Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Άνθρακες ο θησαυρός…

Γράφει ο Δευκαλίων
  
Ο Πρωθυπουργός της Κίνας μιλώντας στις 5 Οκτωβρίου 2010 στις διαπραγματεύσεις του ASEM (Ευρώ- Ασιατική Σύνοδος 46 χωρών), τοποθετήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο υπέρ της σταθερότητας του Ρενμίμπι. Δηλαδή ο Κινέζος Πρωθυπουργός απέρριψε με διπλωματικό τρόπο (σταθερότητα) τις αιτιάσεις της ΕΕ για μεγαλύτερη ισχυροποίηση του Ρενμίμπι έναντι του Ευρώ.
Ουσιαστικά:
1.     Η Κίνα απορρίπτει μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε αύξηση της τιμής των Κινεζικών προϊόντων λόγω αλλαγής (υπέρ του Ρενμίμπι) της νομισματικής ισοτιμίας μεταξύ του Ευρώ/Ρενμίμπι.
2.     Η ΕΕ συντάσσεται μετά από αυτήν την εξέλιξη μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία εναντίον της πολιτικής χαλαρού Ρενμίμπι που εφαρμόζει το Πεκίνο.
Μία νέα φάση του νομισματικού πολέμου (που τόσο απεύχεται με πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομικίν Στρος Καν), φαίνεται ότι αρχίζει. ...
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η ΕΕ θα επιδιώξει στο άμεσο μέλλον  να χαλαρώσει εκ νέου το Ευρώ (όπως άλλωστε έκανε και την προηγούμενη άνοιξη εκμεταλλευόμενη επικοινωνιακά την Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση). Το πώς θα το πετύχουν αυτό οι Βόρειο-Ευρωπαϊκές Βιομηχανικές και κατά συνέπεια Εξαγωγικές χώρες της ΕΕ δεν το γνωρίζουμε επακριβώς αλλά το πιθανότερο είναι ότι η σύντομα (πιθανόν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Οκτωβρίου) θα έχουμε τα πρώτα δείγματα. (Δευκαλίων 17 Σεπτεμβρίου).
Απέναντι σε αυτήν την νέα πραγματικότητα η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου οδεύει εντελώς απροετοίμαστη αφού:
1.     Έχει ποντάρει πάρα πολλά στην Ελληνό-Κινεζική οικονομική συνεργασία  που σήμερα εκ των πραγμάτων και λόγω των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις του ASEM καθίσταται προβληματική.
2.     Έχει ήδη ανοίξει και νέα δημοσιονομικά μέτωπα με την ΕΕ (πχ αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών από το 2006 έως το 2009)
Συνεπώς, εκτός από το πάγωμα προς το παρόν και λόγω των προαναφερόμενων επίκαιρων γεω-οικονομικών εξελίξεων της Ελληνό-Κινεζικής οικονομικής συνεργασίας, η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου θα πρέπει να προετοιμαστεί πάρα πολύ σοβαρά ώστε να μην γίνει πάλι το επικοινωνιακό θύμα που θα είναι η αιτία να χαλαρώσει το Ευρώ.
Κάτι που επιθυμούν διακαώς όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν (Δευκαλίων 17 Σεπτεμβρίου) οι Βόρειο-Ευρωπαϊκές Βιομηχανικές-Εξαγωγικές χώρες της ΕΕ. 

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.