Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα...

ΑΣΤΡΟΧΩΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα
Ο δάσκαλος Αντώνης Ν. Αθανασάκης γράφει για τους συμπατριώτες του που έλαβαν μέρος στους πολέμους από το 1897 έως το 1941
  
Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού (από σίβυλλα)
  
Τους συγχωριανούς του Αστροχωρίτες που συμμετείχαν στους πολέμους που διεξήχθησαν τα έτη 1897, 1912-13, 1919-1922 και 1940-41, έπεσαν στα πεδία των μαχών, τραυματίστηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες και τις ασθένειες τιμά με το βιβλίο του «Περιληπτικά ιστορικά γεγονότα από το 1897 έως το 1940-41» ο συνταξιούχος δάσκαλος Αντώνης Ν. Αθανασάκης.
Ήταν ένα χρέος τιμής, μια...
 υπόσχεση που δόθηκε προς τους γεροντότερους συμπατριώτες του, σημειώνει συγγραφέας, όταν παιδί ακόμα άκουγε και σημείωνε όλες τις πολεμικές περιπέτειες που εξιστορούσαν σε ώρες ανάπαυλας, ξεκούρασης και αναπόλησης όσοι έλαβαν μέρος στους πολέμους και κατάφεραν να επιστρέψουν και να ξανακουρνιάσουν στο χωριό τους Αστροχώρι Άρτας.
Και ήταν πολλοί, πάρα πολλοί εκείνοι που έλαβαν μέρος αγωνιζόμενοι υπέρ βωμών και εστιών, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες, στρατεύσιμοι και επίστρατοι και έδωσαν το αίμα τους για να μεγαλώσει η πατρίδα, να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη, ν΄αμυνθούν έναντι ανόσιων εισβολέων και κατακτητών.
Με υπομονή και επιμονή ο καλός δάσκαλος Αντώνης Αθανασάκης επί χρόνια συγκέντρωνε στοιχεία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα δημοτολόγια του χωριού και του νομού, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία και εφημερίδες. Ονόματα, περιοχές, ημερομηνίες ελέγχθηκαν σχολαστικά και περιλαμβάνονται στο βιβλίο κατά χρονολογία και κατά πόλεμο. Όλοι οι συμπατριώτες του, καθώς και άλλοι από διπλανά χωριά που έτυχε να συνυπηρετούν μαζί τους, ιστορούνται συνοπτικά για το που έλαβαν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, ποιοι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, επέστεψαν ή απεβίωσαν από κρυοπαγήματα, γάγγραινες, ασιτία, εξάντληση ή άλλες κακουχίες. Το πώς υπέφεραν και αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο εχθρό τους, την ψείρα και το πώς τα έβγαζαν πέρα σφίγγοντας τα δόντια, εκτελώντας το ύψιστο πατριωτικό τους καθήκον ηρωικά.
Η ιστορία του καθενός δένεται με τη γενικότερη ιστορία κάθε περιόδου. Πρωταγωνιστές, συνθήκες, γεγονότα, επιδιώξεις και αποτελέσματα καταγράφονται περιληπτικά ώστε ο αναγνώστης να γίνεται δέκτης και γνώστης όλης της ταραχώδους περιόδου από τον καταστροφικό πόλεμο του 1897 έως το Έπος του ΄40. Χρόνια κατά τα οποία σημειώθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Όπως ο πρώτος δυσβάστακτος διεθνής οικονομικός έλεγχος εξαιτίας του υπέρογκου εξωτερικού δανεισμού, επακόλουθου της τραγικής ήττας του 1897, η επανάσταση στου Γουδή και η έλευση του δημιουργού της Μεγάλης Ελλάδας του 20ου αιώνα Ελευθερίου Βενιζέλου, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η σύγκρουση Βενιζέλου-Παλατιού, η Μικρασιατική Καταστροφή, η απομάκρυνση του βασιλιά και η εγκαθίδρυση της πρώτης Προεδρικής Ελληνικής Δημοκρατίας, οι απανωτές δικτατορίες, η παλιννόστηση της βασιλείας, η δικτατορία Μεταξά και ο πόλεμος εναντίον των Ιταλο-Γερμανών εισβολέων.
Το αποτέλεσμα της έκδοσης εκπληκτικό, πολύτιμη παρακαταθήκη για την ντόπια ιστορία και τη μνήμη όλων των Ασημοχωριτών. Μακάρι τέτοιες εκδόσεις να υπήρχαν για κάθε χωριό. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Ηπειρώτικες Εκδόσεις «Πέτρα» του καλού συναδέλφου και συμπατριώτη Ανδρέα Ρίζου.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.