Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

24γράμματα. Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.

Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Φανατισμός- Φανατικός (από το ναό, Fanum, των Λατίνων στην καθημερινή μας ζωή).
 
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Μοιάζει παράδοξο -αλλά δεν είναι- που η λέξη “φανατικός” έχει αφετηρία της ένα ιερό, ένα τέμενος. Της αρχαίας Ρώμης, ειδικά. Και δεν είναι τυχαίο που ο ναός εκείνος ήταν αφιερωμένος στη Bellona, τη θεά του πολέμου (bellum). 

Οι πιστοί της αιματόχαρης θεάς κυριεύονταν, κάθε τόσο, από “ένθεη μανία”, από ενθουσιαστικό παραλήρημα, τόσο που τρυπούσαν τα χέρια τους με μαχαίρια, έκοβαν κομμάτια από τις σάρκες τους και έχυναν το αίμα τους στο βωμό της. Και καθώς, στα Λατινικά, το ιερό, ο ναός λέγεται “fanum”, ονομάστηκαν “fanatici” εκείνοι οι αφιονισμένοι πιστοί – που ήταν, συνήθως, επιληπτικοί, παράφρονες, μανιακοί, αλλά και κοινοί απατεώνες (του Μάριου Πλωρίτη). ...
 Για περισσότερα στο: 24grammata.com
Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύονται κείμενα των: Ε. Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γ. Μπαμπινιώτη, Π. Κονδύλη, Μ. Vitti, Μ. Πλωρίτη K. Στεργιόπουλου, Σ. Σφέτα, Θ. Κατσουλάκου, Κ. Τσατίνη, Σ. Καργάκου, A. Ηλιάδη, Ν. Σαραντάκου, Ευαγγ. Πετρούνια, Λ. Δεριζιώτη, Μ. Τσούλια, E. W. Borntrδger, B.A. Laska, P. G. Liuzzi, Α. Κατσαμπή, Σ. Καλομητσίνη, Xρ. Τσαρδίκος, Γ. Πρίμπα, Γ. Δαμιανού
·        Λογοτεχνία:
Αφιέρωμα στον Τέλλο Άγρα.
·        Ιστορία:
Η γένεση του “Μακεδονισμού” στο μεσοπόλεμο.
·        Εκπαίδευση:
Πώς παρουσιάζονται οι Βαλκανικοί Πόλεμοι στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων.
Μήπως ο Κοπέρνικος σύλησε τον Αρίσταρχο;
Οι Έλληνες στους απελευθερωτικούς αγώνες της Αργεντινής.
Τα φαρμακεία της Αθήνας στις αρχές του 1900: Φάρμακα, Μικροβιολογικές εξετάσεις, Ακτινογραφίες, Απολυμάνσεις, Ταριχεύσεις.
και άλλα 320 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα

Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com. Μπορείτε να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για την εβδομαδιαία ανανέωση από τα 24γραμματα, στη διεύθυνση http://24grammata.com/?page_id=6. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά μηνύματα, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να αφαιρέσετε το e-mail σας από την ενημερωτική λίστα στέλνοντας ένα e-mail στο unsubscribe@24grammata.com με τίτλο “Διαγραφή” ή “Unsubscribe.

24γραμματα© 2010. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.