Η "ειρηνική" κατάληψη της χώρας μας από την Τρόικα πρέπει να μας προβληματίσει, εκτός των άλλων που έχουμε τοποθετηθεί (εθνική κυριαρχία κλπ), και σε ένα άλλο ακόμη ύποπτο, πλην όμως θεσμοθετημένο κατασκεύασμα. Είναι αυτό των υποτιθέμενων ανεξάρτητων αρχών .
Αλλά πριν προχωρήσουμε αξίζει μία αναφορά από έναν ειδικό στο θέμα:
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Γ. Λαζαράκο:
"...η συνταγματική κατοχύρωση πέντε εκ των πολλών νομοθετικώς προβλεπόμενων Αρχών στο άρθρο 101Α του Συντάγματος. Πρόκειται για: α) Την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, β) το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, γ) την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, δ) το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και το ε) Συνήγορο του Πολίτη...
...Στο κεφάλαιο (Αν. Αρχές): " για τις εγγυήσεις του άρθρου 101Α του Συντάγματος και τις σχετικές ρυθμίσεις του εκτελεστικού του Συντάγματος Ν 3051/2002, αναπτύσσονται η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών των ανεξάρτητων αρχών, ο τρόπος επιλογής τους και καθορίζονται τα προσόντα και οι αρμοδιότητές τους....
...Στις συμπερασματικές παρατηρήσεις ο συγγραφέας εκφράζει προβληματισμούς για την ασκούμενη κριτική στο θεσμό των ανεξάρτητων αρχών και ελπίζει στην ενδυνάμωση του ρόλου τους μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος."
Σε ανάρτηση του VETO 300 διαβάζουμε:
" Αυτό που συμβαίνει με τις ραδιοφωνικές άδειες (και κατ' επέκταση τις τηλεοπτικές) έχει καταντήσει γελοίο.
" Αυτό που συμβαίνει με τις ραδιοφωνικές άδειες (και κατ' επέκταση τις τηλεοπτικές) έχει καταντήσει γελοίο.
Τόσα χρόνια, τόσες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν (δεν θέλησαν, είναι η αλήθεια) να βάλουν τάξη στο χάος.
Να νομιμοποιήσουν τις ήδη καταληφθείσες συχνότητες και να σταματήσουν την "κατάσταση ακορντεόν" (πίσω-μπρος), που κρατάει σε ομηρία τους σοβαρούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ, δίνοντας χώρο στα λαμόγια του χώρου. Πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για τον περιβόητο χάρτη των συχνοτήτων. Και μόλις χθες η ΕΕΤΤ αποφάσισε το κλείσιμο οκτώ ραδιοφώνων που εξέπεμπαν με προσωρινή (ή καθόλου) άδεια.
Πρόκειται για τους HOT FM, το δεύτερο σταθμό του Δήμου Αθηναίων με ξενόγλωσσο πρόγραμμα το οποίο απευθυνόταν στους μετανάστες της πόλης, Air 104,4 και ακόμη τους, Κρήτη FM , ΡάδιοΑστυ 90,6, free 98, Blue Space 107,2 και τους Ανώνυμους που εξέπεμπαν στους 93,8 και 107,6. Αντε να δούμε τι θα βγει από όλη αυτή την ιστορία..."
Πρόκειται για τους HOT FM, το δεύτερο σταθμό του Δήμου Αθηναίων με ξενόγλωσσο πρόγραμμα το οποίο απευθυνόταν στους μετανάστες της πόλης, Air 104,4 και ακόμη τους, Κρήτη FM , ΡάδιοΑστυ 90,6, free 98, Blue Space 107,2 και τους Ανώνυμους που εξέπεμπαν στους 93,8 και 107,6. Αντε να δούμε τι θα βγει από όλη αυτή την ιστορία..."
Ως πρώτη παρατήρηση παραπέμπουμε το κάθε καλόπιστο αναγνώστη μας, στις αρμόδιες αρχές, για να ενημερωθούν (εάν βρουν κάτι αντίστοιχο λόγω της περιβόητης "διαύγειας" ):
ΕΣΡ {Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και
Τα πρώτα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
1. Από συστάσεως των αρχών αυτών, άλλαξε κάτι ουσιαστικό, λόγω του παρεμβατικού τους ρόλου, μέσα στο "ανανεωμένο" αυτό πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος;
2. Η ανάγκη της μεταβίβασης εξουσίας, σε αυτές τις αρχές, ήταν η συνειδητοποίηση της αδυναμίας των κυβερνήσεων να συνεχίσουν να εξασκούν αυτούς τους ρόλους;
ήταν η δημοκρατική τους ευαισθησία να ελέγχονται πράγματι από κάποιους ανεξάρτητους διορισμένους;
ή μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης οι κυβερνήσεις χάνουν την αντιπροσωπευτική τους μεταβιβασμένη λαϊκή εξουσία και την παραδίδουν σε ΜΗ εκλεγμένους αλλά εκλεκτούς των διαφόρων διευθυντηρίων;
ή τέλος ήταν απλά μία κοινοτική οδηγία που έπρεπε να εκτελεσθεί αναντίρρητα;
3. Οι πολλές αρχές που ξεφύτρωσαν, όπως αυτή του ανταγωνισμού κλπ μήπως επέτρεψαν ως άλλοθι, στο ανάλγητο και χρονοβόρο μισητό τέρας της δημόσιας διοίκησης για μια ακόμη παραπομπή από τους ατελείωτους λαβυρίνθους των γραφειοκρατικών τους διαδικασιών σε μία δήθεν αρχή που τους δεσμεύει;
Το θέμα αυτό είναι απλό, με την έννοια της άμεσης κατάργησή τους.
Η κάθε μέρα παραμονή τους μόνο κακά μπορεί να μας φέρει παρά αυτό που ισχυρίζονται οι εμπνευστές τους, ότι είναι δήθεν ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αξιοκρατικές.
Αυτό θα μπορούσε να υπάρχει ως δεδομένο για έναν καλόπιστο διάλογο (διαβούλευση το λένε τώρα) από τον διορισμό με πολιτικά κυβερνητικά ή άλλου είδους κριτήρια να ανατίθεται σε διακεκριμένα πρόσωπα αναλόγων προσόντων προς το αντικείμενο με εξάμηνη κλήρωση ή με ετήσια ψηφοφορία σε επίπεδο περιφερειών ή κάτι ανάλογο.
Διορισμένος και ανεξάρτητος όχι μόνον δεν συνάδει με την ιδιότητα, αλλά δημιουργεί και κακόηχους συνειρμούς όπως και διάφορα ισοπεδωτικά σενάρια, δικαιολογημένα ή ΜΗ.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.