Μετά τα σκουπίδια (spam) και τους παιδόφιλους, έρχεται τώρα η “ψηφιακή παρενόχληση”, για να σταματήσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο διαδίκτυο!
Κάθε φορά πιάνονται από ένα υπαρκτό πρόβλημα της ελευθερίας έκφρασης και ενημέρωσης, που σε τελική ανάλυση το πρόβλημα είναι δημιούργημα του καπιταλισμού της παγκοσμιοποίησης και στοχεύουν στην φίμωση του διαδικτύου (internet)([1]). Δεν τους ενδιαφέρει αν το πρόβλημα θα λυθεί, αλλά τους ενδιαφέρει να σταματήσουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών, όπως κάνουν τα ΜΜΕ. Στην συνέχεια δε, να παρακολουθούν συλλέγοντας στοιχεία και να χρεώνουν την διακίνηση πληροφοριών κερδοσκοπώντας.([2])
Το πρόβλημα υπαρκτό και πολύ παλιό. Η παρενόχληση ενός ανθρώπου από συνάνθρωπό του είτε από κλίκα. Ενσωματωμένη και η σεξουαλική παρενόχληση, που ολοένα και περισσότερο αυξάνεται μέσα στις παγκόσμιες εταιρίες.
Παλιά το λέγαμε κουτσομπολιό. Με την ουσιαστική κατάργηση όμως των κοινωνικών ομάδων (κοινοτήτων, γειτονιάς κλπ) στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, το κουτσομπολιό ... αντικαταστάθηκε με την «παρενόχληση». Η διαφορά έγκειται στην ευρύτητα του προβλήματος. Ενώ το κουτσομπολιό είναι πρόβλημα μιας συγκεκριμένης πεπερασμένης ομάδας η «παρενόχληση» είναι πολύ ευρύτερο πρόβλημα, μιάς ολόκληρης κοινωνίας. Στο κουτσομπολιό μπορείς να υποπτευτείς την πηγή, που στις περισσότερες των περιπτώσεων, επιφέρει διορθωτικές κινήσεις μέσα στην ομάδα. Στην σημερινή «παρενόχληση» συνήθως η πηγή παραμένει άγνωστη και σχεδόν κανείς δεν βοηθάει στην διόρθωση της κατάστασης. Επιπλέον η παρενόχληση έχει πολύ ισχυρά κίνητρα, οικονομικά, σεξουαλικά, σταδιοδρομίας και έτσι πραγματικά ο αποδέκτης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ώστε να τον ονομάζουμε θύμα.
Το διαδίκτυο βοηθάει πολύ στην διάδοση των πληροφοριών, είναι μέσο επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους και αξιοποιείται δεόντως από κάθε φοιτητή, σπουδαστή για την ενημέρωσή του. Είναι ένα πολύ βασικό μέσο για την διάδοση των πληροφοριών, επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνικών κλπ. Αυτή την ελευθερία εκμεταλλεύονται και οι συκοφάντες, οι «παρενοχλούντες» και οι λοιποί «κακοί». Αυτή είναι η δυσκολία στο διαδίκτυο και παράλληλα η πρόκληση: Να βρείς την αλήθεια, την πραγματική γνώση!
Το διαδίκτυο σήμερα είναι «ελεύθερο»([3]) και ο κάθε πολίτης μπορεί να το αξιοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι η αλήθεια και η γνώση είναι ελεύθερες και μπορούν να γίνουν «όπλα» στα μυαλά των ανθρώπων. Έλα, που αυτό είναι, που δεν θέλει με τίποτα η παγκοσμιοποίηση! Γιατί θέλει να μην διακινούνται ελεύθερα οι ιδέες, οι απόψεις και τα «θούρια» των αντιπάλων της. Επίσης δεν θέλει την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης χωρίς κόστος.
Θέλει να πληρώνουν όλοι για την γνώση, την πληροφορία και την μεταφορά της εμπειρίας ελεγχόμενα. Θέλει δηλαδή όλο το διαδίκτυο σε πλήρη έλεγχο και να πληρώνουν αυτοί, που ενδιαφέρονται για τις πληροφορίες. Οι δε πληροφορίες, που θα δίνει το διαδίκτυο, να είναι σε πλήρη λογοκρισία από την παγκοσμιοποίηση και να δίδονται μόνον οι πληροφορίες, που έχουν την έγκρισή της. Άρα θα προχωρήσει σε ελεγχόμενες ιστοσελίδες, πιστοποιημένες από αυτή. Θα προχωρήσει σε έλεγχο της αλληλογραφίας βελτιώνοντας τα σημερινά απαγορευτικά προγράμματα της διακίνησης των λεγόμενων «σκουπιδιών» (anti-spam), ειδικευμένα στην αντι-πληροφόρηση και την παρακολούθηση.
Ήδη οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες έχουν βάλει ισχυρά συστήματα ενάντια στην ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών στους υπαλλήλους τους και χρησιμοποιούν εκτός των προγραμμάτων (software) και μηχανήματα (hardware) ειδικευμένα στην αντί-πληροφόρηση και την παρακολούθηση ([4]). Καταγράφουν τα πάντα και απαγορεύουν την διακίνηση «αγνώστων» πληροφοριών στο σύστημα.
Τα τελευταία νέα λένε ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της «ψηφιακής παρενόχλησης»([5]).
Ισχυρίζονται: «Ξέρουμε ότι στο παρελθόν θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε αυτοί που γίνονται στόχοι να ξέρουν ότι έχουμε ακούσει προσεκτικά τους προβληματισμούς των θυμάτων και ομάδων υποστήριξης, και αναγνωρίζουμε πόσο σημαντική και ανησυχητική μπορεί να είναι αυτού του είδους η συμπεριφορά» είπε ο Αφζάλ, αναφέροντας ως παράδειγμα μία υπόθεση στην οποία μία γυναίκα παρενοχλούνταν από κάποιον που παρίστανε τον κατ’ εξακολούθησιν δολοφόνο Χάρολντ Σίπμαν: ο άνδρας αυτός ισχυρίστηκε σε φόρουμ ότι ο σύζυγός της ήταν παιδόφιλος (προκαλώντας του δύο καρδιακά επεισόδια), ενώ σε κάποια περίπτωση έστειλε ανώνυμα στο σπίτι της 40 πίτσες.»(5)
Τί εννοούν όμως ψηφιακή παρενόχληση;
«Ως τρόποι ψηφιακής παρενόχλησης ορίζονται η επικοινωνία με το θύμα μέσω email, η σπίλωση της υπόληψης του θύματος online, η κλοπή ταυτότητας, η χρήση του Ίντερνετ για παρακολούθηση του θύματος, και η παρακίνηση άλλων χρηστών να κάνουν τα ίδια στο θύμα.»([6])
Άρα λοιπόν έχουν πρώτο στόχο την ελεύθερη επικοινωνία μέσω email. Και σκεφτείτε θύμα μπορεί να ονομαστεί ο οποιοσδήποτε πολιτικός, η όποια εταιρία, ο όποιος οργανισμός!
Και δεν φτάνει αυτό, ποινικοποιούν και την παρακίνηση άλλων χρηστών! Σκεφτείτε ένα σωματείο ή ένας εργαζόμενος να στείλει την γνώμη του με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, προτείνοντας απεργία ενάντια σε μιά εταιρία – το υποτιθέμενο θύμα! Τότε όλοι θα πέσουν πάνω του και θα το στείλουν στον εισαγγελέα για «παρακίνηση άλλων χρηστών να κάνουν τα ίδια στο θύμα» (την εταιρία δηλαδή) !!!
Μήπως σας θυμίζει τίποτα;
Η χούντα των συνταγματαρχών έβγαλε τέτοιους νόμους. Απαγορευόταν όχι μόνο να πείς τη γνώμη σου, αλλά και να παρακινείς!([7])
Μη συμμόρφωση στα anti-spam προγράμματα
Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και των πληροφοριών είναι αυτό που αναπτύσσει την δημοκρατία και την μόρφωση.
Σαν ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες:
-
Ας μην συμμορφωθούμε στις εντολές της παγκοσμιοποίησης για ενεργοποίηση αντι-πληροφορικών (anti-spam) προγραμμάτων. Ας χρησιμοποιούμε μόνο τα προγράμματα «ασπίδες» για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τον υπολογιστή μας (ενάντια στους ιούς, τους κλέφτες κλπ).
-
Ας μάθουμε να κρυπτογραφούμε τα μηνύματά μας. Και να μην στέλνουμε πολύ προσωπικά μας στοιχεία ελεύθερα. Να σβήνουμε καθημερινά τα ίχνη μας.
-
Ας μην ενεργοποιούμε τα αντι-πληροφορικά εργαλεία των μεγάλων παρόχων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κι αν ισχύουν ας τα απενεργοποιούμε.
-
Ας μην συνεργαζόμαστε με παρόχους, που δεν μας δίνουν την δυνατότητα απενεργοποίησης των αντι-πληροφορικών (anti-spam) επιλογών.
Η δικτατορία στο διαδίκτυο δεν θα περάσει!
Αθηνά Κλάρα
[1] Λέμε μόνο διαδικτύου, γιατί οι υπόλοιπες μάζες ενημερώνονται από τα ΜΜΕ, που είναι πλήρως ελεγχόμενα.
[2] Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συλλέγουν στοιχεία. Ο πιο απλός η εγγραφή του χρήστη στους μεγάλους πάροχους, ιδιαίτερα στους λεγόμενους «κοινωνικής διάχυσης πληροφοριών» (πολύ ωραία φράση!). Εκεί μπαίνουν ακόμη και μικρά παιδιά ελεύθερα. Δίνουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία, τους φίλους τους και τους ευρύτερα γνωστούς τους. Όπως παραδέχτηκαν πρόσφατα εκπρόσωποι των μεγάλων παρόχων, τα στοιχεία αυτά διαχέονται στο διαδίκτυο! Κοινώς τα παίρνουν εταιρίες και τα αξιοποιούν. Είπαν μάλιστα ότι σε λίγα χρόνια οι νέοι άνθρωποι αναζητώντας εργασία, θα πρέπει να αλλάζουν το όνομά τους, γιατί στο διαδίκτυο θα υπάρχουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία διαθέσιμα στον εργοδότη τους! Αυτός ο τρόπος λέγεται «παγίδευση»
Ο νέος τρόπος που προωθείται είναι η συλλογή στοιχείων από παρακολούθηση, για όλους πια τους χρήστες του διαδικτύου! Αποφασίζω και διατάσω! Ότι διακινείται θα παρακολουθείτε και θα συλλέγονται στοιχεία, ακόμη και προσωπικού ενδιαφέροντος! Αυτός ο τρόπος πως λέγεται;
[3] Και βέβαια ευρέως παρακολουθούμενο από κάθε λογής κατακάθια της πολιτικής μας ζωής.
[4] Ακόμα και οι οργανισμοί (κόμματα, συνδικάτα κλπ), που ελέγχονται από την παραδοσιακή αριστερά (του ΚΜΚ), έχουν ενσωματώσει στα συστήματα τους αντί-πληροφοριακά εργαλεία και σταματούν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα μέλη τους!
[5] http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_24/09/2010_356706
[6] Τα τονισμένα είναι δικά μου. Τα λεγόμενα τα βρίσκετε στο (5)
[7] Ίσχυαν και την κατοχή, στο Δεύτερο αντάρτικο και σε όλες της δικτατορίες.
=========================="O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.