τρία συστήματα στην καμπούρα τους!
Βεβαίως κυρία  υπουργέ, όταν έχετε «απόσπαση ενός εκπαιδευτικού στο εξωτερικό, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το κόστος του μισθού του, του επιμισθίου του και του αναπληρωτή στη χώρα, δηλαδή επί τρία». Ξέρετε, μήπως, πόσες φορές ζημιώνει το ελληνικό κράτος ο κάθε συνάδελφός σας κ. Μαντέλης με τις «μιλημένες» συμβάσεις που υπογράφει με το αζημίωτο;
Αλήθεια, εκεί θέλετε να οδηγήσετε τα πράγματα; Να μην υπάρχουν αποσπασμένοι από την Ελλάδα δάσκαλοι;
Τώρα, να προσπαθήσει κανείς να σας εξηγήσει γιατί ΧΙΛΙΕΣ φορές θα έπρεπε εσείς –η μητέρα πατρίδα- να προτιμά «αποσπασμένους δασκάλους» στο εξωτερικό- φοβάμαι ότι θα είναι χαμένος κόπος. Σκεφθείτε το μόνη σας. Ίσως κάποτε καταλάβετε.

Παρακαταθήκες Τάσου Μαντέλη
Επειδή, όπως έλεγαν οι Λατίνοι: Verba volant, scripta manent (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν) αξίζει να δει κανείς τι έγραφε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης τόσο όταν δήλωνε στεντωρία τη φωνή ότι ήταν αθώος (βλέπετε τότε ακόμη το αδίκημα δεν είχε παραγραφεί...).
Σύμφωνα, λοιπόν, με γραπτή ανακοίνωσή του στις 27/05/2008 δήλωνε: «Προσωπικά ουδεμία σχέση ή ανάμιξη είχα με τις δραστηριότητες της Siemens και ιδιαίτερα τις παράνομες, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα»… (Μεγάλε, σε συκοφάντησαν!...).
Επίσης, τότε ανέφερε  ότι ενέκρινε την προγραμματική  σύμβαση που είχε συνάψει ο  ΟΤΕ με τη Ζίμενς με βάση το φάκελο και στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν του, από τα οποία, όπως υποστήριζε, προέκυπτε ότι είχαν διασφαλιστεί τα συμφέροντα του ΟΤΕ. (Άμα έχεις τέτοιους φύλακες...).
Το 2003, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τασσόταν υπέρ της δήλωσης για τις χρηματιστηριακές και οικονομικές δραστηριότητες των πολιτικών και μάλιστα ζητούσε επιτακτικά ότι αυτές οι δηλώσεις θα πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα για να τις ελέγχει ο κάθε πολίτης. 
Το 2003, είχε ήδη εισπράξει τις μίζες το 1998 και το 2000, ξιφουλκούσε υπέρ της διαφάνειας (!) με πύρινα άρθρα στον Τύπο.
‘Εγραφε: «Δεν θεωρώ προσβλητική την υποβολή δήλωσης για τις χρηματιστηριακές ή οικονομικές δραστηριότητες. Αντίθετα πιστεύω πως όποιος έτυχε της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού είναι υποχρεωμένος ανά πάσα στιγμή να λογοδοτεί προς αυτόν. Απλά δεν θεωρώ αρκετή την υποβολή αυτής της δήλωσης. Χρειάζεται να υπάρχει και δημοσιοποίηση της. Για να γνωρίζει ο πολίτης ότι στη μεγάλη...του πλειοψηφία ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι ακέραιος». (Τα σχόλια δικά σας!) 
Προσωπικά πιστεύω ότι το δημόσιο συμφέρον της διαφάνειας των οικονομικών δραστηριοτήτων ενός πολιτικού είναι υπέρτερο του δικαιώματος των οικονομικών απορρήτων του. Αυτό πρέπει να επιλέξει.
Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του Τάσου Μαντέλη ο πρώην υπουργός που έπαιρνε μίζες από τη Siemens αλλά μέχρι και χτες δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι είναι αθώος, φαίνεται πως έχει δεκάδες ακίνητα σε Αθήνα και Κεφαλλονιά. Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση ο κ. Μαντέλης φαίνεται να έχει περί τα 16 ακίνητα, σπίτια και οικόπεδα στην Αθήνα και 10 ακίνητα στην Κεφαλλονιά. Σύνολο 26 ακίνητα στην Ελλάδα, αριθμός τεράστιος, ο οποίος πλέον δικαιολογείται απόλυτα.
Τα περισσότερα μάλιστα τα απέκτησε όταν ήταν υπουργός!

Η Βουλή ευτέλισε και τους...επαίνους
'Εγινε κι αυτό! Το είχαμε άλλωστε, από μηνών, προαναγγείλει... Ο εμπνευστής του «εθνικού δίσκου επαιτείας» και επιτιμητής των ομογενών Μακεδόνων, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, γνωστής και ως ''Βουλή της Siemens'', κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, παρέδωσε στον εκδότη-διευθυντή (για να κατέχει «αλώβητο» τον τίτλο έκανε «ανθρωποθυσίες»!) της ξιπασμένης από τις επιτυχίες των προκατόχων του «γεροντοκόρης» της Αστόριας, «δίκαιο έπαινο» -τον οποίο οι καλοί συντάκτες της εφημερίδας έσπευσαν από υπερβολικό ζήλο (;) να αναβαθμίσουν σε βραβείο- του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Εκείνο που ξέχασαν  να πουν οι συντάκτες της «σεμνής» (πρωτοσέλιδης, ωστόσο!)λεζάντας της φωτογραφίας από την τελετή, είναι ότι η απονομή του «δίκαιου επαίνου» αφορούσε την ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ συμβολή της εφημερίδας «στην ενημέρωση, τη διαιώνιση του ελληνικού πολιτισμού και τη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας στο εξωτερικό». Και, όχι, φυσικά, μόνον την  τελευταία 30ετία, μέσα στην οποία, όχι μόνο δεν συνεχίστηκε η παράδοση αλλά, αντίθετα, συντελέστηκε η σταδιακή μετατροπή της «γεροντοκόρης» σε «εμπορικό μαγαζί, γωνία», όπως παλιοί αναγνώστες της λένε, ενθυμούμενοι των παλαιότερων ιστορικών εθνικών αγώνων, της ανιδιοτελούς τότε, μέχρι τέλη του '70, προσφοράς της στην ανέλιξη της ομογένειας, αλλά και της εμπράγματης συνεισφοράς της (όταν, εκτός των άλλων, έγραφε και σωστά ελληνικά) στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και των Νεοελληνικών Εδρών σε σχολειά της ομογένειας και σε αμερικανικά Πανεπιστήμια.
Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε αν παραλαμβάνοντας τον «δίκαιο έπαινο», ο εκδότης  θυμήθηκε να πει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ  ΜΙΑ ΛΕΞΗ για τους προκατόχους του που του παρέδωσαν το «στρωμένο  τραπέζι».


Ομογένεια, επενδύσεις στην Ελλάδα και το φιάσκο μιάς συνάντησης του πρωθυπουργού
Απορίες και ειρωνικά σχόλια έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση του Γιώργου με τους 9 «ομογενείς» επενδυτές!
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι «ποιος είναι υπεύθυνος για το φιάσκο; Ποιος οργάνωσε την απίστευτη παρουσία 8 (!) υπουργών της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μπροστά σε ...9 ομογενείς που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους; Τι απέδωσε η συνάντηση αυτή;»
Οικονομικοί συντάκτες έλεγαν ότι «αυτό που συνέβη μοιάζει με κωμωδία. Επρόκειτο για μία εκδήλωση δίχως νόημα, χωρίς στόχευση και, φυσικά, δίχως αποτέλεσμα!»
Στο ερώτημα «είναι δυνατόν σε μία τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση ο πρωθυπουργός να σύρεται σε ανούσιες συναντήσεις με «πρώην»(former) «επιχειρηματίες», την ώρα που η Oμογένεια διαθέτει κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες που «μετρούν» με πολλά δις. Δολάρια και να πιστεύουν ότι  οι άγνωστοι θα κινητοποιήσουν την ...Ομογένεια;», η απάντηση που δίνουν είναι αποστομωτική: «Γιατί, αποκλείετε την συνάντηση να την οργάνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Ξέρει πρόσωπα και πράγματα στην Ομογένεια...».
Στο μεταξύ, μετά την παραίτηση της Άντζελας Γκερέκου νέο κρούσμα έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Πληροφορίες ήθελαν την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να υποβάλλει την παραίτησή της μετά από όργιο σχετικών φημών.
Αφορμή για τις φήμες αποτέλεσε η είδηση που δημοσιεύθηκε σε μπλόγκ και σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση (;) διόρισε τον άντρα της κ. Διαμαντοπούλου στο Δ.Σ. της Εθνικό  Κτηματολόγιο, που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ.
Η κ. Διαμαντοπούλου, χωρίς να αναφερθεί στον σύζυγό της, επιτέθηκε κατά των δημοσιογράφων ενώ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή της. «Αρκετά οι ανθρωποθυσίες», επισημαίνει στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου.


Ούτε να διανοηθεί το Υπ. Παιδείας να μειώσει τους Έλληνες εκπαιδευτικούς στην Ομογένεια
Είναι δυνατόν να πιστεύει σοβαρά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ή μήπως είναι γενικότερη κυβερνητική πολιτική;) ότι θα αναζητήσει τη ...σωτηρία της παραπαίουσας οικονομικά Ελλάδος «κόβοντας» τους δασκάλους από τα παιδιά των ομογενών μας; Στερώντας από τους μικρούς ομογενείς τη δυνατότητα να μάθουν Ελληνικά; Τρελαθήκαμε εντελώς σε τούτη τη χώρα όπου ανθεί, εκτός από «πορτοκαλέα» και η ρεμούλα;
Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι δεν θα γίνουν φέτος νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2010-2011, θα νοικοκυρευτούν τα οικονομικά της γενέτειρας;
Αν, όπως λέει το Υπουργείο, μειωθούν στους μισούς οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό Έλληνες εκπαιδευτικοί, θα ανακάμψει το δημοσιονομικό μας έλλειμμα;
Αν, όπως απειλεί  η Αννούλα, δεν θα δοθεί παράταση των δύο χρόνων απόσπασης των εκπαιδευτικών, μετά την πρώτη τριετία τους, θα αποσυμφορηθεί ο πελατειακά υπερτροφικός δημόσιος τομέας της Ελλάδος;
Ωραία, ας πούμε ότι θεωρητικά θα μπορούσε η Ομογένεια να αναλάβει τα έξοδα των εκπαιδευτικών. Αλλά αυτή είναι η λύση; Περιόρισε η κυβέρνηση τις δαπάνες και τις σπατάλες από παντού αλλού και άπλωσε χέρι και στην ομογένεια; Και το Άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος που ορίζει ότι: 
«Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια». Στα σκουπίδια κι αυτό; Ούτε το Σύνταγμα πια δεν σεβόμαστε;
Σε μία διαχρονικά κακοδιοικούμενη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, όπου η σπατάλη δημοσίου χρήματος από υπέρογκες δαπάνες μισθοδοσίας ανενεργών δημοσίων υπαλλήλων, πάσης φύσεως αχρείαστων «ειδικών συμβούλων» και κάθε στάθμης «εμπειρογνωμόνων», για πολυδάπανα ταξίδια υπουργών στο εξωτερικό και για απευθείας αναθέσεις έργων σε ημετέρους αποτελούν (έτσι για να απαριθμήσουμε ελάχιστα μόνον από τα όσα συνιστούν την ατέρμονα κακοδιαχείρηση) καθημερινή κυβερνητική πρακτική, είναι το λιγότερο εθνικά εγκληματικό να επιζητεί η κυβέρνηση να κάνει οικονομίες καταδικάζοντας τα ελληνόπουλα του εξωτερικού να μην μάθουν τη γλώσσα των γονιών τους για να εξοικονομήσει η «μαμά» Ελλάς μερικές «πεντάρες».
Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου οι πολίτες της σε ποσοστό άνω του 80% κρύβουν από την εφορία τα εισοδήματά τους, είναι εθνικό έγκλημα να ζητούν από τους ξενιτεμένους συμπολίτες τους να «συνδράμουν» στην πληρωμή των δασκάλων οι οποίοι μορφώνοντας τα παιδιά των ομογενών συντελούν εθνικό έργο. Διότι τα παιδιά των ομογενών δεν θα κακοπάθουν στη ζωή τους αν δεν μάθουν ελληνικά. Η Ελλάδα, όμως, θα φτωχύνει εάν αποκοπούν οι ελληνικές τους ρίζες.


Ανούσια η «κουτσή» Σύσκεψη των αρχηγών
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών 10 Μαίου '10), κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, στο προεδρικό Μέγαρο, με θέμα «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας και την πορεία της χώρας».
Η σύσκεψη  θα είχε νόημα εάν γινότανε πριν από την συμφωνία στην οποία προχώρησε  η κυβέρνηση για την λήψη δανείου από την  ΕΕ και το ΔΝΤ. Κυρίως θα είχε νόημα πριν από την πραξικοπηματική τροπολογία με την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου υφάρπαξε «εξουσιοδότηση» να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο για να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού με την Κομισιόν, το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, χωρίς να εισάγονται στη Βουλή «προς κύρωση», αλλά προς «συζήτηση και ενημέρωση»!
Θα είχε, επίσης, νόημα εάν συμμετείχαν στη σύσκεψη όλα τα εν τη Βουλή κόμματα. Ωστόσο δύο από αυτά, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχαν.
Ασχέτως του βάσιμου ή μη των αιτιάσεων των αριστερών κομμάτων, συνιστά προσβολή προς το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας η άρνηση να αποδεχθούν την πρόσκλησή του για την συμμετοχή στην σύσκεψη. Επομένως, ο πρωθυπουργός όφειλε να προστατέψει τον ανώτατο άρχοντα αποσύροντας το σχετικό αίτημα μετά την άρνηση των δύο κομμάτων να προσέλθουν στο προεδρικό μέγαρο.
Επί της ουσίας, δεν έχει νόημα πλέον η σύσκεψη αφού οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ελληνισμού έχουν ήδη ληφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία με την επικουρική ψήφο του ΛΑΟΣ και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η «κουτσή» σύσκεψη έχει μόνο ιστορική και μόνον σημασία.


Το νέο κόμμα της Ντόρας... Γιά τη «Νέα Ελλάδα», ρε γαμώτο!...
«Νέα Ελλάδα»  θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ονομασία του πολιτικού κόμματος που ονειρεύεται να ιδρύσει (στο μέλλον) η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την διαγραφή της από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά τόσο από την Κοινοβουλευτική ομάδα όσο και από το κόμμα.
Η διαγραφή της  κατέστη αναγκαία, σύμφωνα με το κόμμα, διότι την περασμένη Τετάρτη η κυρία Μπακογιάννη κατά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, έδωσε θετική ψήφο στους επαχθείς οικονομικούς όρους που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ελλάδα και νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τόσο η ίδια όσο και τα «φερέφωνά» της στο  εσωτερικό και το εξωτερικό έσπευσαν να αποδώσουν χαρακτήρα «ηρωικό» στην ενέργειά της υποστηρίζοντας πως  η διαγραφή της αποτέλεσε «ένα σοβαρότατο γενικό λάθος, αλλά και πολιτικής τακτικής» του κ. Σαμαρά, όπως υποστήριξε σε κύριο άρθρο της, Παρασκευή 7 Μαίου 2010 η «γεροντοκόρη της Αστόριας» θρηνούσα για την πολιτική απώλεια του βασικού της στηρίγματος στην Αθήνα…
Ωστόσο κάτι τέτοιο θα είχε ενδεχομένως βάση, αν δεν  συνέτρεχαν ορισμένοι λόγοι:
Εάν δεν είχε προηγηθεί η ήττα της κυρίας Μπακογιάννη στην πρόσφατη διεκδίκηση της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας.
Εάν αμέσως μετά την ήττα της δεν έδειχνε σε όλους τους τόνους και σε όλα τα ΜΜΕ την δυσφορία της για την απώλεια της προεδρικής καρέκλας την οποία προφανώς  βάση «οικογενειακού δικαίου» την προεξοφλούσε...
Εάν δεν έσπευδε να δείχνει την δυσφορία της για την «ανέλπιστη» ήττα της και με πολιτικό τρόπο μη συμμετέχοντας στις εργασίες των οργάνων του κόμματος.
Εάν η ίδια δεν είχε εκδηλώσει από πολύ παλιά, σε συνεργάτες και πολιτικούς της φίλους, την επιθυμία της «να γίνει χαλίφης στη θέση του Χαλίφη».
Εάν, με άλλους λόγους, η κυρία Μπακογιάννη αμέσως μετά την ήττα της δεν έδινε εμφανή σημεία ότι επιζητούσε την προσχηματική αποχώρησή της από τη Νέα Δημοκρατία. 'Η, σε κάθε άλλη περίπτωση, την υπονόμευση του αρχηγού.
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, δικαίως ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς (όπως άλλωστε έπραξε και ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου σε ότι αφορά τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δημαρά, Οικονόμου και Σακοράφα) προχώρησε στην διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από την κοινοβουλευτική Ομάδα και –μετά την επακολουθήσασα επιθετική στο πρόσωπό του- ανακοίνωση της κας Μπακογιάννη και στη διαγραφή της από το κόμμα.
Ωστόσο το πολιτικό ζήτημα τώρα εστιάζεται στις επαφές που κάνει η κυρία Μπακογιάννη προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη  βουλευτών της ΝΔ στο διάβημά  της να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος ίσως όχι άμεσα αλλά «τον κατάλληλο χρόνο».
Πάντως, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα που εκτιμούν ότι η πολιτική καριέρα της κυρίας Μπακογιάννη ολοκλήρωσε τον κύκλο της είτε προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος είτε ενδεχομένως προσχωρήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή το ΛΑΟΣ.
Το «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» της Πατουλίδου καταξιώθηκε αναπαραγωγής, παρά την αθυροστομία του, επειδή ήταν πράγματι αυθόρμητο και αληθινό. «Η Νέα Ελλάδα», όμως, ή όπως αλλιώς ονομάσει η κυρία Μπακογιάννη,  τελικά, το νέο κόμμα, θα αποτελεί προϊόν πολιτικού υπολογισμού και κομματικού συμφέροντος σε τέτοιο βαθμό που θα αυτοαναιρέσει κάθε δυνατότητα να καταστεί πόλος έλξης ψηφοφόρων... (6 Μαίου '10)


Ο Ερντογάν θα φέρει …ανασχηματισμό!
Με σαρωτικό ανασχηματισμό  σκέπτεται, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, να ξεπεράσει τις συμπληγάδες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των καθολικών λαϊκών αντιδράσεων σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ξεκινήσει κάποιες από τις θεμελιακές διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούν επιμόνως οι Ευρωπαίοι επιτηρητές της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πηγή του Μαξίμου, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ  Ερντογάν στα μέσα Μαΐου 2010, ο κ. Παπανδρέου θα «ξεφορτωθεί» όσους υπουργούς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στους ρυθμούς που ήθελε, αλλά και όσους κατηγορούνται για ολιγωρία και διστακτικότητα στη λήψη των κατάλληλων μέτρων, που είχε σαν αποτέλεσμα την υπέρμετρη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων και την υποχρεωτική πλέον εμπλοκή της ΕΕ και του ΔΝΤ προς αποφυγή της χρεωκοπίας.
Στους υπό απομάκρυνση  υπουργούς φέρονται οι κ.κ. Παπακωνσταντίου, Διαμαντοπούλου, Ρέππας, Παμπούκης και Λοβέρδος. Υπό απομάκρυνση φέρεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, στον οποίο κύκλοι του Μαξίμου αποδίδουν αδυναμία να συντονίσει το κυβερνητικό έργο.


Στο «κόκκινο» οι σχέσεις της ημερήσιας ''γεροντοκόρης'' Νέας Υόρκης με τη ΝΔ
«Κόκκινο» πέρασαν από 5 Μαίου '10 οι σχέσεις της «γεροντοκόρης της Αστόριας» με την Νέα Δημοκρατία, μετά το νέο ανφέρ της να επιτεθεί κατά του προέδρου του κόμματος, με αφορμή την απόφασή του να καταψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση τα επώδυνα μέτρα του ΔΝΤ.
Η «γεροντοκόρη της Αστόριας», θυμίζοντας τις χειρότερες μέρες της σχέσης της με τη ΝΔ, με τις ανοίκειες επιθέσεις κατά του Μιλτιάδη Έβερτ τον καιρό που εκείνος ήταν πρόεδρος του κόμματος, χαρακτήρισε σε κύριο άρθρο της «λάθος» την απόφαση του κ. Σαμαρά να καταψηφίσει τα μέτρα του ΔΝΤ. Διέπραξε, μάλιστα και το ατόπημα, όπως έλεγαν έγκυροι κύκλοι της Ρηγίλλης, να γυρίσει κοντά 20 χρόνια πίσω αφήνοντας αόριστους υπαινιγμούς για τη στάση του κ. Σαμαρά, ως υπουργού Εξωτερικών, στο θέμα των Σκοπίων.
«Δεν ψάχνει καλύτερα  η εφημερίδα να δει τι έκανε  ο Κων. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός την  περίοδο εκείνη και γιατί τα Σκόπια αναγνωρίστηκαν τότε με όνομα που περιείχε τον όρο Μακεδονία;» σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της παράταξης με γνώση του παρελθόντος. Πρόσθετε, μάλιστα, ότι «όπως ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος έτσι και η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε τη δική της στάση σε διάφορα θέματα ενώ φαίνεται να έχει πάθει αμνησία για τη στάση του κ. Σαμαρά ως υπουργού Εξωτερικών τουλάχιστον σε ότι την αφορά».
Υπενθυμίζεται ότι  η ημερησία της Αστόριας, που διατηρεί μακροχρόνιους στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, είχε υποστηρίξει με φανατισμό στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 τον Κ. Καραμανλή (με πολύ απαξιωτικά σχόλια γιά τον Γ. Παπανδρέου), μετά υποστήριξε την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την προεδρία της ΝΔ, ενώ μετά την νίκη του κ. Σαμαρά επεχείρησε αρχικά «συγκεκαλυμμένη» στροφή και όταν «απέτυχε» να πείσει, στράφηκε πάλι κατά του προέδρου του κόμματος.


Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
αντιμετώπισε απαξιωτικά το Προεδρείο της ΠανΜακεδονικής
Στην Αμερική επέστρεψαν από την γενέτειρα τα μέλη της ΠανΜακεδονικής με βαρυφορτωμένες τις βαλίτσες τους με απογοήτευση, θλίψη  και οργή! Αφορμή η ανοίκεια, όπως πληροφορηθήκαμε από πηγές του Κοινοβουλίου, «υποδοχή» που τους επεφύλαξε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.
Η στάση αυτή του Προέδρου της Βουλής προκάλεσε  πολλά ερωτηματικά γιατί διαφορετική  ήταν η δημόσια εικόνα που προέβαλε όλα τα χρόνια ο κ. Πετσάλνικος και, πάντως, έστω και εάν δεν συμφωνούσε με την «απαίτηση» των Μακεδόνων να μην παραχωρηθεί το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια όφειλε να είναι συγκρατημένος και ευγενής καθώς φιλοξενούσε στο χώρο του αντιπροσώπους της ομογένειας.
Η Υπάτη πρόεδρος της ΠανΜακεδονικής κ. Νίνα Γκατζούλη, συνοδευόμενη από τους πρώην υπάτους προέδρους, Πάνο Σπηλιάκο και Νίνα Περοπούλου καθώς και τον αντιπρόσωπο των Μακεδονικών Τμημάτων Αφρικής, Αμύντα Παπαθανασίου, κατά τη σύντομη παραμονή τους στην Αθήνα επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, τους οποίους και ενημέρωσαν για τις θέσεις των ΠανΜακεδονικών Οργανώσεων πάνω στο Σκοπιανό ζήτημα.
Η αντιπροσωπεία  των ΠανΜακεδονικών οργανώσεων ζήτησε να επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου χωρίς, όμως, να τύχει ουδεμιάς απαντήσεως το αίτημά της από το Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα, αρνητική απάντηση είχε λάβει παρόμοιο αίτημα που είχε υποβάλει η κ. Γκατζούλη προς τον πρωθυπουργό, κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον, για την Τελετή με αφορμή την 25η Μαρτίου στο Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα.
Πάντως, συνάντηση κανονίσθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, η οποία και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο κ. Πετσάλνικος κατά τη συνάντηση αυτή, που έγινε στο γραφείο του στη Βουλή, αντιμετώπισε εντελώς απαξιωτικά την αντιπροσωπεία των ΠανΜακεδονικών Οργανώσεων ενώ, εκφράζοντας προφανώς και την πολιτική θέση της κυβέρνησης, διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις της ΠανΜακεδονικής.
Οδυνηρή αίσθηση προκάλεσε, επίσης, στους ομογενείς, όπως πληροφορηθήκαμε, το γεγονός ότι ο τρίτος πολίτης των Ελλάδος, (σ.σ. μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό στην ιεραρχία έρχεται ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και αναπληρώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση που χηρέψει η θέση και μέχρι εκλογής από τη Βουλή νέου προέδρου) δεν γνώριζε εάν ζει ή όχι ο κ. Γκλιγκόροφ!
Μιλώντας για το θέμα που προέκυψε παλαίμαχος Έλληνας πολιτικός, τόνισε στο «Καλάμι»: «Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να έχει την όποια θέση εκείνη κρίνει ως σωστή στο κάθε θέμα, επομένως και στα εθνικά ζητήματα. Εποικοδομητικό και εθνικώς ωφέλιμο θα ήταν οι θέσεις αυτές, τουλάχιστον όταν αφορούν τα εθνικά θέματα, να βρίσκονταν σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα και φρόνημα και, βεβαίως, να ταυτίζονταν με εκείνες των ομογενών μας οι οποίοι, άλλωστε, είναι –όπως σε κάθε περίπτωση λεκτικά υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της κάθε ελληνικής κυβέρνησης- ''οι πρεσβευτές της Ελλάδος στο εξωτερικό''.
Ωστόσο είναι δυνατόν κάποτε, για ποικίλους λόγους, οι θέσεις του μητροπολιτικού κέντρου και των Αποδήμων να διαφοροποιούνται ή ακόμη και να διαφέρουν εντελώς. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι του ελληνικού έθνους μπορούν να υποτιμούν, να λοιδορούν και να φέρονται με ανοίκειο τρόπο στους εκπροσώπους των ομογενειακών μας οργανώσεων, σωματείων ή της Εκκλησίας».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης ταυτίστηκε με τις θέσεις της ΠανΜακεδονικής περί μη παραχωρήσεως του ονόματος «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς. Ταυτόσημη ήταν και η θέση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ο οποίος, όμως, λόγω της ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου που διέρχεται η Ελλάδα στα Οικονομικά, θέλησε να είναι φειδωλός στις δηλώσεις του.
Σε ανακοίνση των ΠανΜακεδονικών τονίζεται: «Απογοητευτήκαμε με τη συζήτηση που είχαμε μαζί του και αυτό που αποκομίσαμε ήταν πως η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, χωρίς να συζητήσει τα καίρια θέματα εθνότητας, υπηκοότητας και γλώσσας, γεγονός το οποίο είναι εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων και καταστροφικό για την Ελλάδα η οποία αποδέχεται την παραχώρηση στους Σλάβους του Μακεδονικού πολιτισμού και της ιστορίας, πράγμα πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά».

Χαμένα τα 'χει η ''γεροντοκόρη''!
Έλεος! Αδέλφια, μαζέψτε την, αλλιώς θα μας πιάσουνε! Οι άνθρωποι τα έχουν εντελώς χαμένα. Δεν ξέρουν τι λένε και τι γράφουν πια σ' αυτήν την ανέραστη γεροντοκόρη!
Άκουσον-άκουσον, τι γράφουν σε κύριο άρθρο (12 Μαρ. '10): «...Λέγεται πως έρχεται το τέλος των Συλλόγων μας. Ομως, αυτές είναι κουβέντες ανθρώπων που δεν πιστεύουν στον Ελληνισμό, που δεν γνωρίζουν την ιστορία του Ελληνισμού της Αμερικής που μας διδάσκει ότι το μέλλον είναι άδηλον»!!!
Σοβαρά βρε αθεόφοβοι; Με το κουτάλι τη φάγατε βρε την Ιστορία! Δηλαδή, ο μόχθος και ο κόπος, η αγωνία και η θρησκευτική εγκαρτέρηση των Αποδήμων Ελλήνων 200 χρόνια τώρα στην Αμερική, αυτό διδάσκουν; Ότι «το μέλλον είναι άδηλον»;
Γι αυτό, επειδή είναι «άδηλον» το μέλλον φτάσανε οι ομογενείς μας εδώ που φτάσανε; Γι αυτό μπήκαν φοιτητές στα πανεπιστήμια, καθηγητές σε πανεπιστημιακές έδρες, διευθυντές σε μεγάλα νοσοκομεία, σε μεγάλες τράπεζες, σε μεγάλες κινηματογραφικές εταιρίες, σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες; Γι αυτό έφτασαν μέχρι το Λευκό Οίκο, τη Γερουσία και τις τοπικές Βουλές; Γιατί το μέλλον τους ήταν «άδηλον»;
Λαχανόκηπος, και μάλιστα απότιστος, το Κύριο Άρθρο. «Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν 2 χρόνια αυτά που συνέβησαν στην Αμερική; Ποιος μπορούσε να φανταστεί αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει από την Ελλάδα στις ΗΠΑ χωρίς βίζα;» Ε, μετά από αυτό το υπαρξιακό ντερίλιο, (ξέχασαν ότι Αμερική και Ελλάδα έχουν ξαναζήσει οικονομικές καταρρεύσεις και ότι για τη βίζα αγωνιζόμασταν πάνω από δέκα χρόνια…) ώρα για αυτοκριτική: «Ο «E.K.» είναι κοντά σας, είναι στο πλευρό σας. Δεν είμαστε αλάνθαστοι. Ξέρω ότι καμιά φορά σας στεναχωρούμε. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν το κάνουμε σκόπιμα (sic). Απλά δεν είμαστε αρκετοί (sic) για να σας καλύπτουμε όπως θα θέλαμε...» Ε, αφού δεν είσαστε αρκετοί, γιατί μας ταλαιπωρείτε; «Ξέρω...» Ποιος ξέρει, χριστιανέ μου; Ανυπόγραφο κύριο άρθρο σε πρώτο ενικό πρόσωπο έχει ξαναγραφτεί; Αυτό θυμίζει την παροιμία εκείνη που λέει «θέλει η π..... να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει»!
Αμ' το άλλο, «Ο Πέτρος Τατάνης, ο ιδρυτής του «Ε.Κ.», δεν μπορούσε να φανταστεί, τότε στις 2 Απριλίου του 1915, που εκδόθηκε ο «Ε.Κ.», ότι θα επιβίωνε η εφημερίδα του για 95 χρόνια. Και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτανε αστραπιαία σ’ ολόκληρο τον Κόσμο, διαμέσου του Διαδικτύου». Φυσικά. Εφημερίδα εγκαινίασε ο άνθρωπος. Πώς να φανταστεί ότι θα την μετατρέπατε εσείς σε χρυσοφόρο επιχείρηση και σε κερδοφόρο εμπορικό κατάστημα, όπου ΟΛΑ έχουν μία διατίμηση;
Αστραπή που  σας βάρεσε! Ξεχάσατε κιόλας το κάζο με το «ηλεκτρονικό κιόσκι» στα διεθνή αεροδρόμια; Τόση φασαρία, τόση προβολή, τόσες τυμπανοκρουσίες για να τυπώνετε δύο (2) φύλλα κι αυτά όχι κάθε μέρα, ώσπου σας είπαν και «την κάνατε» για να βάλουν κάποια άλλη συνάδελφο που πουλάει περισσότερα...
Πήγατε την κυριακάτικη έκδοση στην Ελλάδα και, φυσικά, σε λίγες εβδομάδες, μαζέψατε τα βρεμένα σας και την «κάνατε» με ελαφρά πηδηματάκια... Τριάντα φύλλα όλα κι όλα στην επικράτεια!
Και τώρα, πιστεύετε αλήθεια πως σας διαβάζουν οι ομογενείς στο διαδίκτυο, και μάλιστα σ΄ ολόκληρο τον κόσμο; Δικαίωμά σας να το πιστεύετε. Την ομογένεια δεν έχετε δικαίωμα να παραπλανείτε ούτε να την στραβώνετε...
«Το έργο σας (σ.σ. των Συλλόγων) και το έργο μας είναι βαρύ, επίπονο και πολύπλοκο. Ομως, υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό και πιο γλυκό από το να θέσει κάνεις τον εαυτό του στην υπηρεσία του Εθνους του;» Θα λέγαμε πως ναι: Να έχει κάποιος το ακαταλόγιστο!


Η οικονομική κρίση  στην γενέτειρα και ερωτήματα  που ζητούν απάντηση.
Διαβάσαμε, στην εφημερίδα «Φωνή Αποδήμων», μία πρόταση του γνωστού στην ομογένεια δημοσιογράφου, του κ. Χρήστου Μαλασπίνα, «περί εκδόσεως ενός Ομολόγου από την γενέτειρα που θα καλύπτονταν αποκλειστικά από τους ομογενείς και θα λειτουργούσε ως δανεισμός, κινούμενος σε πλαίσιο συνεχών ανανεώσεων, δηλαδή εξοφλήσεων και νέων εκδόσεων, με τόκους όχι κατ΄ ανάγκην ανταγωνιστικούς, νομοθετημένος με προβλέψεις που θα κατασφάλιζαν κρατικό φορέα Διακομματικής συνθέσεως».
Με την ιδέα, η οποία, όπως αναφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος, ανήκε στον αείμνηστο Μπάμπη Μαρκέτο, μπορεί κανείς να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει, εξαρτάται από την οπτική γωνία από την οποία θα την προσεγγίσει.
Ένα πράγμα, όμως -πιστεύω όλοι μας- καταλάβαμε. Ότι ναι μεν οι ομογενείς θα προσήρχοντο, ουσιαστικά, να βοηθήσουν την γενέτειρα σε τούτη τη δύσκολη ώρα, πλην, όμως, με το αζημίωτο, όπως λέει ο λαός. Δηλαδή, θα αποταμίευε ο ομογενής κάποιο κεφάλαιο, αλλά θα εισέπραττε έστω και όχι «κατ΄ ανάγκην ανταγωνιστικούς» τόκους. Θα ήτανε, με άλλα λόγια, μία θεμιτή εμπορική συναλλαγή του Απόδημου με την πατρίδα από την οποία συναλλαγή ωφελημένα θα ήτανε και τα δύο μέρη. Η Ελλάδα θα εύρισκε «ζεστό» χρήμα αποφεύγοντας τον πνιγηρό «εναγκαλισμό» των διεθνών κερδοσκόπων, οι δε ομογενείς τοποθετώντας τα χρήματά τους σε ελληνικό ομόλογο θα εισέπρατταν κάποιο, έστω και συμβολικό τόκο.
Επιπλέον όφελος, η σύσφιξη του ενδιαφέροντος των Αποδήμων με τη γενέτειρα και η ενίσχυση των σχέσεων, κυρίως με τους νεότερης γενιάς ομογενείς, οι οποίοι λ.χ. θα επεδείκνυαν συνεχές και αδιάπτωτο ενδιαφέρον για την πορεία του ομολόγου που, ενδεχομένως, θα είχαν κληρονομήσει από τους γονείς τους με ό,τι αυτό συνεπάγονταν, περισσότερα ταξίδια στη γενέτειρα, για παράδειγμα, ανανέωση με μεγαλύτερο κεφάλαιο κλπ.
Επίσημη αντίδραση  πάνω στην πρόταση αυτή δεν υπήρξε από κυβερνητικής πλευράς. Ήλθε, όμως, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, την οποία παρουσίασε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, για «δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας» που θα στηρίζεται σε εθελοντική προσφορά των απανταχού Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν, όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, «να βοηθήσουν τη χώρα μας αλλά δεν ξέρουν πώς».
Ούτε εμείς  ξέρουμε ποια ανταπόκριση θα βρει η πρόταση του κ. Πετσάλνικου. 'Ηδη, όπως πληροφορούμαστε, εισέπραξε ένα πρώτο «όχι» από επωνύμους της Αυστραλίας. Εμείς, πατριωτικά σκεπτόμενοι, θα προτείναμε να υποστηριχθεί η πρόταση του κ. Προέδρου.
Το θέμα, όμως, είναι άλλο. Και είναι κρίσιμο:
Γιατί, για μία ακόμη φορά, η γενέτειρα «ποντάρει» στο συναίσθημα και στην άδολη αγάπη των ομογενών προκειμένου «άκοπα», χωρίς η ίδια να «προσφέρει» το παραμικρό, δίχως να υπάρχει απολύτως καμία, έστω και μικρή, ανταποδοτικότητα, να επωφεληθεί;
Γιατί προτιμά πάλι τον εύκολο δρόμο, το δίσκο της επαιτείας;
Γιατί προτιμά  να ζητιανέψει, αντί να προχωρήσει σε μία αμοιβαίως επωφελή, καθόλα νόμιμη και αξιοπρεπή εμπορική συναλλαγή με τα απόδημα τέκνα της;


Θα απαντήσει  κανείς στην απορία μας;Περί συμφέροντος
«Ο άνθρωπος σκέφτεται κυρίως το δικό του συμφέρον και σπάνια το κοινό συμφέρον». Αυτή η ρύση του Αριστοτέλη μου ήλθε στο νου διαβάζοντας κύριο άρθρο της ημερήσιας «γεροντοκόρης» του ελληνικού γκέττο στη Νέα Υόρκη, με τον ερωτηματικό τίτλο «Μετανάστευση στην Αμερική;» κομμένο και ραμμένο στα λιποβαρή της μέτρα... Μιας δραματικά φθίνουσας κυκλοφορίας (4-4.500 φύλλα) που αναζητά εναγωνίως νέους πελάτες... Αλλά η σημερινή Ελλάς, αν και πτωχεύσασα, δεν είναι  η Ελλάς του 1070 ή του 1970. Ούτε, άλλωστε και η Αμερική... «Ίσως (τελικά) είναι καλύτερο να είσαι ανεύθυνος και σωστός, παρά υπεύθυνος και λάθος», όπως έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Από τους «σωτήρες» ποιος θα μας σώσει;
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Κολοκοτρώνης και πολλοί άλλοι από τους επαναστάτες «έγραψαν την ιστορία» της Ελλάδος με ανορθογραφίες και ελληνικούρες, αλλά εκείνοι, στο κάτω-κάτω της γραφής, είχαν τιμή τους και καμάρι που αντί για γράμματα έμαθαν να χειρίζονται τους  σισανέδες, τα καριοφίλια, τους μουτσουνίγους και τις λαζαρίνες. Μ’ αυτά χάρισαν τη ακριβή λευτεριά στην πατρίδα.
Όμως, το «Αδέλφια μου Έλληνες», της ημερήσιας ...αγράμματης «γεροντοκόρης» της Αστόριας, είναι αρκετά μεγαλεπήβολος τίτλος για να ασχολείται με «Μηδέν στο πηλίκιο» (sic). Έλεος χριστιανοί! Έτσι θα γράψετε εσείς την «ιστορία της ομογένειας»; Με ...πηλίκιο; Και τι είναι η ομογένεια; Γιατί να τις «αξίζει» ένα τέτοιο γλωσσικό κατάντημα;
Καλές οι μόνιμες στήλες, καλύτερες εκείνες που γράφονται από ανθρώπους που ξέρουν να γράφουν σωστά ελληνικά. Οι ερασιτεχνισμοί, οι τσαρλατανισμοί και όλοι οι εσμοί προσβάλουν και τους λιγοστούς έστω αναγνώστες που απέμειναν στην ημερησία,  άλλοτε προβολέα ιδεών, αξιών και πολιτισμού. 
Διότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί μεν να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, κύριοι της (α)σύνταξης, αλλά κανένας Παπακωσταντίνου δεν «αγωνιά πού θα βρει να πάει να δανειστεί όσα-όσα...»!
Τώρα γιατί θέλει τα ...«όσα-όσα»; Α, ναι, «...για να μπορέσει να πληρώσει η Ελλάς μισθούς όλων αυτών των ορδών, κατά το εσμών, των δημοσίων υπαλλήλων ανάμεσα στους οποίους και σμήνος κηφηναριού, κι οι Βούλγαροι ζητούν αποζημίωση. Βέβαια έχουν κι ένα δίκιο εδώ που τα λέμε, αλλά διασύρουν και την Ελλάδα συνάμα οι άθλιοι». Τώρα ποιος διασύρει τι, σε τούτες τις αράδες, ας μη το αναλύσουμε καλύτερα.
Ας αφήσουμε ασχολίαστο, από την ίδια πάντα στήλη και το αμίμητο «...κόψιμο της Ελλάδας στα δύο». Και που να βρούνε …τουαλέτες καταμεσής του κάμπου οι αγρότες!!!
Δεν έχεις τέλος Μπαρμπαλιά. Καλά είναι τα πανάκριβα κοστουμάκια από τον Γιαννέτο, αφεντικό, αλλά και μία στάλα συντακτικό δεν βλάπτει. Απολαύστε ρεπορτάζ: «Η εκδήλωση αυτή, όπως επεσήμανε στον (...) ο πρόεδρος του Συλλόγου (...) έχει τριπλό χαρακτήρα. Πρώτο, διότι είναι αφιερωμένη στα Ελληνικά Γράμματα, δεύτερο, θα απονεμηθούν οι υποτροφίες και τρίτο, θα τιμηθούν δωρητές του Ταμείου Υποτροφιών»!
Στο Γυμνάσιο είχαμε έναν φιλόλογο, ο Θεός να τον συγχωρήσει, που συνήθιζε να λέει όταν λέγαμε ή γράφαμε αλαμπουρνέζικα: «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα. Ρίχνω βουτιά στη θάλασσα και πιάνω μια κουνέλα»! Μάλλον ιπποπόταμο θα έπιαναν τούτοι, κύριε καθηγητά!
Τώρα, ομολογώ και του βγάζω το καπέλο του συνάδελφου: Δεν έχω διαβάσει πιο ευρηματική δικαιολογία για αντιγραφή (από τεμπελιά ή άγνοια;) σαν αυτή που διάβασα σε επώνυμη στήλη από το γραφείο της Αθήνας, που κάποτε είχε σοβαρή και αξιοπρεπή στελέχωση καθώς και ανταποκριτές που άφησαν εποχή στον ελληνικό Τύπο. Θαυμάστε: «Δεν θα πω κάτι δικό μου. Αντιγράφω αποσπασματικά από διάφορα Blogs για το αγροτικό ζήτημα επειδή ακριβώς τα ίδια θα έγραφα κι εγώ...»! Ακολουθούν, εν είδη άρθρου, οι...αντιγραφές! Κάποιοι σκέφτονται πριν απ' αυτόν, γι' αυτόν. Μόνον που εκείνοι γράφουν και δεν αντιγράφουν!
Θα πείτε: Δεν έχεις καλύτερο τρόπο να περνάς την ώρα σου από του να κάνεις συλλογή μαργαριταριών; Βεβαίως και έχω, Δόξα τω Θεώ. Αλλά κανείς δεν δικαιούται να «στραβώνει» την ομογένεια όταν, μάλιστα, καμώνεται ότι θέλει και να την...σώσει!
Διότι τότε δικαίως θα αναρωτηθούμε: Από τους «σωτήρες», ποιος θα μας σώσει;


Ομολογίες αρμοδίων (Συντονιστών περιφερειών) γιά την αποτυχία του ΣΑΕ
Πολλά λέγονται και γράφονται από διαφόρους για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), την απομόνωσή του από την ομογένεια, την αναποτελεσματικότητά του και τα γενικότερα προβλήματα που παρουσιάζει η (υπο)λειτουργία του από συστάσεώς του έως τα σήμερα. Όταν, όμως, οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΣΑΕ, οι Συντονιστές-Περιφερειάρχες, μιλούν για τα θέματα αυτά, τότε το ενδιαφέρον που παράγεται είναι μεγάλο διότι ασφαλώς γνωρίζουν τα καθέκαστα καλύτερα από τον καθένα, από μέσα, όπως λέμε. Επομένως η γνώμη τους έχει εγκυρότητα και βαρύτητα. 'Oταν, λοιπόν, ένας Συντονιστής καταλήγει να εκμυστηρευθεί πως «πολλές φορές λυπάμαι το χρόνο τον οποίο χάνω σε αυτές τις συνεδριάσεις», ο καθένας αντιλαμβάνεται για ποιο ΣΑΕ συζητούμε.
Έτσι, μετά την αποκαλυπτική συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. 'Ολγας Σαραντοπούλου στο ραδιόφωνο (24-7Radio.us) του «Καλάμι», έρχονται δύο ακόμη συνεντεύξεις, του Συντονιστή Περιφέρειας Χωρών της πρώην ΕΣΣΔ κ. Ιβάν Σαββίδη και του Συντονιστή-Περιφερειάρχη Καναδά κ. Κώστα Μενεγάκη να θέσουν ευθαρσώς επί τάπητος τα προβλήματα (και τα ζητήματα) του ΣΑΕ. Τις δύο αυτές συνεντεύξεις τις «ψαρέψαμε» από την τελευταία έκδοση της μηνιαίας εφημερίδας «Hellenic News of America», που εκδίδεται στη Φιλαδέλφεια και έχουν παραχωρηθεί πρόσφατα στον γνωστό στην ομογένεια δημοσιογράφο, κ. Χρήστο Μαλασπίνα.
Ο έμπειρος συνάδελφος, ανάμεσα στα ερωτήματα επικαιρότητας κλπ για την πρώτη(;) Συνέλευση Νέων του ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη και τα σχετικά με την συνεδρίαση του Προεδρείου με την παρουσία και μελών της ελληνικής κυβέρνησης, έθεσε και ορισμένα ερωτήματα αφορώντα στο ΣΑΕ και τη λειτουργία του. Ιδού, λοιπόν, πως απάντησαν τα δύο μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ.
Ιβάν Σαββίδης, που είναι μέλος της Ρωσικής Δούμας (Bouλής), Συντονιστής ΣΑΕ χωρών πρώην ΕΣΣΔ.
«Ερώτηση: Από την λειτουργία του ΣΑΕ είσαστε ευχαριστημένος;
-Σαββίδης: Όχι, δεν είμαι ευχαριστημένος ούτε ικανοποιημένος. Πρέπει να απαντήσουμε εδώ σε μία ερώτηση, ποιος είναι ο σκοπός, ο στόχος του ΣΑΕ; Χρειάζεται το ΣΑΕ στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό; Και απαντώ σε αυτές τις ερωτήσεις: Πρέπει να προετοιμάσουμε τη στρατηγική και την πολιτική για το μέλλον. Πολλές φορές λυπάμαι το χρόνο τον οποίο χάνω σε αυτές τις συνεδριάσεις. Πρέπει να σας πω και να σας δηλώσω ότι η διασπορά των Ελλήνων παγκοσμίως έχουμε τεράστια δυναμική τόσο επιχειρηματική όσο και πνευματική και επιστημονική. Υπάρχουν πάρα πολλοί σημαντικοί πολιτικοί. Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντική επιχειρηματίες. Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικοί διπλωμάτες. Βουλευτές σε διάφορά εθνικά κοινοβούλια. Πάρα πολλοί επιτυχημένοι απόδημοι Έλληνες. Και δυστυχώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν συμμετέχουν στο ΣΑΕ. Γιατί; Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει ότι εμείς κάτι δεν κάνουμε καλά. Και σ' αυτήν την ερώτηση, λοιπόν, πρέπει να βρούμε εμείς την απάντηση. Τότε μόνον θα μπορέσω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με τη δουλειά του ΣΑΕ».
Κώστας Μενεγάκης (Συντονιστής ΣΑΕ Καναδά).
«Ερώτηση: Ποιά είναι τα προβλήματα που θεωρείτε ότι αντιμετωπίζει το ΣΑΕ, 14 χρόνια από την ίδρυσή του;
-Μενεγάκης: «…Εκεί που ενδεχομένως απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια είναι στην αναγνώριση του ΣΑΕ ως τον επίσημο φορέα που διεξάγει το διάλογο ανάμεσα στους Έλληνες του Εξωτερικού, όσο και μεταξύ των Αποδήμων και της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς και το κέντρο ενημέρωσης εξωτερικού σχετικά με τα ποικίλα θέματα που απασχολούν του Αποδήμους.
Τα κυριότερα προβλήματα που θεωρώ δυσκολεύουν την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΣΑΕ είναι τα ακόλουθα:
α) η μη καθολική αναγνώριση του ρόλου του ΣΑΕ από την οργανωμένη ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο,
β) η έλλειψη οικονομικής αυτοδυναμίας που στερεί από το ΣΑΕ την δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων,
γ) η μη εφαρμογή έως σήμερα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και
δ) τα αδύνατα σημεία στον Ν.3480/2006 που δημιουργούν δυσλειτουργίες, τριβές και νομικές ασάφειες.
Τέλος θεωρώ ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος και η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού που αποτελεί τον κρατικό φορέα άμεσης συνεργασίας με το ΣΑΕ».
Εμείς τι περισσότερο να προσθέσουμε για την «εμβέλεια» και την «αποτελεσματικότητα» του ΣΑΕ;

ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Όταν θέλεις να σώσεις την ομογένεια πρέπει πρώτα να μάθεις την... ομογένεια! Να βιώσεις τα προβλήματά της. Να μπεις μπροστάρης στον αγώνα και όχι στην...κονόμα! Όταν θέλεις να δηλώνεις «παράγοντας» της Ομογένειας, πρέπει να ζεις ανάμεσά της να ζυμώνεσαι με τους καημούς και τα βάσανά της και όχι να διάγεις βίο πλουσιοπάροχο απομονωμένος σε κάποιο πολυτελή προάστιο. Όταν θέλεις να σώσεις την ελληνική γλώσσα, πρέπει πρώτα να μάθεις την ελληνική γλώσσα! Όταν κάνεις το δημοσιογράφο και, μάλιστα, τον πεφωτισμένο εκδότη (τριάντα χρόνια φούρναρης!) ελληνόγλωσσης εφημερίδας, όπως είναι π.χ. η ημερησία «γεροντοκόρη» της Αστόριας με τους 4-4.500 αναγνώστες, πρέπει να μάθεις να γράφεις ελληνικά και όχι...σανσκριτικά. Ούτε να χρειάζεται να διορθωθεί το χειρόγραφό σου τρεις και τέσσερις φορές πριν καταστεί εξ ανάγκης δημοσιεύσιμο!
Όταν θέλεις να κάνεις διατριβή για την σωτηρία της Ομογένειας, δεν μετατρέπεις τα βαρύγδουπα νοήματά σου σε σίριαλ! «Θυσιάζεις» λίγο χώρο από τις επικερδείς διαφημίσεις και καταχωρείς μια κι έξω το πόνημά σου και όχι σε συνέχειες.
Απλές αλήθειες που αποκαλύπτουν απλά πράγματα. Α, η αυτούσια παράθεση αποσπασμάτων από κάποια βιβλία που αγόρασαν για...σένα χωρίς εσένα, μπορεί να δείχνει οικονομική ευρωστία, το ξεφύλλισμά τους, όμως, δεν συνιστά, κατ΄ ανάγκη...τεκμήριο ευρυμάθειας! Απλώς, θυμίζει εκείνη την νεόπλουτη νοικοκυρά που πηγαίνει στο βιβλιοπωλείο και ζητάει...δυόμιση μέτρα βιβλία! Γιατί τόσο είναι το κενό που έχει στη βιβλιοθήκη της.
Σε κάθε περίπτωση, και με ένα μόνο βιβλίο να έχεις διαβάσει στη ζωή σου, έχεις τη γνώση να μην αποκαλείς «πρόσφατη» (sic) μία επανάσταση που έγινε πριν από εκατό ολόκληρα χρόνια!
Ούτε περιγράφεις τους εθνικοαπελευθερωτικούς Βαλκανικούς Αγώνες ως «σίγουρα δυσκολοβάσταχτους σε αίμα και έξοδα Βαλκανικούς Πολέμους»! Έλεος, ανελέητε!
Ας μας εξηγήσει κάποιος Φιλόλογος τι στο καλό θέλει να πει ο «ποιητής» με την πιο κάτω σχοινοτενή φράση: «Η κατάσταση δεν είναι απελπιστική, όπως ήταν σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος κι αυτό οφείλεται στις απίστευτες ευκολίες στις συγκοινωνίες και τις επικοινωνίες. Όμως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην τελματώδη αυτή κατάσταση. Η σημερινή ηγεσία κλείνει τον κύκλο της. Ο συνολικός αριθμός της οργανωμένης Ομογένειας μειώνεται. Η Ελλάδα και να θέλει θα αδυνατεί για να μας συνδράμει μερικά χρόνια»
Πάντως, δεν είναι άσχετη η έστω και τοιούτου επιπέδου αρθρογραφική επιθυμία «σωτηρίας» της ομογένειας από την «γεροντοκόρη», με την δημοσίευση στο «Καλάμι» του άρθρου «Η παρακμή της Ομογένειας στην Αμερική: Ώσπου να καταντήσει σαν μία ξένη φορτική».
Χαιρόμαστε να προκαλούμε τις εξελίξεις. Αλλά κι εσείς, οι της ''γεροντοκόρης'', δεν είναι ανάγκη να έρχεστε καθυστερημένοι και στην αρθρογραφία, όπως είσαστε στις ειδήσεις!


Κάλλιστη πάντων η πατρίς!
Δικαίωμα κάθε εντύπου είναι να ανακηρύσσει πρόσωπα της χρονιάς, του έτους, της δεκαετίας κ.ο.κ..  Οι παραδόσεις, όμως, δεν αυτοπροσδιορίζονται. Επιβάλλονται από την λαϊκή θέληση. Όπως, επίσης, για λόγους αντικειμενικότητας, την ανακήρυξη των επικρατέστερων «προσώπων», παγκοσμίως, εθίστε  να την κάνουν όχι οι ιδιοκτήτες, αλλά οι αναγνώστες των εντύπων. Όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία ενός εντύπου, τόσο μεγαλύτερης αποδοχής τυγχάνουν οι επιλογές των αναγνωστών. Τότε έχουν και αξία.
Δυστυχώς, σε μία εφημερίδα, όπως η ημερήσια «γεροντοκόρη» της Αστόριας, με κυκλοφορία περίπου 4.000 φυλ., όπου η υποκειμενική άποψη, το αβασάνιστο θέλω και το συμφέρον του ενός ανάγονται σε θέσφατο για τους αναγνώστες, τότε οι τελευταίοι και η γνώμη τους, δεν λαμβάνονται υπόψη, απλώς προσκαλούνται να αποδεχθούν αυτό που κάποιοι αποφάσισαν γι αυτούς, χωρίς αυτούς!
'Eτσι, η Γιάννα Αγγελοπούλου γίνεται το πρόσωπο της δεκαετίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πρόσωπο της χρονιάς (2009)!... Θα πείτε, σκασίλα μας!
Ωστόσο, η Ομογένεια αρκετά έχει ανεχθεί (και πληρώσει) ερασιτεχνισμούς και ετσιθελισμούς, έστω και αν στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων θα μπορούσε a priori να θεωρηθεί τουλάχιστον συμπαθητική. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, σ΄ αυτούς που με αδιευκρίνιστα κριτήρια τους «βράβευσαν», ορισμένα γεγονότα που δυστυχώς δεν τα είδαμε να μπαίνουν στο τραπέζι της αξιολόγησης.
Σε ότι αφορά την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πλάι στο απλοϊκό σκεπτικό που αναπτύσσει η εφημερίδα για να δικαιολογήσει την (ανιδιοτελή;) απόφασή της, θα έπρεπε να έχουν αντιπαραταχθεί και κάποια άλλα στοιχεία, όπως:
- Ένα μεγάλο μέρος από την οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα την Ελλάδα το «χρωστάμε» και στην κυρία Αγγελοπούλου η οποία προκειμένου να παρουσιάσει τω όντι «καταπληκτικό θέαμα, τέλεια σχεδόν οργάνωση των Αγώνων» δεν φείστηκε χρημάτων -βεβαίως όχι των δικών της- παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό – μαμούθ των Ολυμπιακών Αγώνων που επιβάρυνε υπέρογκα τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Ποτέ δεν πέρασε από το νου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της οποίας προϊστατο η κυρία Αγγελοπούλου, να κατασκευάσουν γήπεδα «προκάτ» (προκατασκευασμένα ή λυόμενα) που θα έκαναν την ίδια δουλειά, θα στοίχιζαν πολύ λιγότερο και, το κυριότερο, μετά τη «χρήση» τους θα τα «αποσύραμε» ώστε να μην έχουν καταστεί, έξι χρόνια αργότερα, ο εφιάλτης των προϋπολογισμών του κράτους και ως προς το κόστος κατασκευής τους και ως προς την φύλαξη και συντήρησή τους καθώς μάλιστα μένουν να αραχνιάζουν αχρησιμοποίητα όλα τα χρόνια, όπως π.χ. οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Φαληρικό Δέλτα...
Η Ελλάδα μπορούσε και όφειλε να κάνει καλούς, Αγώνες, αλλά στα πλαίσια των οικονομικών της δυνατοτήτων. (Τι μας χρειάζονταν εκείνο το ότι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν θαύματα; Μας το εξαργυρώνει κανείς σήμερα όταν όλοι οι Ευρωπαίοι ξέχασαν τα θαύματα και θυμούνται μόνον τα ελλείμματα;)
Για το πόσο λογικό είναι αυτό που αναφέρουμε, θα αντιπαραθέσουμε την σώφρονα στάση του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος δεν επέτρεψε στην σύζυγό του να ξοδεύει ασύστολα στην εφημερίδα που είχε αγοράσει, αλλά, αντίθετα, όταν διέγνωσε πως τα έξοδα θα ήταν τελικά μεγαλύτερα από τα όποια τυχόν έσοδα, έσπευσε αυθωρί να «απαλλαγεί» από την διαχειριστική της ικανότητα, βάζοντας λουκέτο στην επιχείρηση.
Σε ότι αφορά την επιλογή του κ. Βαρθολομαίου, απλώς ερωτούμε: Είναι δυνατόν στην όποια κρίση για την όποια προσφορά του να μην ληφθεί υπ' όψη η προσπάθεια και απόφασή του να «τουρκοποιήσει» τους αρχιερείς της ομογένειας; Είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο ένα τέτοιο κολοσσιαίο γεγονός που, από τη φύση του, υπονομεύει το μέλλον των εκτός συνόρων Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής πολιτών οδηγώντας τους, με μαθηματική ακρίβεια, στον αφελληνισμό;
Καλή η Ορθοδοξία, κάλλιστη πάντων, όμως, η πατρίς.
Χωριστά η θεία κωμωδία, από τη μία μεριά να κατηγορεί ως «σταυρωτήδες» του τους Τούρκους και, από την άλλη, να διεξάγει αγώνα για την είσοδο των «σταυρωτήδων» στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.
Και, εν κατακλείδι, ενέργειες τέτοιας μεθόδευσης, όπως η επί επτά μήνες «κλειδωμένη» συνέντευξη στο CBS, χρειάζονται χρόνο για να αξιολογηθούν, καθώς πρέπει να γίνουν γνωστές όλες (και οι κρυφές) πτυχές τους.


Θα ξυπνήσει ποτέ η ΑΧΕΠΑ;
Στην AHEPA, από δείπνα καλά πάνε. Από βραβεία, ακόμη καλύτερα! Στα συνέδρια λίγο τα μουσκεύουν, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα!
Τι να σου κάνουν κι αυτοί, χρόνια στην ναφθαλίνη, φιλοδοξούν τώρα να αναβαθμιστούν από το μηδέν στο περίπου μηδέν! Κάποτε είχαν ένα έργο να επιτελέσουν: Να πείσουν και να οδηγήσουν τους νεόφερτους Έλληνες μετανάστες να ενταχθούν στην αμερικανική κοινωνία. Να μάθουν την αγγλική γλώσσα. Και να προστατευθούν από τα ρατσιστικά σύνδρομα της τότε Αμερικής...
Σήμερα, τι έργο μπορούν να προσφέρουν στην ομογένεια και την γενέτειρα; Εδώ καλά-καλά έχουν ξεχάσει να μιλούν ελληνικά! Κρίμα, γιατί κάποτε η οργάνωση είχε απλωθεί σε όλη την Αμερική.
Πολλά θα μπορούσε να κάνει Η ΑΧΕΠΑ και για την ομογένεια και για τον ελληνισμό. Για τα εθνικά θέματα. Και για άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδος-Αμερικής όπως είναι λ.χ. το θέμα του visa weaver program.
Όταν, μετά από περίπου μισό αιώνα απουσίας, έκαναν το «μεγάλο δείπνο» στην γενέτειρα το 2007, έχασαν την μεγάλη ευκαιρία να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της γενέτειρας. Ενδιαφέρθηκαν για την προσωπική τους καλοπέραση στην Αθήνα και δεν φρόντισαν το οργανωτικό μέρος της υπόθεσης.
Από την άλλη μεριά η «εμφύλια διαμάχη» στους κόλπους της οργάνωσης στην Αθήνα -τουλάχιστον σε δύο τσάπτερς- δεν είχε επιτρέψει τη συστράτευση όλων των στελεχών της, ώστε να είχαμε ένα καλύτερο και αποδοτικότερο αποτέλεσμα.
Το Σάββατo 21 Noεμβρίου '09, συγκεντρώθηκαν στο «Terrace on the Park», στο Φλάσινγκ Νέας Υορκης, για την απονομή των βραβείων από την ηγεσία της ΑΧΕΠΑ. Τα βραβεία αφορούν πέραν των επαγγελματικών επιτευγμάτων και σε φιλανθρωπική, κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα των βραβευομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι οι φιλέλληνες βουλευτές, η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Εμείς λέμε, καλά τα δείπνα, καλά τα βραβεία, καλύτερο πάντων το έργο. Και θέλουμε να δούμε την ΑΧΕΠΑ να παράγει έργο. Αν δεν το μπορεί, ποιος ο λόγος ύπαρξής της; Μόνο και μόνο για να γίνονται πρόεδροι κατά σειρά κάποιοι συμφοιτητές στα Κολέγια;


Κρις Σπύρου: Να τουρκοποιήσει τους 'Ελληνες αρχιερείς ήθελε και ο Αλή Πασσάς!
Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απόπειρα τουρκοποίησης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, των αρχιερέων του Απόδημου Ελληνισμού και των λεγομένων Νέων Χωρών της γενέτειρας, προκειμένου «να λυθεί το πρόβλημα του δικαιώματος  του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στον Οικουμενικό Θρόνο!» (sic) όπως μας πληροφορεί ο Πατήρ Δοσίθεος  Αναγνωστόπουλος από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είχε την ευθιξία ν' απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματά μας.
Λέμε απόπειρα, γιατί πιστεύουμε ότι τελικά ΔΕΝ θα υπάρξει Έλληνας ιεράρχης, όπου γης, που θα δεχθεί να υλοποιήσει τη μεθόδευση Βαρθολομαίου και να λάβει την τουρκική υπηκοότητα, δηλαδή να γίνει Τούρκος, χωρίς να έχει γεννηθεί στην Τουρκία ή να κατάγεται από Τούρκους γονείς, αλλά από Έλληνες, εξαγοράζοντας, έτσι, όχι με τα τριάκοντα αργύρια, αλλά με την συνείδηση και τον πατριωτισμό του, το δικαίωμα να εκλέγει ή να εκλεγεί ο ίδιος Πατριάρχης!
Εμείς, για το θέμα αυτό, ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Κινήματος για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε λειτουργούντα Ναό της Χριστιανοσύνης, πρ. Eλληνοαμερικανό πολιτικό κ. Κρις Σπύρου.
Ερώτηση: Κύριε Σπύρου, ποια είναι η άποψή σας για την μεθόδευση αυτή του κ. Βαρθολομαίου να τουρκοποιήσει τους αρχιερείς του Απόδημου Ελληνισμού προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι;
Κρις Σπύρου: Εκλέγειν και εκλέγεσθαι τι; Οικουμενικός Πατριάρχης; Ποιών; Των Ορθόδοξων Χριστιανών; Αποκλειστικά από Τούρκους αρχιερείς; Σώσον Κύριε τον λαό Σου! Και ευλόγησον την Κληρονομία Σου... Αυτή είναι η Κληρονομία; Αν ναι, τότε πάνε χαμένοι οι αγώνες του Κολοκοτρώνη και του Αθανασίου Διάκου και του παππού μου, του φουκαρά, του Θανάση, που έφυγε από την Αμερική το 1912, πολέμησε 6 χρόνια, για να απελευθερώσει την υπόλοιπη Ελλάδα από την τουρκοκρατία, αφήνοντας πίσω του στην Αμερική τρία παιδιά που δεν τα ξαναείδε ποτέ!...
Ερώτηση: Η εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου Κρήτης (Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009), χαρακτηρίζει την ενέργεια του κ. Βαρθολομαίου να πείσει τον κ. Ερντογάν να τουρκοποιήσει τους ιεράρχες της Ορθοδοξίας ως «ριζοσπαστική τόλμη». Ποια είναι η δική σας άποψη;
Κρις Σπύρου: Η δική μου ταπεινή άποψη είναι ότι ριζοσπαστική πράξη θα ήταν το να αποσύρει τον ατυχή της τίτλο η εφημερίδα. Ριζοσπαστικό θα ήταν να ελληνοποιήσει τους ιεράρχες και τον Πατριάρχη, εφόσον ηγείται της ελληνικής ορθοδόξου εκκλησίας. Να τους τουρκοποιήσει ήθελε και ο Αλή Πασσάς! Δεν πιστεύω ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Μάρκος Μπότσαρης να θεωρούσαν τον Αλή Πασσά ριζοσπάστη...»
Ερώτηση: Τι θα θεωρούσατε εσείς ριζοσπαστικό και προοδευτικό κ. Σπύρου;
Κρις Σπύρου: «Ριζοσπαστικό επίτευγμα του κ. Βαρθολομαίου θα θεωρούσα εάν έπειθε τον κ. Ερντογάν να τον συμπεριλάβει στους θρησκευτικούς ηγέτες, στην Τουρκία, όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες άλλων θρησκειών συναντήθηκαν επίσημα με τον Πρόεδρο της Αμερικής κ. Μπάρακ Ομπάμα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Πόλη, αντί να υπάρχει μία άδεια καρέκλα στο μέσον της συνάντησης!
Ριζοσπαστικό επίτευγμα θα θεωρούσα εάν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έπειθε τον κ. Ερντογάν να συνοδεύσει αυτός τον Πάπα Βενέδικτο όταν επισκέφθηκε τον Ιερά Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας. 'Οπως, επίσης, και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα όταν ομοίως επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας. Πιστεύω ότι θα απαντούσε πιο καλά στο πιθανό ερώτημα του Προέδρου της Αμερικής τι ζητάει η εικόνα της Παναγιάς με τον Ιησού Χριστό στην αγκαλιά Της μέσα σε ένα λαϊκό τουρκικό «Μουσείο»!
Κάτι που θα μπέρδευε ασφαλώς τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν που ανέλαβε να ξεναγήσει τον Πρόεδρο Ομπάμα στην Αγία Σοφία!
Μήπως εγώ είμαι αιρετικός που ρωτάω τα αυτονόητα και ζητάω τα λογικά;»


Ούτε «πεντάρα» για την Μακεδονία!
Η είδηση είχε προκαλέσει, τότε, αίσθηση στους εντός και εκτός συνόρων Έλληνες. Το νέο αφεντικό της «εν πολλαίς αμαρτίες» περιπεσούσης «Ολυμπιακής Αεροπορίας», ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, της MIG, κατά την τελετή έναρξης της «Olympic Air» στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης (1 Οκτ. '09) είχε αποκαλύψει ότι η MIG είχε στην κατοχή της κατοχυρωμένο διεθνώς σήμα με τον τίτλο Μακεδονικές Αερογραμμές.
Η κίνηση αυτή (όπως είχε γράψει τότε το «Καλάμι») είχε θεωρηθεί «ματ» καθώς εκτιμήθηκε ότι θα «πάγωνε» τη λειτουργία των κρατικών αερογραμμών των Σκοπίων που πετούν παραπλανητικά με το κλεψιμαίικο όνομα «Μακεδονικές Αερογραμμές».
Μάλιστα με την κίνησή του αυτή, ο κ. Βγενόπουλος είχε βάλει κυριολεκτικά «τα γυαλιά στην αντίδικο του υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αντί να σκέφτεται πρακτικές κινήσεις για να φέρει σε δύσκολη θέση τους Σκοπιανούς, προτίμησε -σύμφωνα με την αγωγή Βεγνόπουλου- να ευνοεί την AGEAN του κ. Βασιλάκη, στις πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη».
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αποκαλύπτοντας ότι «έχουμε πάρει κωδικούς και κανείς δεν μπορεί να πετάξει με αυτό το όνομα", είχε πει ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί θυγατρική εταιρία της «Olympic Air» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με την ονομασία «Μακεδονικές Αερογραμμές», η οποία θα ήταν έτοιμη να πετάξει σε λίγους μήνες…
Θα περίμενε κανείς, φυσιολογικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις (η τότε και η σημερινή) να σπεύσουν να υιοθετήσουν την πρόταση Βγενόπουλου στηρίζοντας αποφασιστικά την πρότασή του να διασχίζουν τους αιθέρες οι γνήσιες «Μακεδονικές Αερογραμμές» καθηλώνοντας ταυτόχρονα τις ψευδεπίγραφες των Σκοπιανών. Αμ δε!..
Τόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη (που διεκδικεί σήμερα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας) όσο και ο νυν υπουργός των Εξωτερικών και Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αγνόησαν και εξακολουθούν να αγνοούν την προσφορά της MIG.
Το είπε ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις 16 Νοεμβρίου '09, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, καταγγέλλοντας τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νίκο Σηφουνάκη για «σκανδαλώδεις χειρισμούς» στο ζήτημα των άγονων γραμμών και των αερομεταφορών γενικότερα, αναφέρθηκε και στην παλαιότερη πρόταση του για τις «Μακεδονικές Αερογραμμές».
Είπε, το εξής καταπληκτικό: ΟΥΔΕΙΣ κυβερνητικός παράγοντας και κανένα υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει ενδιαφερθεί για την πρόταση και πρόθεσή του να ιδρύσει τις «Μακεδονικές Αερογραμμές»!..
Στο μεταξύ, τα τουρκικά αεροσκάφη και οι τουρκικές ακταιωροί οργιάζουν στο Αιγαίο παραβιάζοντας κατά συρροή και εξακολούθηση το FIR Αθηνών και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ τα Σκόπια κλιμακώνουν την προκλητικότητα και μαζί την αδιαλλαξία τους. Είναι να απορεί κανείς πως το κάνουν...


«Σύννεφο» η παραπληροφόρηση από την ημερήσια «γεροντοκόρη» της Αστόριας
Θα ήταν γραφικό, εάν δεν ήταν επικίνδυνο. Θα ήταν κωμικό εάν δεν ήταν παραπλανητικό. Θα ήταν ασχετοσύνη εάν δεν ήταν τεχνητό ή ακόμη, ίσως, και διατεταγμένο.
Ο λόγος πάλι για την  ημερήσια ''γεροντοκόρη'' μας στην Αστόρια Νέας Υόρκης.
Συγγνώμη που επανερχόμαστε επικριτικά, αλλά ουδείς, ούτε μία 94χρονη «ιστοριογράφος» -τρομάρα της- δεν έχει το δικαίωμα να παραπλανά, να συσκοτίζει και να αποσυντονίζει την ελληνική ομογένεια και τους Απόδημους Έλληνες.
Ουδείς, δημοσιογράφος (με ή χωρίς εισαγωγικά) μπορεί να περιπαίζει τους ομογενείς αναγνώστες που πληρώνουν σε εποχές οικονομικής κρίσης 1,50 δολάρια το φύλο ή 208 δολάρια τη συνδρομή για να πληροφορηθούν και όχι για να παραπληροφορηθούν. Για να ενημερωθούν και όχι να παραπλανηθούν.
Στη σελίδα 6 της έκδοσης του Σαββάτου-Κυριακής 14-15 Νοεμβρίου, στη στήλη «Αδέλφια μου Έλληνες» (αν πρότασσε και το «ωχ», θα ήταν τίτλος για θεατρική επιθεώρηση…) του θεολόγου της «γεροντοκόρης», διαβάζουμε, μεταξύ των άλλων ασχολίαστων εδώ (γιατί τι να πρωτογράψεις και τι να πρωτοσχολιάσεις από ένα περιβόλι με όλα τα άνθη του κακού;) και το εξής μνημειώδες:  
«… ο Πεταλωτής πεταλώνει την αναθέρμανση της αγοράς φυσώντας - ξεφυσώντας με κίνδυνο να πιάσει κανένα γιαγκίν που λέει κι ο αφέντης Ερντογάν. Γάτα αυτός, πήρε τη μεγάλη απόφαση να εκτουρκίσει την ιεραρχία μας! Πάει δεν έφταναν τα αγγλικά στους ναούς μας, θα έχει γούστο τώρα να αρχίσουν και τα τούρκικα σε στυλ τουρκ-χαβά-γιολαρί-αχταρμά-μπακαλούμ αφού πια ο λόγος για rum γκιαούρ».
Δεν συζητώ τα τούρκικα που τα χειρίζεται ...άψογα, ούτε ιεράρχης του Φαναρίου να ήτανε! Το ίδιο καλά, όμως, φαίνεται ότι χειρίζεται και το τόπι της παραπλάνησης. «Επιδερμικά» και στο ανώδυνο να περάσει το θέμα του εκτουρκισμού των Ιεραρχών!
Υπάρχουν, όμως, και τα χειρότερα: Μια στοιχειώδης λογική σκέψη: Ώστε, η «γάτα» ο Ερντογάν πήρε την απόφαση να «εκτουρκίσει την ιεραρχία μας» και όχι ο κ. Βαρθολομαίος; Η «γάτα» ο Ερντογάν ενδιαφέρεται μπας και λείψει υποψήφιος για τον Οικουμενικό Θρόνο και όχι ο κ. Βαρθολομαίος; Η «γάτα» ο Ερντογάν ενδιαφέρεται να πλαισιώνουν το Φανάρι Αρχιερείς και όχι ο κ. Βαρθολομαίος; Η «γάτα» ο Ερντογάν νοιάζεται μπας και μείνει χωρίς Πατριαρχείο η Κωνσταντινούπολη και όχι ο κ. Βαρθολομαίος;
Δηλαδή, αυτό θέλει να καταλάβει ο αναγνώστης;
Ιδού, λοιπόν, τι έγραφε η εφημερίδα «Πατρίς» της Κρήτης το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009. «Νέα ριζοσπαστική πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου φέρνει τα πάνω-κάτω στον εκκλησιαστικό χώρο (...) Ο κ. Βαρθολομαίος για άλλη μια φορά αποδεικνύει πως είναι αληθινός ριζοσπάστης».
Θα πείτε, μπορεί να μην ήξερε. Μα, δεν ρώταγε; Έτσι, δημοσιογραφία στα κουτουρού;
Κι όμως, διαφορετικά, θυμούνται οι αναγνώστες του, έγραφε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τα «πέτρινα χρόνια» της αρχιεπισκοπίας Σπυρίδωνα… Τι άλλαξε από τότε; Ή μήπως τίποτα;


Η κόκκινη γραμμή στο ζήτημα των Σκοπίων. Δηλώσεις του πρ. υπουργού Ν. Μάρτη στο ''Κ''
Την πολιτική απάτη των Σκοπιανών και την εμμονή του κ Γκρουέφσκι σ' αυτήν, που είναι επινόηση του Τίτο και του Στάλιν (1944) οι οποίοι δημιούργησαν το τεχνητό «Μακεδονικό Έθνος» με σκοπό την απόσπαση της Μακεδονίας από την Ελλάδα προς έλεγχο του Αιγαίου εν όψει του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε, ξεσκεπάζει ο πρώην υπουργός κ. Νικόλαος Μάρτης σε δήλωσή του που κοινοποίησε δια του διαδικτύου, αλλά και σε απαντήσεις που έδωσε την Τετάρτη (4 Νοεμβρίου 2009) σε συνομιλία που είχε με τον υπογράφοντα, για λογαριασμό του «Κ».
Ο κ. Μάρτης, γνωστός για τους αγώνες του για την προάσπιση της Μακεδονίας, Μακεδών ο ίδιος, έχει συγγράψει πολλά βιβλία, έχει δώσει αναρίθμητες συνεντεύξεις και έχει αποστείλει πλήθος επιστολών σε όλους, σχεδόν, τους επιφανείς ηγέτες του πλανήτη ξεσκεπάζοντας τις ψευτιές των Σκοπιανών και αποκαλύπτοντας τα μύχια σχέδιά τους να οικειοποιηθούν την ιστορία των Ελλήνων προσβλέποντας, συν τω χρόνω, στην δημιουργία τεχνητού «μειονοτικού ζητήματος» προσδοκώντας, έτσι, μακροπρόθεσμα στο να αποκτήσουν δίοδο, μέσω ελληνικών εδαφών, προς την θάλασσα.
Ο κ. Μάρτης, άριστος γνώστης του προβλήματος καθώς διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή, διαθέτει αξιόλογο αρχείο από το οποίο ανασύρει όλα εκείνα τα ντοκουμέντα που γελοιοποιούν τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών και αφήνουν εκτεθειμένες όλες τις κυβερνήσεις (και την αμερικανική) που έσπευσαν να αναγνωρίσουν για ιδιοτελείς λόγους τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Αναφερόμενος στο ποια πρέπει να είναι η «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Μάρτης επισημαίνει απερίφραστα: «Κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι η ταυτότητα της Μακεδονίας ως ελληνικής και η ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων, και φυσικά η γλώσσα η ελληνική και η ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας Την κόκκινη αυτή γραμμή εννοούν οι δηλώσεις Stettinious και Kissinger. Τον γεωγραφικό προσδιορισμό περιέχει σε δηλώσεις του ο Κίρο Γκλιγκόρωφ, αλλά και διεθνείς συνθήκες όπως πχ. Συνθήκη του Βουκουρεστίου».
Σε ερώτηση για εκείνους που ομιλούν περί Μεγάλης Μακεδονίας ο κ. Μάρτης αναφέρει δηλώσεις του κ. Γκλιγκόρωφ ο οποίος παλαιότερα, σε παρόμοιο ερώτημα δημοσιογράφου, είχε απαντήσει ως εξής: «Αυτά είναι αστειότητες. Κομμάτι της Ελλάδος είναι σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδος στα εδάφη αυτά και βεβαίως το δικαίωμα να το διατηρήσει».
Στη συνέχεια ο κ. Μάρτης επισημαίνει ότι το 1912, ο Σερβικός Στρατός κατέλαβε μια λωρίδα της  βόρειας Μακεδονίας (κατά την Ακαδημία Αθηνών), όπου το Μοναστήρι (σήμερα Βιτόλα) είχε 17 ελληνικά σχολεία. Η λωρίδα αυτή μπορεί, λέει, (ως συμβιβαστική λύση) να ονομάζεται «Περιφέρεια Σλαβομακεδονίας», διότι ως Μακεδονία θα είναι ελληνική και ως Μακεδόνες Έλληνες.
Εξάλλου και η Βουλγαρία, ως γνωστόν, κατέλαβε το 1912 τμήμα της βορείου Μακεδονίας που το ονόμασε ΠΙΡΙΝ και δεν το ονόμασε «Μακεδονία».
Αναφερόμενος στην κυοφορούμενη «λύση» τα Σκόπια να ονομαστούν «βόρεια Μακεδονία
» ή «Άνω Μακεδονία» τη χαρακτηρίζει ως παράλογη. «Τα Σκόπια, λέει, ήταν πρωτεύουσα της Βαρντάρσκα κατά την αρχαιότητα και την Ρωμαιοκρατία. Κατά την Τουρκοκρατία πρωτεύουσα του Κοσυφοπεδίου και τελευταία η Βαρντάρσκα της νοτίου Σερβίας. Δεν είναι σοβαρό τα Σκόπια να ονομαστούν σήμερα πρωτεύουσα της βόρειας Μακεδονίας».
«Επειδή η Σουηδία προεδρεύει της Ε.Ε. το εξάμηνο αυτό, προσθέτει ο κ. Μάρτης, αναφέρω ότι το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Lund και υπογραφή του διακεκριμένου συγγραφέα Staffan Stolpe, σε μελέτη τους το 1995 για την ταυτότητα της Μακεδονίας έγραψαν:
«Όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, και οι Υπουργοί, ότι η Ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι Ιστορία μόνο των Ελλήνων, αλλά και ημών των Ευρωπαίων, διότι οι Μακεδόνες διέδωσαν τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο''».
Επίσης ο κ. Μάρτης αναφέρει ότι 340 Καθηγητές Ιστορίας Αμερικανικών και άλλων Πανεπιστημίων σε πρόσφατο γράμμα τους στον Πρόεδρο Ομπάμα, του ζητούν να ανακαλέσει την απόφαση του προκατόχου του κ. Μπους που ονόμασε τα Σκόπια «Μακεδονία».
Σε ερώτηση του «Κ» για τον ισχυρισμό των Σκοπιανών ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας ο κ. Μάρτης είπε ότι «αυτό προσβάλει και τους Εβραίους, ιερά κείμενα των οποίων επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του Αλεξάνδρου ως Έλληνα, όπως οι προφήτες Δανιήλ και Ησαϊας, οι Μακκαβαίοι, το Ταλμούδ και ο Εβραίος Αρχιερέας Σίμωνας ο Δίκαιος που συνάντησε στα Ιεροσόλυμα τον Αλέξανδρο».
Απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η ουσία του Μακεδονικού προβλήματος, ο κ. Μάρτης επεσήμανε ότι «η ταυτότητα των Μακεδόνων που είναι ταυτότητα Ελλήνων αποτελεί την ουσία του Σκοπιανού προβλήματος και όχι η απλή ονομασία του Κράτους χωρίς να συνδέεται με την Ιστορία».
Μακεδονικό Έθνος, πρόσθεσε, ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει. «Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Είχαν όλα, κατά τον Ηρόδοτο τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το αυτό Έθνος. Δηλαδή με όλους τους άλλους Έλληνες είχαν την αυτή γλώσσα την Ελληνική. Τα αυτά ιερά και είχαν τους αυτούς θεούς η κατοικία των οποίων ήταν στο Μακεδονικό όρος Ολυμπο. Είναι αδιανόητο να σκεφθεί κανείς ότι οι Έλληνες θα είχαν την κατοικία των θεών τους σε μη Ελληνική περιοχή αλλά σε βαρβαρική».
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών (αλλά και ορισμένων ευρωπαίων) ότι υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, ο κ. Μάρτης ήταν κατηγορηματικός: «Η μεγάλη Βρετανία έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ''Ηνωμένο Βασίλειο'' λόγω της αντίδρασης των Γάλλων για να μην υπάρξει σύγχυση με τη γαλλική Βρετάνη. Πολλώ δε μάλλον η Ελλάς έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αποτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ με το όνομα ''Μακεδονία''...»...
(8 Νοε.'09).

Το κύκνειο άσμα του ΣΑΕ από τον πολιτικό που το δημιούργησε!
Ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής και επί σειρά ετών υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γρηγόρης Νιώτης έβαλε, ουσιαστικά, την ταφόπλακα στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού αναγνωρίζοντας ότι σήμερα δεν επιτελεί κανένα έργο και αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο για τον οποίο -υποτίθεται- δημιουργήθηκε. «Το ΣΑΕ έχει συρρικνωθεί σε απλό γραφειοκρατικό όργανο, χωρίς κατοχύρωση του ρόλου του, χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τα κόμματα, ούτε τη δυνατότητα να εξετάζονται τόσο τα επί μέρους θέματα των περιφερειών όσο και οι τυχόν διαφωνίες», δήλωσε σε ομοιότυπο μήνυμά του προς την Ομογένεια μέσω ορισμένων ΜΜΕ.
Βέβαια, το μήνυμα του κ. Νιώτη είναι προεκλογικό (δηλαδή έγινε πριν από τις 4 Οκτωβρίου) αυτό, όμως, ουδόλως μειώνει τη σημασία του. Το αντίθετο, μάλιστα, αποτελεί το μέτρο σύγκρισης των όσων προεκλογικά υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ προς την ομογένεια και των όσων μετεκλογικά θα γίνουν ή δεν θα γίνουν.
Στο μήνυμά του ο κ. Νιώτης υποσχέθηκε «να δώσουμε τον αγώνα για να προωθήσουμε τα  θέματα που απασχολούν την Ομογένεια, και πρωτίστως να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα της ψήφου των Ομογενών, έτσι ώστε  όταν ψηφίζετε στον τόπο μόνιμης κατοικίας σας να διασφαλίζεται η εκλογή βουλευτών που θα σας εκπροσωπούν, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της αναλογίας ψήφων και εδρών».
Ωστόσο, αν και έχει ξεκινήσει η συζήτηση (αλλά και οι μελέτες, από τον κ. Παπαϊωάννου)  για τον νέο εκλογικό νόμο, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει υπόψη του την ψήφο στους Απόδημους! Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι ούτε μιλιά από κανέναν για το θέμα αυτό;
Ο κ. Νιώτης, αναλύοντας, προφανώς, το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε «διαδικασίες  απογραφής του νόμιμου πληθυσμού των αποδήμων και (ψήφο) κατόπιν διαλόγου με τους διάσπαρτους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού». Μέχρι στιγμής απολύτως καμία κίνηση.
Ο κ. Νιώτης υποσχέθηκε, ακόμη, να αναβαθμιστούν οι  αρμοδιότητες και λειτουργίες του ΣΑΕ, ώστε «ώριμο πλέον, να ισχυροποιήσει το βηματισμό του και να εξοπλισθεί με μεγαλύτερο κύρος και διαδικασίες ώστε να μπορέσει να αποτελέσει πραγματικά έκφραση των απανταχού δυνάμεων του Ελληνισμού, στόχος για τον οποίο άλλωστε ιδρύθηκε». Παρά ταύτα, ένα μήνα από την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος εκ των δύο υφυπουργών του Υπουργείου Εξωτερικών θα αναλάβει (εάν τελικά τον αναλάβει κάποιος) τον Απόδημο Ελληνισμό.
Άλλωστε ούτε από πλευράς ΣΑΕ αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που θα το έφερναν σε «πρώτη γραμμή» και μαζί μ’ αυτό και την ομογένεια. Ο κ. Ταμβάκης, σύμφωνα με απόψεις παραγόντων του ΣΑΕ, έχει δείξει μία ατολμία η οποία έχει καθηλώσει το ΣΑΕ. Ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες υποψηφιότητες για τη θέση του παγκομίου προέδρου. Η νυν γραμματέας του ΣΑΕ κα Σαραντοπούλου έχει θέσει υποψηφιότητα, κάτι που σκέπτεται να κάνει και ο πρώην συντονιστής Αμερικής κ. Χρ. Τομαράς.
Υποψηφιότητα για την προεδρία λέγεται ότι θα θέσει και ο νυν συντονιστής Αμερικής κ. Θόδωρος Σπυρόπουλος.
Οι κινήσεις αυτές αποκαλύπτουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέσα στο ΣΑΕ εξ αιτίας της απραξίας του προέδρου του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, άλλωστε, μέσα στο ΣΑΕ οι οποίοι εκτιμούν πως «αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα το Δεκέμβρη του 2010 (θα γίνουν οι εκλογές στην Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη νέου προέδρου) το ΣΑΕ θα διαλυθεί.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ούτε στην Αθήνα φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ΣΑΕ. Ένα μήνα πρωθυπουργός ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και δεν βρήκε καιρό να συναντηθεί π.χ. με τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφανο Ταμβάκη, ώστε να επιβεβαιώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον Απόδημο Ελληνισμό...(8 Νοε.'09)


Βαρθολομαίος και Ομπάμα: Τι πραγματικά συζήτησαν στον Λευκό Οίκο;
Μία διαφορετική, (αληθοφανή) ερμηνεία στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στον Λευκό Οίκο -3 Νοεμβρίου 2009- αποδίδουν ομογενειακοί παράγοντες με γνώση και εμπειρία στα Φαναριώτικα. Συγκεκριμένα, μιλώντας από την Αθήνα στο «Κ», υποστήριξαν ότι ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον Αμερικανό πρόεδρο και ως απεσταλμένος της τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου (εκτός των οικολογικών του ανησυχιών και των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αυτοτελώς έθεσε) να του ζητήσει να παρέμβει, με κάποιο τρόπο, για να ματαιώσει τα σχέδια της «Παγκόσμιας Ενορίας για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας» σε λειτουργούντα Ναό της Χριστιανοσύνης, κίνηση της οποίας ηγείται ο γνωστός ελληνοαμερικανός πολιτικός κ. Κρις Σπύρου. Δεδομένου ότι η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι αμερικανικό σωματείο, είναι προφανής, έλεγαν, η σκοπιμότητα της τουρκικής κυβέρνησης να απευθυνθεί στην Ουάσιγκτον σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά την οποία ο κ. Σπύρου προανήγγελλε (δημόσια, αλλά και με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν) για τις 17 Σεπτεμβρίου 2010, ανήμερα της εορτής της Αγίας Σοφίας.
Οι ομογενείς παράγοντες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, πρόσθεσαν ότι οι Τούρκοι «επωφελήθηκαν» της επισκέψεως του κ. Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για την αντίδραση των ΗΠΑ, ενόψει, μάλιστα και της επισήμου επισκέψεως του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις 7 Δεκεμβρίου.
Προς ενίσχυση του ισχυρισμού αυτού, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν και περιστατικό που έλαβε χώρα στο «Suffolk Law School» όπου μίλησε την περασμένη εβδομάδα σε ομάδα ελληνικής καταγωγής δικηγόρων ο κ. Σπύρου ακριβώς για την Αγία Σοφία και τα απερίγραπτα χάλια στα οποία ευρίσκεται σήμερα η Μητέρα των Χριστιανικών Εκκλησιών, καθώς οι Τούρκοι έχουν προκαλέσει καταστροφές όχι μόνο στο κτίσμα του Ναού αλλά και στις ιερές εικόνες ενώ ασχημονούν προς την ιεροσύνη του Ναού πραγματοποιώντας επιδείξεις μόδας, εμπορικά παζάρια κ.α.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Σπύρου, ένας άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου, όπως αυτοσυστήθηκε, του παρατήρησε ότι «με αυτά που κάνετε θα χυθεί αίμα» και πως «δεν είναι στις προτεραιότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη η Αγία Σοφία».
Απαντώντας ο κ. Σπύρου τον διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει και ο ίδιος πως δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Βαρθολομαίου το να ξαναλειτουργήσει η Αγιά Σοφιά ως Χριστιανική Εκκλησία. «Δεν περιμένω από έναν όμηρο του τουρκικού κράτους να έχει τέτοιες προτεραιότητες», είπε και πρόσθεσε ότι το Κίνημα για την Αποκατάσταση του Ναού της Αγίας Σοφίας είναι ειρηνικό και περιμένει να τους δεχθούν στην Κωνσταντινούπολη «με ανοικτές αγκάλες».
Μιλώντας στο «Κ» ο κ. Σπύρου επιβεβαίωσε το περιστατικό στο «Suffolk Law School», αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει τις εκτιμήσεις και τις ερμηνείες των ομογενών παραγόντων για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Λευκό Οίκο.
Πάντως, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας για την επίσκεψή του στον κ. Ομπάμα, υποστήριξε ότι κατ' αυτήν  «έγινε λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας προβλήματα του Πατριαρχείου. Μάλιστα μας είπε πως περιμένει τον Δεκέμβριο τον κ. Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Θα του αναφέρει και όλα αυτά τα θέματα που του είχε αναφέρει και άλλη φορά. Οπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι’ αυτά τα θέματα τα οποία γι’ αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν το μήνυμά του. Μιλήσαμε και για την εδώ Ομογένεια και της ελευθερίας την οποία απολαμβάνει ο Ορθόδοξος κόσμος στην Αμερική. Και ο κ. πρόεδρος είπε ότι αυτό είναι αυτονόητο διότι προβλέπεται από το Σύνταγμα της Αμερικής».
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και οι τρεις μητροπολίτες που έχουν ταξιδέψει μαζί του στις ΗΠΑ, Χαλκιδόνος Αθανάσιος, Γαλλίας Εμμανουήλ και Κορέας Αμβρόσιος.


Ο ΕΟΤ κόβει το «τραπέζι» των χαριστικών διαφημίσεων!
Επί τέλους! Φαίνεται πως στο υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν κάποια (σκόρπια) διαφημιστικά πράγματα στη θέση τους. Το χορταστικό «τραπέζι» του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στο οποίο χαριστικά κάθονταν, χρόνια τώρα, κάποιοι εκδότες και εξασφαλίζοντας όχι μόνο τον άρτο τον επιούσιο, αλλά πλούταιναν κι όλας από την διαφημιστική «πίττα» του ΕΟΤ φτιάχνοντας διαμερίσματα και βίλες σε «αριστοκρατικές» περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν πρόκειται να ξαναστρωθεί, όπως τουλάχιστον λέει η αρμόδια υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού κυρία Αγγελική Γκερέκου η οποία αποκάλυψε συσσωρευμένα χρέη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ύψους 128 εκατ. Ευρώ από διαφημιστικές καμπάνιες σε έντυπα και άλλες μορφές επικοινωνίας που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα (!) έσοδα στην προβολή του ελληνικού τουρισμού.
Βέβαια η κυρία Γκερέκου αναγνώρισε πως η χώρα, αν δεν θέλει να γίνει ρεζίλι των σκυλιών, είναι υποχρεωμένη για την τρέχουσα τουριστική περίοδο να συνεχίσει τη διαφημιστική καμπάνια για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι  από το 2011 θα υπάρξουν περικοπές. Σύμφωνα με την υφυπουργό τουρισμού, «μέχρι τέλους 2009, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι αξιόπιστη στη διαφημιστική προβολή της... θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει αυτό το χρέος», ιδίως ενόψει μεγάλων εκθέσεων.
Η κα Γκερέκου, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 25ης διεθνούς έκθεσης «Philoxenia», στη Θεσσαλονίκη, προανήγγειλε αλλαγή της διαφημιστικής καμπάνιας η οποία θα δίνει έμφαση στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας των περιοχών, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, αλλά στόχος είναι «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ σε θολές ζώνες και περιοχές προβολής».
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού, θα υπάρξει στο μέλλον ενδελεχής μελέτη και αξιολόγηση όλων των διεθνών (και ομογενειακών) ΜΜΕ που παίρνουν διαφημιστικά πακέτα από τον ΕΟΤ, έτσι ώστε να εξαιρεθούν εκείνα που δεν αποδίδουν τα αποτελέσματα, καθώς είτε απευθύνονται σε «δεδομένους» τουριστικούς πελάτες της Ελλάδας είτε προβάλλουν την Ελλάδα σε περιοχές που για διάφορους αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να αποτελέσουν τουριστική πελατεία.
Σε περίοδο μάλιστα, όπως η σημερινή, που ο τουρισμός βρίσκεται σε κρίση, (η υφυπουργός τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία γύρω στο 8% ανέρχεται η μείωση των αφίξεων και στο 17%-18% των εσόδων», τίποτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του και πρόσθεσε ότι γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση επεξεργάζεται Μητρώο Συνεδρίων και το ενδεχόμενο εισαγωγής κάρτας επαγγελματία διοργανωτή συνεδρίων... (31 Οκτ.'09)


Τι θα γίνει με το υφυπουργείο Αποδήμων; Γιατί οι Απόδημοι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης;
Τι ακριβώς γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών; Είκοσι δύο μέρες από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμοδιότητες της πολιτικής ηγεσίας ενώ σταυρόλεξο (για δυνατούς λύτες) παραμένει το ένα τελικά θα ορισθεί υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού.  Πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου θέλουν τον υφυπουργό κ. Σπύρο Κουβέλη να αναλαμβάνει τελικά τον Απόδημο Ελληνισμό αν και ορισμένες πηγές του ίδιου χώρου μιλούν για ανασύσταση του θεσμού (με ταυτόχρονη αναβάθμιση) του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ώστε να μην χρειάζεται υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού.
Στην προοπτική αυτή αντιδρούν, πάντως, πολλοί ομογενειακοί κύκλοι οι οποίοι έχουν κάνει γνωστή την αντίθεσή τους σε μία πιθανή κατάργηση του υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη  συνιστούν «υπομονή» γιατί, όπως εξηγούν,  ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο Μέγαρο Μαξίμου, πόσο μάλλον στο υπουργείο Εξωτερικών». Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν θα καταργηθεί το υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, αλλά, αντιθέτως, θα αναβαθμιστεί καθώς ο υφυπουργός κ. Κουβέλης θα αναλάβει το δύσκολο έργο ανάδειξης και αξιοποίησης των Αποδήμων.
Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού έχουν υποβληθεί, παράλληλα με εκείνες από τον ελλαδικό χώρο, και δύο υποψηφιότητες ομογενών από το εξωτερικό. Ούτε γι αυτές, όμως, έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος μέχρι στιγμής ενώ άγνωστο παραμένει και το εάν έχουν εξετασθεί οι υποβληθείσες αιτήσεις.
Εντύπωση έχει προκαλέσει, πάντως, και αρνητικά σχόλια, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Προγραμματικές δηλώσεις δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στον Απόδημο Ελληνισμό. «Αυτό δεν εξηγεί και το τι προτίθεται να κάνει με τους Απόδημους;» αναρωτήθηκε παράγων της ομογένειας που παρεπιδημεί αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και προσπαθεί, και αυτός, να καταλάβει «που το πάει η κυβέρνηση με τους Απόδημους».
Πάντως να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι το μόνο στο οποίο δεν έχουν καθοριστεί ακόμη αρμοδιότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά  και με άλλα υπουργεία ενώ οι πρώτες «αψιμαχίες» κυβέρνησης και κόμματος που είχαν σαν αποτέλεσμα την πλειοψηφική, και όχι παμψηφεί, ανάδειξη του Σωκράτη Ξυνίδη (με 180 ψήφους) ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τις αυτό-υποψηφιότητες που παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, δείχνουν μία «αρρυθμία» στην δομική λειτουργία του Κινήματος και η οποία περνάει, προς το παρόν, χωρίς αβαρίες, κυρίως λόγω της ενασχόλησης (και της εσωστρέφειας) της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εκλογή νέου προέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του τους Απόδημους Έλληνες οι οποίοι περιμένουν, εκτός της υλοποίηση των άλλων προεκλογικών υποσχέσεων, και την προώθηση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για την νομοθετική ρύθμιση της ψήφου των Αποδήμων. «Μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι δεν ψήφισε το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, παρά την τελική στήριξή του και από το ΣΑΕ, γιατί ήθελε να δώσει περισσότερα δικαιώματα στους Απόδημους, όπως να ψηφίζουν δικός τους υποψηφίους κλπ. Σήμερα γιατί δεν λένε λέξη για το θέμα;» αναρωτήθηκε η ίδια ομογενειακή πηγή.
Επί του παρόντος, πάντως, ουδείς στην κυβέρνηση δείχνει να ασχολείται με το θέμα παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο...
Η κωλυσιεργία που παρατηρείται στα θέματα Απόδημου Ελληνισμού, δείχνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι απόδημοι δεν βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία μοιάζει να προσπαθεί να βρει το βηματισμό της εν μέσω των πολλών προβλημάτων, κυρίως οικονομικών, που κληρονόμησε και που την υποχρεώνουν, τώρα, να αλλάξει ή να αποστεί από ορισμένες προεκλογικές της εξαγγελίες μετά την ευφορία των πρώτων συγχαρητήριων ημερών... (26 Οκτ. 09)

Τώρα θυμήθηκε την ελληνοορθόδοξη ταυτότητα ο Βαρθολομαίος!
Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Νέα Υόρκη αποτελεί αναμφίβολα θρησκευτικό γεγονός. Τα όσα, όμως, λέγει ο κ. Βαρθολομαίος και ιδιαίτερα, η προτροπή του προς τους Oμογενείς να κρατήσουν την ελληνοορθόδοξη ταυτότητα, ηχούν παράδοξα στην Αθήνα, αν αναλογιστεί κανείς τη στάση που κράτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος κατά την περίοδο της κρίσης στις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας-κυβέρνησης Σημίτη εξ αιτίας ακριβώς των ταυτοτήτων και της απόφασης της κυβέρνησης να διαγράψει το θρήσκευμα από αυτές, όπως και, τελικά, επέτυχε.
Τότε το Οικουμενικό πατριαρχείο όχι μόνο δεν είχε παρακινήσει τον ελληνικό λαό να «κρατήσει ως κόρη οφθαλμού» την ελληνοορθόδοξη ταυτότητα, αλλά αντίθετα είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ των θέσεων της τότε κυβέρνησης αφήνοντας εκτεθειμένο τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο.
Ασχέτως του εάν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τις θέσεις του μακαριστού Ιεράρχη και ασχέτως του εάν πιστεύει ότι χρειάζεται ή όχι η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν στήριξε τον αγώνα του Χριστόδουλου και του συνόλου, σχεδόν, των Ιεραρχών της Ελληνικής Εκκλησίας συντασσόμενος, ουσιαστικά, με εκείνους που αφαίρεσαν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες «κόντρα» στην δεδηλωμένη επιθυμία περισσοτέρων των τριών εκατομμυρίων πολιτών που έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον αφήνει εκτεθειμένο και δικαίως υπομειδιά όποιος τον ακούει σήμερα να μιλά για προστασία της ελληνοορθόδοξης ταυτότητας…
«Προφανώς ο κ. Βαρθολομαίος στην συγκεκριμένη περίπτωση της αντιπαράθεσης Χριστοδούλου-κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε τον Έλληνα Ποιμενάρχη εξαιτίας της προσωπικής διαφωνίας που είχαν για το αυτοδιοίκητο και την φήμη», έλεγε στο «Κ» Ιεράρχης εκ των στενότερων συνεργατών του μακαριστού αρχιεπισκόπου υπενθυμίζοντας την σχετική «εκρηκτική» αλληλογραφία της εποχής μεταξύ Αθηνών και Φαναρίου.
 Η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στο θέμα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως Εκκλησία της Χριστιανοσύνης που προωθεί ο πρόεδρος του Free Agia Sofia Council of America και Free Agia Sofia Council of Europe Ελληνοαμερικανός κ. Κρις Σπύρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χαμσάιρ για τους Δημοκρατικούς, έχει ξεκινήσει αγώνα των «Αγιοσοφητών» και έχει προαναγγείλει ότι στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010, ανήμερα της Αγίας Σοφίας, θα μεταβούν ομαδικά τα μέλη της παγκόσμιας ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να τελέσουν Θεία Λειτουργία στον πολυθρύλητο ναό της Χριστιανοσύνης.
Σε σχετική επιστολή που έχει απευθύνει προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν (16 Σεπτεμβρίου 2009) με κοινοποίηση στους πρέσβεις της Τουρκίας και της Ελλάδος σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, ο κ. Σπύρου τον ενημερώνει για την ημερομηνία που θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά καθώς και τον προσκαλεί να παραβρεθεί και ο ίδιος στη Θεία Λειτουργία στην οποία θα έχει επίσης προσκαλέσει την Αμερικανίδα υπουργό των Εξωτερικών κα Χίλαρι Κλίντον, πρωθυπουργούς και θρησκευτικούς ηγέτες άλλων χωρών.
Ο κ. Σπύρου, μιλώντας στο «Κ» και αναφερόμενος στη σιωπή Βαρθολομαίου γύρω από το θέμα της Αγίας Σοφίας εκτίμησε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι όμηρος των Τούρκων» γι αυτό και, υπέθεσε, πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετείχε, ως θεατής, στην ανίερη μετατροπή της Αγίας Ειρήνης, στην Πόλη, σε πίστα λαϊκών ασμάτων στα πλαίσια της «Κωνσταντινούπολη, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης».
«Αντί να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για την τουρκική πρόκληση δέχθηκε να είναι θαμώνας των εκδηλώσεων» σχολίασαν στην Αθήνα εκκλησιαστικές πηγές... (26 Οκτ. '09)

Ποιοι τέσσερεις;
Γνωστή η ρήση, «όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή…».
Τα 'φερε, που λέτε, η «στιγμή» στην Νέα Δημοκρατία να διάγει τις μέρες αυτές βίο όχι ανθόσπαρτο αλλά συγχύσεως, πανικού και (περίπου) διαλύσεως μετά την ήττα της από το ΠΑΣΟΚ.
Θα πείτε, καλά να πάθει. Να πάθει, να πάθει. Δηλαδή τι να πάθει που έπαθε και τι δεν έπαθε!...
Λάθη ο Καραμανλής, ως πρωθυπουργός, έκανε. Εκείνο που -δυστυχώς- δεν έκανε είναι να εφαρμόσει όλα όσα είχε επαγγελθεί. Αστόχησε, ακόμη, και σε καίριες επιλογές, κυρίως σε ότι αφορούσε το ανθρώπινο δυναμικό των κυβερνήσεών του... Και εάν ευστόχησε σε ορισμένα πράγματα, ποιος να του το αναγνωρίσει τώρα;
Πέσε, λοιπόν, Καίσαρ!
Στο Πραιτόριο όλοι οι «μνηστήρες». Της Πηνελόπης ήτανε πολλοί. Της Νέας Δημοκρατίας μόλις τέσσερεις. Αλλά ούτε η Νέα Δημοκρατία είναι όμορφη Πηνελόπη ούτε οι μνηστήρες της είναι ευγενείς πολίτες.
Ο μύθος είναι γνωστός. Οι ευγενείς-μνηστήρες επιθυμούσαν να παντρευτούν την Πηνελόπη και να ανακηρυχθούν άρχοντες της Ιθάκης. Στην αρχή, η πιστή σύζυγος του Οδυσσέα τους αγνοούσε, όταν όμως οι μνηστήρες άρχισαν να την πιέζουν, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα διαλέξει έναν από αυτούς, όταν θα τελειώσει το σάβανο που έπλεκε για τον πεθερό της Λαέρτη. Η Πηνελόπη, που δεν επιθυμούσε βέβαια να ξαναπαντρευτεί, έπλεκε το σάβανο την ημέρα και το ξήλωνε την νύχτα. (Υπερωρίες, πάντως, δεν χρέωνε!).
Αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, κατά τα οποία οι μνηστήρες έτρωγαν και λεηλατούσαν την περιουσία του Οδυσσέα, μέχρι που κάποια υπηρέτρια την πρόδωσε. Τότε πάλι αναγκάστηκε να ανακηρύξει αγώνα τοξοβολίας, για να παντρευτεί τον νικητή. Εκείνη όμως ήταν και η στιγμή που επέστρεψε ο Οδυσσέας, φόνευσε τους μνηστήρες και ξανακέρδισε την συζυγική του ακεραιότητα.
Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν φαίνεται να διαθέτει πιστή Πηνελόπη. Ίσως ούτε καν Πηνελόπη. Ασφαλώς δεν έχει πλέον Οδυσσέα για να την σώσει. Προεδρική καρέκλα διαθέτει, μόνον, με τέσσερα πόδια, επιθυμητή σε όλους, αν και ενίοτε μετατρέπεται σε αναπηρική ή ακόμη και σε ηλεκτρική…
Το σημαντικότερο, ουδείς έχει διάθεση στο κόμμα σήμερα, εποχή της γρήγορης πληροφορικής, για ράβε-ξήλωνε. Όλοι θέλουν να τελειώσουν το ταχύτερο το καλύτερο…
Ίσως γι αυτό και ουδείς εκ των μελών της δείχνει να νοιάζεται πραγματικά για το ποιοι είναι οι μνηστήρες…
Ποιοι, αλήθεια, είναι αυτοί που διεκδικούν σήμερα να γίνουν πρόεδροι του κόμματος; Ο ένας ανερυθρίαστα «έβαλε πλάτη» το ’93 να πέσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Ο άλλος αλαζονικά έκανε δικό του κόμμα «κλέβοντας» στελέχη από την παράταξη σε κρίσιμη εποχή! Και η κυρία «έσπρωξε» -και αυτή!- τον Καραμανλή στις πρόωρες εκλογές-αυτοκτονία!
Ο τέταρτος, δεν βαρύνεται με προπατορικά αμαρτήματα, έχει, όμως, στο «ενεργητικό» του και αυτός κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις, σε κρίσιμες στιγμές...
Είναι αυτό που λέει περιπαικτικά ο λαός για κάποιους κινηματογραφικούς γκάγκστερς: «ο καλύτερος έχει σκοτώσει τη μάνα του»!
Τι μπορεί να περιμένει η Νέα Δημοκρατία από αυτούς τους «μνηστήρες»; Είναι ένα απαισιόδοξο ερώτημα. Θα είναι μόνον αυτοί ή θα προκύψει στη διαδρομή και άλλος υποψήφιος; Είναι ένα άλλο –περισσότερο ενθαρρυντικό- ερώτημα.
Τελικά, Κώστα, όταν ξεκίνησες τον πηγαιμό για την δική σου Ιθάκη φαίνεται ότι δεν ήξερες.  Δεν ρώταγες, όμως, χριστιανέ μου;
Πως σου το είχε πει ο μακαρίτης ο θείος σου όταν τον είχες επισκεφθεί στην Πολιτεία, εύελπις πρόεδρος –τότε- στο κόμμα του; Α, ναι, με συμβουλές –σου είχε πει- δεν κάνεις πολιτική...
Δεν ερμήνευσες σωστά τον «χρησμό» τότε, Κώστα. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι αλήθεια πως σε όσους προσπάθησες να στηριχθείς, οι περισσότεροι από αυτούς αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Αλήθεια, έτσι, για να κλείσει το σημείωμα, όσοι προεκλογικά κραύγαζαν άσκεφτα –από την αλλοδαπή!-να ψηφίσει ο λαός τον Καραμανλή, (γιατί να τον ψηφίσει αφού τα είχανε κάνει Siemensιστάν μέχρι και οι πρωτοξάδελφοι) γιατί σήμερα δεν τον στηρίζουν στην προεδρία; Επειδή δεν του έμεινε «κουτάλα»;


Αριθμοί και παραλογισμοί.
Ένα ίσον δύο. Δύο μεγαλύτερο από το ένα αλλά μικρότερο από το τρία! Αριθμητική ανάριθμη, ανακόλουθη με τους κανόνες του Πυθαγόρα και, κυρίως, μη αποδεκτή. Είναι και παράλογη. Ίσως, πάλι, για κάποιους όχι και τόσο «κουφή δικέ μου». Η γλώσσα των νέων! «Πάτωσα ντιπ. Δως του και την έκανα!»
Μέρες ευφροσύνης για την αλλαγή που ευαγγελίζεται το νέο-παλιό ΠΑΣΟΚ, το ακούσαμε και αυτό. Ότι, δηλαδή, οι δύο υφυπουργοί που ανέλαβαν το πάλαι ποτέ Μακεδονίας-Θράκης (αλήστου μνήμης Υπουργείο) και που κατάργησαν τον έναν, δηλαδή τον υπουργό, και την αντικατάστασή του από τους δύο, δηλαδή τους Υφυπουργούς, αναβαθμίστηκε το …καταργηθέν υπουργείο!
Αγοράζεις ένα και παίρνεις δώρο ακόμη ένα! Γ... Τα υπουργεία σου, που λέει ο αθυρόστομος λαός!
Διότι καλά, πες τέλος πάντων ότι ο Γιώργος στην αγωνία του να κάνει αλλαγές «εδώ και τώρα», να δείξει συμμάζεμα και νοικοκύρεμα, είτε ακόμη επειδή μαθές δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου υπουργείου (άλλωστε π.χ. υπουργείο Κρήτης δεν έχουμε) μα και για όποιον άλλο κρυφό ή και φανερό λόγο, το μικροποίησε σε γενική γραμματεία. Έργο βεβαίως, εάν θέλουν, μπορεί να προσφέρουν ίδιο σε μέγεθος, μικρότερο ή εν τέλει και, μεγαλύτερο. Περί αναβαθμίσεως, όμως, δεν πρόκειται. Με καμία κυβέρνηση…
Όπως ακριβώς αναβάθμιση δεν συνιστά και η φημολογούμενη κατάργηση του Υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού. (Σ’ αυτό συγκλίνουν όλες οι αξιόπιστες πληροφορίες του «Κ»).
Εάν θα επανασυστήσει, όπως λέγεται, την γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ακόμη και εάν επικεφαλής της τεθεί, ως ακούγεται, ο πρώην γ.γ. εξ Αυστραλίας κ. Δόλλης ή ο πρώην υφυπουργός Γρ. Νιώτης, αυτό παρά την πολιτική αξία των ανδρών, θα είναι πατεντάτη υποβάθμιση του Απόδημου Ελληνισμού και μόνον ως παραλογισμό θα μπορούσε να επικαλεσθεί κανείς το αντίθετο.
Δεν ξέρουμε εμείς, αμφιβάλουμε εάν και ο ίδιος ξέρει- τους βαθύτερους λόγους μιας τέτοιας άδικης και παράλογης μεταχείρισης του Απόδημου Ελληνισμού αλλά και της Ιστορίας της Μακεδονίας. Αυτά δεν είναι δείγματα ορθής γραφής. Μάλλον για προεξοφλημένες επιταγές μου μοιάζουν.
Τελικά ο Γιώργος πρέπει να προσέξει: Δεν είναι στις εκλογές του παρόντος Οκτωβρίου που κρίθηκε το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή. Αυτό θα κριθεί στις επόμενες εκλογές. Διότι εάν αποτύχει (ο μοι γένοιτο) ο κ. Παπανδρέου, μαζί με την οικογενειοκρατία γενικώς θα μας αφήσει χρόνους ειδικώς και η δύσμοιρος πατρίς και θα δικαιωθεί εκ του αποτελέσματος ο ηττημένος και γδαρμένος πρώην πρωθυπουργός...
Και επειδή υπέρ πάντων προσφιλέστερο η πατρίς τόσο ευαίσθητα ζητήματα χρειάζονται και ευαίσθητους χειρισμούς. Και, πάνω απ’ όλα, απαιτούν ειλικρίνεια και αλήθεια. Δεν είναι το όνομα που έκανε μόνο του τη διαφορά. Είναι και τα θέματα που χειρίζονταν το εν λόγω υπουργείο. Είναι η σημειολογία της ύπαρξής του. Είναι και η συγκυρία της μη αποκαλυφθείσης προεκλογικά αποκαθήλωσης...
Αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, δεν θα πέσει κανείς του θανατά βρε αδελφέ για την αλλαγή αυτή. Θα του δώσουμε όλον το απαιτούμενο καιρό για να δείξει (ή να σκεφθεί) τι ακριβώς θέλει. Στο μεταξύ, όμως, δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι αξίζει ένας υπουργός όσο δύο υφυπουργοί. Άντε να αξίζει -και να κοστίζει- μία γενική γραμματεία όσο –ή περίπου όσο- ένα υφυπουργείο. Και το ένα και το άλλο, όμως, αποτελούν προπέτασμα καπνού που πίσω τους ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να κρύβεται!


Ο Γ. Παπανδρέου
θα χρησιμοποιήσει απόδημους ως συμβούλους
Σ' έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών του «Κ» για την «στρατολόγηση» ικανών στελεχών της ομογένειας στην νέα κυβέρνηση, εφόσον, φυσικά, τον εκλέξει την Κυριακή ο ελληνικός λαός ως πρωθυπουργό, προχώρησε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Στην καθιερωμένη «διακαναλική» συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου έδωσε «δείγμα γραφής» των πρώτων 100 ημερών της (πιθανής) κυβέρνησής του παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχήμα που θα καταρτίσει (ευέλικτο και μικρό). Παράλληλα επεσήμανε ότι θα ζητήσει την συνδρομή και βοήθεια «αξιόλογων Ελλήνων» που βρίσκονται στο εξωτερικό προκειμένου να συμβουλεύουν την κυβέρνηση σε κρίσιμα ζητήματα όπως της εθνικής Οικονομίας. «Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει τη συνδρομή οικονομολόγων με εμπειρία και κύρος», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου (σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κ») βρίσκεται σε συνεννόηση, εκτός άλλων ομογενών, και με την Ελληνοαμερικανίδα κα Maria Pappas, που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα και είναι Cook County Treasurer, στο Σικάγο, Ιλλινόις.
Η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να συμμετάσχει η ομογενής πολιτικός ως σύμβουλος στο νέο υπουργείο Οικονομίας που θα δημιουργηθεί σε αντικατάσταση των δύο που υφίστανται σήμερα, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνεται τη συνδρομή ξένων οικονομολόγων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι έτοιμος  «να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό για το καλό της χώρας», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο».


Ομογενειακές συναντήσεις στην Αθήνα
Ε, τώρα που συναντήθηκαν στην... Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης και ο νέος πρόεδρος της Παγκοσμίου Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) Γιάννης Πανταζόπουλος λύθηκαν όλα τα προβλήματα της ομογένειας! Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ’09 το δε Δελτίο Τύπου εκδόθηκε από την... Αλεξάνδρεια!
Με την ευκαιρία ρωτάμε, για ποιο λόγο είναι θυμωμένος ο προηγούμενος πρόεδρος της ΠαΔΕΕ κ. Γιάνναρος; Γιατί έχει κόψει κάθε επαφή με το νέο προεδρείο; Πρόεδρος χρημάτισε τρεις θητείες και επομένως δεν μπορούσε να διεκδικήσει και τέταρτη. Αρα...
Είναι τυχαίο τάχα ότι και οι δύο νυν πρόεδροι, του ΣΑΕ και της ΠαΔΕΕ πρόσκεινται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες, περιμένουν την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου «να κόψουν κεφάλια» κάποιων συνεργατών τους που πρόσκεινται στην ΝΔ; Παλαιοκομματικές μικρότητες και στις οργανώσεις της ομογένειας;
Στη συνάντηση παραβρέθηκε η κ. Τζένη Μικάκος, μέλος του Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. βουλευτής της Βόρειας Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αυστραλίας και υπουργός Πολεοδομίας.
Για όσους απορούν τι κοινό έχουν οι δύο οργανώσεις καθώς η μεν ΠαΔΕΕ έχει μέλη της ομογενείς πολιτικούς εκλεγμένους σε τοπικά κοινοβούλια σ΄ όλο τον κόσμο το δε ΣΑΕ εκπροσωπεί επαξίως μόνον τον... εαυτό του, θα απαντήσουμε, κανένα. Ωστόσο το προσδοκώμενο, από τις ηγεσίες των οργανώσεων αυτών,  είναι να αναπτυχθεί μεγαλύτερη συσπείρωση του απανταχού ελληνισμού στο ΣΑΕ για τη διεύρυνση της ισχνής, σήμερα, βάσης του, κάτι που μοιάζει ανέφικτο καθώς το ΣΑΕ δεν εμπνέει και ούτε, πολύ περισσότερο, εκφράζει την ομογένεια.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πηγές του ΣΑΕ, ο κ. Ταμβάκης ζήτησε από τον κ. Πανταζόπουλο να συνεργαστούν για τον εντοπισμό περιοχών, με συμπαγή παρουσία ελλήνων ομογενών, οι οποίες χρήζουν υποστήριξη και ειδικότερα του εντοπισμού και της αξιοποίησης των φιλελλήνων ενώ ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, που σχεδιάζει να αναλάβει η οργάνωση, όπως την προώθηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, της δημιουργίας Διακοινοβουλευτικών Επιτροπών Φιλίας σε πολιτειακό επίπεδο και την οργάνωση από κοινού με το ΣΑΕ ημερίδας για τους κοινούς τομείς συνεργασίας και την δράση των δύο οργανισμών.
Τσιμουδιά για το όνομα των Σκοπίων, ούτε λόγος για τα προβλήματα της ομογένειας και, φυσικά, μούγκα για την ψήφο των αποδήμων...

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Γ. Παπανδρέου με την M. Πάππας
(Αποκλειστικό)
Συνεχίστηκαν την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου οι διαβουλεύσεις της ομογενούς πολιτικού Maria Pappas με παράγοντες του ΠΑΣΟΚ  αλλά και της πολιτικής σκηνής των Αθηνών γύρω από την πρόταση που έχει δεχθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου για την αξιοποίησή της σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Κινήματος.
Η Maria Pappas, που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα, είναι Cook County Treasurer, στο Σικάγο, Ιλλινόις.
Η πρόταση του κ. Παπανδρέου να έλθει η ομογενής πολιτικός στην Αθήνα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην κυβερνητική σύνθεση φαίνεται να «σκοντάφτει» σε αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την πολιτική της δραστηριότητα στις ΗΠΑ καθώς είναι υπεύθυνη Οικονομικών της Κομητείας Cook, στην οποία ανήκει η πόλη του Σικάγο.
Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου, που αποβλέπει στην αξιοποίηση ορισμένων ελληνικής καταγωγής στελεχών του εξωτερικού, όπως άλλωστε και ίδιος πρόσφατα δήλωσε, είναι αποφασισμένος να μην στερηθεί των εμπειριών και των προσόντων της. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, στο «τραπέζι» φαίνεται να έχει πέσει και η ιδέα της «ειδικής συμβούλου», χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το συγκεκριμένο αντικείμενο στο οποίο η ομογενής πολιτικός θα κληθεί να προσφέρει «τα φώτα» της...
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ προεξοφλούσαν ότι η οικονομία θα είναι τελικά το αντικείμενο της ενασχόλησής της ενώ πρόσθεταν ότι η κυρία Πάππας δεν πρόκειται να κατεβεί στην Αθήνα πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ομογενή που παρεπιδημεί στην Αθήνα η κυρία Πάππας εξέφρασε τον προβληματισμό της για το εάν και κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα «ειδικής συμβούλου» εάν κατέληγε τελικά σ΄ αυτό το σχήμα η συνεργασία της με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση αφορούσε συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο κάτι που εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να μπορεί να αποδεχθεί η κ. Πάππας.
Ωστόσο, στη συνομιλία που είχε με το στέλεχος της ομογενειακής κοινότητας ζήτησε να πληροφορηθεί τα σχετικά με την πορεία της ελληνικής Οικονομίας η οποία εκτιμάται ότι βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη που υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά και τις παρενέργειες μιας τυχόν αρνητικής απάντηση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με εισήγηση που δέχθηκε η κυρία Πάππας δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει τις μέρες αυτές ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα προκειμένου να διερευνήσει τις πραγματικές προθέσεις του κ. Παπανδρέου αλλά και των συνεργατών του καθώς φαίνεται να υποστηρίζει ότι  «χωρίς τη στήριξη και την ενεργό συμμετοχή τους τίποτε δεν μπορεί να γίνει».


Καλαμοκαβαλάρηδες και αιθεροβάμονες: Tα 30 χρόνια του κυρ-Αντώνη στην ημερήσια N. Υόρκης
Τριάντα χρόνια φούρναρης, έχει ψήσει ψωμιά... Καλές είναι οι επέτειοι. Γίνονται και χρήσιμες όταν συμβαίνει να εμπεριέχουν το στοιχείο της αυτοκριτικής, της ταπεινότητας και της σεμνότητας. Κυρίως, όμως, όταν έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο. Στην περίπτωση που μας απασχολεί απουσιάζουν θορυβωδώς όλοι αυτοί οι απαραίτητοι παράγοντες.
Η τριακονταετία που γιορτάζει ο κυρ-Αντώνης της Αστόριας, πράγματι θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Κοντά το ένα τρίτο του βίου μιας εφημερίδας δεν είναι λίγο. Αντίθετα, είναι πολύ μεγάλο διάστημα για τόσο μικρό έργο...
Διότι βεβαίως το έργο μιας εφημερίδας της διασποράς δεν προσμετρείται με τα όποια έσοδα του ταμείου. Ούτε από την όποια καλυτέρευση της εικόνας του φύλλου κάτι που, άλλωστε, οφείλεται σε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους εργάτες που μοχθούν νυχθημερόν για την εφημερίδα προσφέροντας την ψυχή και τον ιδρώτα τους αρκούμενοι στον μικρό ή μεγαλύτερο μισθό, απέναντι στα σπίτια της οδού Στησιχόρου, πέριξ του προεδρικού Μεγάρου...
Ούτε αντιστοιχίζεται με την πληθώρα των δοτών διαφημίσεων που καλύπτουν την ένδεια θεμάτων, τα περισσότερα των οποίων είναι πλέον απλή μεταφορά (αυτούσια, συντηγμένης ή παραλλαγμένης) της ύλης των αθηναϊκών εφημερίδων.  
Δεν αποτελεί κύριο έργο μιας ομογενειακής εφημερίδας η κτιριακή υποδομή ή ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Αυτά όλα συνιστούν εκτός από περιουσιακά στοιχεία της ιδιοκτησίας και χρήσιμη υποδομή για την δυνατότητα συνέχισης της έκδοσης προς το σκοπό, όμως, όχι της σύναξης περισσότερου πλούτου, αλλά της ανταποδοτικής προς την ομογένεια προσφοράς και που δεν είναι άλλη από την αντικειμενική ενημέρωση και το εθνικό έργο. Είναι, ακριβώς, ό,τι απουσιάζει από την συγκεκριμένη 30ετία σε αντίθεση με τα προηγούμενα 60 χρόνια της εφημερίδας. Τότε που η πτωχή σε εμφάνιση, μεστή, όμως, σε περιεχόμενο και σε υψηλά νοήματα εφημερίδα δεν «έπνιγε» τη φωνή ομογενειακών οργανώσεων αλλά αντίθετα πρωτοστατούσε στον αγώνα  για τα εθνικά δίκαια αφυπνίζοντας και κινητοποιώντας την ομογένεια, συνεγείροντας τους ελληνικής καταγωγής πολιτικούς και διαδραματίζοντας ενεργό πολιτικό ρόλο επικοινωνώντας με Ουάσιγκτον και Αθήνα, γεγονός που την είχε αναδείξει σε έπαλξη εθνικών αγώνων, σε προπύργιο των ομογενειακών καλώς εννοούμενων συμφερόντων και σε εφαλτήριο προόδου της ομογένειας.
Διότι είναι αλήθεια ότι στις καλές της μέρες, εκείνα τα χρόνια, η εφημερίδα ποδηγέτησε την ομογένεια. Μαζί ανέβηκαν βήμα-βήμα στην κορυφή των περίλαμπρων επιτευγμάτων. Υπάρχει οποιαδήποτε σύγκριση με το σήμερα;
Αυτή η εφημερίδα πανηγύρισε στο παρελθόν κάθε καλή στιγμή της ομογένειας ακόμη και την μεμονωμένη επαγγελματική ή επιστημονική ή κοινωνική επιτυχία και ενός έστω ομογενή.
Σήμερα που ένας ομογενής αξιώνεται να μπει σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας ελληνικού κόμματος η εφημερίδα κλαψουρίζει σαν την ζηλότυπη σύζυγο που αναζητά πρόσχημα στην ομορφιά της αντιζήλου και όχι στην δική της την ασχήμια...
Προς τι, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί και οι ...λυρισμοί προς παλιούς και νέους συνεργάτες αφού τους μεν παλιούς (όλους !) φρόντισε μετά το ξεζούμισμα -όπως αφελώς νόμιζε- να τους απολακτίσει τους δε νέους να τους γαλουχήσει στα νάματα μιας πρωτοφανούς (για εφημερίδα της ξενιτιάς που έχει να επιτελέσει  ιδιότυπη αποστολή) δημοσιογραφικής τακτικής της εξ' ...αποστάσεως μόνης «γνώσης» της αλήθειας του εκδότη;
Είναι πράγματι επίτευγμα ότι η ομογένεια στήριξε για κοντά έναν αιώνα μια ημερήσια εφημερίδα. Είναι επίτευγμα, όμως, της ομογένειας και όχι του επιχειρηματία. Σε κείνην αντανακλά η επιτυχία, το χειροκρότημα και το μπράβο. Άντεξε, άλλωστε, και ακόμη αντέχει η ομογένεια τα λάθη -τερατώδη κάποτε-, τα καπρίτσια μιας έμμονης προσκόλλησης σε παρωχημένα πρόσωπα και τα κατασυρροή ερασιτεχνικά καμώματα.
Ας μην εκθέτουμε την Ομογένεια και περεταίρω σε δοκιμασία αντοχής απέναντι στους καλαμοκαβαλάρηδες και τους αιθεροβάμονες.


Ομογενής πολιτικός από το Σικάγο, στο τιμόνι της ελληνικής Οικονομίας, αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ;
  (Aποκλειστικό)
Την ομογενή πολιτικό  Maria Pappas έχει προσκαλέσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου να κατέβει στην Ελλάδα και να αναλάβει οικονομικό υπουργείο στην περίπτωση εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ.
Η Maria Pappas, που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα, είναι Cook County Treasurer, στο Σικάγο, Ιλλινόις. Είναι παντρεμένη με τον Peter Kamberos, έναν επιτυχημένο δικηγόρο του Σικάγο όπου και διαμένουν.
Οι πληροφορίες του «Κ» θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου, στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, να αναθέτει στην ομογενή πολιτικό το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην κ. Λουκά Κατσέλη.
Η πρόταση του κ. Παπανδρέου, η οποία έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρόσφατα με την κ. Πάππας, έχει βάλει σε σκέψεις την ΕλληνοΑμερικανίδα υπεύθυνη Οικονομικών της Κομητείας Cook, στην οποία ανήκει η πόλη του Σικάγο. Οι ίδιες έγκυρες πληροφορίες του «Κ» αναφέρουν ότι η κ. Πάππας βρίσκεται σε επικοινωνία με εξέχουσα ομογενειακή προσωπικότητα (με προϋπηρεσία στην πολιτική των ΗΠΑ) που παρεπιδημεί στην Αθήνα και εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα να αποδεχτεί την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Κύριο εμπόδιο φαίνεται να είναι, εκτός από τον άνδρα της και τη δική του επαγγελματική καριέρα, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η οποία, όπως της εξηγεί ο συνομιλητής της, είναι κακή και απαιτούνται ρηξικέλευθες αποφάσεις για βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ώστε να συγκρατηθούν τα πράγματα, σε πρώτη φάση και μετά να πραγματοποιηθούν οι τομές εκείνες που θα επιφέρουν την μακροπρόθεσμη ισορροπία στα δημοσιονομικά καθέκαστα της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη ομογενής πολιτικός που προσκαλείται στην Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει υπουργικό πόστο. Εκτός από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε διατελέσει καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο για πολλά χρόνια (και τον Γιώργο Παπανδρέου που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό) και εκτός από σπουδαγμένους σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού Ελληνες πολιτικούς, όπως ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής,  ο Ασημάκης Φωτήλας, η Αγγελική Λαϊου, από τις ΗΠΑ και ο Δημήτρης Δόλλης από την Αυστραλία είχαν προκληθεί στην Ελλάδα και είχαν καθέξει υπουργικές καρέκλες (με αντικείμενο την Ομογένεια) με όχι, όμως, ιδιαίτερα θετικό έργο.  (10 Σεπτ. '09)

Ενημέρωση Απόδημων: Τι διαβάζουν και βλέπουν
Οι Ομογενείς, σε μεγάλα ποσοστά, διαβάζουν πλέον τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και παρακολουθούν τηλεόραση σε αντίθεση με όσους ελάχιστους αναγνώστες εξακολουθούν να διαβάζουν εφημερίδες τυπωμένες στο χαρτί. Αυτό είναι ένα από τα πολλά, πράγματι ενδιαφέροντα στοιχεία, που αναδεικνύονται από την παγκόσμια έρευνα για τον Ελληνισμό της Διασποράς, που διενεργήθηκε από την Κάπα Research και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (έγινε τον χρόνο 2007, συμμετείχαν 15.640 άτομα) και παρουσιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου '09, στο Μέγαρο Υπατίας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 35,4% των ομογενών δηλώνει ότι ενημερώνεται από το Ιντερνετ και τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, ενώ ποσοστό μόλις 7,2% δηλώνει ότι ενημερώνεται από εφημερίδες.
Την πίτα του λέοντος κατέχει, πάντως, η τηλεόραση με ποσοστό 47,1% ενώ το ραδιόφωνο συγκεντρώνει μόλις 1,5%. Σε ό,τι αφορά τους τηλεοπτικούς δορυφορικούς σταθμούς, η ERT World αποσπά το συντριπτικό κομμάτι της πίτας συγκεντρώνοντας ποσοστό 70,9% θεαματικότητας και ακολουθούν ο ΑΝΤΕΝΝΑ με ποσοστό 27,7%, το MEGA ΚΟΣΜΟΣ με ποσοστό 17,1%, ο ALPHA TV με ποσοστό 12,2%, το STAR CHANEL με ποσοστό 8,3%, ενώ άλλα κανάλια συγκεντρώνουν ποσοστό 6,7% .
Μάλιστα οι ομογενείς, απαντώντας στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένος είσθε από την ποιότητα της ενημέρωσης που σας προσφέρουν τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης της χώρας διαμονής», καθόλου ικανοποιημένος δηλώνει το 25,7%, ελάχιστα ικανοποιημένος το 23,9%, αρκετά ικανοποιημένος το 23,6% και μόλις το 3,5% δηλώνει ότι είναι πολύ ικανοποιημένος...
Ωστόσο το σημείο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και που εξηγεί την κατρακύλα που έχουν πάρει επί των ημερών μας οι πωλήσεις των  εφημερίδων (σε αντίθεση με το παρελθόν ακόμη και το πρόσφατο) είναι ότι οι ομογενείς δεν θεωρούν τις ομογενειακές εφημερίδες φερέγγυα και αντικειμενικά  μέσα ενημέρωσης, ενώ υποστηρίζουν ότι έχουν πολλά προβλήματα τα σοβαρότερα των οποίων, όπως τα αξιολογούν οι ομογενείς στην ίδια πάντα έρευνα, είναι η έλλειψη επαγγελματιών δημοσιογράφων (ποσοστό 30,1%), η έλλειψη χρημάτων (ποσοστό 24,3%), απουσία ελληνικής πολιτείας αναφορικά με την ενημέρωση των δημοσιογράφων της χώρας διαμονής (ποσοστό 22,4%), ξεπερασμένες αντιλήψεις ως προς το ρόλο και το περιεχόμενο της ενημέρωσης (ποσοστό 21,1%), έλλειψη αντικειμενικής ενημέρωσης (ποσοστό 14,5%) και έλλειψη πηγών πληροφόρησης (ποσοστό 10,2%).
Αντίθετα, στο ερώτημα «πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ», ποοσοστό 85,4% δηλώνει καθημερινά, σχεδόν κάθε μέρα το 10,5%, 1-2 φορές την εβδομάδα το 2,3% και πιο σπάνια το 1,3%.
Το επόμενο ερώτημα αφορούσε «πόσο συχνά επισκέπτεστε ελληνικά sites στο Ιντερνετ». Ποσοστό 56% δήλωσε κάθε μέρα, 19,3% σχεδόν κάθε μέρα, 13,2% 1-2 φορές την εβδομάδα και 9,3% πιο σπάνια. (Περισσότερα γιά την έρευνα)

Απογοητευμένος και ο 'Αθενς από το ΣΑΕ
Την βαθειά του απογοήτευση για την πορεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) έκφρασε ο πρώην πρόεδρός του, κ. Αντριου Άθενς.
Ερωτηθείς από την δορυφορική τηλεόραση της ERT World για την πορεία του ΣΑΕ, δήλωσε απερίφραστα ότι επί των ημερών της προεδρίας του κ. Στέφανου Ταμβάκη, το ΣΑΕ «δεν έχει κάνει τίποτε».
Σε αντίθεση με την άποψη Άθενς, μιλώντας στην Αθήνα -10 Σεπτ. '09- κατά την παρουσίαση της έρευνας της Κάπα Research και του Χάρβαρντ για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τους Απόδημους, κ. Θεοδ. Κασσίμης, υποστήριξε ότι ''τα ευρήματα της έρευνας δικαιώνουν την πολιτική που άσκησε το υπουργείο Εξωτερικών επί των ημερών μου... Καταφέραμε να καταστήσουμε το ΣΑΕ από πεδίο ανταγωνισμού, συντονιστικό όργανο κοινής αποδοχής".
Ωστόσο αυτή η «κοινή αποδοχή» μόνο στη φαντασία του κ. Κασσίμη φαίνεται να υπάρχει, σχολίαζαν ομογενειακοί κύκλοι, καθώς ούτε καν ο πρώην πρόεδρος του ΣΑΕ -και φίλος της κυβέρνησης-  κ. Άντριου Άθενς δικαιολογεί σήμερα την ύπαρξή του. Μάλιστα ο κ. Άθενς, θέλοντας να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του, τα οποία είναι μετά λόγου γνώσεως αφού για 4 θητείες υπηρέτησε στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, είπε στην κάμερα της ERT World: «Όπως πολύ καλά ξέρετε και εσείς, το ΣΑΕ δεν έχει κάνει τίποτα. Ένα έργο το μήνα ή ένα έργο τους τρεις μήνες. Ένα έργο. Όχι να μιλάς για όλα τα έργα και να μην κάνεις τίποτα! Δεν είναι σωστό».
Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου του δορυφορικού καναλιού που απευθύνεται στην ομογένεια σε όλο τον κόσμο, ο κ. Άθενς, υπερασπιζόμενος εκ καθήκοντος και γενικά το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, είπε ότι «το ΣΑΕ είναι καλό πράγμα». Για να προσθέσει, όμως, αμέσως μετά και ότι «αλλά πρέπει να δείξει ότι κάνει κάτι. Γιατί δεν είναι σωστό. Άμα για τρία χρόνια δεν κάνεις κάτι ο άνθρωπος σε ξεχνάει»...
Ο ηλικίας 87 χρονών επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ, βρέθηκε αρχές Σεπτεμβρίου '09 στην Αθήνα, στις εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Ιατρών που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι. Στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκε και η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.
Ο κ. Άθενς μίλησε για το έργο του στη Μαύρη Θάλασσα και τα ιατρεία που έστησε εκεί για την περίθαλψη αναξιοπαθών συμπατριωτών μας και άλλων Αλβανών.
Ο παλαίμαχος ομογενειακός παράγοντας απέφυγε να πει περισσότερα για το ΣΑΕ και την πορεία του, αλλά και όσα είπε είναι σημαντικά και, κυρίως, για όσους ξέρουν να διαβάζουν μεταξύ των αράδων, αποτελούν καταπέλτη καθώς σηματοδοτούν την ανυπαρξία του ΣΑΕ και την μακαριότητα του προεδρείου του, το οποίο φαίνεται να πιστεύει ότι από δεξιώσεως σε δεξίωση και από συνεδρίου σε συνέδριο δικαιολογεί την ύπαρξή του και διαδραματίζει το ''ρόλο'' του και μάλιστα σε μία στιγμή τόσο κρίσιμη, όσο η σημερινή.
(10 Σεπτ. '09)

«Εκλογές κι απάνω τούρλα»
Ε, λοιπόν. Έκανε τελικά «του κεφαλιού» του ο Καραμανλής και ζητά εκλογές!
Τώρα, Καραμανλή, να υπερασπίζεται Παπούλια και πασόκο, κομμάτι δύσκολο να το χωνέψει κανείς ιστορικά, αλλά εδώ βολευτήκαμε με κοτζάμ αριστερίζοντα Σαρτζετάκη εναντίον σοσιαλίζοντα Ανδρέα, τα θυμάστε αλήθεια;
Τα 'χει αυτά η προεδρία. Αμβλύνει τα πάθη, γεφυρώνει τα χάσματα, ισοπεδώνει τις ιδεολογίες μία και υπερτερεί πάντα η ύψιστη αρχή: Η διατήρηση πάση θυσία κάθε κεκτημένου (ή εκλεγμένου) αξιώματος...
Μήπως γι αυτό δεν κάνει εκλογές και ο Καραμανλής; Κάποιοι φίλοι του (τι τους θέλει τους εχθρούς;) τον έπεισαν ότι κι αν δεν κερδίσει (που λέει ο λόγος) τις πρόωρες εκλογές, πάλι ο Παπανδρέου δεν θα μπορέσει με 32-33 % (εκεί τον βλέπουν) να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που θα σημαίνει δύο τινά:
1. Θα συρθεί σε συνεργασίες, οι οποίες θα του κοστίσουν στο κυβερνητικό έργο.
2. Θα έχουμε και πάλι εκλογές εντός ενός μηνός κατά το Σύνταγμα.
Επομένως; 'Ετσι κι αλλιώς «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας 'θανε», του σφύριξαν τα σαίνια του. Ζητούμενο είναι αν θα του «κάτσει» η συνταγή. Διότι οι εκλογές μπορεί πλέον να φανερώνουν τα μυστικά τους μέσω των δημοσκοπήσεων πλην, κ. Λούλη μας, παραμένουν πάντα και ολίγον από μυστήριο ενώ σε πρώτη εφεδρεία βρίσκονται και οι εκπλήξεις, κάποτε οδυνηρές ή, επί τω λαϊκότερο, κλάψε με μάνα κλάψε με.
Βέβαια υπάρχουν και οι πλέον πεζοί και ελάχιστα ρομαντικοί που υποστηρίζουν ότι στη σκέψη του Καραμανλή μία λέξη κάνει τουρνέ τελευταία: Σύνταξη. Να πάει βρε αδελφέ στο σπίτι του να ξεκουραστεί ο άνθρωπος! Όχι που τον τραβολογούνε κάθε μέρα στο Μαξίμου (χούι κι αυτό!) και δεν τον αφήνουν να χαρεί «ήλιο, φως και θάλασσα» κι ας μένει «δίπλα στο κύμα». Αλήθεια, απέχει 50 μέτρα από το χειμέριο κύμα το σπιτάκι στη Ραφήνα;
Θα πείτε: κακίες.
Θα πω: Ακακίες. Απλά, δημοσιογραφική διαστροφή. Στην Ελλάδα άμα ο δημοσιογράφος δεν έχει διαστροφή, απλά δεν είναι δημοσιογράφος!
'Ενα πράγμα ωστόσο δεν καταλαβαίνω. Που βρίσκει το κουράγιο και χαίρεται για τις εκλογές ο Παπανδρέου! Εσύ παιδί μου κανονικά θα έπρεπε να σου προσφέρουν την πρωθυπουργική καρέκλα και αναλογιζόμενος τα δύο δύσκολα οικονομικά χρόνια μπροστά σου να πεις: μερσί, δεν θα πάρω...
Αλλά, βέβαια, βιτσιόζοι υπάρχουν και στις καλύτερες οικογένειες. Πόσο μάλλον στις πολιτικές! Και είναι ένα βίτσιο η εξουσία...
Εδώ καλέ στα ξαφνικά κόντεψαν να αγαπηθούν Αλαβάνος και Τσίπρας εν μια νυκτί άμα τη αναγγελία των εκλογών. Χαίρονται κι αυτοί σε ξένο αμπελώνα. Από την επαύριον των εκλογών θα κλαίνε...
Α, ναι. Η Αλέκα το ‘ριξε το φαρμάκι της… Φταίει, λέει, ο λαός που φτάσαμε δώ... Εμ βέβαια. Και αλλού που ψήφιζαν ΚΚ είδαμε που φτάσανε! Πάτο και πιο κάτω!!! (Ας τους να λένε...)
'Αντε να δούμε κονταρομαχίες, κοκορομαχίες και άλλες –ίες να ευχαριστηθεί το μάτι μας. Άσε την οικονομία να βουρλίζεται. 'Ασε τον Αλμούνια να φουρκίζεται. Εμείς «εκλογές κι απάνω τούρλα».
Α, ναι, έχουμε και τα special Olympics, πανάθεμά μας...
Αυτά τι τα θέλαμε μέσα στην οικονομική θύελλα; Ποιος θα τα πληρώσει;


Ζητούν «αποκεφαλισμό» της Ντόρας
Την απομάκρυνση από το υπουργείο Εξωτερικών της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη, ζήτησαν οι ΠανΜακεδονικές οργανώσεις με επιστολή που απέστειλαν και στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις της υπουργού με τις ΠανΜακεδονικές οργανώσεις διερράγησαν με αφορμή την αποδοχή από την κ. Μπακογιάννη «λύσεως» σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια ενώ οι ομογενείς ζητούν να μην υπάρχει το όνομα «Μακεδονία» στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων.
'Οπως, μάλιστα, έγραψε το «Κ», η διαφωνία αυτή προκάλεσε την δημόσια «ψυχρή» αντιμετώπιση της προέδρου της ΠανΜακεδονικής ΗΠΑ από την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψη της πρώτης στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον περασμένο Ιούλιο.


Βραβεία από την πατρίδα με ονοματεπώνυμο...

Ο πρόεδρος της ''Βουλής της Siemens'' κ. Δημ. Σιούφας ανακοίνωσε στη σύναξη της ΠAΔΕΕ που έγινε στην Αθήνα, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, την βράβευση της ''γεροντοκόρης'' της Αστόριας «για τις δεκαετίες προσφοράς της» στον Ελληνισμό. Καλά έκανε ο κ. πρόεδρος της Βουλής. Να μην πάνε, άλλωστε, χαμένοι οι κόποι που -κι αυτός- κατέβαλε ως υπουργός Ανάπτυξης, γιά την ροή μεγάλης κρατικής διαφήμισης στην εφημερίδα που βραβεύει... (Στην μόνιμα παραπληροφορούσα ημερήσια γεροντοκόρη της Αστόριας Νέας Υόρκης, που έχει ''στενές σχέσεις'' με την ''άγια οικογένεια'', διοχετεύονται μεγάλα ποσά ως κρατική διαφήμιση, κάθε χρόνο. Aκόμα και από τον ΕΟΤ, γιά να προβάλει τουριστικά την Ελλάδα στους 4.500-5.000 Ελληνοαμερικανούς αναγνώστες της)

Δωρεάν χριστουγεννιάτικες διακοπές με το ...πρακτορείο ΥΠΕΞ!
Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Κοπεγχάγη, δωρεάν ή επί τω ακριβέστερω, με έξοδα των φορολογούμενων Ελλήνων, ετοιμάζονται να κάνουν, προφανώς, 16 διπλωματικοί (ή και απλώς) υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, ευνοούμενοι, προφανώς, της «σιδηράς» ελληνίδας Κυρίας της Βασιλίσσης Σοφίας, όπως ψιθυρίζεται στους «δαιδαλώδεις» διαδρόμους του Υπουργείου Εξωτερικών.
Αφορμή για την μαζική εξόρμηση των «ημετέρων» της Κυρίας στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
Και βεβαίως δεν αποκλείεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις εκεί για την παγκόσμια Οικολογία αν και συχνά βαρύγδουπες συνάξεις πρωτοκλασάτων διεθνών πολιτικών ονομάτων αποδίδουν πενιχρά αποτελέσματα, ενίοτε δε και αρνητικά. Ωστόσο δεκαέξι(!) υπάλληλοι του ΥΠΕΞ τι στο καλό θα κάνουν στην συγκεκριμένη διάσκεψη;
Ακούσαμε την πληροφορία και δεν θέλαμε να την πιστέψουμε και ελπίζουμε να την διαψεύσει το ΥΠΕΞ.
Το ερώτημα, πάντως, «βασάνιζε» τις μέρες αυτές απόμαχο διπλωμάτη ο οποίος έθεσε ατύπως και σε φιλικό κλίμα το θέμα σε αρμόδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από εκεί έλαβε την απάντηση ότι αγνοούσαν (!) την διπλωματική πολυπρόσωπη αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών! Εξέφραζαν, μάλιστα, και έκπληξη για το «πολυπρόσωπον της αποστολής». Αντίθετα, όπως έλεγαν, το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζεται να στείλει στην συγκεκριμένη Συνδιάσκεψη δύο υπαλλήλους, κάτι που θεωρείται λογικό και εξηγήσιμο.
Το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Η απορία που σέρνεται στους διαδρόμους του Υπουργείου Εξωτερικών έχει και οικονομικό χαρακτήρα ιδιαίτερα καθώς η πολυπρόσωπη αποστολή πραγματοποιείται σε περίοδο μεγάλης (και διεθνούς) οικονομικής κρίσης. «Καλά, το Δεκέμβρη, όπως και κάθε Δεκέμβρη, δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα διαθέσιμα στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου, από πού, λοιπόν, θα καλυφθούν τα έξοδα 16 ανθρώπων, βάλε πόσες μέρες στην πρωτεύουσα της Δανίας…» ήταν η απορία-αντίδραση άλλου στελέχους του ΥΠΕΞ από το οποίο ζητήσαμε επί του προκειμένου μία γνώμη.
«Εμένα, αν κρίνω από τα ονόματα που ακούγονται ότι θα πάνε στην Κοπεγχάγη,  μου θυμίζει περισσότερο χριστουγεννιάτικη εκδρομή παρά διπλωματική αποστολή. Κάτι με τις εργασίες, της Συνδιάσκεψης, κάτι με τις ημέρες των οδοιπορικών, θα φθάσουμε στην εβδομάδα και στις αργίες των Χριστουγέννων και θα το γλεντήσουν δεόντως στην παγωμένη πρωτεύουσα του Βορρά!», έλεγε άλλος παλαίμαχος διπλωματικός ο οποίος αναπολούσε τις μέρες της δικής του ευδόκιμης υπηρεσίας στην Βασ. Σοφίας όταν στις διάφορες αποστολές συμμετείχαν ελάχιστοι έμπειροι υπάλληλοι οι οποίοι εργάζονταν εξαντλητικά για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της κάθε αποστολής που αναλάμβαναν και μάλιστα με αμοιβή πενιχρή...
'Αλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι αν και ξενίζει το πολυπρόσωπο, εντούτοις δεν είναι λίγες οι αποστολές στις οποίες συμμετέχει σημαντικός αριθμός υπαλλήλων ή στελεχών του δημοσίου ακόμη και κοινοβουλευτικοί άνδρες ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα έχει την προεδρία είτε της ΕΕ είτε του ΟΑΣΑ κλπ.
Ωστόσο η περίπτωση δεν φαίνεται να είναι ανάλογη.


Ομογενειακές ''γεροντοκόρες'' και πως κοροϊδεύουν το διεφθαρμένο ελληνικό κράτος
Κουίζ πρώτο. Ποια ομογενειακή εφημερίδα ισχυρίζεται στις δημόσιες κλπ. υπηρεσίες της Αθήνας, προκειμένου να αρμέγει διαφημιστικές καταχωρήσεις, ότι πουλάει 45.000 φύλλα ημερησίως; Τα πουλάει; Πού; Και πως το αποδεικνύει;
Κουίζ δεύτερο. Στην Αθήνα, γιατί αρκούνται οι διάφορες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κλπ., στον ισχυρισμό του εντύπου και δεν ζητούν (αν δεν ζητούν πράγματι) επίσημα παραστατικά που να αποδεικνύουν την πραγματική κυκλοφορία της εν λόγω εφημερίδας;
Κουίζ τρίτο. Με βάση την ...κυκλοφορία των 45.000 φύλλων καθορίζεται και το «πακέτο» της αμοιβής από τους ελληνικούς οργανισμούς της διαφημιστικής καταχώρησης; Διότι είναι φυσικό μία εφημερίδα που διαθέτει τιράζ, ας πούμε 4.500 φύλλων να μην μπορεί και να μην είναι πρέπον να ζητάει να πληρωθεί την καταχώρηση όσο θα ζητούσε η εφημερίδα των 45.000 φύλλων κυκλοφορίας. Χωριστά που έπρεπε να υπάρχει μία αναλογία και στον αριθμό καταχωρήσεων, αλλά και στο ύψος της αμοιβής που θα έπρεπε να καταβάλλεται και στα άλλα έντυπα του ίδιου χώρου, ανάλογα με την κυκλοφορία τους...
Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ομογενειακά έντυπα τα οποία, υποτίθεται, ότι η Αθήνα βλέπει «με το ίδιο μάτι» εκτιμώντας ότι την ίδια επιτελούν εθνική αποστολή όπου και αν εκδίδονται…
Είναι έτσι;
(Σημείωση: Κάθε Οκτώβριο στις ΗΠΑ, οι ημερήσιες εφημερίδες και τα περιοδικά, υποχρεώνονται να υποβάλουν στο Ταχυδρομείο μία γραπτή αναφορά πόσα φύλλα τυπώνουν, πόσα διανέμουν, πόσους συνδρομητές έχουν κλπ. Συνηθίζεται να παρουσιάζουν, ειδικά τα μικρής κυκλοφορίας έντυπα, 10πλάσιο, το ολιγότερο, αριθμό του πραγματικού, γιά ευνόητους -εμπορικούς- λόγους. Την σχετική αναφορά πρέπει, επίσης, να δημοσιεύουν σε φωτοτυπία).

Ψήφος Αποδήμων και ΣΑΕ (Συμμορίες Απόδημων Επιτήδειων): Ιστορία μου, αμαρτία μου...
Εάν υπάρχει μανόμετρο που μετράει τον βαθμό άγνοιας και αναποφασιστικότητας, τότε αυτό που καταγράφει τις διάφορες θέσεις του ΣΑΕ στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων, θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο κόκκινο. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορα γύρω από το θέμα αυτό. Υπάρχουν οι γνωστές θέσεις των κομμάτων. Υπάρχουν και οι θέσεις της κυβέρνησης όπως εκφράστηκαν μέσα από το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και δεν ψηφίστηκε.
saeΑς δούμε πως διαμορφώνεται η θέση του ΣΑΕ στην ετήσια 'Eκθεση του 2008.
Γράφει:

1) Ψήφος Αποδήμων
Το ΣΑΕ παρακολούθησε τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της Ψήφου. Συγκεκριμένα, το δεύτερο προσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών τέθηκε σε διαβούλευση κατά την διάρκεια των περιφερειακών μας συνελεύσεων το φθινόπωρο του 2008. Κατόπιν αυτού το Προεδρείο μας παραβρέθηκε σε συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής όπου και τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε. Τόσο το ΣΑΕ, όσο και όλη η Ομογένεια είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την συζήτηση στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού από τους τόπους διαμονής μας τόσο από την τηλεόραση όσο και από τα δημοσιεύματα. Το ΣΑΕ με αίσθημα ιστορικής ευθύνης εξέφρασε την ακόλουθη τοποθέτηση για το κατατεθέν από την κυβέρνηση νομοσχέδιο:
«…Α) Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίδει την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής μας και για αυτό λέμε ότι δεχόμαστε την Ψήφο που μας δίνεται.  'Aλλωστε η άσκηση του δικαιώματος από τους τόπους διαμονής με κάλπη αποτελούσε παλαιό αίτημα της ομογένειας.»
Αυτό που δεν μας λέει το ΣΑΕ στην Έκθεση είναι ότι τη θέση αυτή, που είναι η σωστή, την υιοθέτησε μόλις στο «παρά ένα», όταν, δηλαδή, το Νομοσχέδιο συζητήθηκε στην ολομέλεια. Πολύ αργά. Φυσικά την απέρριψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα –ακόμη και δέκα μέρες πριν από την Ολομέλεια όταν συζητείτο το νομοσχέδιο στην Κοινή Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού και Υπουργείου Εσωτερικών- το ΣΑΕ αρνιότανε κατηγορηματικά –και εγγράφως- να αποδεχτεί το νομοσχέδιο ζητώντας επιστολική ψήφο, Περιφέρειες Αποδήμων καθώς και εκλογή Αποδήμων. Η εμμονή αυτή του ΣΑΕ έδωσε το πρόσχημα στο ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει ότι δήθεν στηρίζει τις θέσεις της ομογένειας και πως τάχα υπηρετεί την ομογένεια όταν αρνείται να ψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός με την άρνησή τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο προσχηματικά αρνιόντουσαν στην ομογένεια το δικαίωμα ψήφου. Και σ΄αυτό τους σιγοντάριζε το ΣΑΕ! Γι αυτό και όταν επί του βήματος της Βουλής το ΣΑΕ άλλαξε στάση και τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου «έστω κι έτσι» ο Γρηγόρης Νιώτης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ εξεμάνη και εστράφη στους διαδρόμους της Βουλής προσωπικά εναντίον μελών του προεδρείου του ΣΑΕ κατηγορώντας τους ότι «τους πούλησαν» και ότι υπέκυψαν στις «διαταγές» του Υπουργού… 'Oπερ επίσης δεν ευσταθεί αφού η επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΑΕ είχε να κάνει αποκλειστικά με την αδυναμία του να αποφασίσει τι τελικά ήθελε και την άγνοιά του πάνω στο όλο ζήτημα.
Σήμερα στην ετήσια 'Eκθεση το ΣΑΕ επανέρχεται σε μερικά από τα αιτήματά του, ενώ βάζει πολύ νερό στο κρασί του στο «δια ταύτα»: Γράφει:
«Β) Επίσης, ζητούμε να συμπεριληφθεί η δυνατότητα εκλογής, πέραν της κάλπης και με επιστολική ψήφο, όπως προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.
Γ) Ζητούμε να υπάρξει δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ώστε να υπάρξει άμεσα συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση των δεδηλωμένων θέσεών μας για τη δημιουργία περιφερειών αποδήμων.
Δ) Ανεξάρτητα από την έκβαση του νομοσχέδιου, θα θέλαμε να ψηφιστεί και να προχωρήσει άμεσα το θέμα της καταγραφής των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους, ανά πόλη και χώρα, ώστε αφού ολοκληρωθεί να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε πάνω στην υπάρχουσα πραγματικότητα τόσο για το θέμα του τρόπου άσκησης του δικαιώματος όσο και της εκπροσώπησης μας στο κοινοβούλιο. Δεν απεμπολούμε τους στόχους και τις θέσεις μας, επιμένουμε σε αυτές και θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υλοποίηση τους….»
Ωραία! Και θέλοντας να μας πείσουν ότι επιμένουν στις θέσεις τους (δυστυχώς…) παραθέτουν αμέσως μετά και την …ουσία απορριπτική γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής την οποία χαρακτηρίζουν μάλιστα ως θετική!..
 «…. Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το προτεινόμενο Νσχ επισημαίνεται, ως ένας από τους μελλοντικούς προς επίτευξη στόχους, η διεύρυνση της δυνατότητας να καθιερωθεί η εκλογή αντιπροσώπων των αποδήμων ανά περιφέρεια εξωτερικού. Αυτονόητο είναι ότι στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος η συγκρότηση εκλογικών περιφερειών αποδήμων θα ήταν δυνατή μόνον εφόσον ως Επικράτεια κατά το άρθρο 54 εκλαμβανόταν, για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών, ο χώρος στον οποίο διαβιώνει το σύνολο του εκλογικού σώματος συμπεριλαμβανομένων και των αποδήμων. Και υπό αυτή, όμως, την ερμηνευτική εκδοχή θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το αναθεωρημένο άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος, δηλαδή η απογραφή του νόμιμου πληθυσμού βάσει του οποίου κατανέμονται στις περιφέρειες οι βουλευτικές έδρες και η εγγραφή στα οικία δημοτολόγια, δηλαδή στα δημοτολόγια μίας εκλογικής περιφέρειας….»
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, είναι αντισυνταγματική η καθιέρωση περιφερειών…Η προσπάθεια που έγινε τόσο από την Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα όσο και ο διάλογος που ξεκίνησε στην ομογένεια και στα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει ούτε να ατονήσει ούτε να χαθεί η ευκαιρία που διαφάνηκε.
Α) 'Εναρξη της διαδικασίας καταγραφής των εν δυνάμει ψηφοφόρων Αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους από τις διπλωματικές μας αρχές έχοντας τη συνεργασία και στήριξη των κοινοτήτων, συλλόγων, ομοσπονδιών, ΣΑΕ και της Εκκλησίας ('Εχουν αναλογιστεί οι του ΣΑΕ, πόσα χρόνια χρειάζονται για να γίνει αυτό;)
Β) Δημιουργία Ειδικής Επιτροπής με την θεσμική εκπροσώπηση και του ΣΑΕ όπου θα εξεταστεί η συνταγματικότητα και δυνατότητα εφαρμογής των προτάσεων του ΣΑΕ για «περιφέρειες αποδήμων». (Δηλαδή, θέλουν να αυτοαναγορευτούν και σε Συνταγματολόγους!).
Πέραν όλων αυτών των τραγελαφικών, θέλουμε να θέσουμε δυο-τρία απλά ερωτήματα:
1. Εάν υποθέσουμε ότι εκλέγονται βουλευτές-περιφερειάρχες, ποιος θα ήταν εφεξής ο ρόλος του ΣΑΕ; Δεν θα έπρεπε να διαλυθεί αφού ο βουλευτής-Περιφερειάρχης θα ενεργούσε (γνωμοδοτικά και εισηγητικά προς την κυβέρνηση) για λογαριασμό των Αποδήμων της περιφερείας του;
2. Ποιος απλός Απόδημος έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά διαθέτει και τον απαραίτητο πολύ-χρόνο, για να κάνει προεκλογική εκστρατεία σε μία αχανή χώρα όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία κλπ, προκειμένου να συγκεντρώσει τις ψήφους των διάσπαρτων αποδήμων;
3. Ο βουλευτής-περιφερειάρχης θα εκλέγεται από περίπου το 1/100 των ομογενών. 'Οσων δηλαδή, θα έχουν ελληνική ταυτότητα, άρα και δικαίωμα ψήφου. Γιατί και με ποια νομιμοποίηση θα εκπροσωπεί στην ελληνική Βουλή το σύνολο των Ομογενών της περιφέρειάς του;


Ποιος εμπαίζει ποιόν με την 'Eκθεση ΣΑΕ... Υποτιμούν προκλητικά, ομογενειακά ΜΜΕ και δημοσιογράφους!
Συνεχίζοντας την περιπλάνησή μας στο …περιβόλι της 'Eκθεσης του ΣΑΕ για το 2008, θέλουμε να επισημάνουμε δύο πράγματα:
1. Κάποιοι στο ΣΑΕ δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει ο καταστατικός όρος «εισηγητικό-γνωμοδοτικό». Διαφορετικά θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι στερούνται γνώσεων, φαντασίας και σχεδιασμού.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το ζήτημα με τις Υπηκοότητες και τις άδειες παραμονής. Γράφει η 'Εκθεση: «Είναι γνωστά εδώ και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν 'Ελληνες Ομογενείς στην επικοινωνία τους με το Ελληνικό Κράτος, σχετικά με την βίζα ή ζητημάτων υπηκοότητας των ιδίων ή των συντρόφων τους.
Αυτά τα προβλήματα παρατηρούνται τόσο σε Ομογενείς μας από την Βόρειο και Νότιο Αμερική όσο και από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Αφρικής…».
Πολύ ωραία. Η διαπίστωση του (των) προβλήματος έγινε ας πούμε σε κάποιο στοιχειωδώς ικανοποιητικό επίπεδο.
Και περνά η 'Εκθεση στο δια ταύτα. Δηλαδή στον «γνωμοδοτικό-εισηγητικό» ρόλο του ΣΑΕ. Στην εισήγηση, δηλαδή, προς την Κυβέρνηση του τρόπου και της μεθόδου επιλύσεως των προβλημάτων αυτών, κατά την γνώμη («γνωμοδοτικό») του ΣΑΕ.
Ιδού, λοιπόν, τι σοφό προτείνει, προς θεραπεία του προβλήματος, το προεδρείο προς την Κυβέρνηση στην περισπούδαστη αυτή 'Εκθεση, που παίρνει έναν ολόκληρο χρόνο για να ετοιμαστεί, όχι, φυσικά, από ένα πρόσωπο…
Να, λοιπόν, τι συγκεκριμένα και επεξεργασμένα μέτρα εισηγείται το ΣΑΕ προς την κυβέρνηση για να λυθούν αυτά τα ακανθώδη ζητήματα:
«Σε αυτό το πλαίσιο κρίνουμε σημαντικό να εξεταστούν τα επί μέρους προβλήματα που καταγράφονται και να δοθούν τέτοιες λύσεις που να εξυπηρετούν τον Ελληνισμό του Εξωτερικού την επιθυμία του να διατηρήσει επαφή με την πατρογονική γη. Τα ειδικότερα προβλήματα που έχουν καταγραφεί βρίσκονται στις εισηγητικές προτάσεις των περιφερειών προς το Υπουργείο Εσωτερικών».
Τώρα ποιος εμπαίζει ποιόν; Το ΣΑΕ την Κυβέρνηση, η κυβέρνηση το ΣΑΕ ή και οι δυο μαζί την Ομογένεια;
2. Ας περάσουμε στο αμέσως επόμενο λίμα της 'Εκθεσης. Αφορά τα ομογενειακά ΜΜΕ. Μεγαλύτερη ακύρωση του λόγου, του έργου και της προσφοράς τους προς τον απόδημο Έλληνα δεν μπορούσε να κάνει ούτε ο ορκισμένος εχθρός τους. Τι υποστηρίζει στην 'Εκθεσή του το ΣΑΕ; Χαρακτηρίζει συλλήβδην τους ομογενείς δημοσιογράφους «ερασιτέχνες» ενώ κάνει, για τα μάτια κι έναν διαχωρισμό μιλώντας για «ερασιτέχνες και επαγγελματίες δημοσιογράφους/εκδότες».
Αναφέρεται, μάλιστα, και σε μία ανύπαρκτη ένωση ομογενών δημοσιογράφων, την ΟΜΜΕ η οποία γεννήθηκε και πέθανε την ίδια στιγμή καθώς ποτέ δεν απέκτησε ούτε ικανό αριθμό μελών, ούτε σοβαρότητα, ούτε συνδικαλιστική υπόσταση.
Τι λέει, λοιπόν, για τους ομογενείς δημοσιογράφους; ότι «είναι αναγκαία μια επαγγελματική και πολιτιστική εκπαίδευση (τους) από την Ελλάδα. Χρειάζεται –προστίθεται στην 'Εκθεση-  δημοσιογραφική επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση σε όλους τους τομείς της ενημέρωσης, σύνταξης και επιμέλειας κειμένων και χρήσης οπτικοακουστικών μέσων». Στέλνει, δηλαδή, στο θρανίο συλλήβδην όλους τους ομογενείς δημοσιογράφους-εκδότες και μάλιστα εφ όλης της (διδακτέας;) ύλης!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεταξύ των εκδοτών υπάρχουν και κάποιοι (ελάχιστοι) που μάλλον πληρούν τα κριτήρια ενός καλού μπίζνεσμαν παρά εκείνα ενός καλού δημοσιογράφου. Αλλά γι αυτό «υπεύθυνοι» είναι οι αναγνώστες που τους ανέχονται και τους ενισχύουν. 'Οσο αυτό συμβαίνει, κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους στέλνει πεσκέσι στην όποια κυβέρνηση για να τους κάνει μαθήματα! 'Αλλωστε, ή κάποιος έχει το χάρισμα να γράφει καλά ή αυτό δεν το αποκτά ποτέ σε κανένα θρανίο.
Το Εμπάργκο και τους άλλους εθνικούς αγώνες οι απόδημοι Έλληνες δημοσιογράφοι τους έδωσαν μ' επιτυχία και με εφόδια το πατριωτικό τους φρόνημα και όχι τα σκοπούμενα «σεμινάρια» του ΥΠΕΞ.
'Οσον αφορά την προτεινόμενη καταγραφή τους θα μπορούσε κανείς για στατιστικούς λόγους να συμφωνήσει με την πρόταση του ΣΑΕ, αν δεν υπήρχε και το «επόμενο δεύτερο στάδιο» της εισηγήσεως που προβλέπει την συγκεκαλυμμένη (φοβούμαστε) ποδηγέτησή τους με την προτεινόμενη «αξιολόγηση και δυνατότητα υποστήριξής τους τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά…».
Θα επανέλθουμε.


Ας μελετήσουμε την 'Eκθεση-''περιβόλι'' του ΣΑΕ, με τα πεπραγμένα του γιά τον 2008
Αν ζητούσε κανείς από κάποιον να καταδείξει την ανυπαρξία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (γνωστού και ως ΣΑΕ, μέχρι κυοφορούμενης αλλαγής του τίτλου, εάν παρά πάσα ένδειξη επιβιώσει) δεν θα είχε παρά να επικαλεσθεί την «Ετήσια 'Eκθεση 2008». Αξίζει, μελλοντικά, να την μελετήσουμε προσεκτικά. Επί του παρόντος:
1. Ρωτάμε καλόπιστα: Τι πάει να πει ο διαχωρισμός που υπάρχει στο εισηγητικό σημείωμα της προεδρίας του ΣΑΕ:
-Εισηγητικές προτάσεις του Προεδρείου.
-Εισηγητικές προτάσεις των Συντονιστικών Συμβουλίων.
-Εισηγητικές προτάσεις, ψηφίσματα και αιτήματα των επτά Περιφερειακών Συνελεύσεων.
Δηλαδή, 12 Απόστολοι ο κάθε ένας με τον πόνο του; Κάθε βιλαέτι κάνει τις δικές του προτάσεις; Οι εισηγητικές προτάσεις και τα αιτήματα των Περιφερειακών Συνελεύσεων δεν αποκωδικοποιούνται και δεν γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας πρώτα από τα Συντονιστικά Συμβούλια και έπειτα από το προεδρείο, το οποίο και υποτίθεται ότι πρέπει να καταθέσει τις τελικές ομόφωνες προτάσεις και εισηγήσεις στην ελληνική κυβέρνηση; Τότε τι ακριβώς κάνει το έρμο το προεδρείο; Τον απλό ταχυδρόμο ή το σπασμένο τηλέφωνο;
'H, σε απλά ελληνικά, οι προτάσεις που κατατίθενται προς την εκάστοτε κυβέρνηση δεν απηχούν τις απόψεις όλης της ομογένειας;
2. Είναι δυνατόν το προεδρείο να μην έχει «άμεση ενημέρωση για θέματα Αποδήμων Ελλήνων»; Αν δεν έχει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ενημέρωση αυτό μπορεί να σημαίνει μόνον ότι απλά δεν το αναγνωρίζει το επίσημο κράτος! Διαφορετικά, είναι δυνατόν το ΣΑΕ να μην ενημερώνεται για νομοσχέδια που αφορούν τους Απόδημους; Τότε τι ρόλο έχει; Γιατί το συντηρεί –και μάλιστα πανάκριβα- η ελληνική Πολιτεία αφού και απαξιεί ακόμη και απλά να το ενημερώσει; Μόνο για τις παράτες το έχει; Στο SIEMENSιστάν όλα μπορούν να υποτεθούν, να υποπτευθούν μέχρι και να συμβούν!..
Γι αυτό προσοχή…
3. Είναι δυνατόν το ΣΑΕ να μην ενημερώνεται για τα ταξίδια που πραγματοποιούν οι 'Ελληνες πολιτικοί στα ομογενειακά κέντρα ανά τον κόσμο; Ούτε μέσω της Διακομματικής; 
Είναι δυνατόν να μην έχει –και να ζητάει επιμόνως- συνεχή συνεργασία με τις κατά τόπους Προξενικές αρχές; Και εκλιπαρεί σχετική εγκύκλιο από το ΥΠΕΞ;
Αυτές είναι κάποιες πρώτες επισημάνσεις.
Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη καθώς η εν λόγω έκθεση είναι πραγματικό περιβόλι.


Στ΄άρματα αδέλφια γιά την Πόλη και την αγιάΣοφιά!

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Τύπου του γνωστού ομογενή πολιτικού Κρις Σπύρου, την Πέμπτη 9 Ιουλίου '09, μου γεννήθηκε η επιθυμία να σηκωθώ όρθιος και να φωνάξω: Βαστάτε Τούρκοι τα άρματα. 'H να τραγουδήσω «Γύρνα πίσω Αποστόλη, δυο ανθρώποι όλοι κι όλοι δεν την παίρνουμε την Πόλη»...
Πριν με συνεπάρει ο πατριωτικός οίστρος, ανάλογος με εκείνον του ομιλητή, είπα στον εαυτό μου: κάλμα. Και ευθύς νηφαλιότερες σκέψεις με πλημμύρισαν.
Θυμήθηκα ότι το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Για την Αποκατάσταση Της Αγίας Σοφίας σε Ιερό Ναό» έχει έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι την Αθήνα. 'Αρα δεν απειλεί η Ελλάδα με εισβολή τους Τούρκους, αλλά οι Aμερικανοί πολίτες...
'Επειτα, σκέφτηκα ότι το Συμβούλιο αποτελείται από πολίτες Αμερικανούς και δεν έχει σχέση με πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας. 'Aρα οι αποκαλύψεις περί ''Ζίμενς'' ουδόλως αναμένεται να το επηρεάσουν...
Ε, λοιπόν, το Συμβούλιο αυτό αποφάσισε πρόσφατα να μαζωχτούν μελλοντικά και να «εκδράμουν» μετά γυναικών και τέκνοις στην Κωνσταντινούπολη και να τελέσουν Θεία Λειτουργία μετά προσευχής στην Αγία Σοφία! Την Εκκλησία των Εκκλησιών...
Θα μου πείτε: Τρέλλα! Ναι, αλλά όπως λέει και η παροιμία, «από τρελλό και από παιδί μαθαίνεις την αλήθεια»...
Χώρια που το λαϊκό άσμα ομιλεί περί «ωραίου τρελού»!
Τι άλλο έκανε ο κ. Σπύρου;  Στην ίδια συνέντευξη Τύπου κατέκρινε με ιδιαίτερα δριμύ τρόπο την κυβέρνηση της Τουρκίας για την πρόσφατη διοργάνωση λαϊκής μουσικής συναυλίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης «ες την Πόλιν», όπως περιγράφει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου. 'Aδικο έχει;
Κι άλλες φορές, λένε, έγιναν τέτοιου είδους τελετές σε ναούς. 'Ισως. Πάντως σε κατεχόμενους ναούς, εκεί που απαγορεύουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με αυτό για το οποίο ανεγέρθησαν, που τους έχουν μετατρέψει ετσιθελικά και βάρβαρα σε μουσεία (Θεέ και Κύριε) ή σε ...στάβλους, ποτέ!
Ο κ. Σπύρου καυτηρίασε τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να παρακολουθήσει την τελετή, ομοίως όπως έπραξε, δυστυχώς, και ο 'Ελληνας Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη. Και πάλι δεν του ρίχνει εύκολα κανείς άδικο. Διότι τι δουλειά είχε ο λεγόμενος και Οικουμενικός να πάει να χειροκροτεί τα τσιφτετέλια και το ζεϊμπέκικο;
Τόσο πια δεν μπορεί να πει όχι στους Τούρκους;
Και καλά ο Πρόξενος. Προφανώς εντολές της ανωτέρας του εν Αθήναις αρχής εκτελούσε. Αλλά ο «Παναγιότατος»;
Βέβαια η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε σε υψηλότερα του κ. προξένου επίπεδα. Κάτι είναι κι αυτό. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποστείλει καμιά δωδεκάδα «κουμπάρων» έτσι για να δείξουμε την ...συμπαράστασή μας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ!
Το κλίμα στην συνέντευξη ήταν αρκετά χαλαρό, πατριωτικό, παρά τον προβληματισμό που σκόρπισε η ανακοίνωση. Εντύπωση προκάλεσαν τα πολλά ερωτήματα αλλά και η παρουσία κάποιων γνωστών και μη εξαιρετέων ομογενών. Τρεις κάμερες αποθανάτισαν την εκδήλωση στην οποία έντονο υπήρξε το χειροκρότημα μερικές φορές.
'Oχι, από το Υπουργείο Εξωτερικών ουδείς τίμησε την εκδήλωση. Δεν παραβρέθηκαν πολιτικά πρόσωπα αν και, όπως ακούστηκε από θιασώτες του Συμβουλίου, «ποιος τους θέλει»; Ούτε από την Πρεσβεία της Τουρκίας φάνηκε κανένας αν και ορισμένοι έπαιρναν όρκο πως κάποιες κινήσεις πέριξ του κτηρίου της οδού Ακαδημίας έμοιαζαν ύποπτες...
Τελικά, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξουν οι Τούρκοι όταν θα τους αποσταλεί από το Συμβούλιο του κ. Σπύρου η αίτηση να δώσουν άδεια για τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία και να συμπεριλάβουν την Προσευχή στην «Πόλη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης».
'Eχει γούστο να υποχρεωθούν, λέει οι Τούρκοι λόγω ενταξιακών κλπ. διαπραγματεύσεων να επιτρέψουν να ξαναγίνει Εκκλησιά η Αγία του Θεού Σοφία. Και να οφείλεται ΚΑΙ ΑΥΤΟ σε ομογενή!
Πάντως, το όλο θέμα, ασχέτως χειρισμών από πλευράς του κ. Σπύρου, όφειλε από χρόνια να απασχολεί το ΥΠΕΞ. Δεν μάθαμε να διαμαρτυρήθηκε ούτε για την πρόσφατη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε πασαρέλα και παλκοσένικο. Θα μου πείτε, εδώ οι Τούρκοι καθημερινά υπερίπτανται της ...Ακροπόλεως και τσιμουδιά το ΥΠΕΞ, για ένα τσιφτετέλι στην Αγιά Σοφιά θα έκανε σαματά;
Είναι κι' αυτό.

«Ψήνεται» νέα ημερήσια στη Νέα Υόρκη
Μία νέα ημερήσια εφημερίδα βρίσκεται στα σκαριά, ή επί τω σωστότερο, «ψήνεται» καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαβουλεύσεις κλπ.
Πρόθεση των εκδοτών (είναι γνωστά πρόσωπα στην ομογένεια των ΗΠΑ) είναι η νέα εφημερίδα να κυκλοφορήσει γύρω στον Οκτώβρη, να είναι καθημερινή και να ενταχθεί στο χώρο του λεγόμενου ''free press''. Θα είναι ελληνόγλωσση με ειδικά περιοδικά ένθετα στην αγγλική γλώσσα.
Θα κυκλοφορεί αρχικά στη Νέα Υόρκη με βλέψεις να γίνει παναμερικανικής κυκλοφορίας.
Αν όλα πάνε καλά για τους εκδότες της, όπως μας έλεγε εις εξ αυτών πρόσφατα στην Αθήνα όπου βρέθηκε, η γεροντοκόρη θα αποκτήσει και πάλι ανταγωνιστή. Υπό την πίεση του αντιπάλου, ίσως εκλείψουν, εκείνα τα κομμάτια-αντιγραφές από όλο τον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο με τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθεί να καλύψει (ανεπιτυχώς) την έλλειψη ικανού δημοσιογραφικού προσωπικού στην Αθήνα...
Το ότι γράφει από πού «παίρνει» τα κομμάτια δεν την σώζει…
Ούτε φωτίζει με αυτά τους όσους της απέμειναν αναγνώστες της…
Είπαμε να δώσουμε έμφαση στην άγρα διαφημίσεων (κρατικών επί τω πλείστον) αλλά όχι και να παραμελούμε όλα τα άλλα...

Γιατί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων θα μείνει στα συρτάρια
Ακούστηκε από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δορυφορική ΕΡΤ και στην εκπομπή Οδύσσεια την περασμένη Παρασκευή, 19 Ιουνίου '09, ότι σύντομα θα καταθέσει και πάλι στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων.
Σαν πολύ ρόδινα μας τα παρουσίασε τα πράγματα ο κ. υπουργός. Λες και με το που θα το καταθέσει το νομοσχέδιο, θα σπεύσει το ΠΑΣΟΚ και τα (απο)κόμματα της Αριστεράς (όσα και ό,τι θα έχει απομείνει έως τότε) να το ψηφίσουν!
Αν το ΣΑΕ δεν ξυπνήσει από τον μακάριο ύπνο του. Εάν το ΠΑΣΟΚ και ο πολυα(πα)σχολούμενος με την ομογένεια βουλευτής του δεν αποσυνδέσουν το δέον γενέσθαι από το συμφέρον γενέσθαι, τίποτε δεν θα γίνει και πάλι.
Προς το παρόν μαζεύτηκαν πάλι στην Αθήνα τα άχη και τα βάχη. Αλληλοεπαινέθηκαν, ως συνήθως. Αλληλοασπάσθηκαν ως επίσης συνήθως (σε δουλειά να βρισκόμαστε). Φάγανε ό,τι φάγανε στο κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο. Είπανε και λόγια αυτοθαυμασμού ο ένας για τον άλλο... Θα ανοίξουνε και νέα γραφεία, δηλαδή θα πολλαπλασιάσουνε τα έξοδά τους.
...Και απήλθαν έμπλεη χαράς ότι εκπλήρωσαν, δήθεν, το πατριωτικό τους καθήκον.
Δεν φταίει μόνον η γεροντοκόρη της Αστόριας που μονίμως αλληθωρίζει κατά Αραβαντινού πλευρά. Για αυτό και δεν είχε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός, παρά το ότι ο Αντώνης της συσκότισης πήρε, το πρωί της ίδιας μέρας με την εκδήλωση του 'Αχη, πλούσιο πρωινό στο ίδιο ξενοδοχείο με γνωστό ομογενή δημοσιογράφο.
Θεία 'Ολγα, καλέ θεία 'Ολγα φύλαξε και για μας λίγο χαλβά!
'Αλλωστε (και άλλοτε) θα ήτανε σκάνδαλο η εκταμίευση χρημάτων (πολλών) για να διαφημίζουμε...μεταξύ μας, τον τουρισμό μας!
 Κατά τα άλλα μας «χαρίζει» φτηνά πακέτα!!!
Κοιτάτε μην κοιλοπονέσετε εννιά μήνες για να «ακολουθήσατε». 
Οι ΠΑΣΟΚοι το λένε καθαρά. Επτά μονάδες μπροστά βρέθηκε η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές και μάλιστα από την Ευρωπαϊκή ομογένεια η οποία υποτίθεται ότι διάκειται υπέρ ΠΑΣΟΚ! Σκεφθείτε να μπει στο «παιχνίδι» και η Αμερική... 'Αρα, ψήφος γιοκ αφού δεν θα είναι «πράσινη»!
Αυτά ακούει και ο Στέφανος (...εξ αγκανθών) και πάει ...τετέλεσθαι!


Τι συμβαίνει με τους βουλευτές που επισκέπτονται τις ΗΠΑ για την ''εθνική παρέλαση''; Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο (υπό τον μανδύα της διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό) να ταξιδεύουν δεκάδες βουλευτές προκειμένου είτε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της  οργανωτικής επιτροπής και να παρελάσουν ως grand marshal είτε απλά συμμετέχουν στην αποστολή ως μέλη της Διακομματικής.
Το πρόβλημα που παρατηρείται έγκειται στο ότι οι βουλευτές ταξιδεύουν «συν γυναιξί και τέκνοις» όπως καταγγέλλει επώνυμος μεγαλοπαράγοντας της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, ο οποίος, μάλιστα, μιλώντας στη στήλη σε ανύποπτο χρόνο, είχε κυριολεκτικά βγει από τα ρούχα του: «Μας έχουν έλθει περίπου είκοσι βουλευτές, όλοι με γυναίκες και παιδιά και όλους πρέπει να τους ταίσουμε και να τους κοιμίσουμε. Τελικά, αν υπολογίσει κανείς ότι το κάθε γεύμα κοστίζει περίπου 100 δολάρια, χρεώνεται η Ομοσπονδία ένα σημαντικό ποσόν για τα φαγητά και τη φιλοξενία των κ. βουλευτών».
«Εμείς τους θέλουμε και να έρχονται. Αλλά, αν πρόκειται, όπως λένε, να τιμούν την ομογένεια, δεν μπορεί να αναλάβει η ελληνική Βουλή και τα έξοδά τους;», κατέληξε.
Στο μεταξύ, έντονα συζητείται σε ομογενειακούς κύκλους η ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος ορισμού του Grand Marshal καθώς μέχρι σήμερα οι προσωπικές γνωριμίες είναι εκείνες που καθορίζουν τους προσκεκλημένους. «Κάποτε γνωστός εκδότης πίεσε αφόρητα για να καλέσουμε συγκεκριμένο υπουργό ενώ άλλες φορές πρόκειται για εξυπηρετήσεις προσωπικών υποχρεώσεων. Αυτό πρέπει να τερματιστεί», πρόσθεσε και κατέληξε:
«Αν θέλουμε να ενισχύσουμε το θεσμό της παρέλασης και, παράλληλα, τις σχέσεις με τη γενέτειρα, θα πρέπει να υπάρξει μία εκ βάθρων αλλαγή στο θεσμό αυτόν».

ΗΠΑ: Οι ''λομπίστες'' μας και η ''επιδρομή'' υπουργίνας σε πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης
Το τι λέγεται στην Αθήνα για ορισμένους υπουργούς που επισκέφθηκαν πρόσφατα τις ΗΠΑ ξεπερνά κάθε φαντασία. Για μία, μάλιστα, εξ' αυτών, η οποία βρέθηκε και βρίσκεται στο μάτι του πολιτικού κυκλώνα, ιδιαίτερα σχολιάζεται η εφόρμηση που πραγματοποίησε σε μεγάλο πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης από όπου βγήκε, όπως λένε, κατάφορτη η ίδια αλλά και η πιστωτική (της;) κάρτα! Μιλάμε για τσάντες γνωστής μάρκας, που η τιμή τους ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες δολάρια!
«Υποτίθεται ότι όλοι οι πολιτικοί που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ πηγαίνουν για να προωθήσουν εθνικά, οικονομικά κλπ. θέματα της γενέτειρας. Πότε προλαβαίνουν και πηγαίνουν για ψώνια;», αναρωτήθηκε ομογενειακός παράγοντας που βρίσκεται τις ημέρες αυτές στην Αθήνα.
Το ίδιο πρόσωπο έλεγε, ακόμη, για διάφορους ομογενείς «που θέλουν να εμφανίζονται ως λομπίστες επειδή για τον άλφα ή το βήτα λόγο μπορούν να βλέπουν ενίοτε τον πρόεδρο. Δεν είμαστε σοβαροί. 'Ολοι αυτοί έχουν πολιτικό βάρος πούπουλου, αφού ασχολούνται με την Ομογένεια και τις Οργανώσεις της, μόνον. Αν δεν μπεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή, αν δεν κάνεις παιχνίδι με αυτούς που ορίζουν και καθορίζουν τους πολιτικούς κανόνες, καμία επιρροή δεν μπορείς να έχεις στις αποφάσεις της διοίκησης».
Εκείνοι που μπορούν να παίξουν τέτοιο ρόλο είναι όσοι έχουν (πόσοι, αλήθεια;) πολιτική δύναμη κι επιρροή στην Αμερική και είναι, λίγο πολύ γνωστοί αυτοί στους Ομογενείς. Δεν αρκεί, όμως, μόνον αυτό. Πρέπει να γίνουν γνωστοί και στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί τα διάφορα υπουργικά κλπ. γραφεία και επιτελεία πλαισιώνουν κάτι άσχετοι περί τα ομογενειακά, που πλασάρονται, με αναίδεια, ως δήθεν αυθεντίες περί τον Απόδημο Ελληνισμό και ας μην ξέρουν καν κατά που πέφτει η Ομογένεια!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποχωρών 'Ελληνας πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον κ. Αλ. Μαλλιάς πολλά θα είχε να πει περί αυτών αν και κατά πάγια διπλωματική τακτική θα παραμείνει σιωπηρός... «Δεν είναι μόνον οι παραγοντίσκοι που πιστεύουν(;) ότι μπορούν να λύσουν τα εθνικά θέματα γιατί έστειλαν δέκα τηλεγραφήματα σε δέκα κυβερνητικά μέλη. Είναι άλλη η μεθόδευση που χρειάζεται, αλλά αυτή δεν την ξέρουν ούτε οι διάφοροι εκδότες ομογενειακών εφημερίδων», κατέληξε.

Νέο «καπέλωμα» της Ομογένειας «κατασκευάζεται» στην Αθήνα, μετά το ημίψηλο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), αλλά και το «φέσι» της δήθεν ψήφου, που, τελικά, δεν ευδοκίμησε αφού η αντιπολίτευση ήταν απρόθυμη να συμπράξει και ας αιτιάται, άδικα, την κυβέρνηση.
Την φορά αυτή 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρόταση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο κι Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ζητούν την ίδρυση Κέντρων Ενημέρωσης Απόδημων Ελλήνων στο πρότυπο του ΚΕΠΑ το οποίο λειτουργεί (...όταν και όπως) στην Αθήνα.
Τα Κέντρα αυτά προτείνεται να λειτουργούν σε κάθε έδρα Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας της ελληνικής επικράτειας. Στο σκεπτικό της πρότασης γίνεται λόγος για «...ενδυνάμωση των δεσμών και των δίαυλων επικοινωνίας των Ελλήνων του εξωτερικού με το εθνικό κέντρο». Πολλοί, ωστόσο, διερωτώνται στην Αθήνα γιατί να συσταθούν τέτοια Κέντρα στις Περιφέρειες, με την γνωστή νοοτροπία των γηγενών δημοσίων υπαλλήλων και όχι στα Προξενεία ή ακόμα και στις ελληνικές Πρεσβείες στο εξωτερικό, όπου ευκολότερα προσεγγίζουν οι Απόδημοι.
Οι ίδιοι βουλευτές με την ίδια πρόταση ζητούν «να ενισχυθούν οι Σύλλογοι και τα Συμβούλια Αποδήμων Ελλήνων και να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις τους από πόρους και προγράμματα των αρμοδίων υπουργείων», πρόταση η οποία, αν ποτέ ήθελε υλοποιηθεί, θα γινότανε το «μακρύ χέρι» των εκάστοτε υπουργικών προθαλάμων στην ραχοκοκαλιά της ομογένειας.
Πάντως οι 29 βουλευτές δεν έχουν σχέση με τους 21(!) που συμμετείχαν φέτος στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη. Ίσως θέτουν υποψηφιότητα γιά του χρόνου, καλά να 'μαστε!
.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.