Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξαν τον δρόμο σε επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων στους χρήστες του Διαδικτύου, ψηφίζοντας υπέρ μιας αμφιλεγόμενης έκθεσης σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.
To μη νομοθετικό κείμενο, που συνέταξε η Γαλλίδα κεντροδεξιά ευρωβουλευτής Marielle Gallo, εγκρίθηκε με 328 υπέρ έναντι των 245 κατά ψήφων, ανοίγοντας τον δρόμο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει με νέα νομοθεσία η οποία θα επιβάλλει ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γαλλία έχει ήδη ποινικοποιήσει την χωρίς άδεια ανταλλαγή αρχείων που υπόκεινται σε νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Η έκθεση απευθύνει έκκληση για περισσότερο συντονισμό και επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας υλικού που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και υποστηρίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έχει αποδειχθεί<…>
«ανίκανο» στο θέμα αυτό.
Οι επικριτές της έκθεσης εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία φοβούμενοι ότι αυτό θα επιτρέψει στις εθνικές αρχές να πατάξουν τη δυνατότητα ανάκτησης περιεχομένου μέσω διαδικτύου για μη εμπορικούς σκοπούς και να μην στοχεύσουν μόνο στις εγκληματικές ομάδες.
Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ της πιο σκληρής νομοθεσίας – τον λεγόμενο “κανόνα των τριών χτυπημάτων”, κατά τον οποίο θα διακόπτονται οι συνδέσεις των χρηστών του Διαδικτύου εάν συλληφθούν να μοιράζονται αρχεία παράνομα [illegal file-sharing]. Η Ιρλανδία έχει ήδη υιοθετήσει την προσέγγιση αυτή, αφού ο κύριος πάροχος υπηρεσιών Internet της χώρας, η Eircom, τέθηκε υπό πίεση με νομικά μέσα από την IRMA (ομάδα προστασίας μουσικών δικαιωμάτων). Η γαλλική εκδοχή του νόμου που είναι γνωστή ως Hadopi, και ο νόμος για την Ψηφιακή Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ακόμη υπό εκτέλεση, καθώς οι αρχές περιμένουν να δουν τι θα αποφασίσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι επικριτές της έκθεσης ισχυρίζονται ότι θέτει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων πάνω από τα δικαιώματα των ιδιωτών .
«Η έκθεση Gallo είναι η απεικόνιση της βούλησης της βιομηχανίας της διασκέδασης να προσπαθήσει να επιβάλει ιδιωτική αστυνομία πνευματικής ιδιοκτησίας. Καταπιεστικά καθεστώτα, όπως ο “κανόνας των τριών χτυπημάτων” και άλλοι περιορισμοί πρόσβασης στο Διαδίκτυο ανατρέπουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, της ελευθερίας της επικοινωνίας ή του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή “, δήλωσε ο Jérémie Zimmermann, ιδρυτής της ομάδας υπεράσπισης La Quadrature du Net και αντίπαλος της έκθεσης. Η ομάδα κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν δράση και να διαμαρτυρηθούν.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.