Γράφει ο Χωριάτης
Την προηγούμενη Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010, με αφορμή το δημοσίευμα από το kentri (Αναβολές υποθέσεων χωρίς έλεγχο θέλει η Ενώση Δικαστών), είχα διατυπώσει κάποιες σκέψεις με το ερωτηματικό:
"Η ρητορική δεινότητα του λόγου του κ.Καστανίδη φαίνεται να είναι απαράμιλλη, παρόλα αυτά δεν φαίνεται να συνεπικουρείται και από συγκεκριμένα νομοθετήματα".
Βέβαια δεν περίμενα να λάβω απαντήσεις ούτε να με διαβάσει ο λαλίστατους κ. υπουργός μας, για να είμαι ειλικρινής γράφω για εκτόνωση παρά να έχω την όποια απάντηση, που πιθανόν σε κάποιες άλλες χώρες να ήταν ίσως και υποχρεωμένος να το κάνει
- αν υπάρχουν και αυτές οι χώρες - .
Σήμερα διάβασα ξανά στο kentri: "Εξορκίζουν τον όρο «παραδικαστικό κύκλωμα»" και να πάλι η εκτόνωση... δηλαδή να ΜΗΝ το σχολιάσω;
Εάν κάποιος μπει στο κόπο και διαβάσει, εάν έχει μαλλιά θα καραφλιάσει, εάν έχει πάρει στα σοβαρά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας θα φρίξει, εάν κλπ...
Επισκέφτηκα μετά και από αυτό το δημοσίευμα να δω τις αρμοδιότητες του Υπουργού και τι θα μπορούσε να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις...
Βέβαια αφού πρώτα μελέτησα το ελληνικό σύνταγμα Άρθρο 87 (απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία), Άρθρο 99 (Αγωγές κακοδικίας κατά δικαστικών λειτουργών δικάζονται, όπως νόμος ορίζει...) όπως και το Άρθρο 26&3 (Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.)
Από το site του υπουργείου δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο με αυτό της Κύπρου:
"την παρακολούθηση των κλάδων του δικαίου που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου και ειδικότερα των νομοθεσιών γύρω από την απονομή της δικαιοσύνης, του δικονομικού δικαίου, ποινικού δικαίου, νομοθετημάτων για τη μεταχείριση αδικοπραγούντων, κλάδων του αστικού δικαίου, διοικητικού δικαίου και νομοθεσιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με σκοπό την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό τους..."
Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα ισχύει και στο ελληνικό υπουργείο, αλλά δεν το βρήκα.
Γιατί φίλε αναγνώστη, του χωριάτη, τα γράφω όλα αυτά;
Μα για το παρακάτω δημοσίευμα, με το ερωτηματικό, πως μπορεί ο πολίτης, ο κάθε πολίτης να αντιδράσει, όταν οι βουλευτές δικάζονται μόνοι τους (με το περιβόητο άρθρο 86), οι δικαστικοί το ίδιο και αναρωτιέμαι τι το ψήφισαν αυτό:
"Οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού..."
Δηλαδή πόσο ανεξάρτητοι και πόσο στο απυρόβλητο... χωρίς εμένα; εγώ δεν είμαι λαός;
Παραθέτω ολόκληρο το δημοσίευμα που με εξόργισε για μια ακόμη φορά:
"Εξορκίζουν τον όρο «παραδικαστικό κύκλωμα»"
Ακόμη και αν δεν είναι ακριβώς έτσι και να υπάρχουν και υπερβολές στα όσα ακούστηκαν χθες, στην εκπομπή του ALTER «Αποτυπώματα», στο video της συνέντευξης του δικηγόρου Παρασκευόπουλου, για τη συμμορία των πλειστηριασμών, δεν δικαιολογείται η σιωπή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Σήμερα ήδη θα έπρεπε να διαταχθούν κατεπείγουσες έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν πράγματι στο κύκλωμα συμμετείχαν και δικαστές. Όταν μάλιστα δεν γίνεται λόγος για ένα και δύο, αλλά για 50 και βάλε.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, είχε σπεύσει με ανακοίνωσή της στις 28 Σεπτεμβρίου, να αποδώσει σκοπιμότητα στα δημοσιεύματα για συμμετοχή δικαστών στο κύκλωμα.
Με παρέμβασή του χθες τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Ένωσης, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου, συνέχισε στο ίδιο γνωστό μοτίβο. Προσπάθησε να εξορκίσει τον όρο «παραδικαστικό».
Μόλις την περασμένη Τετάρτη 17/11, είχε εκδοθεί η απόφαση για το πρώτο παραδικαστικό, όπου κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους της κατηγορίας της σύστασης συμμορίας, όταν αποδεδειγμένως οι κατηγορούμενοι δρούσαν ως συμμορία και όχι μεμονωμένα.
Θέλουν δηλαδή να μας πουν ότι δεν υπάρχου παραδικαστικά κυκλώματα αλλά πράξεις από μεμονωμένους δράστες.
Έφθασε ο κ. Αθανασίου στο σημείο, να αμφισβητήσει και το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αειμνήστου Ανδρέα Φλούδα, ο οποίος το 1991,στα πλαίσια εκτεταμένης έρευνας σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, διερεύνησε – για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά- τα κυκλώματα που δρουν στη δικαιοσύνη. Ο Ανδρέας Φλούδας έχασε τη ζωή του σε ύποπτο τροχαίο, πριν προφθάσει να ολοκληρώσει το πόρισμά του.
Ο κ. Αθανασίου είπε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος δικαστών, προσβάλλοντας την μνήμη του Φλούδα.
Η ατιμωρησία έκανε το θαύμα της. Μόνο είκοσι από τις διακόσιες «ύποπτες» δικαστικές υποθέσεις που ελέγχθηκαν, κατέληξαν σε απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε συγκεκριμένους δικαστές, Οι ποινές δε που τους επιβλήθηκαν ήτα χάδια.
Όλα αυτά τα μπουμπούκια, έφθασαν μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια της δικαστικής ιεραρχία.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.