Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Εμείς, αυτό το τόσο δύσκολο "εμείς"¨... Αυλαία στη διεθνή διάσκεψη του Αριστερού Βήματος

 Με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων πολιτών ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης που οργάνωσαν το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εναντίον του μνημονίου κυβέρνησης, ΔΝΤ και Ε.Ε. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις εργασίες της διάσκεψης στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, ενώ περίπου 10.000 άλλοι τις παρακολούθησαν μέσω της ιστοσελίδας μας, που μετέδιδε ζωντανά τη διάσκεψη.

Το πρώτο τραπέζι της δεύτερης ημέρας είχε θέμα: Το επαχθές χρέος, μηχανισμός οικονομικής εκμετάλλευσης και εθνικής κηδεμονίας. Ο διάσημος Αργεντίνος οικονομολόγος Κλαούντιο Κατς, σύμβουλος των αριστερών  ...
κυβερνήσεων του Ούγκο Τσάβες, στη Βενεζουέλα και του Έβο Μοράλες, στη Βολιβία, αναφέρθηκε στην εμπειρία από την εξέγερση εναντίον των πολιτικών του ΔΝΤ και την στάση πληρωμών της Αργεντινής, τονίζοντας τις αναλογίες, αλλά και τις διαφορές στη δημοσιονομική κρίση της χώρας του και της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, πρότεινε τη συγκρότηση λέσχης  υπερχρεωμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής και της περιφέρειας της Ε.Ε. για την από κοινού διεκδίκηση παραγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Ο οικονομολόγος Γιάννης Τόλιος, από τον Συνασπισμό, παρουσίασε τεκμηριωμένη ανάλυση της αδιέξοδης πολιτικής του μνημονίου αναφορικά με το χρέος, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν αποτρέπει τη χρεωκοπία της χώρας, αλλά την επιταχύνει. Την ίδια εκτίμηση συμμερίστηκε ο πανεπιστημιακός Θόδωρος Μαριόλης, η περιεκτική τοποθέτηση του οποίου άσκησε κριτική στη λογική της επιστροφής σε κλασικές Κεϋνσιανές λογικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, ο οποίος συνέδεσε το ζήτημα του χρέους με την ευρύτερη, συστημική κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού και ανέδειξε τη στάση πληρωμών ως κομβικό ζήτημα μιας ευρύτερης αντικαπιταλιστικής στρατηγικής.

Στην τελική, πολιτική συζήτηση της διάσκεψης για την αριστερή διέξοδο στην καπιταλιστική κρίση διαβάστηκε μήνυμα του αρχαιολόγου, πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "βρισκόμαστε στην αρχή  ενός αγώνα που δεν θα προσπαθήσει μόνον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την οικονομική και πολιτιστική κόλαση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση με τη βοήθεια της τρόικα τον οδηγεί, αλλά να πείσει όλους τους αριστερούς της χώρας μας και όχι μόνο, ότι αυτή είναι η μεγάλη ώρα. Η ώρα της ενωμένης δράσης. Η ώρα της πραγμάτωσης των μεγάλων, κοινών οραμάτων. Η ώρα της μεγάλης νίκης"!

Από την πλευρά του, ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, εκ των ιδρυτικών μελών του Αριστερού Βήματος, υποστήριξε ότι η Αριστερά της εποχής μας οφείλει, προτού αποπειραθεί να απαντήσει στο λενινιστικό ερώτημα "τι να κάνουμε", να ξεκαθαρίσει "τι να μην κάνουμε"! Τόνισε ότι όλα τα ρεύματα του ιστορικού κομμουνισμού- ΚΚΕ, ευρωκομμουνισμός, μαοϊσμός κλπ- προσέρχονται σήμερα στο προσκήνιο με τη  μερική δικαίωση, αλλά και με τη διάψευση θεμελιακών πεποιθήσεών τους- οι μεν για τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό, οι δε για την  φενάκη της "Ευρώπης των λαών"¨, οι άλλοι για τον εκτρωματικό καπιταλισμό της Κίνας. "Παραμένω στον ιδεολογικό χώρο του ΚΚΕ, αλλά δεν είμαι δεδομένος για κανένα"¨, συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αριστερά είναι η "έξοδος"¨προς την κοινωνία και όχι η απόσυρση από την κοινωνία.

Δεν μπορεί να νοηθεί σοσιαλιστική λύση στο πλαίσιο του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι το λαϊκό κίνημα οφείλει να αμφισβητήσει, να μην αναγνωρίσει το δημόσιο χρέος ως χρέος του ελληνικού λαού. Σχετικά, επικαλέσθηκε το έργο του Νίκου Μπελογιάννη και την ανάλυσή του για τις τρεις χρεωκοπίες του νεώτερου ελληνικού κράτους μέχρι την εποχή του. Επιπλέον, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έθιξε το πρόβλημα της αναγκαίας "πολιτιστικής επανάστασης¨ στους κόλπους της ελληνικής Αριστεράς και το δύσκολο πέρασμα από τον πολιτισμό των πολλών, μικρών "εγώ" στον πολιτισμό του "εμείς".

Στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης, στο έδαφος μιας αντικαπιταλιστικής γραμμής αντιμετώπισης της κρίσης, εστίασε ο Δημήτρης Δεσύλλας, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Ιδιαίτερα επέμεινε στην ανάγκη ρήξης και αποδέσμευσης από το ευρώ και την Ε.Ε. ως όρο για την υλοποίηση μιας ριζοσπαστικής, ανατρεπτικής πολιτικής. Ο εκδότης της εφημερίδας "Δρόμος" Ρούντι Ρινάλντι  άσκησε πολεμική στην εκφοβιστική επίκληση της κρίσης από τις κυρίαρχες τάξεις και τόνισε το έλλειμμα της σύγχρονης Αριστεράς αναφορικά με την επεξεργασία και τη συλλογική συζήτηση ριζοσπαστικών θέσεων στο επίπεδο της πολιτικής θεωρίας και στρατηγικής. Τέλος, ο Παναγιώτης Σωτήρης (ΑΡ.ΑΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τόνισε ότι αυτό που διασπά και αποδυναμώνει, στην ιστορική διαδρομή της, την Αριστερά είναι η απουσία αντικαπιταλιστικής στρατηγικής στο ύψος των περιστάσεων, επέμεινε δε στους προγραμματικούς όρους μιας μετωπικής πολιτικής, πέραν του ρηχού "αντι- μνημονιακού" προσανατολισμού.

Εξ άλλου, εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η  πρεμιέρα της διάσκεψης την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι παρακολούθησαν επί πέντε ώρες τις παρεμβάσεις ηγετικών στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, ξένων προσκλεκλημένων, οικονομολόγων και πολιτικών επιστημόνων γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της καπιταλιστικής κρίσης, της πάλης εναντίον του μνημονίου, της απάντησης της Αριστεράς και του σύγχρονου εργατικού κινήματος.

Τις εργασίες της  πρώτης ημέρας της διάσκεψης άνοιξε η ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του Αριστερού Βήματος, Κάτια Γέρου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του πρώτου γραμματέα της πρεσβείας της Βενεζουέλας, Λουίς Ρομπέρτο Μεντόσα και της πρώτης γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας, Ελισαλέα Λόπες. Στη συνέχεια, τις θέσεις τους για τα ζητήματα που έθεσε στην ημερήσια διάταξη η διάσκεψη ανέπτυξαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Μπανιάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και ο Τάσος Κατιντσάρος, εκ μέρους του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη διάσκεψη είχε προσκληθεί και το ΚΚΕ.

Στο εισαγωγικό τραπέζι της διάσκεψης  συντονιστής ήταν ο πανεπιστημιακός Αλέξανδρος Χρύσης. Ο φιλόσοφος  Ευτύχης Μπιτσάκης τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της αριστερής θεωρίας και πράξης, υποστήριξε δε ότι η απάντηση της Αριστεράς στην αντιδραστική ολοκλήρωση της Ε.Ε. πρέπει να είναι οι Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου Στάθης Κουβελάκης αναρωτήθηκε ποιες βαθειές διαφορές νομιμοποιούν την τραγική πολυδιάσπαση της σημερινής Αριστεράς και έθεσε το περίγραμμα ενός αριστερού προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης. Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης  στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και στις εμπειρίες από τη δράση της Αριστεράς στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από διαχειριστικές λογικές ή άσφαιρες, ρητορικές καταγγελίες. Τέλος, ο καθηγητής του Παντείου Γιάγκος Ανδρεάδης αναφέρθηκε στις πολιτιστικές "φούσκες" της εποχής μας και τόνισε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των επιχειρούμενων αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το βασικό στρογγυλό τραπέζι της πρώτης ημέρας είχε θέμα: "Η κρίση της ευρωζώνης και η στάση της Αριστεράς". Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος  έθεσε τα βασικά ερωτήματα στρατηγικής, έναντι της ευρωζώνης και της Ε.Ε. που προβληματίζουν και διχάζουν την Αριστερά και διερωτήθηκε αν μια στρατηγική "καλού ευρώ", με ανατροπή του υπάρχοντος Συμφώνου Σταθερότητας και της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε., είναι προσφορότερος δρόμος, ειδικά για μικρές χώρες όπως η Ελλάδα. Ο Κώστας Βεργόπουλος ανέλυσε τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, στο έδαφος της πτώσης του ποσοστού κέρδους, την παταγώδη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης και τάχθηκε υπέρ της ανατροπής του Συμφώνου Σταθερότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Κώστας Λαπαβίτσας επέμεινε στη δομική πόλωση της ευρωζώνης μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας και απέκρουσε την καταστροφολογία για τις συνέπειες μιας πολιτικής εξόδου από την ευρωζώνη. Υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη τάχθηκαν επίσης ο Γάλλος οικονομολόγος και εκ των ιδρυτών του κινήματος ATTAC, Ζακ Νικονόφ, ο οποίος μετέφρερε στη διάσκεψη και τον παλμό του μεγάλου απεργιακού κινήματος στη χώρα του, όπως και ο διάσημος, μαρξιστής, Αιγύπτιος οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν, που έκλεισε τη συζήτηση, αναλύοντας την ιστορική πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να καταλήξει στην εκτίμηση ότι "η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι της Αριστεράς, σοσιαλιστική και δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει ποτέ, αλλά θα καταλήξει στην κατάρρευση".

Χαιρετιστήριο στη διεθνή διάσκεψη του Αριστερού Βήματος απηύθυνε ο "Συνασπισμός Αντίστασης" που συγκροτήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία εναντίον των μέτρων λιτότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και με πρωτοβουλία του ιστορικού ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπεν.

Οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης μεταδόηκαν ζωντανά από την ιστοσελίδα μας, μέσω του Press Project.

********************************************************************

Τι μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το συνέδριό μας
(βλ. και www.kathimerini.gr)
Διεθνές συνέδριο, στο Πάντειο, για τις θέσεις της αριστεράς για το μνημόνιο


Στην πάλη κατά του μνημονίου, την κοινή δράση της αριστεράς και τα συναφή προβλήματα του χρέους, αφιερώθηκε μεγάλο διεθνές συνέδριο, που οργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το «Αριστερό βήμα διαλόγου και κοινής δράσης».
Στο συνέδριο συμμετείχαν διεθνώς γνωστοί οικονομολόγοι, όπως οι καθηγητές Πανεπιστημίου Σαμίρ Αμίν, Κλαούντιο Κάτς και Ζακ Νικονόφ, ενώ τις εργασίες του παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός πολιτών, που άκουσαν υπομονετικά ώρες ομιλιών, κατά τρόπο ενδεικτικό της αγωνίας τους να πληροφορηθούν οτιδήποτε έχει να κάνει με το μεγάλο πρόβλημα της χώρας -αλλά και τους «καημούς» μίας πολυδιασπασμένης αριστεράς.

Ασυνήθιστα, μάλλον, για τη σημερινή συγκυρία, τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν, ή συμμετείχαν σε αυτές, εκπρόσωποι όλων σχεδόν των τάσεων της αριστεράς (πλην του ΚΚΕ, που εκλήθη αλλά δεν ανταποκρίθηκε, και της «Δημοκρατικής Αριστεράς», που δεν εκλήθη).
Το συνέδριο χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, ο νυν και ο πρώην πρόεδροι του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και Αλέκος Αλαβάνος, αντίστοιχα.

Αν όλοι οι ομιλητές ήταν κατά του μνημονίου, δεν ήταν όλοι υπέρ της άμεσης ή γενικής στάσης πληρωμών ή της εξόδου από το ευρώ, προτάσεις πάντως που συγκέντρωσαν την προτίμηση σημαντικού αριθμού ομιλητών. Γνωστός θεωρητικός της ανάπτυξης και στενός φίλος και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου (που μετέφρασε μάλιστα στα ελληνικά το κλασικό βιβλίο του για την παγκόσμια συσσώρευση του κεφαλαίου), ο Σαμίρ Αμίν υπέβαλε σε καταιγιστική κριτική το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, υπογραμμίζοντας ότι ευθύς εξαρχής φτιάχτηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι «η υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, χωρίς ευρωπαϊκό κράτος, ισοδυναμούσε με το να βάζει κανείς το κάρο μπρος από το άλογο» και τόνισε ότι η κυριαρχία που έχασαν τα κατά το μάλλον, ή ήττον, δημοκρατικά έθνη - κράτη δεν μεταφέρθηκε σε κάποια υπερεθνική δημοκρατική δομή. «Η Ευρώπη, είτε θα είναι αριστερή, είτε θα διαλυθεί μέσα στο επικίνδυνο χάος, που την οδηγεί η Γερμανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αργεντινός οικονομολόγος Κλαούντιο Κατς, σύμβουλος επίσης των κυβερνήσεων Βενεζουέλας και Βολιβίας, αναφέρθηκε στην κρίση της Αργεντινής και τις αναλογίες με την Ελλάδα. Διεκτραγώδησε τις καταστροφικές συνέπειες στη χώρα του, της επέμβασης του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η κατάσταση μπόρεσε να αντιστραφεί μόνον ως αποτέλεσμα της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης, που προέκυψε, οδηγώντας σε στάση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους. «Η κρίση της Αργεντινής παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ελληνική, η οποία όμως βρίσκεται μόνο στο αρχικό στάδιο», υποστήριξε, προσθέτοντας πως, όμως, υπάρχουν και τέσσερις σημαντικές διαφορές, που είναι η κρίση στην Αργεντινή συνέπεσε με ευνοϊκή πορεία της διεθνούς οικονομίας, που έκανε ευκολότερη την ανάκαμψη, η Αργεντινή είναι 6ος εξαγωγέας παγκοσμίως αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων, το ελληνικό χρέος είναι 16 φορές μεγαλύτερο από το αργεντίνικο σε σχετικούς όρους, και η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το ΔΝΤ, αλλά επίσης την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Ο καθηγητής Κατς πρότεινε τη συγκρότηση Λέσχης Χωρών για την από κοινού διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, στην οποία να συμμετάσχουν οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειεας και της Λατινικής Αμερικής. Αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο διαφορετικά μοντέλα στάσης πληρωμών, αυτό της Αργεντινής, που συνοδεύτηκε από υποτίμηση του νομίσματος και εκείνο του Ισημερινού, όπου το νομισμα παρέμεινε ισχυρό, συνδεδεμένο με το δολάριο και η κυβέρνηση κάλεσε οργανισμούς του ΟΗΕ για να κάνουν λογιστικό έλεγχο (AUDITING), από τον οποίο προέκυψε ποιό ήταν το νόμιμο χρέος και ποιό προϊόν παρανομίας ή καταστρατήγησης των κανόνων δίκαιων συναλλαγών.

Εκ των ιδρυτών του κινήματος για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση ATTAC, που ήταν βασικός συντελεστής του «όχι» των Γάλλων στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη κατά το δημοψήφισμα του 2005, ο καθηγητής Ζακ Νικονόφ υποστήριξε την έξοδο από το ευρώ και την αντικατάστασή του από ένα κοινό νόμισμα, στο οποίο και μόνο θα μπορούν να μετατρέπονται τα εθνικά νομίσματα, που θα διατηρούν σταθερή, αλλά περιοδικά μεταβαλλόμενη ισοτιμία με το κοινό.
Ο κ. Νικονόφ τόνισε ακόμα τη μεγάλη μαχητικότητα και ριζοσπαστικότητα των κινητοποιήσεων που σημειώνονται τώρα στη Γαλλία κατά του ασφαλιστικού και ιδίως τον δημοκρατικό τους χαρακτήρα, καθώς είναι οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων και των μαθητών φοιτητών, που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις. Όπως ανέφερε, οι τωρινές κινητοποιήσεις στη χώρα του είναι από τις μαζικότερες, που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μισό αιώνα.

Τις δυσκολίες αποχώρησης από το ευρώ υπογράμμισε ο πανεπιστημιακός, φιλόσοφος, φυσικός και βετεράνος του κομμουνιστικού κινήματος, Ευτύχης Μπιτσάκης, που υποστήριξε ότι ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να συνδέεται με την προοπτική των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης.




==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.